Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Gospodar prstanov: Stolpa

akcijski, drama, spektakel
Podnapisi
Na sporedu od: 16.1.2003, Kolosej Ljubljana
2h 59min / 179min
Leto: 2002
Jezik: angleščina
Scenarij: Peter Jackson, Philippa Boyens, Stephen Sinclair, Frances Walsh, J.R.R. Tolkien
Režija: Peter Jackson

Gospodar prstanov: Stolpa

Na velika platna prihaja drugi del veličastne Tolkienove trilogije Gospodar prstanov, epske avanture iz časov, ki jih težko določimo, v deželi, ki jo je pisatelj poimenoval Srednji svet. Osrednji del zgodbe, ki pripoveduje o brezčasnem boju dobrega proti zlu.

Prvi del trilogije Gospodar prstanov: Bratovščina prstana je po vsem svetu zaslužil 860 milijonov dolarjev in bil nominiran za 13 oskarjev, od katerih je osvojil štiri.

Ob koncu prvega dela, po Gandalfovem padcu v khazad-dűmsko brezno in Boromirjevi smrti, se mora bratovščina ločiti. A čeprav so razdeljeni v tri ločene skupine, je vsak član bratovščine trdno odločen, da naloge ne bo opustil.

O zgodbi

Gospodar prstanov: Stolpa se začne na višavju Emyn Muila, ker Frodo in Samo ugotovita, da ju zasleduje skrivnostni Golum, nepredvidljiva kreatura, ki jo je prstan v dolgih 500 letih umsko in telesno povsem izmaličil. Ko ga ujameta, jima obljubi, da ju bo odpeljal do črnih mordorskih vrat, če ga izpustita. Samo mu ne zaupa, Frodu pa se bitje zasmili.

Aragorn, Legolas in Gimli, ki sledijo orkom, ki so zajeli Pipina in Meda, pridejo v Rohan, kraljestvo, ki mu vlada nekoč plemeniti in pogumni kralj Theoden. Le-ta je v svojih poznih letih podlegel vplivu Sarumanovega vohuna, zahrbtnega in podlega Kačjeusta. Kraljeva nečakinja Eowyn v Aragornu prepozna pravega vojskovodjo, pa tudi moža, ki jo neizmerno privlači. Čustva so dvostranska, a Aragorn jim zaradi dolgoletne ljubezni do vilinke Arwen ne podleže.

Gandalf se po boju z Balrogom in padcu v brezno kot feniks prerojen vrne v Srednji svet, vendar zdaj kot Gandalf Beli. Aragorna opomni, da je njegova usoda in naloga združiti rohansko ljudstvo z zadnjo utrdbo človeškega rodu - Gondorjem.

Medtem Medo in Pipin pobegneta Uruk-hajem v Fangornski gozd, kjer med starodavnimi drevesi spoznata nepričakovanega zaveznika - Bradodreva, ki Sarumanu ne more oprostiti, da je zdesetkal njegov gozd.

Na svojih vzporednih poteh se junaki srečujejo z vojskami in prevarami, spoznavajo pa tudi starodavna čudesa in neukrotljivo moč rodov, ki jih srečujejo. Skupaj se morajo zoperstaviti strašni moči dveh stolpov - Orthanca v Ajzengartu, kjer je izprijeni vešč Saruman ustvaril desettisočglavo vojsko, in Sauronove trdnjave globoko v Mordorju.

V drugem delu trilogije se nam predstavijo številni novi liki:

  • Golum, ki smo ga v prvem filmu videli le nekaj trenutkov,
  • rohansko ljudstvo s prelepo Eowyn, njenim bratom Eomerjem in začaranim kraljem Theodenom,
  • Kačjeust, Theodenov svetovalec in Sarumanov vohun,
  • Faramir, brat padlega Boromirja,
  • ent Bradodrev, najstarejše bitje Srednjega sveta.

Drugi fim iz trilogije predstavlja še več Srednjega sveta, kot smo ga videli v prvem delu, ko je bratovščina potovala skupaj. V drugem delu se podajo po treh različnih poteh, svet, ki ga spremljamo z njimi, postane večji, zgodba pa še bolj gledljiva in dramatična.

Veliko več likov v filmu igra pomembno vlogo za samo zgodbo, poleg tega pa končno iz oči v oči srečamo Goluma, računalniško animiran lik, ki je ključen za dogajanje, zato ga moramo sprejeti kot enega od glavnih igralcev.

Čeprav so nastali trije filmi, jih povezuje ena zgodba. V drugem delu postane še bolj dinamična, zanimiva, več je bitk.

Zadnji film iz trilogije bo svetovno premiero doživel 17. decembra 2003.

Zgodba dveh stolpov

Razmerje sil v Srednjem svetu se je zamajalo. Stolpa, ki jima vladata Sauron in Saruman, sta združila moči, da bi dokončno uničila človeški rod in podjarmila ves živelj.

Druščina že ima žrtve. Najprej je v ognju Morie izginil Gandalf Sivi, nato pa so orki smrtno ranili še Boromirja. Edini prstan s svojo močjo počasi razdvaja tudi ostale zveste prijatelje, ki se zavedajo, da je usoda sveta odvisna od njih. Le Frodo se za zdaj še upira njegovi kvarni moči.

Frodo, Samo in Golum

Druščina se je razšla in Frodo se mora sam soočiti s svojo usodo. Spremlaj ga le njegov najzvestejši prijatelj Samo. Skupaj se podata na sovražnikovo ozemlje, vendar dolgo ne vesta, da ju zasleduje skrivnostno bitje, ki si je dolgo časa lastilo Edini Prstan - Golum.

Ko se zavesta njegove prisotnosti in ga spretno ujameta, jima v zameno za svobodo ponudi, da ju bo odpeljal v Mordor. Frodo v Golumu vidi del sebe, oba je zaznamoval Prstan. In sluti, da brez Goluma poti ne moreta nadaljevati. Golum je ubogljiv iz enega samega razloga - rad bi bil čim bliže Prstanu, da bi ga v pravem trenutku lahko ukradel. Za Froda je Golumova bližina neprestano opozorilo, kaj bi se lahko zgodilo. Ko Frodo pogleda Goluma, ima občutek, da gleda v temno ogledalo.

A Golum ni bil vedno tak, kot je v trenutku, ko sreča Froda in Sama. Nekoč se je imenoval Smeagol in je bil hobit iz rodu Čokcev. V družbi obeh mladih hobitov se Smeagol začne prebujati. Frodo pa vse bolj zaupa Prstanu in Samo mora prevzeti veliko več odgovornosti za njihovo varno potovanje, ker se Frodo počasi a vse bolj izgublja v prstanovi moči. Tudi zaupanje med hobitoma se začne krhati, vseskozi pa je vprašljivo tudi to, ali ju bo Golum sploh pripeljal, kamor bi ju moral.

Aragorn, Legolas in Gimli

Na začetku filma se Aragorn, Legolas in Gimli odpravijo za skupino uruk-hajev, ki so ugrabili Meda in Pipina v prepričanju, da je eden od njiju Prstanonoša. Če ju orki pripeljejo k Sarumanu, bo ta hitro ugotovil, da nista prava, in ju ubil.

Na planjavah trije zasledovalci srečajo četo rohanskih konjenikov. Aragorn izve, da je rohanskega kralja Theodena uročil Saruman in da je kralj podlegel nasvetom svojega izdajalskega svetovalca Kačjeusta, Sarumanovega vohuna.

Še slabša novica pa je, da so rohanski konjeniki prejšnji večer pobili uruk-haje, vandar med njimi niso našli nobenega hobita. V upanju, da ju bodo našli, Aragorn odpelje Legolasa in Gimlija v Gozd strahov, kjer na svoje veliko presenečenje odkrijejo, da je Gandalf živ. Vendar ne nosi več sivih oblačil. Zdaj je bolečen v bleščeče belo. Nesmrten je in iz borbe z Balrogom se vrne okrepljen, z jasnim ciljem pred sabo, odločen in osredotočen, z večjo močjo in večjo modrostjo.

Aragornu naroči, naj na vsak način združi ljudi proti Sauronu in Sarumanu, da bo Frodo lahko obema za hrbtom odnesel prstan na goro Pogubo.

Arwen, Aragorn, Eowyn in usoda Rohana

V Razendelu so Arwen, Elrond in ostali vilini na prelomnici. Zavedajo se, da je njihov čas minil in da se morajo umakniti človeškemu rodu. Arwen je jasno povedala, da želi ostati v Srednjem svetu, čeprav mora zato žrtvovati svojo neumrljivost.

Medtem Aragorn sreča Theodenovo nečakinjo Eowyn, eno redkih žensk v Tolkienovi zgodbi. Eowyn trpi, ko gleda, kako njen rod propada. Rada bi vzpodbudila kralja, naj ukrepa, vendar je nemočna. Aragornov prihod ji vlije novo upanje. Čeprav je Aragornu Eowyn izjemno všeč, je njegovo srce ostalo v Razendelu pri Arwen.

Eowyn si želi v borbo skupaj z moškimi, saj se zaveda, da mora najti moč v sebi, da reši sebe in svoje ljudstvo.

Hobiti v Fangornskem gozdu

Medo in Pipin kljub ujetništvu ohranita bistro glavo. Uspeta pobegniti, ko se orki sprejo med sabo. Umakneta se v Fangornski gozd, za katerega se govori, da v njem straši. A gozd je živ. In v njem vlada vzdušje starodavnosti.

Legenda pravi, da v Fangornskem gozdu živijo živa drevesa, ki govorijo in hodijo. Hobita se na lastni koži prepričata, da legenda več kot drži. Srečata Bradodreva, najstarejšega od dreves, in se z njim spoprijateljita. Bradodrev je eden od digitalnih likov, ki jih vidimo v filmu. Glas mu je posodil John Rhys-Davies, ki sicer igra Gimlija.

Posledice srečanja med Bradodrevom in hobitoma so zelo zanimive. Šele, ko starodavno bitje sreča nadobudna hobita, se odloči, da bo storil nekaj pomembnega v življenju. Medu in Pipinu pa to srečanje nehote pomaga, da hitreje osebnostno dozorita.

Bitka pri Helmovi tesni

Rohansko ozemlje napade 10.000 uruk-hajev. Gandalf razkrinka Kačjeustovo izdajstvo in kralj Theoden se prebudi iz uroka. Svoje ljudstvo popelje v Helmov brezen, ogromno skalno trdnjavo v ozki soteski, ki ga uporabljajo kot vojno pribežališče in zatočišče.

Noben napadalec še ni uspel prodreti čez Brezenski zid, a vojska, ki se brani v trdnjavi, je proti množici orkov v precej slabšem položaju. Če preživijo bitko, bo moral Aragorn združiti dve človeški kraljestvi - Rohan in Gondor - proti grozeči nevarnosti iz obeh stolpov. Aragorn je postavljen pred težko odločitev. Se bo odpovedal prestolu, kakor se je odločil že prej, ali pa bo sprejel svojo usodo in prevzel položaj, ki mu pripada na prestolu. Človeški rod zdaj namreč nujno potrebuje kralja. Aragorn mora prevzeti več odgovornosti kot kateri koli drug član druščine. Izpolniti mora pričakovanja Boromirja, Elronda in Arwen, izpolniti mora svojo usodo. In čeprav ve, da mu morda ne bo uspelo, je trdno odločen, da bo na vsak način poskusil. Skupaj z njim pa vsa bratovščina in množica likov, ki mora premagati svoje dvome in prispevati svoj delež k skupnemu cilju.

Novi liki, bitja in civilizacije

Drugi del trilogije predstavlja tudi številne nove junake, bitja in civilizacije.

Rohansko ljudstvo živi na zelenih ravnicah in slovi po najboljših konjenikin in najbolj iskrivih konjih. Imajo malce skandinavski, vikinški videz in vedenje. Vojščaki so spretni jezdeci, ki vztrajno nadzirajo meje svojega kraljestva. Vodi jih Kralj Theoden. Niso napadalni, so pa pogumni borci.

Gondorci živijo na prvi obrambni črti, tik ob Mordorju. Ponašajo se s svojimi vladarji, močno vojsko in starodavno kulturo. Čast jim veliko pomeni. Pripravljeni so izpolnjevati ukaze in umreti v borbi.

Kačjeust je Rohanec, ki postane Sarumanov vohun. Kot svetovalec kralja Theodena izkoristi svoj vpliv in nevarno oslabi kraljestvo.

Bradodrev in enti so drevesa, v katerih so se naselili duhovi, da bi varovali ostala drevesa in vse rastlinje. Enti so stara bitja, tako kot vilini. Dokler se ne srečajo z Medom in Pipinom, živijo svoje mirno življenje, v katerem čas nima velike veljave. A prihod obeh hobitov ter govorice o vojni jih dvignejo na noge. Vedo, da jih je njihov nekdanji zaveznik Saruman izdal in uničil polovico njihovih gozdov. Tudi enti se pridružijo boju proti zlu.

Ugluk in uruk-haji so izpopolnjeni orki, ki jih je ustvaril Saruman. Ti podivjani vojščaki ne nosijo debelih oklepov, njihov edini namen pa je uničiti nasprotnika.

Vargi so popačena bitja, na katerih jezdijo Sarumanovi orki. Podobni so križancu hijene, medveda in volka. Med bitko s svojimi ostrimi zobmi napadajo rohanske konje.

Vzhodarji so človeška rasa, vendar na Sauronovi strani. So divji in nasilni.

Scadufax, Gandalfov belec, prihaja iz pasme Andaluzijcev in ima, tako kot Gandalf, posebne moči.

Olifanti so slonom podobne borbene živali, ki prenašajo bojne stolpe in plašijo konje. Potikavci jim pravijo tudi mumakil. Ubiti jih je mogoče le z natančnim strelom v oko.

O produkciji

Za snemanje treh filmov so strokovnjaki WETA Workshopa izdelali več kot 48.000 posameznih pripomočkov - umetnih udov, orožja, 1600 umetnih hobitskih stopal, 200 orkovskih mask ...

Da bi orožje in oklepi delovali čim bolj pristno, so jih obdelovali ročno, zelo podobno kot pred 500 leti. Iz izvirnih oklepov so naredili 48.000 odlitkov za različna ljudstva Srednjega sveta. Da bi bili oklepi tudi uporabni, so naredili gumijaste mrežaste srajce in jih prebarvali, da izgledajo kovinske. Za vse te srajce so izdelali kar 12 milijonov členov.

Naredili so tudi 1600 hobitskih stopal, saj je en par stopal zdržal samo dva dni snemanja. Da bi jih namestili na noge, so vsako jutro porabili eno uro.

Vsi meči v filmu imajo vgravirana sporočila v enem od Tolkienovih izmišljenih jezikov.

Ker Tolkienov Srednji svet še nikoli prej ni bil prestavljen na filmska platna, so morali izdelati vsak posamezen predmet po svojih zamislih. Edini Prstan je delo Jensa Hansena, priznanega newyorškega zlatarja. Hansen je tik pred začetkom snemanja umrl, delo pa je prevzel njegov sin Thorkild.

Ker se v drugem filmu pojavljajo nove kulture, je bilo potrebno zanje ustvariti tudi popolnoma drugačne kostume. Za Eowyn je kostumografinja Ngila Dickson ročno izdelala več oblačil, ki izražajo spremembe v njenem ljudstvu.

Kostumi za štiri hobite prav tako odražajo njihovo naravo in usodo. Frodo je oblečen v rdečkasto-kostanjeva oblačila, ki namigujejo, da je on kot Prstanonoša plemenit in aristokratski. Samo nosi zemeljske odtenke, ki kažejo na njegovo zanesljivo naravo.

V povprečju so za vsakega igralca izdelali okoli 40 oblačil.

Golum in Bradodrev

Ker ima Golum tako pomembno vlogo v filmu - velik del potovanja proti Mordorju je odvisno povsem od njega - je režiser zahteval, da mora biti povsem pristen. Dajati je moral vtis, da je igralec, ne pa animiran lik.

Golum je povsem digitalno oblikovan, vendar pa je osnovo za lik ustvaril igralec Andy Serkis. Sodelovanje med ekipo računalniških strokovnjakov in igralcem je rodilo prvi digitalni lik, ki je zasnovan na igri igralca in v filmu v resnici „igra" kot bi kateri koli drug igralec.

Serkisovo igro so digitalno predelali, pri tem pa uporabljali njegove gibe in obrazno mimiko. Serkis je med igro nosil kostum, prekrit z drobnimi pikami, s pomočjo katerih so gibe prenesli na računalnik in jih uporabili za kretnje makete, ki so jo pred tem poskenirali. Delo je bilo zagotovo izjemno težavno, saj ima Golum okoli 300 mišic in uporablja okoli 250 različnih gibov obraznih mišic.

Serkis je Golumu posodil tudi glas. Serkis si je zamislil, da je v Golumovem glasu ujeta vsa bolečina bednega življenja.

Tolkien je v Gospodarju prstanov ustvaril tudi starodavno drevesno civilizacijo - ente. Da bi jih lahko oživili, so tudi tu priskočili na pomoč Wetini strokovnjaki. Tokrat so imeli težavno nalogo, ker vsi vemo, kakšna so drevesa, vseeno pa so morali najti način, kako jih spremeniti v živa bitja, ki se premikajo, prepletajo veje med hojo, korenine se med hojo zadirajo v zemljo ...Obenem pa ta drevesa komunicirajo z živimi igralci.

Za Bradodreva so najprej naredili vrsto skic, dokler režiser ni bil zadovoljen z njegovo podobo, nato pa so izdelali 4 metre in pol veliko maketo, s katero sta Medo in Pipin igrala na sceni. Nato so na osnovi posnetka z maketo Bradodreva digitalno oživili.

Glas mu je posodil John Rhys-Davies. Uporabili so vse mogoče odtenke njegovega glasu, ga upočasnili, dodali globoke glasove, da je nazadnje v določenih trenutkih entski jezik zazvenel kot pesem kitov grbavcev.

Prizorišča

V drugem delu trilogije razdeljena bratovščina potuje skozi številne nove in že v prvem delu videne kraje, mesta in prizorišča:

Emyn Muil, rohanske ravnice, Edoras, Fangornski gozd, Barad-dűr, Mrtve močvare, Ajzengart, velika morijska vrata, Lothlorien, Bele gore, Ithilien, Helmov brezen...

Med snemanjem so marsikje morali na tla polagati ogromne preproge, da so zaščitili občutljivo z zakonom zaščiteno rastlinje, pred snemanjem pa so se morali tudi pogoditi z maorskimi plemeni, kaj dovolijo snemati in kaj ne.

Eno najbolj spektakularnih prizorišč - rohanska prestolnica Edoras - je bila narejena po ilustraciji Alana Leeja, ki jo je naredil za ilustrirano izdajo Tolkienovega Gospodarja prstanov. Po enem letu pridobivanja soglasij, je trajalo še pol leta, da so postavili mesto. Kulise so morali dodatno učvrstiti, saj so postavljene na dokaj odročnem območju, kjer veter piha tudi s hitrostjo do 130 km/h. Mesto nosi očiten pridih nordijske kulture.

Eden najbolj pretresljivih in fascinantnih masovnih prizorov je bitka pri Helmovem breznu. Posneli so jo v kamnolomu v bližini Wellingtona, kjer je del naravne skalne fomacije vključen v sceno.

Kjer prisorišč niso mogli postaviti v naravnem okolju, so naredili izjemno natančne miniature. Kar 68 jih je nastalo. Barad-dűr je bil narejen v razmerju 1:166, dvorana v Orthancu pa v razmerju 1:3000.

Za snemanje velike masovne bitke so štiri mesece izdelovali maketo Helmovega brezna v četrtini naravne velikosti.

Bitke

Za bitke v drugem filmu trilogije, je bilo potrebno pripeljati vojsko kaskaderjev in konjev, ki so jo kasneje digitalno še namnožili.

Načine bojevanja je zasnoval mojster mečevanja Bob Anderson, ki je v svoji bogati dolgoletni karieri sodeloval na primer z Errollom Flynnom, nastopil pa je tudi kot Darth Vader v Vojni zvezd. Za vsak narod v filmu je oblikoval poseben način bojevanja. Navdušen je bil predvsem nad Viggom Mortensenom, za katerega trdi, da je celo boljši mečevalec kjot Erroll Flynn.

Scadufax in ostali konji

Konje so iskali po vsej Novi Zelandiji in pripravljali prave avdicije zanje. Dva konja, ki igrata Gandalfovega Scadufaxa, sta čistokrvna Andaluzijca.

V predmestju Wellingtona so postavili hlev, v katerem je bilo 75 konj, igralci pa so lahko prišli na ježo kadar se jim je zahotelo. Jezdili so za zabavo, vajo, počitek in sprostitev. Med igralci in konji so se izgradile pristne vezi, tako da je Mortensen po snemanju svojega konja celo odkupil in ga obdržal.

V nekaterih prizorih se pojavlja celo 250 konjev naenkrat. Takega prizora digitalno preprosto ne bi mogli poustvariti.

Za konje je bilo ročno izdelanih 70 sedel, v vsakem pa so vrezljani odlomki iz zgodovine Srednjega sveta.

Nagrade

Epska pustolovščina Gospodar prstanov: Bratovščina prstana je po vsem svetu očarala obiskovalce kinodvoran in ljubitelje Tolkienovega dela.

Film je bil nagrajen s številnimi nagradami in nominacijami.

Gospodar Prstanov: Bratovščina prstana je:

  • bil nominiran za 13 oskarjev, dobil pa je štiri: za najboljšo kamero, masko, glasbo in vizualne efekte,
  • dobil 3 nagrade Ameriškega filmskega inštituta: za film leta, digitalne efekte in scenografijo,
  • bil nominiran za 13 britanskih filmskih nagrad (BAFTA), dobil pa jih je pet: nagrado občinstva, nagrado za najboljši film, vizualne efekte, masko in režijo.

O igralcih

Elijah Wood
Lik: Frodo Bisagin
Rod: Hobit
Opis: Sramežljiv, vendar odkritosrčen hobit, ki se odpravi uničiti Prstan

Frodo je mlad hobit, posvojeni sorodnik Bilba Bisagina. Njegova življenjska naloga je uničiti magični prstan in rešiti Srednji svet. Z uspešno opravljenim delom spremeni skoraj neizbežno prihodnost.

Elijah Wood velja za enega najbolj nadarjenih igralcev svoje generacije. Prvič je zbudil pozornost z nastopom v Paradise, nato pa je igral v filmih Radio Flyer, Forever Young, Huck Finn, The Good Son, North, The War in Flipper. Nastopil je tudi v Internal Affairs, Avalon in Back to the Future Part 2.

Nedavno ga je občinstvo lahko videlo v Black and White, The Faculty, the Ice Storm, Deep Impact in v kriminalni komediji Chain of Fools. Poleg tega je posodil glas za animirani film The Adventures of Tom Thumb and Thumbelina.

Za vlogo v The War so ga leta 1994 razglasili za mladega igralca leta.

Andy Serkis
Lik: Golúm/Sméagol
Rod: Čokci
Opis: Bitje hobitske vrste, ki mu je kvarni vpliv Prstana zmedel um in izmaličil telo

Andy Serkis se je nazadnje na filmu pojavil kot ekscentrični koreograf v Topsy Turvy, kot zasvojeni japi v Career Girls in skupaj z Michaelom Cainom v filmu Shiner. Med ostalimi filmskimi vlogami je potrebno omeniti nastope v filmih Mojo, Among Giants, Loop, Sweety Barrett, The Jolly Boys, Last Stand, Stella Does Tricks, Five Seconds to Spare, The Near Room in Pandemonium.

Med številnimi televizijskimi nastopi so bili najbolj opazne vloge v nedavni adaptaciji Oliverja Twista, glavni vlogi v The Jump in seriji Finner ter gostovanja v Shooting the Past in Touching Evil.

Serkis je igral tudi v mnogih gledališčih v Londonu in po vsej Veliki Britaniji.

Bernard Hill
Lik: Theoden, rohanski kralj
Rod: Človek
Opis: Nekoč plemeniti rohanski kralj, ki je podlegel kvarnemu vplivu Sarumanovega vohuna Kačjeusta

Med filmskimi nastopi Bernarda Hilla je potrebno omeniti Titanic, A Midsummer Night's Dream, Ghost and the Darkness, the Big Game, The Gambling Man, Madagascar Skin, Double X, Mountains of the Moon, Drowning by Numbers, Ghandi, The Bounty ...

S svojo markantno pojavo in izjemnim igralskim talentom je v Veliki Britaniji doprinesel k uspehu gledaliških predstav kot so A View from the Bridge, Gasping, The Cherry Orchard, Macbeth, Shortlist, Twelfth Night, Normal Service ter John, Paul, Ringo and Bert.

Na televiziji se je pojavil v filmih Great Expectations, Mill on the Floss, Shepherds on the Rock, Dirty Something, Skallagrigg, One Upon a Time in the North, Crime Story Question of Identity, Art of Tripping, Lipstick on Your Collar, Telltale in številnih drugih.

V trilogiji Gospodar prstanov se prvič pojavi prav v drugem delu.

Billy Boyd
Lik: Pipin/Peregrin Tuk
Rod: Hobit
Opis: Veseljaški hobit, ki vedno zavoha težave

Pippin je navihan mlad hobit in dolgoletni Frodov prijatelj, ki se mu pridruži pri prstanovem odposlanstvu.

Škotski igralec Billy Boyd je igralsko kariero začel s televizijsko serijo Taggart. Nadaljeval je z delom za televizijo (Soldiers Leap, Coming Soon, Julie and the Cadillacs in Chapter and Verse) na filmu pa je debitiral v An Urban Ghost Story. Mednarodna javnost ga bo prvič bolje spoznala prav v Gospodarju prstanov.

Na odrih je nastopil v vrsti britanskih produkcij, med drugimi v The Seculator, Election 99, An Experienced Woman Gives Advice, Therese Racquin, Britannia Rules, Kill the Old, Torture Their Young, The Chic Nerds, Much Ado About Nothing, Merchant of Venice in Trainspotting.

Boyd je tudi nadarjen glasbenik, igra bas, bobne, kitaro ter poje bariton in tenor.

Cate Blanchett
Lik: Galadriel
Rod: Vilinka
Opis: Vilinska kraljica, prelepa, mogočna in na svoj način celo nevarna

Galadriel je kraljica Lothloriena, gospa Zlatega gozda. Je Celebrianova mati in babica Arwen Večernice.

Po diplomi na avstralskem nacionalnem institutu za dramsko umetnost (NIDA) je Kate Blanchett delala predvsem na odrskih deskah, predvsem s Company B, igralskim ansamblom, v katerem so sodelovali tudi Geoffrey Rush, Gillian Jones in Richard Roxbourgh, pod vodstvom režiserja Neila Armfielda. Med drugimi vlogami je izstopala predvsem kot Miranda v The Tempest, Ofelija v Hamletu, Nina v The Seagull in Rose v The Blind Giant is Dancing. Sodelovala je tudi z Sidney Theater Company in Almeida Theatre.

Na televiziji se je v glavnih vlogah pojavila v Bordertown in Heartland, oba sta bila posneta za Australian Broadcasting Commision.

Med njenimi filmskimi vlogami izstopajo upodobitve Susan Macarthy v Beresfordovem Paradise Road, Lizzie v Thank God He Met Lizzie (anti-romantična komedija režiserja Charlieja Nowlana, za katero je dobila dve priznanji za najboljšo stransko igralko) in Lucinde v Oscar in Lucinda, filmu režiserke Gillian Armstrong, v katerem je nastopila z Ralphom Fiennesom, vloga pa ji je prinesla nominacijo AFI za najboljšo igralko.

Leta 1998 je v filmu Elizabeth, ki je prejel številne izvrstne kritike, upodobila kraljico Elizabeto I. Film je režiral Shekhar Kapur, Kate pa je za vlogo prejela zlati globus za najboljšo glavno igralko v drami, BAFTO za najboljšo glavno igralko, nagrado The Chicago Film Critics Association in številne druge nagrade in nominacije.

Leta 1999 je z Johnom Cusackom nadtopila v črni komediji Pushing Tin, Parkerjevem filmu An Ideal Husband in uspešnici The Talented Mr. Ripley, za katerega je bila nominirana za nagrado BAFTA za najboljšo stransko igralko.

Pred kratkim je nastopila v The Gift, The Man Who Cried, Heaven, Bandits, Charlotte Gray, The Shipping News in Chasing the Dragon: The Veronica Guerin Story.

Christopher Lee
Lik: Saruman
Rod: Vešč
Opis: Nekdanji vrhovni vodja Sveta Modrih, ki je podlegel čaru moči in zla

Saruman, glavni čarovnik vseh čarovnikov, želi prisvojiti magični prstan in se okoristiti z njim.

Christopher Frank Carandini Lee se na filmskih platnih pojavlja že od leta 1947. Natopil je na neštetih odrih, na televiziji in v radijskih oddajah širom po svetu. Snemal je v angleščini, ruščini, italijanščini, francoščini, nemščini in španščini. Nastopil je v skoraj 300 filmih in televizijskih produkcijah, med najbolj znanimi pa so A Tale of Two Cities, Dracula, The Wicker Man ...

Dominic Monaghan
Lik: Medo (Merry)
Rod: Hobit
Opis: Pustolovsko navdahnjeni mladi hobit

Medo je Frodov prijatelj, ki ga skupaj s Pipinom in Samom spremlja na prstanovem poslanstvu.

Dominic Monaghan se bo mendarodni javnosti prvič bolje predstavil prav z vlogo v Gospodarju prstanov. Doslej je nastopal predvsem na televiziji v dramah in serijah Hetty Weinthrop Investigates, This is Personal - The Hunt for the Yorkshire Ripper in Monsignoir Renard. Pred filmskimi kamerami je prvič nastopil z Rutgerjem Hauerjem in Martinom Shawom v filmu Boomber. Nastopa tudi v gledališču.

Brad Dourif
Lik: Kačjeust
Rod: Človek
Opis: Zvijačni in zahrbtni svetovalec rohanskega kralja, marioneta zlobnega Sarumana

Dourif igra vrhovnega svetnika Theodena, kralja Marke.

Brad Dourif je prejel britanskega oskarja (BAFTA) za najboljšega stranskega igralca, zlati globus za najboljšega debitanta in nominacijo za oskarja za vlogo v One Flew Over the Cuckoo's Nest (Let nad kukavičjim gnezdom). Za vlogo v Common Bonds je bil nominiran kot najboljši igralec za nagrado Genie, z nastopom v Body Parts pa je pobral nagrado Fangoria Chainsaw za najboljšo stransko vlogo.

V karieri je nastopil v več kot 40 filmih, med drugimi v Ragtime, Dune, Blue Velvet, Mississippi Burning, Child's Play 1, 2 & 3 (Chuckyju je posodil glas), The Exorcist, Hidden Agenda, Scream of Stone, Jungle Fever, Senseless, Bride of Chucky, Urban Legend in The Ascent.

Uspešna televizijska kariera mu je zagotovila vloge v serijah The X-Files, Tales From the Crypt, Wild Palms, Tales of the Unexpected in drugih.

Dourif je eden od ustanoviteljev Circle Repertory Theatre v New Yorku.

Hugo Weaving
Lik: Elrond
Rod: Vilin
Opis: Sin očeta človeka in matere vilinke; odloči se, da bo raje vilin kot človek

Elrondovo domovanje Razendel je zatočišče, kamor moč zlobnega Saurona ne seže. Elrond je Arwenin oče in Aragornov krušni oče.

Avstralski igralec se je proslavil z izvrstnimi nastopi v The Matrix, The Adventures of Priscilla Queen of the Desert, The Interview, Bedrooms and Hallways, Exile, Strange Planet in Proof. Nastop v The Interview mu je prinesel nagrado avstralskega filmskega inštituta in naziv najboljšega igralca na festivalu v Montrealu. Nagrado AFI je dobil tudi za The Adventures of Priscilla Queen of the Desert in Proof. Kmalu ga bomo videli v Matrix: Reloaded in Matrix: Revolutions.

Med njegovimi televizijskimi projekti so bolj znani Halifax 3, The Bite, Lust, Bangkok Hilton, Dirtwater Dynasty in mini serija The Custodian.

Weaving nastopa tudi v gledališču.

Ian McKellen
Lik: Gandalf
Rod: Vešč
Opis: Mogočen čarovnik, ki ga čaka največja preizkušnja, ko je potrebno uničiti Prstan

Gandalf Sivolasi je star, moder in mogočen čarodej, ki Frodu pomaga na njegovem poslanstvu.

Sir Ian McKellen že 40 let nastopa na odrih, filmu in televiziji. V tem času je osvojil več kot 40 najpomembnejših filmskih nagrad. Nazadnje je odigral lik super heroja Magneta v uspešni filmski adaptaciji stripovske klasike X-men in X-men 2. Med ostalimi novejšimi filmi pa so Gods and Monsters (nominacija za oskarja za najboljšo glavno moško vlogo), Apt Pupil in Richard 111 (koscenarist in izvršni producent). Med njegove nepozabne filmske nastope spadajo Six Degrees of Separation, Cold Comfort Farm, Restoration, Swept from the Sea, The Keep, Bent, Scandal in številni drugi.

Med pomembnejšimi televizijskimi filmi je potrebno omeniti naslednje: Rasputin (zlati globus za najboljšega stranskega igralca), And the Band Played On (Cable Ace Award), Walter (televizijski igralec leta) in David Copperfield.

Legendarni so tudi njegovi gledališki nastopi. Kot igralec ali producent je sodeloval pri številnih produkcijah Royal Shakespeare Company in Royal National Theatre v Londonu. Njegovi monodrami Acting Shakespeare in A Knight Out pa slovita po vsem svetu.

Na Broadwayu je upodobil Salierija v Amadeusu (nagrada Tony za najboljšega igralca leta 1981), sezono 2001 pa je odprl v vlogi Edgarja v Strindbergovi drami Dance of Death. Več na www.mckellen.com.

John Rhys-Davies
Lik: Gimli
Rod: Škrat
Opis: Gimli je neizmerno zvest spremljevalec, ki se hitro nasmeje in še hitreje razjezi

Frodov prijatelj čokate postave in pogumnega srca v druščini zastopa ljudstvo škratov.

Igralski veteran John Rhys-Davies že več kot 30 let razveseljuje občinstvo s filmskih platen in odrskih desk. Gledališko kariero je začel v Madder-Market Theatru v Norwichu. Diplomiral je na Royal Academy of Dramatic Art. Nastopil je v več kot sto gledaliških postavitvah, med katerimi je tudi 26 produkcij Shakespearovih del. V slednjih je upodobil že skoraj vse like, od Othella do Macbetha, od Klavdija do Falstaffa.

Njegov filmski krst je bil film The Black Windmill, v katerem je igral tudi Michael Caine. Rhys-Daviesov nastop v tem filmu je trajal le nekaj sekund, njegov junak je umrl še pred začetno špico. Odtlej je nastopil v več kot 80 filmih, med katerimi so verjetno najbolj priljubljeni filmi iz serije o Indiani Jonesu, Victor/Victoria ... Redno nastopa na televiziji, kjer se je prislužil nominacijo za emmyja v mini seriji Shogun, igral pa je tudi v Sliders, The Untouchables, I, Claudius, The Naked Civil Servant, War and Rememberance in številnih drugih serijah in televizijskih filmih. Nazadnje je igral v Highbinders z Jackiejem Chanom in Claire Forlani.

Karl Urban
Lik: Eomer
Rod: Človek
Opis: Nečak kralja Theodena, ognjeviti rohanski vojščak

Novozelandski igralec se je doslej pojavljal v filmih, kot so The Irrefutable Truth About Demons, The Price of Milk, Heaven in Via Satellite, s katerim si je prislužil nominacijo na novozelansko filmsko nagrado. Njegov najnovejši film je Ghost Ship.

Na televiziji se pojavlja v filmih in nadaljevankah Hercules, Xena: Warrior Princess, Shortland Street, Coverstory, Shark in the Park III in drugih.

Liv Tyler
Lik: Arwen Večernica
Rod: Vilinka
Opis: Vilinska princesa, ki se zaljubi v smrtnika - Aragorna

Arwen je prelepa in očarljiva vilinka, ki mora izbrati med nesmrtnostjo in ljubeznijo.

Liv Tyler je uspešno debitirala z glavno vlogo v filmu Silent Fall, režiserja Bruca Beresforda. Tudi v naslednjem filmu Empire Records je imela glavno vlogo. Vloga natakarice v filmu Heavy ji je leta 1995 prinesla veliko pozornosti na filmskem festivalu Sundance. Vse njene naslednje vloge v Bertoluccijevem Stealing Beauty, Inventing the Abbotts, Armageddon in Altmanovem Cookie's Fortune so bile opazne in odlično ocenjene. Pred kratkim je ponovno sodelovala z Altmanom v filmu Dr. T and the Women, v katerem je nastopil tudi Richard Gere.

Njeni najnovejši projekti so Onegin z Ralphom Finnesom, Plunkett & Macleane, One Night at McCool's z Mattom Dillonom in Jersey Girl z Jennifer Lopez in Benom Affleckom.

Orlando Bloom
Lik: Legolas
Rod: Vilin
Opis: Nevaren mečevalec in izvrsten lokostrelec, v bratovščini zastopa vilinski rod

Legolas je visoki, vitki, plavolasi junak, ki v prstanovi druščini zastopa viline. Prihaja iz Mrkolesja in je izjemen lokostrelec.

Bloom se je že pri 16. letih pridružil National Youth Theatre in si s tamkajšnjimi nastopi prislužil štipendijo British American Drama Academy. Po končanem šolanju je prvič nastopil pred filmskimi kamerami v dolgometražnem filmu Wilde. Nato so ga sprejeli na londonski Guildhall, v času šolanja pa je nastopal v produkcijah, kot so Little Me, A Month in the City, Peer Gynt, Mephisto, Twelfth Night, Trojan Women, the Seagull, Three Sisters, Recruiting Officer, Antigone, Uncle Vanya, A Night Out in Mystery Plays.

Vloga Legolasa je njegov prvi pomembnejši filmski nastop. Sledile so mu vloge v Black Hawk Down, Pirates of the Carribean in The Kelly Gang.

Miranda Otto
Lik: Eowyn
Rod: Človek
Opis: Kraljeva nečakinja, starše so ji ubili orki

Eowyn je nečakinja kralja Theodena in Eomerjeva sestra.

Nedavno smo jo lahko videli v Julie Walking Home, Human Nature, What Lies Beneath in The Thin Red Line. Med ostalimi vlogami je potrebno omeniti nastope v filmih Kin, In the Winter Dark, Dead Letter Office, Doing Time for Patsy Kline in True Love and Chaos. Trenutno pripravlja film The Three Legged Fox.

Za vloge v filmih Dead Letter Office, The Well in Love Serenade je prejela nagrado avstralskih filmskih kritikov, avstralski filmski inštitut pa jo je nagradil za nastope v filmih In the Winter Dark, The Well in Daydream Believer.

Za televizijo je nastopila v filmu The Jack Bull in dramah Police Rescue in GP. Številni so tudi njeni gledališki nastopi, nazadnje v Gigi.

Sean Astin
Lik: Samo/Samoglav Gamgi
Rod: Hobit
Opis: Povsem povprečen hobit, ki se izkaže za neverjetno iznajdljivega in zvestega prijatelja

Samo je Frodov najpogumnejši spremljevalec in najboljši prijatelj. Pred prstanovim pohodom je živel zelo mirno življenje, a zvestoba Frodu ga odpelje na nevarno in pustolovščin polno pot.

Sean Astin je pred kamere prvič stopil v mladinskem filmu The Goonies, kmalu zatem pa se mu je ponudila glavna vloga v filmu Rudy, ki je požel izjemne kritike. Ostali njegovi filmi: Bulworth, Courage Under Fire, Memphis Belle, Encino Man, Like Father Like Son, Where the Day Takes You, Staying Together, War of the Roses, Safe Passage, Low Life (nagrada za najboljšega igralca na filmskem festivalu Fort Lauderdale) in drugi.

Kot obetaven režiser si je Astin prislužil nominacijo za oskarja za kratki film Kangaroo Court, ki ga je koproduciral s svojo ženo Christine.

Viggo Mortensen
Lik: Aragorn/Stopač
Rod: Človek
Opis: Pogumni in robati Aragorn se je dolga leta potikal po gozdovih, zdaj pa ga čaka najpomembnejša pustolovščina v življenju

Aragorn je človek, ki so ga vzgojili vilini. Je zakoniti dedič gondorskega prestola, dober Gandalfov prijatelj in pomemben član prstanove druščine.

Pred filmskimi kamerami je debitiral kot mladi Amiš v Weirovi uspešnici Witness (Priča). Odtlej njegovo kariero označuje serija opaznih in tehtnih vlog v več kot tridesetih filmih, med drugimi v Portrait of a Lady, Indian Runner, Carlito's Way, G.I. Jane, Crimson Tide, Perfect Murder, La Pistola de mi Hermano in A Walk on the Moon.

Rodil se je v New Yorku materi Američanki in očetu Dancu. Del otroštva je preživel v Venezueli, Argentini in na Danskem. V New Yorku je igro študiral pri Warrenu Robertsonu.

Mortensen je tudi priznan pesnik, fotograf in slikar. Trenutno pripravlja tretjo pesniško zbirko, v letu 2002 pa je odprl dve fotografski razstavi - v Los Angelesu in New Yorku. Poleg tega za Disneyeve studie pripravlja Hidalgo, ki bo svetovno premiero doživel sredi leta 2003.

David Wenham
Lik: Faramir
Rod: Človek
Opis: Boromirjev brat, ki sreča in zajame hobite

Faramir, gondorski vojščak, je Boromirjev brat. Je mirnega značaja, a čeprav sovraži vojno, je pogumen borec, ki ga njegovi možje visoko cenijo.

Leta 1998 je bil Wenham dvakrat nominiran za prestižni avstralski filmski nagradi za glavno vlogo v filmu The Boys. Sam film je prejel kar 13 AFI nominacij. Nastopil je tudi v filmih Better than Sex, A Little Bit of Soul, Idiot Box, Cosi, Greenkeeping, Dust in The Crocodile Hunter: Collision Course.

Občinstvo ga najbolje pozna po televizijski vlogi v Seachange. Za to vlogo je bil nominiran za AFI nagrado za najboljšega glavnega igralca v televizijski drami. To nagrado je že prejel za sodelovanje v Simone De Beauvoir's Babies in Twisted Tales.

Med gledališkimi vlogami so najbolj znane v produkcijah Art and Tartuffe, Hamlet, The Tempest, Cosi, The Headbutt, That Eye the Sky in v gledališki izvedbi dela The Boys.

Bruce Hopkins
Lik: Gamling
Rod: Človek
Opis: Čuvaj Helmovega branika

Hopkins je bil devet let poklicni plesalec v Avstraliji in Novi Zelandiji. Redno se pojavlja na televiziji v serijah Xena: Warrior Princess, Hercules: The Legendary Journeys, Cleopatra 2525 in novozelandski televizijski seriji Shortland Street.

O ustvarjalcih

Peter Jackson (režiser, scenarist, producent)

"Zanimajo me teme o prijateljstvu in osebnem žrtvovanju. To je zgodba o preživetju in pogumu, o ganljivem podvigu, ki je utrl pot vzponu človeškega rodu." -- Peter Jackson

Dolgoletni oboževalec Tolkienovega dela Peter Jackson se bo v zgodovino zapisal kot prvi filmski ustvarjalec, ki istočasno snema tri pomembne celovečerne filme. Pred tem je leta 1994 požel izjemne kritike za film Heavenly Creatures, ki je na beneškem filmskem festivalu prejel srebrnega leva, bil pa je tudi nominiran za oskarja za najboljši scenarij. Zgodba, ki je prišla izpod peresa Petra Jacksona in Fran Walsh, temelji na razvpitem umoru, ki se je pripetil leta 1950 na Novi Zelandiji, ko je obsesivno prijateljstvo med dvema inteligentnima in domiselnima dekletoma pripeljalo do umora ene od njunih mater.

Med Jacksonovimi ostalimi filmi so The Frighteners z Michaelom J. Foxom, animirani film za odrasle Meet the Feebles in Braindead, pri katerem je bil Jackson tudi koscenarist. Braindead je na festivalih po vsem svetu prejel 16 mednarodnih nagrad za znanstveno-fantastični projekt, med drugimi tudi prestižni Saturn. Jackson je bil tudi eden od režiserjev televizijskega dokumentarca Forgotten Silver, ki je prav tako krožil po številnih festivalih.

Peter Jackson se je rodil na Novi Zelandiji, na Noč čarovnic leta 1961. Že zelo zgodaj je začel z očetovo Super 8 kamero snemati kratke filme. Pri sedemnajstih letih je pustil šolo, vendar mu ni uspelo dobiti dela v novozelandski filmski industriji, kot je upal, zato se je zaposlil kot fotograverski vajenec. Ko je uspel kupiti 16-mm kamero, je začel snemati znanstveno-fantastično kratko komedijo, ki je po treh letih prerasla v 75-minutni celovečerni film Bad Taste. Na začetku ga je financiral povsem sam, nazadnje pa je novozelandska filmska komisija prispevala nekaj denarja, da je lahko dokončal film, ki je postal kultna klasika.

Za prvi del trilogije Gospodar prstanov je bil nominiran za oskarja za režijo.

Barrie M. Osborne (producent)

Barrie M. Osborne je nedavno produciral svetovno uspešnico, ki je prejela tudi nagrado za posebne efekte - The Matrix. Pred tem je produciral tudi Woojev Face/Off in China Moon. Kot izvršni producent je sodeloval pri filmih The Fan, Dick Tracy, Child's Play, Wilder Napalm in Rapa Nui.

Diplomiral je iz sociologije na Carleton College v Minnesoti, nato pa se je pridružil inženirskim enotam ameriške vojske. Z delom v filmski industriji je začel leta 1970 in kot pripravnik ter pomočnik vodje produkcije sodeloval z režiserji, kot so Francis Ford Coppola, Alan Pakula in Sydney Pollack pri filmih The Godfather Part II, Three Days of the Condor in All The Presidents Men. V različnih vlogah je nadaljeval delo pri filmih Apocalypse Now, The Big Chill, King of Comedy, The Cotton Club, Peggy Sue Got Married, Cutter's Way in Fandango.

V dveh letih, ko je bil podpredsednik dolgometražne produkcije pri Walt Disney Pictures, je sodeloval pri filmih, kot so Ruthless People, The Color of Money, Tin Men, Three Men and a Baby, Tough Guys, Outrageous Fortune, Roger Rabbit in Good Morning Vietnam.

Fran Walsh (scenaristka, koproducentka)

Fran Walsh je bila skupaj s Petrom Jacksonom nominirana za oskarja za najboljši scenarij - Heavenly Creatures. Sodelovala sta tudi pri scenarijih Forgotten Silver, The Frighteners, Meet the Feebles in Braindead. Walsheva je diplomirala iz angleške literature na univerzi Victoria in kmalu po diplomi začela delati kot scenaristka.

Philippa Boyens (scenaristka)

Phillipa Boyens se s trilogijo Gospodar prstanov prvič predstavlja kot scenaristka. Pred tem je delala v gledališču kot avtorica, učiteljica, producentka in redaktorica. K filmu jo je pripeljala njena ljubezen do Tolkeinovega dela. Njegove romane je oboževala že od otroštva. Variety jo je nedavno omenil med desetimi scenaristi, na katere je v prihodnje potrebno biti pozoren. Z Walshevo in Jacksonom že pripravlja naslednji projekt.

Komentarji

20.8. 2004 ob 18:03

kolosejevci pa res včasih zagodete- vsi stari komentarji so očitno izpuhteli... Gospodar prstanov pa ostaja najbolša trilogija!!

— Elanor
30.10. 2004 ob 17:42

kdor je gledu enko mu bo najbr tud ta všeč... Gandalf je car, Aragorn je car... ni kej za govort... sam glejte...

— supergirl
8.12. 2004 ob 9:44

popoln film ki si zasluži vse filmske nagrade sveta (razen viktorjev)

— smeagol
19.12. 2004 ob 0:00

niti ni preveč dobr. niti 1 niti 2 nista bla. ampak legolas je car! no, orlando.

— tyaša
12.1. 2005 ob 18:26

Se film je vredi, igralec pa še boljši! Najboljši igralec je po mojem Legolas oz. Orlando

— Zvezdica
21.1. 2005 ob 19:56

ja orlando je najvecji care na svetu mislm da ni bolsga tipa kt je on

— neza
8.2. 2005 ob 18:37

Film je, če mene vprašaš, eden odf najboljših doslej. Moj najljubši lik je Gimli(John Rhys-Davies).

— DJ Krneki
13.3. 2005 ob 21:34

film ma tak k ostala dva specialne efekte, odlicno glasbo, najbolso filmsko zasedbo itd.Pa me vseeno ni pritegnil tako k 1. in 3. del.Ne vem no prvi mi je bil zanimiv zato ker se je vse zacel in si sele spoznaval like itd., tretji pa je ze itak najbolsi film na svetu(!!!) pa tuki se je tud vse koncal in razpletel. ta film pa, no ne vem, je neki vmes.Bitka je bila seveda zlo dobr prkazana ampak vseeno se mi ni zdel d bi se dogajal pac neki tko razburljivega.Da nebo pomote, sm vlka fenica vseh treh filmov, in mislim d se dolg ne bo bolse tiologije, sam v tem filmu mi zgodba ni bila ravno zanimiva.Aja pa se to morm dodat moj najbolsi igralc NI orlando bloom ampak je viggo mortensen, to pa zato k js gledam igro ne pa videza.pa brez zamere...;)

— baby girl
28.3. 2005 ob 21:07

ta film mi je zelo všeč saj je vse tako resnično prikazano napišite še kakšen komentar čao

— lanchi
2.4. 2005 ob 7:37

Gospodar prstanov mi je zelo ušeč. najbolj ušeč mi je ko aizengart napada rohan. Na koncu je dobro ko rohan zmaga in obrani svojo ljudctvo.In ko Mry in Pipin propričata ente da napadejo aizengart. filem mi je zelo všeč.

— jakob jeriha
4.4. 2005 ob 19:46

...ja se strinjam s tazgornjim sosjdom, razn slovničnih napak k jih je nrdu.Vsi igralci v G.P so bili izrezan lik ,ki so ga igrali. I.T.D...

— EMINEMKA
6.4. 2005 ob 19:50

GOSPODAR PRSTANOV JE NAJBOLJŠI FILM NA CELEM SVETU!! TISTI KI SE JE ZGODBO IZMISLIL JE ZAKON!! FUL KULSKI JE!! AJD*

— uršhy!!!**
6.4. 2005 ob 20:00

LEGOLAS JE NAJVEČJI TIP NA SVETU FUL JE LUŠN!! NI LEPŠEGA!! NAREDIJOT NAJ ŠE KAKŠEN TAK FILM K BO ON IGRAUV DA BO MEUV DOLGE BLONTNE LASE K MU FUL PAŠEJO!! BOL KOT ONA RJAVA SKODRANA GRIVA PA BRKE!! V TTEM FILMU JE TK LUŠN JOJ! TISTI ŽENSKI FAJN K GA MA!! OK UŽIVEJTE ČAWČI*** LEGOLAS JE CAR ARWEN*

— ARWEN*
19.4. 2005 ob 15:57

To je kul film z dobrimi igralci. Najboljsi pa je seveda Orlando Bloom (Legolas)!!!

— kokica93an
30.4. 2005 ob 22:01 zvezdica

gledal sem vse 3 dele tlotr.ta del mi je posebaj všeč,ker ful podrobno opiše eisengard.stolpa je ful hud film.flmi so ful realistični.pa še igralci so svojo vlogo odlično odigrali.nevem zakaj,ampak,gospodar prstanov bi moral biti še zdaj na 1. mestu naj filmov.aja.sej je

— aragorn
24.7. 2005 ob 17:00

ja sej sm ze pr bratovscini povedla use!ja se strinjm s tabo baby girl!meni je tud aragorn-viggo mortensen t bulsi igralc kr res super igra in u kasnih pogledih je ful seksi:)t bulsi film!!!in t bulsi trilogija!!!rejs svaka cast usem tisocm ledm kr so ustvarjali ta film... in thenx tolkienu kr brez njega n bi blu nec. trilogija ima t bulsi igralce,muziko,efekt e,scenarij,.. in tisti kr pravjo de useh treh filmov sploh n razumejo so malu .:)mislm kdu se nmore uzivet u tako zgodbo ??? t bulsi tri filmi kar jih je kdaj blu!stolpa so res kar precej drgacne od prvega dela sam prvi del je pac mogu use predstavt in ni blu tok bojev in tku... sam tretji je pa najbulsi od vseh in kar zalostnu je kr se enkrt konca:)sam gledms lohku se in se. sej je use dore filme treba gledt 2x.najbulsi filme pa .nimas omejitve:) feni LOTR piste mi n _any_@email.si

— any
30.8. 2005 ob 16:05

Če bi hotla pisat bi lahk celo knjigo z miljoni strani napisala kak je dobr ta film, bom pa vse popolnoma skrajšala pa bom sam rekla: FILM JE THE BEST! BOLŠGA ŠE NISM VIDLA IN MISLM DA GA TUT NE BOM VEČ!

— Girl13
30.8. 2005 ob 16:17 zvezdica

Gospodar prstanov je najbolši film, je ful dobra vsebina, pri prvem pa pr drugem filmu ž mislš da se sploh ne bo dobr končal, izveš pa šele čist na konc tretjega... Na začetku sm pa govorila da je ta film bed, ko sm ga pa vidla pa nism mogla vrjet, takoj sm šla še po druga dva in vsi trije se mi zdijo CARSKI! Ful dobr scenarij, vsebina, zbral so najbol primerne igralce,... GP ma vse to kar dons rab vsak film da je pol tko uspešen pa znan... Je pa stokrat bolš od Harryja Potterja... Pa to še Orlando Bloom je ful cool tip... Se kdo strinja... Ajd pozdrav vsm tistim, k jim je GP the best tko kot men...

— Rock:girl_13
20.12. 2005 ob 20:05

sem ga gledal col

— legolas
19.5. 2006 ob 15:08

ta film sem si z jernejom mojem najboljšem prijateljem ogledala v kinu. obema je bil najbolj všeč legolas: -je dober lokostrelec -vitek -plavolasi skratka je najin junak.

— nina in jerac
14.12. 2006 ob 16:34

ta film je kul ta film sem gledala že 22 krat pa je še zmeri dobr. gospodar prstanov je moj najboljši film, ki ga nikako ne bom pozabla. FUL KUL EJ!

— eva
29.12. 2006 ob 21:11

FILM JE NAJBOLJŠI OD VSEH KI OBSTAJAJO. NIMA KONKURENCE ORLANDO BLOO0M JE NAJVEČJE SRANJE KAR JIH- GRDI VILINČEK. SKAZI CEL FILM KI JE ABSOLUTNO THE BEST

— INES
28.5. 2007 ob 14:06

mah ,mn se zdi izrezavaje filma, brezveze,ker pać,no,mnogi pravjo in so tut že kero rekl,da izrezavaje filmu samo še bolj ter bolj škod,ker ti nemorš pol videt kva se je pol zgodl in tku naprej...

— rissy-bissy
18.7. 2007 ob 15:07

hud film, legolas-orlando bloom je NAJVEČJI car anda USI FSM

— legolas
26.8. 2007 ob 16:04

ta film je ZAKON!!!moj najboljši!ja maš prou glede hp in orlanda.stolpa je gotov najboljši v tej trilogiji.tisti orki,tista scena ko se boj začne...fenomenalno

— kate
30.11. 2007 ob 19:51

To je resno eden najbolših filmov kar so jih nardil zgodba je odlična in zanimiva tud knjige so hude samo film je bolj zanimiv.

— Ric
30.12. 2007 ob 14:19

gospodar prstanov je najbolši film na svetu kr notr igrata aragorn -viggo mortensen pa orlando bloom k sta janbolša igrauca pa še lušna sta

— anja
26.9. 2009 ob 11:06

film kot film je bil fantastičen

— deki
13.12. 2009 ob 18:43

FILM GOSPODAR PRSTANOV:STOLPA JE ODLIČEN NAJBOLJŠI JE GOLUM,KI JE OBSEDEN Z PRSTANOM IN GA HOČE DOBITI NA VSAK NAČIN.

— ALEN
30.9. 2010 ob 21:41

the best movie

— yvxyc
26.10. 2010 ob 9:20

zeklo dober filem !! NI bolših filmov kot je ta....!!!!!!!!!!

— hanz
17.1. 2011 ob 11:43

albin cunaj 3.b

— albin
15.3. 2011 ob 17:10

ful dobr

— franc
4.4. 2011 ob 22:34

ta film si je zaslužu use nagrade k jih je dubu pa še kkšno več igralci so zlo dobri Christopher Lee je car!

— lotr
1.5. 2011 ob 22:00

ta film je fuul carski 5/5 10/10 kokrkol ta fim je res ful dobr
pa kniga je tut ful carska

— miha
27.8. 2011 ob 13:19

mislm tale film je tok zakon ni boljšga drgač ne maram takih filmov sam ta je najboljši!najbolj je Golum pa Aragon in legolas .kdor se je tega filma spomnu je največji car!!!

— irii
16.8. 2012 ob 9:14

Ful dober filem !! NI bolših filmov kot je ta....!!!!!!!!!! Se boljsi film je kot Harrz Poterry.Zasluyi si vse pohvale in nagrade.Najbolji carji so merry,frodo in legolas najbolj lusni so.
Ana

— 16.8.2012
17.8. 2012 ob 18:03

najbolsi film na svetu je!! zasluzi se vse nagrade.nabolsi carji so frodo merry in legolas!

— rebeka
20.8. 2012 ob 13:49

Gospodar prstanov je najbolši film, je ful dobra vsebina, pri prvem pa pr drugem filmu ž mislš da se sploh ne bo dobr končal, izveš pa šele čist na konc tretjega... Na začetku sm pa govorila da je ta film bed, ko sm ga pa vidla pa nism mogla vrjet, takoj sm šla še po druga dva in vsi trije se mi zdijo CARSKI! Ful dobr scenarij, vsebina, zbral so najbol primerne igralce,... GP ma vse to kar dons rab vsak film da je pol tko uspešen pa znan... Je pa stokrat bolš od Harryja Potterja... Pa to še Orlando Bloom je ful cool tip... Se kdo strinja... Ajd pozdrav vsm tistim, k jim je GP the best tko kot men...I LOVE <3

— ANA
20.8. 2012 ob 13:51

NAJBOLJ[I FILM VSEH CASEV YASLUYI SI VSE POGVALE IN VESE OSKERJE.
gledal sem vse 3 dele tlotr.ta del mi je posebaj všeč,ker ful podrobno opiše eisengard.stolpa je ful hud film.flmi so ful realistični.pa še igralci so svojo vlogo odlično odigrali.nevem zakaj,ampak,gospodar prstanov bi moral biti še zdaj na 1. mestu naj filmov.aja.sej je I LOVE

— rebeka
21.8. 2012 ob 21:19

ta filem je najbolsi na svetuuuuuuuuu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— i love frodo
22.8. 2012 ob 14:30

TO JE NAJBOL[I FILEM VSEHCASEV!!!!!!zasluži ve nagrade.vsi igravci v filmu zažigajo.toda mni je najbolš,najbol fletkan ina cotkan je frodo (elijah wood).ta filem sem ž e gledala 3 in še ga bom zagotovo,ker se ga preprosto ne naveličam gledati.

— i love frodo
15.12. 2012 ob 19:32

ta film je najboljši na svetu vse je ful dobr igralci vsebina use gledala sm ga skor že 100x pa se ga še vedno nisem naveličala pa še ga bom gledala

— i love lord of the ring trilogy

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.