Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Gospodar vojne

triler
Film temelji na resničnih dogodkih.
Na sporedu od: 22.6.2006, Kolosej Ljubljana
29.6.2006, Kolosej DeLuxe Kranj
2h 2min / 122min
Leto: 2005
Država: ZDA
Scenarij: Andrew Niccol
Režija: Andrew Niccol
Preprodaja orožja je ena najbolj dobičkonosnih dejavnosti na tem planetu, kar s pridom izkoristi spretni Yuri (Nicolas Cage - Zaklad pozabljenih, Sleparja), potomec ukrajinskih priseljencev v ZDA. S pomočjo brata Vitalyja (Jared Leto - Aleksander, Rekvijem za sanje) se hitro povzpne med največje ponudnike orožja, obilica denarja pa mu omogoči tudi poroko z lepotico Avo (Bridget Moynahan - Rekrut, Vsota vseh strahov), ki jo je že od nekdaj občudoval. Ob razpadu Sovjetske zveze s pomočjo generala, ki je tudi njegov stric, pride do neznanskih količin orožja, ki ga prodaja neuravnovešenemu afriškemu tiranu. Ker Yurija ščitijo politiki, ga ne more ustaviti niti prizadevni agent Jack (Ethan Hawk - Dan za trening), toda nenehne laži in moralne dileme postopoma uničujejo Yurijevo družino.

"Bereš časopise, Vit?
Vedno pišejo eno in isto.
Tako je. Ljudje vsak dan streljajo eni na druge.
Ko to vidim, pogledam, čigavo orožje imajo in se vprašam, zakaj ne mojega."

Film Gospodar vojne (Lord of War) temelji na resničnih dogajanjih na področju svetovne trgovine z orožjem. Raziskuje malo znano posledico hladne vojne: ogromna količina orožja iz držav, ki so nastale iz bivše Sovjetske zveze, je nenadoma postala dostopna za prodajo državam v razvoju (zlasti v Afriki), kar je trgovcem z orožjem omogočilo, da so zaslužili bajno bogastvo.

Ta film temelji na resničnih dogodkih. Medtem ko trgovci z orožjem še naprej bogatijo, so največji dobavitelji orožja na svetu ZDA, VB, Rusija, Francija in Kitajska. Hkrati so vsa petorica tudi stalne članice Varnostnega sveta ZN.

Eden izmed njih je Yuri Orlov (Nicolas Cage), ki se je rodil v Ukrajini pred razpadom Sovjetske zveze. Njegova družina je emigrirala v Ameriko, pri tem pa so lažno navedli, da so židovskega porekla. To je bila komaj prva izmed mnogih Yurijevih lažnih identitet. Ker "morajo ljudje vedno jesti", njegovi starši odprejo košer restavracijo v Brighton Beachu, New York. Tu mladi Yuri zagleda žensko svojih sanj - lepotico Avo Codrovo (Bridget Moynahan). A Ava ga sploh ne opazi.

"Mi lahko prinesete Rambovo puško?
Prvi, drugi ali tretji del? Samo prvega sem gledal."

Yuri, razočaran s svojim življenjem in z delom v družinski restavraciji, je nekega dne priča strelskemu incidentu med skupinama ruske mafije. Srečen, da je odnesel celo kožo, ugotovi, da je njegova usoda v izpolnjevanju neke druge človeške potrebe - potrebe po orožju. Mlajšega brata Vitalyja (Jared Leto) prepriča, da se mu pridruži v preprodaji orožja, svojo nišo v ilegalnem trgovanju z orožjem pa najdeta v trgovanju z državami, katerih režimi so pod sankcijami. Njuni odjemalci so vse vojske, edina stvar, ki se lahko kosa z Yurijevo lakoto po orožju, pa je njegova lakota po seksu.

"Prva prodaja orožja je kot prvi seks. Sanja se vam ne, kaj počnete. Vendar je vznemirljivo in prehitro konec."

Yuri v glavnem trguje v z vojnami prepredeni Afriki, pri tem pa krši na desetine embargov. Eden njegovih najboljših odjemalcev je Andre Baptiste starejši, okrutni diktator in samooklicani predsednik Liberije. Toda Yuri mora biti vedno korak pred stalno grožnjo, ki visi nad njim v obliki konkurenčnega trgovca z orožjem Simona Weisza in odločnega Interpolovega agenta Jacka Valentina (Ethan Hawke).

Po padcu Ziduje bilo samo v Ukrajini ukradeno ali preprodano orožje, vredno 32 milijard dolarjev. Eden največjih ropov 20. stoletja.

Kako je nastal film Lord of War

O temi trgovanja z orožjem v svetu se veliko razpravlja v medijih, toda nikoli še noben film ni tako podrobno obdelal samega posla preprodaje. Navdih za lik Yurija Orlova, trgovca z orožjem, zaradi česar dobi vzdevek 'Gospodar vojne', je scenarist in režiser Andrew Niccol črpal iz sodobnega dogajanja.

Čeprav je Orlov izmišljen, so dogodki, ki so prikazani v filmu, resnični; pa naj gre za vojaške helikopterje, ki jih prodajo kot reševalne, trgovce z orožjem, ki ponarejajo podatke o svojih ladjah, dobro znanega trgovca z orožjem, ki je bil izpuščen iz ameriškega zapora v skrivnostnih okoliščinah ali za krajo vojaške opreme po razpadu Sovjetske zveze.

Iz teh razlogov je bilo zelo težko najti finančno podporo za film. Niccol je pojasnil: "Glede na to, da film ne skriva dejstva o ameriški vlogi v oskrbi z orožjem, je veljal za preveč kontroverznega. Iskanje vlagateljev je bilo oteženo tudi zaradi 'tajminga' - teden dni pred pričetkom vojne v Iraku."

"Res sem si blizu z nekaterimi najkrutejšimi sadisti, ki se imajo za voditelje. A nekateri od njih so sovražniki vaših sovražnikov. In glede na to, da je največji trgovec z orožjem vaš šef, predsednik Združenih držav, ki dnevno pošlje več robe kot jaz v letu dni, je včasih nerodno, da bi imele puške njegove prstne odtise. Včasih potrebuje neodvisnega strelca, kot sem jaz, da oboroži vojsko, ki je on ne sme."

Dovolj pogumni so bili različni tuji vlagatelji. Producent Philippe Rousselet je odigral ključno vlogo v zagotavljanju finančnih sredstev za snemanje, ampak priznava, da ni bilo lahko. "Ko skušate zagotoviti finance za film, ki se ukvarja s trgovino orožja teden dni pred začetkom vojne v Iraku, mislim, da vam je vse jasno. Potreboval sem leto in pol, da sem nabral sredstva, nekateri pa so tudi odnehali."

Prav močna zgodba je zbrala tudi izvrstno igralsko ekipo. Vlogo trgovca z orožjem Yurija Orlova je sprejel Nicolas Cage, na katerega sta naredili vtis iskrenost in neposrednost scenarija. "Ni veliko ljudi, ki si upajo biti iskreni kot Andrew. Deloma je razlog za to, da sem sprejel vlogo, tudi v tem, da je film popolnoma drugačen od drugih. Zgodba je izvirna in menim, da daje odličen vpogled v stvarnost trgovanja z orožjem." Cage, ki je v projekt dovolj zaupal, da se mu je pridružil tudi kot eden izmed producentov, nadaljuje: "Z Andrewom sem se o idejah, drugih igralcih in snemanju začel pogovarjati pred dvema letoma. Film je verjetno eden najdražjih neodvisnih filmov, saj ga niso finančno podprli vlagatelji iz Amerike."

Scenarij pa ni pritegnil samo Cagea. Ethan Hawke, ki igra agenta Interpola Jacka Valentina, je z Niccolom že sodeloval pri filmu Gattaca. Njega je scenarij pretresel in pritegnil zaradi zanimivega vidika človeške narave, ki ga raziskuje.

Vlogo Orlovega mlajšega brata Vitalyja igra Jared Leto, ki je izjavil: "Film je res edinstven. Scenarij me je presenetil, ker gre deloma za družbeno-politično kritiko, deloma pa za študijo značaja trgovca z orožjem. Česa takega še nikoli prej nisem videl na filmu, v bistvu sploh še nisem videl filma, ki bi se ukvarjal s tem okoljem. Fasciniral me je, veliko pa sem se pri njem tudi naučil." Igralka Bridget Moynahan se je strinjala s kolegoma in dodala, da ni lahko najti kakovostnega scenarija. Zato je bila presrečna, ko je naletela na tega, še posebej zaradi odlične igralske ekipe.

Poleg ekipe izvrstnih glavnih igralcev je režiser zbral tudi enako nepozabne igralce za stranske vloge. Ian Holm igra izkušenega trgovca z orožjem Simona Weisza, ki je popolno nasprotje drznemu mlademu Orlovu. Eamonn Walker je utelesil enega najbolj strašnih afriških diktatorjev Andrea Baptista, njegovega okrutnega sina, Andrea Juniorja, pa je odigral Sammi Rotibi.

Videz in atmosfera filma

Obseg in raznolikost Niccolovega scenarija in načina režiranja otežujejo kategorizacijo filma, čeprav sam na to gleda zelo enostavno: "Yuri je mednarodni trgovec z orožjem, zato gre v bistvu za film ceste. Zgodba se odvija v več kot 13 državah, ki so prikazane skozi kamero Amira Mokria in domišljeno scenografijo Jeana Vincenta Puzosa. S kombinacijo njunih talentov je prikazan absurd trgovanja z orožjem."

Tudi Rousselet ni mogel prehvaliti scenografa Puzosa, ki je kljub omejenim sredstvom zvesto prikazal z vojno zaznamovana področja, na katerih cveti Yurijev posel. "V film je bilo vloženih 50 milijonov dolarjev. Vsi člani ekipe so morali vložiti veliko truda, ker so delali z omejenimi sredstvi. Ampak rezultat je videti, kot da bi šlo za film s proračunom 200 milijonov dolarjev."

Ne glede na politično sporočilo, ki ga nosi, pa je film Gospodar vojne v prvi vrsti drama. "Če imate film z naslovom Lord of War, lahko ljudje pričakujejo, da gre za akcijski film; ampak ta to ni - to je drama," pojasnjuje Nicolas Cage. Všeč mu je tudi nekaj, kar je poimenoval 'črnohumorni razum', ki preveva film in ustvarja ravnotežje med Yurijevim trgovanjem z orožjem in trenutki prave človeškosti. To mešanje črnega humorja in drame je pritegnilo tudi Ethana Hawka.

Splošne informacije o produkciji

Snemanje filma Lord of War se je začelo v avgustu 2004 v New Yorku, na raznih lokacijah na Manhattnu in delu Coney Islanda Brighton Beach. Po devetih dneh se je snemanje preselilo v Cape Town v Južni Afriki, kjer se je odvijalo naslednjih deset tednov. Na Češkem (Češka je 'igrala' Ukrajino) so posneli zadnje kadre novembra 2004.

Filmska in igralska ekipa sta pokazali veliko spoštovanja do natančnosti, s katero se je režiser Andrew Niccol lotil raziskovanja, preden je sploh začel pisati scenarij. Rousselet je pojasnil: "Andrew dela samostojno, pravzaprav je on opravil vse delo. Je velik perfekcionist in nikoli ničesar ne prepušča naključju, na vse ima odgovor."

Prav Niccolovo poznavanje teme, ki jo je raziskoval, skupaj z njegovo odločenostjo, da svet Yurija Orlova prikaže čim bolj realistično, je ekipo vodilo na snemanje v precej nevarne predele Cape Towna. Kljub bojazni glede varnosti ekipe je bil Niccol prepričan, da bo ta lokacija popolna zamenjava za prizore na ulicah Monrovije, rezultat pa so prizori, ki so res videti, kot bi bili posneti v Liberiji.

Raznolikost južnoafriške pokrajine je omogočila, da so tam posneli prizore držav, s katerimi Orlov posluje: iz Afrike, Azije, Južne Amerike, celo nekaj prizorov iz Ukrajine in s Karibov, tako da ni bilo treba potovati v vsako državo posebej. Vsi so bili navdušeni nad lepoto pokrajine. Cage je povedal: "Dežela je čudovita - način, na katerega nanjo sije sonce, živali, ki jih lahko vidite in stvari, ki jih lahko počnete. Bivanje v Afriki je doživetje, nabito z adrenalinom."

Igralci o svojih likih

Nicolas Cage o Yuriju Orlovu
Ko sem prvič prebral scenarij, nisem bil prepričan, ali želim igrati ta lik, ker sem se bal, da mi bo preveč zlezel pod kožo. Istočasno pa sem prišel do spoznanja, da gre v bistvu za ... Nočem povedati, ker gre za nekaj, kar morate sami razbrati, in tisto, do česar se boste dokopali sami, je veliko bolj zanimivo od česar koli, kar lahko povem.

Najpomembneje je, da je pot v pekel tlakovana z dobrimi nameni in da je hudič sijajen fant. Tako sem tudi jaz dober fant z dobrimi nameni. Gre za poglobljeno analizo značaja iz perspektive neobičajnega protagonista - Yurija Orlova. Po navadi se delo ne prikazuje iz perspektive trgovca z orožjem. Mislim, da je odnos med Vitalyjem in Yurijem bolj podoben odnosu med očetom in sinom kot odnosu med bratoma, ker sta najina starša - bodimo iskreni - vzgojila odvisnika in preprodajalca orožja. Tako da sva na nek način sama in sva si zelo blizu.

"Premirje? Kakšno premirje? Puške so že na poti.
Mirovna pogajanja.
Prav, pozabi. Pošiljko bom preusmeril na Balkan. Ko tam govorijo o vojni, potem vsaj držijo obljubo."

Jared Leto o Vitalyju Orlovu
Igram Vitalyja, Yurijevega brata in partnerja v kriminalnih poslih, s katerimi se ukvarja, ki pa ga muči vest. Jaz sem sanjač, nedolžen; nekdo, ki si silno želi veliko ustvariti, a ne ve, kako. Ne more ugotoviti, kako bi lahko uresničil svoje sanje, to pa je zelo frustrirajoče - vsak izmed nas se je že znašel v podobni situaciji. Vitaly je kuhar in sanja o tem, da bi odprl lastno restavracijo. Je preprost fant in res ljubi svojega brata, ki mu je bil vse življenje vodja; imata nek poseben odnos. V mnogih primerih sta drug drugemu v oporo.

Yuri je anti-junak. Ljubite ga, čepav vam ni jasno, zakaj. Je neusmiljen in moralno kompromitiran, ampak kljub temu ima poteze človeškosti. Mislim, da ima Vitaly velike upe, čeprav ne ve, kako bi jih udejanjil; pri Yuriju pa je prav nasprotno - on je obsesivno predan in ve, kaj hoče in kako do tega priti.

"O dobičkarjih in diktatorjih recite, kar vas je volja, vendar pa imajo zelo razvit smisel za red. Vedno pravočasno plačajo svoje račune."

Ethan Hawke o Jacku Valentinu
Igram agenta Valentina. Delam za mednarodno policijsko agencijo Interpol in skušam priti na sled mednarodnemu trgovcu z orožjem. To je pravzaprav to: ves film maltretiram Nicolasa in mislim, da gre pri meni za neko vrsto obsesije. Njemu pa je, se zdi, vseeno. Jaz sem klasičen tip vojaka, ki točno ve, kaj je prav in kaj narobe, Nicov lik pa je diametralno nasproten. Zanimivo je, da Interpolovi agenti tekajo naokrog loveč kriminalce, pri tem pa streljajo na vse strani in prav tako ubijajo ljudi.

Bridget Moynahan o Avi Fontaine
Ava ne ve, s čim se Yuri ukvarja. Na poroki prizna, da se zaveda, da živi dvojno življenje, ampak o tem ga ne sprašuje, temveč sprejme situacijo. Med njima obstaja močna povezava in njun odnos je poln ljubezni. Mislim da si je o Yuriju ustvarila nerealno sliko, a se tega ne zaveda. Hočem reči, kdo bi pomislil na kaj takega? Mislim da je v odnosu preprosto ignorirati določene stvari, da to vsi počnejo - iščejo neka opravičila, ampak čas preprosto mineva. Medtem ko mineva, se v Avi oglaša vest. A ker ima otroka, in zaradi nekih drugih stvari, se mora odločiti.

Komentarji

14.4. 2006 ob 14:55

A ni to že blo po slovenskih kinih? :o

— filmofil
15.4. 2006 ob 16:32

bomba film!

— lolo
15.4. 2006 ob 22:20

ampak ne štekam, zakaj je do nas rabu devet mesecev (v zda prvič predvajan 16 septembra 2005)

— larry
19.4. 2006 ob 22:42

LOL @ slovenski kinematografi... Film je star že celo večnost in da ga predvajajo leto po svetovni premieri je patetično.

— jo
23.4. 2006 ob 11:53

nicolas cage je fakin jurij orlov himself ! frajer ki je je bil posredno kriv za miljone življenj kajti bil je eden izmed glavnih trgovcev z orožjem zadnjih 20let (na črno seveda). film je bol moške narave, čeprav za vse punce: jared leto zgleda se bolš kot v tisti seriji ki ste jo vse tako rade gledale.. toplo priporočam

— jure
23.4. 2006 ob 17:20

Spet Cage v eni svojih smešnih vlog.Dobr film

— mugabe
25.4. 2006 ob 20:41 zvezdica

dober film z dobro zgodbo, ki po moje kar realno prikaze dogodke po razpadu bivše CCCP (predvsem posameznike z dobrimi "vezami") vreden ogleda :)

— dakmen
27.4. 2006 ob 3:15

omg ta film sm gledu lani

— car
30.4. 2006 ob 9:38

film ni nič posebnga

— lord of war
1.5. 2006 ob 13:37

film mi je bil res hud.zelo realno prikazuje povojne dogodke o preprodaji orožja in vojaških vozil.najhudejša scena je s tanki.kupiš 6, 7 dobiš zastonj.res hud film.glejte ga

— hud film
14.5. 2006 ob 21:33

Pogledal film in morm rečt, da je zelo dobr! Čudno, da bo pri nas v kinu šele zdaj, ko pa je dvd že zdavnaj na voljo...

— Igox
17.5. 2006 ob 2:00

"why did you killed him?" "what did you see??" "Can you bring me the gun of Rambo?" "Which part...1, 2 or 3?" "I only saw 1." :)

— 1
20.5. 2006 ob 9:18

Film je super tud dober soundtrack ima, moti pa me da prihaja v slovenijo z preveliko zamudo saj ga je možno že kar nekaj časa dobiti na dvd-ju. Najvrjetneje bo imel zaradi tega tudi veliko manj gledalcev. :(

— //?
27.5. 2006 ob 10:01

jst sm ta film gledu ze pred 4 meseci in mi je zelo vsec... na k...c mi gre pa to da v Kokloseju vrtijo filme sele cez pol leta k so v tujini ze 6 mesecev

— david
29.5. 2006 ob 22:15 zvezdica

"Na svetu je 500 milionov kosov orožja, kar pomeni en kos na vsakega 12. prebivalca Zemlje. Edino vprašanje je kako naj opremim ostalih 11!!" Ta stavek mi je najboljši v celotnem filmu. Ta film je eden boljših zdnjih časov. Prav presenečen pa sem, da ga v slo tako pozno predvajajo. Odkril sem ga po naključju in sem mislil, da je to starejši film, res sem presenečen. Vsem priporočam ogled!!!

— m
3.6. 2006 ob 23:36

Presenečen sem bil, ko sem videl, da ta film prihaja v kino. sam sem ga videl že pred meseci in sem mislil, da je to ze starejsa zadeva. res je vreden ogleda. zgodba je res dobra, film pa zelo dobro pokaže, kako se svet vrti.

— vredno ogleda
4.6. 2006 ob 22:45

1. mesto: Scarface 2. mesto: Lord of the War Film je res hud!

— Dejan
6.6. 2006 ob 21:38

ja...film je res fuuul craski, pokaže kar je u bistvu re, pa pol ku so ga že ujeli mu je en (ku je nujnu rabu njegove dobrote) zrihtou da da gre, film je vredn ogleda, ayd u kino pa gledat film Lord of War

— xyđ
10.6. 2006 ob 22:52 zvezdica

nad filmom sm bla zlo presenečena. v poz. smislu seveda. fotografija je super. vse je na tak minimalističen način povedano ampak zlo realistično. končno film z vsebino. ki ti da mislit...zelo. igralci so pa sploh super, enkratni.

— Katrina
13.6. 2006 ob 21:38 zvezdica

Če je v tem filmu vsaj delček resničnega sveta, kar pravijo da je, potem se mora vsak normalni človek malce zamisliti! Dobra režija, dobra igra, dober pristop do gledalca. Definitivno vredno ogleda!!!

— erni
22.6. 2006 ob 8:44

še enkrat več iz mojih ust.BREZVEZE

— SLOtruplo
23.6. 2006 ob 19:14

Film je res dober! Priporočam.

— Danilo
24.6. 2006 ob 17:14

ta film sem gledal že 6 mesecev nazaj ne vem kako se je lahko šele sedaj znašel v koloseju. moja ocena 6/10

— Lomi
25.6. 2006 ob 10:27

Ja pač je prišelmalo z zamudo... Med boljšimi filmi, ki sem jih gledal...

— Pero
25.6. 2006 ob 19:42

film je super

— srcica
27.6. 2006 ob 21:48 zvezdica

najboljši film leta brez dvoma. toliko domiselnih, izrednih dialogov že dolgo nisem videl v kakem filmu. fantastičen film, za katerega nikoli ne bi rekel, da prihaja iz Hollywooda.

— Cage
29.6. 2006 ob 12:03 zvezdica

Kakor koli že, da je pozno priromal na velika platna, je obvezen ogleda, tops igralska zasedba, prav tako igra in zgodba, morda malo zastrašujoča, toda realna, zanimiva, napeta in na koncu brez posipanja s sladkorjem! Odlično!!!

— L.D.
30.6. 2006 ob 11:39

Očitno je tudi predvajanje filmov politika. Film, ki bi si zaslužil vso pozornost medijev, kritikov in gledalcev, dajo na spored v vročih poletnih dneh, ko je še polno drugih festivalov in ljudje gredo na dopuste. Poleg tega pa še z zamudo. Jasno, da bi ga videlo čim manj ljudi. Tistim, ki politiko znamo brati med vrsticami, to pove, da je vsebina filma še kako delikatna. Toda, ljudje naj se raje zabavajo in si mažejo oči z iluzijami, ki jih ponuja potrošniška meka. Tisto, kar je vseeno dobro je, da nekdo sploh zna in upa narediti takšen film. Zato čestitke vsem ustvarjalcem. Če vam je vsaj malo mar za resnico in nočete biti ovce v čredi, toplo priporočam ogled. Film gre ob bok Zvestemu vrtnarju in Moorovim stvaritvam. Skratka, če vam ni vseeno, ne zamudite.

— taogirl
30.6. 2006 ob 14:22

Film, ki ki se trudi biti zanimiv a mu niti malo ne uspe. Čisti dolgčas, ki ni vreden ogleda.

— Zulu
30.6. 2006 ob 18:06 zvezdica

Določenih kadri v filmu tako kvalitetni, da te prešini misel če ne gledaš dokumentarec. Skratka odlična igralska zasedbo in veliko sarkazma, ironije,... Vredno ogleda.

— Seba
1.7. 2006 ob 15:54

Obvezen ogled filma, in ne ker je zgodba dobra, temveč ker je resnična!

— bobo
1.7. 2006 ob 17:50

Uglavnm tale film je res supr,sm ga gledu ze pred neki casa na PCju pa me je res ocarov,dialogi,komen tarji,spremno besedilo so izjemi,na konc filma sm hotu jt dilat orozje tuki na kmete :D Zakljucek je pac realen,dalec od "and they lived happiliy ever after"...Uglavnm forget about Fast and Furius to si pjte rajs ogledat,boste mel vec od tega!

— Psiho
2.7. 2006 ob 18:51

Preprosto ga je treba videti!!!

— safirusianna
3.7. 2006 ob 20:55 zvezdica

Tale film je res vreden ogleda. Že sama izvedba filma privabi tako da enostavno ne moreš zanikati zelo dobre izvedbe, rad pa bi dodal da vse kar je v filmu se res dogaja tako da se lahko vsi zamislimo kaj naši in tuji narodiu počnejo in kakšne denarje vlečejo ven iz tega. Ampak film je pa 11 od 10. LP Jure iz Maribora

— Đuro
3.7. 2006 ob 21:45

Sem nesramen, če rečem vsem tistim BU, ku pravjo de je filem obupen in ne vem še vse kaj ? ...namreč, men se ne zdi tako. Je pa res zelo pozen, ampak kej čmo. Zame je to tabolša vloga odi Cagea. Za vse tiste, k nočjo dat možgane na off !

— LG
6.7. 2006 ob 20:15

predvsem zaradi preproste a realne, predvsem grenke resnice . Največ kar lahko naredimo je da pometemo pred svojim pragom in delamo dobro bližnjim. Vse ostalo je utvara

— sky
7.7. 2006 ob 17:01

full dobra fora z avionom

— carsko
8.7. 2006 ob 10:31

Dons grem u kino in bom mogoče gledala Gospodarja vojne.In upam da je film ušeč usm k ste ga gledal.

— tjaška
9.7. 2006 ob 14:47

film je majkemi pošten sm k je že en let star a šele zdej pršu u kolosej :S

— balkanc
13.7. 2006 ob 16:42

HUD FILM ZGODBA,DIALOGI.PRVA LIGA EDEN BOLJŠIH

— UT
2.8. 2006 ob 18:13

Film sem si ogledal že pred več kot pol leta v Parizu zgolj na prošnjo kot sogledalec, vendar je film resnično enkraten in sem ga priporočil vsem znancem. Kdor si ga bo ogledal ne bo vedel, ali naj se smeji ali joka. Super!!!

— paris
9.8. 2006 ob 20:36

ta film je meni bil ful zakon! nebo vam žal, če si ga ogledate!

— kr ena, ki je ful navdušena nad filmom
18.8. 2006 ob 15:29

Odličen film, Nicolas Cage je ponovno dokazal da je edini car v Hollywoodu.

— James
30.8. 2006 ob 4:11

Zgodba o človeku, ki vam lahko nabavi celo Rambovo puško. Lord of War si upa veliko. Zelo veliko. Tako veliko, da ga ni hotel financirati noben ameriški studio in je moral denar nabirati s pomočjo tujih financerjev. Nič čudnega, saj govori o prodajalcih orožja. O ljudeh, ki jih ne briga komu prodajo, zakaj prodajo in kje prodajo. Prav imate, to so ljudje, ki pravijo: »The first and most important rule of gun-running is: never get shot with your own merchandise.« To so ljudje, ki nimajo slabe vesti. Ki nimajo ugovora vesti. In ki jih novica o premirju razkači kot hudič. Njihov kruh je vojna. Vojna je njihov vsakdan. Cel svet je njihov trg in cel svet je njihova vojna. Brez vojne jih ni. Brez vojne jim propade biznis. Ali kot pravi naš junak Yuri Orlov (Nicolas Cage), ukrajinski emigrant, ki se je z bratom (Jared Leto) in starši preselil čez lužo: »There are over 550 million firearms in worldwide circulation. That's one firearm for every twelve people on the planet. The only question is: How do we arm the other 11?« Ja, tak je naš Yuri, izjemno sposobni, prodorni, elegantni, poštirkani in z vsemi žavbami namazani prodajalec orožja, ki se spremeni v kralja. V Gospodarja vojne. V človeka, ki orožje prodaja tudi v Jugoslavijo. Seveda tudi v Afriko in v Afganistan. No ja, izogne se le Osami Bin Ladnu. Pa ne zaradi moralnih zadržkov, marveč zato, ker mu noče plačati z gotovino. Ni kaj, tip obvlada svoj posel. Tako zelo, da postane multi milijonar. Bogataš prve lige in insajder, brez katerega se ne more začeti prav nobena vojna na našem planetu. Izjemno natančen, drzen in globok vpogled v zakulisje nezakonite prodaje orožja, ki nas strelja z vseh strani. Ki nam ne dovoli dihati. Ki s svojimi iskrenimi, sočnimi in srhljivo realnimi monologi mečka našo dušo in nam da vedeti, da živimo v svetu, kjer ljudje umirajo samo zato, da lahko prodajalec orožja v posteljo dobi najlepšo bejbo v mestu. Groza? Ne, marveč realnost.

— iztok gartner
30.8. 2006 ob 4:12

Zgodba o človeku, ki vam lahko nabavi celo Rambovo puško. Lord of War si upa veliko. Zelo veliko. Tako veliko, da ga ni hotel financirati noben ameriški studio in je moral denar nabirati s pomočjo tujih financerjev. Nič čudnega, saj govori o prodajalcih orožja. O ljudeh, ki jih ne briga komu prodajo, zakaj prodajo in kje prodajo. Prav imate, to so ljudje, ki pravijo: 'The first and most important rule of gun-running is: never get shot with your own merchandise.' To so ljudje, ki nimajo slabe vesti. Ki nimajo ugovora vesti. In ki jih novica o premirju razkači kot hudič. Njihov kruh je vojna. Vojna je njihov vsakdan. Cel svet je njihov trg in cel svet je njihova vojna. Brez vojne jih ni. Brez vojne jim propade biznis. Ali kot pravi naš junak Yuri Orlov (Nicolas Cage), ukrajinski emigrant, ki se je z bratom (Jared Leto) in starši preselil čez lužo: 'There are over 550 million firearms in worldwide circulation. That's one firearm for every twelve people on the planet. The only question is: How do we arm the other 11?' Ja, tak je naš Yuri, izjemno sposobni, prodorni, elegantni, poštirkani in z vsemi žavbami namazani prodajalec orožja, ki se spremeni v kralja. V Gospodarja vojne. V človeka, ki orožje prodaja tudi v Jugoslavijo. Seveda tudi v Afriko in v Afganistan. No ja, izogne se le Osami Bin Ladnu. Pa ne zaradi moralnih zadržkov, marveč zato, ker mu noče plačati z gotovino. Ni kaj, tip obvlada svoj posel. Tako zelo, da postane multi milijonar. Bogataš prve lige in insajder, brez katerega se ne more začeti prav nobena vojna na našem planetu. Izjemno natančen, drzen in globok vpogled v zakulisje nezakonite prodaje orožja, ki nas strelja z vseh strani. Ki nam ne dovoli dihati. Ki s svojimi iskrenimi, sočnimi in srhljivo realnimi monologi mečka našo dušo in nam da vedeti, da živimo v svetu, kjer ljudje umirajo samo zato, da lahko prodajalec orožja v posteljo dobi najlepšo bejbo v mestu. Groza? Ne, marveč realnost.

— iztok gartner

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.