Kolosej
Film distribucije Razno

Gospod Jones

Mr Jones
biografski
Brezplačni projekciji 22. marca 2022 v kinu Komuna. Organizira Veleposlaništvo republike Poljske z namenom zbiranja humanitarne pomoči za Ukrajino.
Na sporedu od: 22.3.2022, Kino Komuna
1h 59min / 119min
Leto: 2019
Država: Poljska
Jezik: poljščina
Scenarij: Andrea Holland
Gospod Jones je odličen film o pogumnem možu, ki se kot novinar zoperstavi Stalinu in njegovim pomagačem v mainstream medijih.

Film je resnična zgodba o Garethu Jonesu, raziskovalnem novinarju, ki se na začetku tridesetih let prejšnjega stoletja pogumno upre  odvratnemu lažnivcu Walterju Durantyu, šefu moskovske izpostave časopisa The New York Times.  Ta je prejel celo Pulitzerjevo nagrado za lažno  olepševanje Stalinovega režima in njegovega tiranstva, s čimer je za  ameriško javnost povsem zakril dejansko dogajanje.  

Duranty je tam deloval štirinajst let po boljševiški revoluciji in  ruski civilni vojni (1918 - 1921). Sodeč po njegovem pisanju je bilo vse v najlepšem redu, kar je veselilo Stalina in internacionalno levico  tako v zahodni Evropi kot tudi v ZDA, vključno s petokolonaškimi  novinarji in lastniki pri The New York Timesu.

Kljub vsemu gospod Jones odpotuje v Ukrajino in preživi. Videl je  pomanjkanje in lakoto ter spoznal čisto od blizu vse Stalinove grozote,  ki jih je Duranty spretno prikrival. Med najbolj nečloveške Stalinove  norosti seveda spada izstradanje milijone Ukrajincev - holodomor ali  gladomor po slovensko.

Durantyu je Stalin za prikrivanje zagotovo dobro plačeval. Ta je  Jonesu onemogočal objavo zgodbe, pomagal mu je tudi takratni premijer  vlade Velike Britanije Lloyd George.

Laži Durantya in vpletenost The New York Timesa v sleparjenje in  zavajanja sveta je Jones razkril in bil malo pred tridesetim rojstnim  dnem ubit. Umorila ga je tajna ruska policija.

Film je resnična zgodba ob kateri se boste držali za kavč. Je zgodba o preračunljivem zlu tirana kot je Stalin in njihovih pomočnikih.  Brezhrbteničnih novinarjih, hollywoodskih komunistih, ovaduhih in  provokatorjih iz medijev, ki so bili oboževalci Stalina in podporniki  mednarodno organizirane mreže komunistov.

George Orwell, takrat je pisal Živalsko Farmo, je še predobro razumel komunistično revolucijo in se je sam še kasneje večkrat cinično  obregnil ob lastno delo češ, da ni imel namena, da njegove knjige  postanejo navodila za novo družbeno ureditev in resničnost, temveč so  bile namenjene temu, da na nevarnost opozorijo.

Veliko detajlov v filmu je aktualnih še danes. Še posebej prezir elit do navadnih ljudi, o katerih lahko vsak dan beremo in gledamo.

Na koncu je bila Jonesova zgodba o Holodmoru objavljena s pomočjo  William Randolpha Hearsta, medijskega mogotca, ki je bil pred Veliko  depresijo en največjih lastnikov ameriškega tiska in je po letu 1918 (po sovjetski revoluciji) postal zelo zadržan glede sovjetske politike,  prav tako pa se je nagibal k ameriškemu izolacionizmu in v času Stalina  že dobro razumel grozljivost progresivizma in komunističnih  eksperimentov z realnostjo.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.