Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Gorčilo - Si me prišel pogledat

komedija
Podnapisi
Na sporedu od: 16.4.2015, Kolosej Ljubljana
1h 39min / 99min
Leto: 2015
Država: Črna gora, Srbija
Jezik: srbščina
Scenarij: Miodrag Mijo Karadžić
Komedija o življenju v nekdanji skupni republiki Jugoslaviji se dogaja v oddaljenem črnogorskem naselju, ki ga želi oblast z novo cesto povezati s civilizacijo. V zdolgočaseno tradicionalno okolje se priseli geometer Lazo z ženo Klaro, priznano balerino, ki v trenutku zmeša glave številnih moških. Preostali vaščani so soočeni z nepoznanimi zagatami sodobne družbe, od korupcije do najbolj preprostih vprašanj ljubezni in iskanja življenjske sreče.

Dogajanje filma je postavljeno v hribovito črnogorsko vas, poleti leta 1968.

'' … DRŽAVA bo iz različnih nadomestil vložila 24 milijonov 500 tisoč novih dinarjev za izdelavo dokumentacije in začetek del na magistralni cesti, ki bi povezala sever in jug Črne gore. Za te namene nameravajo do konca leta 1975 vložiti okoli 277 milijonov novih dinarjev.''

Na vrhuncu izgradnje infrastrukture SFRJ, z namenom, da bi revni sever Črne gore s cestami povezali z južnim delom, pride v majhno vasico geometer Laza, da bi pripravil dokumentacijo za potek načrtovane ceste. Z njim pride tudi njegova žena Klara, baletka iz Narodnega gledališča v Novem Sadu, ki mora čez poletje ohranjati kondicijo za jesensko sezono. Odziv vaščanov na prihod geometra, njihova nagnjenost h korupciji, odziv na prihod ljudi, ki živijo drugačno življenje, je le eden od potekov zgodbe.

Vzporedno spremljamo spor družin Obad in Cvrkota, ki sta že 20 let v slabih odnosih zaradi medsebojnega obtoževanja o razlogih za odhod Zelja Cvrkote na Goli otok, kjer je preživel sedem let. Politična pristranskost, strah in nestrpnost očetov, stebrov družine, Gorčila Obada in Zelja Cvrkote, doseže vrhunec, ko se njuna otroka Petrašin Obad in Koviljka Cvrkota, zaljubita. Ko Koviljka zanosi, je boj zaljubljencev za skupno življenje prepleten s skrbmi in prizadevanjem njunih mater, Grozdane Obad in Miluše Cvrkote, da njun odnos uradno potrdita oz. razdreta.

Pomemben motiv v filmu je vest. Vest Maksima Obada, deda, ki se odloči, da se bo spremenil. Zato sklene, da bo svoja prepričanja javno izkazal z gradnjo družinske grobnice, ki nosi ogromen križ. Čeprav nanj pritiskajo sence preteklosti, ded vsem navkljub postavi spomenik, na katerem je napis Dimitrije, ime človeka, zaradi katerega se je Maksim spremenil. Naslov filma ''Si me prišel pogledat'', je pravzaprav vprašanje, ki ga Maksim postavi Dimitriju, ko ga končno vidi.

Spomenik in križ na grobnici družine Obad označi za škandaloznega partijski komite, ki pripravlja kandidate za predsednika občine, med katerimi sta Prele Obad in Lale Cvrkota. Zaradi tega partija navsezadnje izbere Lalo Cvrkota.

Trgovec Marinko, lastnik trgovine v središču vasi, je središčna oseba, ki povezuje aktualno dogajanje, vohunjenje, manipulacije, hkrati pa vztrajno zapeljuje geometrovo ženo Klaro, ki morda ve, na čigavem ozemlju bo zgrajena cesta. Gradnja ceste je povezana z denarjem, mali ljudje pa so za denar pripravljeni storiti vse …

Leto 1968 je leto sprememb, ko v majhni vasi pride do trčenja različnih svetov. Hipijevsko gibanje, svoboda telesa, gibanja, ljubezni, energije, ki jo predstavlja lepa baletka, proti podeželskemu, zaprtemu sistemu, v katerem je posameznik samo ubog, prestrašen, smešen mali človek, ki se skriva za kolektivno miselnostjo.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.