Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Gora Brokeback

romantična drama
Ljubezen je sila narave.
Na sporedu od: 2.2.2006, Kolosej Ljubljana
2h 14min / 134min
Leto: 2005
Država: ZDA
Scenarij: Larry McMurtry, Diana Ossana
Režija: Ang Lee
Režiser Ang Lee (Razsodnost in rahločutnost, Prežeči tiger, skriti zmaj, Hulk) nam v filmu Gora Brokeback prikaže pravo moč in vzdržljivost ljubezni, ki je ne morejo uničiti stereotipi, geografska oddaljenost ali zob časa. Ennis (Heath Ledger - Skrivnost bratov Grimm, Bal Smrti) in Jack (Jake Gyllenhaal - Marinec, Dan po jutrišnjem) se spoznata leta 1963, ko odideta na goro Brokeback past ovce. Njuno prijateljstvo se počasi spremeni v globoko ljubezen, toda ko se vrneta v civilizacijo, se morata soočiti z ljudmi, ki ne odobravajo take ljubezni. Da bi razmerje skrila, se Ennis poroči z dolgoletno prijateljico Almo (Michelle Williams iz nanizanke Simpatije), Jack pa si ustvari družino z ambiciozno Lureen (Anne Hathaway - Princeskin dnevnik). Toda ljubezen med Ennisom in Jackom se z leti le še krepi, vsako srečanje pa jima postavlja težka vprašanja o zvestobi, obvezi in zaupanju. Film je prejel 7 nominacij za zlate globuse.

Zgodba

Ameriška ljubezenska zgodba Brokeback Mountain oskarjevca Anga Leeja je bila na letošnjem mednarodnem beneškem filmskem festivalu nagrajena z zlatim levom v kategoriji najboljši celovečerec. Scenarij sta po knjižni predlogi pisateljice Annie Proulx napisala Larry McMurtry in Diana Ossana. Gre za zgodbo dveh mladeničev, ki se srečata poleti 1963 in nepričakovano postaneta nerazdružljiva. Njun odnos ter z njim povezane težave, veselje in tragedije prikazujejo pravo moč in vzdržljivost ljubezni.

Nekega jutra se v Signalu, Wyomingu, spoznata Ennis Del Mar (Heath Ledger) in Jack Twist (Jake Gyllenhaal), ko iščeta delo pri tamkajšnjem rančarju Joeu Aguirreu (Randy Quaid). Njuna prihodnost se zdi preprosta in gotova: redno delo, poroka, družina. Aguirre ju pošlje na goro Brokeback za pastirja in kmalu se med njima razvije tesno prijateljstvo in nato globoka ljubezen.

Ob koncu poletja se vrneta v dolino in vsak gre svojo pot. Ennis ostane v Wyomingu in se poroči z dolgoletno prijateljico Almo (Michelle Williams), ki mu povije hčerki. Jack se odpravi v Teksas, kjer se zagleda v rodeo kraljico Lureen Newsome (Anne Hathaway). Poročita se in rodi se jima sin.

Štiri leta kasneje Ennis prejme kartico, s katero Jack naznanja svoj obisk v Wyomingu. Ob njegovem prihodu je v trenutku jasno, da se je njuna navezanost z leti še okrepila. V naslednjih letih skušata Ennis in Jack ohraniti skrivno zvezo, nenehno se soočata z vprašanji o zvestobi, obvezi in zaupanju. Njuna življenja pa vseskozi spremlja sila narave - ljubezen.

Ang Lee: Brokeback Mountain je edinstvena ameriška ljubezenska zgodba.

Kratka zgodba Brokeback Mountain pisateljice Annie Proulx, dobitnice nagrade pulitzer, je bila prvič objavljena leta 1997 v tedniku The New Yorker. Med drugim so jo izbrali za nagrado National Magazine. Zgodba je bila dve leti kasneje izdana v zbirki Close Range: Wyoming Stories.

Ang Lee: Vsi imamo skrivnosti. Toda smo socialna bitja in moramo živeti z drugimi ljudmi, se prilagoditi. Lahko bi rekli, da Ennis in Jack živita lažno življenje, a v to sta bila prisiljena. Mislim, da kot človeški bitji nista videla druge možnosti za preživetje.

Igralska zasedba

Heath Ledger (Ennis Del Mar) je že v rosnih letih zaigral v avstralskih televizijskih serijah Clowning Around, Bush Patrol, Corrigan, Ship to Shore in Home and Away. Leta 1997 je sledila vloga v ameriški seriji Roar. Svoj prvenec na velikih platnih je zabeležil z vlogo v celovečercu Gregorja Jordana Two Hands, kmalu zatem pa tudi v štirih nadaljnjih uspešnicah in sicer 10 Things I Hate About You Gila Jungerja, The Patriot Rolanda Emmericha, A Knight's Tale Briana Helgelanda ter Monster's Ball Marca Forsterja. V njegovo filmografijo sodi še celovečerec Shekharja Kapurja The Four Feathers, Briana Helgelanda The Order, Gregorja Jordana Ned Kelly, Catherine Hardwicke Lords of Dogtown in Terryja Gilliama The Brothers Grimm. Kmalu ga bomo lahko videli v projektu Lasseja Hallströma Casanova, pred kratkim pa je v Avstraliji končal snemanje neodvisnega filma Neila Armfielda Candy.

Jake Gyllenhaal (Jack Twist) je bil nominiran za nagrado Independent Spirit za glavno vlogo v filmu Richarda Kellyja Donnie Darko. Dokazal se je še v uspešnici Rolanda Emmericha The Day After Tomorrow ter celovečercih The Good Girl Miguela Artete, Lovely & Amazing Nicole Holofcener in October Sky Joea Johnstona. Njegove prve vloge so manjše. Igralsko zasedbo je dopolnjeval v filmu A Dangerous Woman, ki ga je režiral njegov oče Stephen Gyllenhaal, in uspešnici Rona Underwooda City Slickers. Nastopil je še v izredno uspešni epizodi Bop Gun NBC-jeve serije Homicide: Life on the Street. Leta 2002 se je prvič preizkusil na gledališkem odru in za vlogo v igri This is Our Youth prejel nagrado London Evening Standard v kategoriji izredni novinec. Zadnji vlogi je odigral v filmih Jarhead Sama Mendesa in Proof Johna Maddena, trenutno pa snema celovečerec Davida Fincherja Zodiac.

Anne Hathaway (Lureen Newsome) najbolj poznamo po njenih nepozabnih vlogah v uspešnicah Garryja Marshalla The Princess Diaries in The Princess Diaries 2: Royal Engagement. Dokazala se je še z vlogo v filmu Tommyja O'Haverja Ella Enchanted, Douglasa McGratha Nicholas Nickleby (igralska zasedba je prejela nagrado National Board of Review) ter Mitcha Davisa The Other Side of Heaven. Pred tem je navduševala v izredno priljubljeni televizijski seriji Get Real. Je tudi odlična plesalka in pevka. Nastopila je v znani Carnegie Hall kot članica zbora All-Eastern U.S. High School Honors.

Michelle Williams (Alma) je leta 2004 za vlogo v filmu Thomasa McCarthyja The Station Agent s soigralci delila nominacijo za nagrado Screen Actors Guild v kategoriji izredna igralska zasedba v celovečercu. Pred tem je film prejel nagrado občinstva na filmskem festivalu Sundance ter nagrado BAFTA. Lani je zaigrala v celovečercu Wima Wendersa Land of Plenty, ki je bil na mednarodnem beneškem filmskem festivalu nagrajen z nagrado UNESCO. Igralka se je preizkusila še z vlogami v filmu Dana Harrisa Imaginary Heroes, Richarda Ledesa A Hole in One, Michaela Showalterja The Baxter, Sandre Goldbacher Me Without You in Andrewa Fleminga Dick. Na gledaliških odrih je prepričala v igrah The Cherry Orchard, Smelling a Rat ter svojem nebroadwayjskem prvencu Killer Joe. Zaigrala je v televizijskem filmu If These Walls Could Talk 2, šest lest pa smo jo lahko spremljali v izredno uspešni seriji Dawson's Creek. Pred kratkim je končala snemanje celovečerca Juliana Goldbergerja The Hawk is Dying.

Randy Quaid (Joe Aguirre) je po vlogi v celovečercu Hala Ashbyja The Last Detail, ki mu je prinesla nominaciji za oskarja in zlati globus, eden najbolj priljubljenih ameriških igralcev. Z Brokeback Mountain se vrača na ameriški zahod. Za številne tovrstne vloge je pred kratkim prejel življenjsko nagrado Golden Boot. Za seboj ima izredno bogato filmsko kariero. Petkrat je ustvarjal z režiserjem Petrom Bodganovichem in sicer v The Last Picture Show, Texasville, Targets, What's Up, Doc? in Paper Moon. Med najpomembnejšimi je film Teda Kotcheffa The Apprenticeship of Duddy Kravitz, Arthurja Penna The Missouri Breaks, Hala Ashbyja Bound for Glory, Alana Parkerja Midnight Express, Walterja Hilla The Long Riders, Roberta Altmana Fool for Love, Boba Balabana Parents (nominacija za nagrado Independent Spirit), Tonyja Scotta Days of Thunder, Howarda Franklina in Billa Murrayja Quick Change, Rona Howarda The Paper, Rolanda Emmericha Independence Day, Petra in Bobbyja Farrellyja Kingpin, Mikaela Salomona Hard Rain ter Willa Finna in Johna Sanforda Home on the Range.

Pred kratkim si je z vlogo v miniseriji Elvis priigral nominacijo za emmyja. Njegovo delo v televizijskem filmu LBJ: The Early Years mu je prineslo zlati globus in nominacijo za emmyja, slednjo pa je prejel še za vlogo v televizijskem filmu A Streetcar Named Desire. Zaigral je tudi v miniseriji Streets of Laredo, ki sta jo tudi napisala scenarista Larry McMurtry in Diana Ossana.

Njegova prihajajoča projekta sta The Ice Harvest Harolda Ramisa, s katerim je sodeloval že v komediji Vacation, in Goya's Ghosts Miloša Formana.

Filmska ekipa

Ang Lee (režiser) je tako kritike kot občinstvo do sedaj najbolj prepričal z režijo celovečerca Crouching Tiger, Hidden Dragon, ki je bil izbran za oskarja v kategoriji najboljši tujejezični film, potegoval pa se je med drugim tudi za oskarja za najboljši celovečerec in režijo. Lee je za svojo mojstrovino prejel nagrade Directors Guild of America, BAFTA in Golden Globe.

Njegov prvi celovečerec Pushing Hands so premierno zavrteli leta 1992 na mednarodnem berlinskem filmskem festivalu, kasneje je na azijsko-pacifiškem festivalu pobral nagrado za najboljši film. Prvenec je prejel 9 nominacij za zlatega leva. Pushing Hands je prvi film v trilogiji Father Knows Best. Drugi del, The Wedding Banquet, je bil prvič prikazan leto dni kasneje, prav tako v Berlinu. Po osvojitvi zlatega medveda so ga nominirali za oskarja in zlati globus za najboljši tujejezični film, dobil pa je tudi 6 nominacij za nagrado Independent Spirit. Trilogija se je zaključila s celovečercem Eat Drink Man Woman, ki je bil predstavljen leta 1994 v Cannesu. Po nagradi National Board of Review za najboljši tujejezični film je bil v isti kategoriji nominiran za oskarja in zlati globus, tudi tretji del pa se je potegoval za šest nagrad Independent Spirit.

Naslednje leto je Lee ustvaril Sense and Sensibility. Film se je potegoval za sedem oskarjev (tudi za najboljši celovečerec), izbran pa je bil v kategoriji najboljši prirejeni scenarij. Poleg zlatih globusov za najboljši celovečerec in scenarij je prejel nagrade BAFTA, Boston Society of Film Critics, National Board of Review v kategoriji najboljši celovečerec ter leta 1996 na berlinskem filmskem festivalu zlatega medveda. Za najboljšega režiserja so Leeja izbrali pri New York Film Critics Circle, National Board of Review in Boston Society of Film Critics.

Sledila je režija filma The Ice Storm, kateremu so leta 1997 na filmskem festivalu dodelili nagrado za najboljši scenarij. Sigourney Weaver je prejela nagrado BAFTA in nominacijo za zlati globus za najboljšo stransko igralko.

Lee se je nato kot režiser podpisal še pod uspešnimi projekti Ride with the Devil, že omenjenem Crouching Tiger, Hidden Dragon ter The Hulk.

Komentarji

8.1. 2006 ob 11:12

na ta film

— Pero
9.1. 2006 ob 20:05

komaj čakam, da si ogledam ta film. zagotovo bo sprožil marsikatero misel... *

— cca
11.1. 2006 ob 12:15

Film je vidlo ze velik mojih frendov iz Londona in drugod.Vsi ga noro hvalijo...v Benetkah je pobral glavno nagrado,poglejte si komentarje na rottentomatoes.com,i mdb.com Vglavnem film je namenjen VSEM..gej,strejt,bi, zmedenim, ter tudi vsem njihovim mamam;) Baje zelo oči-odpirajoč film!

— jest
17.1. 2006 ob 20:17

Ste imeli podobne izkušnje? Se vidite v vlogi glavnih junakov, nujihovih žena? Delite z nami svoje izkušnje!

— Patrick
17.1. 2006 ob 23:52 zvezdica

Pa naj dočakamo toliko hvaljeni BROKEBACK MOUNTAIN...po mojem bo globok velik lovestory movie, ja malo drugačen od standardnih:) Ja...take ali onake podobne zgodbe ki se dogajajo, pa vendar ostajajo skrite množici. Naj se pokaže tudi druga stran ljubezni...

— JACK
19.1. 2006 ob 19:28 zvezdica

Film je več kot le film z gejevsko tematiko, in se že veselim ogleda. Distributerjem in Koloseju pohvala za hiter odkup prikazovanja filma!

— Andrej
19.1. 2006 ob 23:42

luskano...za gledat

— sm vidu dans screener
21.1. 2006 ob 2:28 zvezdica

Kočno prihaja film v katerem je predstavljena ljubezen in predvsem ljubezen.Film ki ne apelira na sex,droge in druge asocijacije ki so jih v preteklosti uporabljali in izrabljali filmski režiserji zaradi šok efekta.Hoolywood je potreboval več kot 100 let da naredi film o homoseksualni ljubezni in ga promovira kot ,love story,ter nagradi z priznanji.Pa kljub temu nemoremo mimo dejstva da ga je režiral azijec in mogoče ravno zato končni izdelek ni tradicionalno,stereo tipen.Jaz sem si ga ogledala pred 14 dnevi v LA. in ga priporočam vsem filmofilom ne glede na spolno usmerjenost.Še posebej bi vzpodbudila vse nasprotnike homoseksualnosti,ver nike ter druge antihomoseksualne skupine.Slovenija je dobila priložnost da si KONČNO razširi obzorja in toleranco.KOLOSEJU pohvale ker si bomo lahko film ogledali V POLNEM ZAGONU in ne v zadnjih izdihljajih šele potem ko ga je videl ostali svet.BROKEBACK MOUNTAIN je eden tistih filmov ki instanto postanejo-KULTNI.Pa naj se mnenja krešejo.SREČNO

— sara
21.1. 2006 ob 15:00 zvezdica

Film sem si ogledal včeraj. Sem bil skeptičen pred ogledom, saj poznate tisto, kar se preveč hvali... Film je res dober, pa ne zato, ker naj bi nekonvencionalen, kar koli že to pomeni. Ne pričakujte veliko dialogov, akcij. Celoten film je bolj kot dobra knjiga, pomembne so slike, vizualni detajli, čustva, ki vrejo pod kožo vseh protagonistov; najbolj pomembno je pa tisto, kar ni izrečeno, torej ostane "bralcu", da si sam interpretira, kar je pravkar videl. Res, kot dobra knjiga. Najbolj pomembna je popolnoma zadnja izjava v filmu, ki je briliantna, sestavljena iz treh besed (Ne, ni I love you.), ki dovoli vsakemu "bralcu" filma svojo osebno intepretacijo, kaj je bilo mišljeno. Kaj je hotel ta Nekdo s tem povedati. Torej pričakujte ekspresionizem!

— Janez
21.1. 2006 ob 23:42 zvezdica

Film sem si že ogledal in se me je močno dotaknil. Lahko bi rekli da " naznanja pomlad " ali da diši po novih časih, ki si vedno bolj utirajo pot v naš sedanjik. Film še zdaleč ni " roza " ali z gejevsko tematiko, je film ki govori o preprosti, močni ljubezni, ki se vname med dvemi človeški bitji in nas spomni, da je morda ljubezen le najdragocenejša stvar, ki nam je podarjena tukaj na Zemlji. Mislim da je film tudi dobro narejen in ni čudno da že žanje nagrade, od zlatega leva na Beneški Mostri, do 4 zlatih globosov in morda tudi Oskarji.

— LUKE
22.1. 2006 ob 19:50 zvezdica

Vsekakor vse pohvale koloseju za odkup filma!Končno film s tematiko , ki je pri nas velik tabu.

— natalija
24.1. 2006 ob 16:53 zvezdica

Film sem si ogledal pred 10 imi dnevi. Mogoče ne zastopim ljubezni med istima spoloma. Pač pa sem se cel film spaševal ZAKAJ? Eden ima ljubeče otroke, ljubečo ženo. Drugi ima ljubečo ženo, pred njim je prihodnost. Zakaj sta, oz. kaj sta videla v tej ljubezni?? Seveda pa film ponuja tudi obilo vizualnih užitkov. Je pa narejen malo drugače od ostalih. Ampak žal meni ni bil všeč. Ker sem se cel film spraševal ali je res vredno izgubiti družino, ki te ima rada.

— Grega
24.1. 2006 ob 19:00 zvezdica

Ok,grega to je najbolj neumen komentar kar sem jih prebrala.ZAKAJ se sprašuješ?To moj dragi taki ljudje kot si ti nebodo nikoli razumeli!Pa probajmo vseeno:mogoče zato ker so ljubeča žena in otroci,le krinka(beri-farsa) in edina možnost sploh pa v časih ki so predstavljeni v filmu.Časih ko niso poznali besede ¨gay¨in niso imeli borce za istospolne ljudi.In je prevladovalo mnenje takih ljudi kot si ti.Napisal si da je pred njima ¨prihodnost¨že,ampak kakšna(beri-preživet a v omari)in brez možnosti da bi bila to kar sta in čutita-to ne bi bila prihodnost ampak LAŽKaj sta videla v tej ljubezniNaj odgovorim na tvoje vprašanje z vprašanjem?Kaj vidiš ti v ljubezni ko si zaljubljen!Pomisli odgovor je isti samo v drugačni situaciji.Če pa je vredno izgubiti bližnje:se spomnim kako je nekdo modro zapisal,da moraš vedni biti to kar si ne glede na ostale saj je to najvišja oblika morale.Najlažje je postaviti vprašanje-ZAKAJ,medt em ko je odgovor najti tako preklemano težko!!!

— NINA
25.1. 2006 ob 21:15 zvezdica

Danes sem videl klip od filma in sem se že zjokal ob samo enem minutnem predvajanju. Ne gre za nič drugega kot ljubezen, ljubezen, ki jo vsi iščemo in jo le redko najdemo.Ljubezen, ki presega vse meja in ljubezen, ki nikoli ne umre. Komaj čakam, najbrž bom ga šel kar večkrat gledat.In priporočam ga vsem in ni važno če si peder, "normalen", zelen ali moder. Važno je samo, da imaš upanje na to, da boš nekoč našel pravo ljubezen.

— Komaj čakam
26.1. 2006 ob 17:03 zvezdica

Film sem videla v New Yorku, kjer je bilo v prvem tednu prakticno nemogoce dobiti vstopnice, knjiga, po kateri je film posnet, pa je bila dobesedno razgrabljena. Vsekakor priporočam ogled; sijajna fotografija in odlična igra obeh glavnih igralcev. Žalostna ljubezenska igra, ki pa prevzame gledalca s prepričljivo odigranimi čustvenimi zapleti obeh glavnih junakov. Enostavno film, ki vzame dih.

— Tanja
26.1. 2006 ob 22:55

a je vredno zapustit druzino? a ti ves kaj to pomen neki cutit do nekoga? no,ce ves,pol je tuki odgovor na tvoje vprasanje.

— may
27.1. 2006 ob 11:38 zvezdica

po dolgem času končno en film,ki me ni razočaral in pustil vse zdolgočasene na koncu. fenomenalno, priporočam ogled vsem! kot je nekdo že omenil pred mano-film, ki bolj spominja na dobro knjigo,film o ljubezni..o tisti čisti in neiskvarjeni..nažalo st postavljeni v naš krut in primitiven svet..

— fenomenalno
27.1. 2006 ob 15:14

ko sem si filem ogledala v new yorku ja res ne moreš vrjet tam sem bla je bilo nevrjetno vse stopnice so bile razprodane knjiga pa je bila dobesedno razgrabljen ja res ne moreš vrjet med filmom sem zelo uživala in vam priporočam ogled je žalotna zgodba jin zelo čudovit

— tanja
27.1. 2006 ob 15:37 zvezdica

Odličen film, ki ti da misliti. Predvsem o ljubezni. Prepričljiva igra glavnih igralcev skoraj ne potrebuje dialogov. Vsekakor vreden ogleda.

— neznanec
30.1. 2006 ob 10:09 zvezdica

... ljubezenska zgodba, vredna ogleda, ki pometa s predsodki! Bo tudi z vašimi? Distributer, hvala ti!

— Janez
30.1. 2006 ob 17:55

a.morm viet ta film! usi neki praveste ku je zakon an ga hvaleste...ma kje lahko vidm kak klip al kj tazga...ma u kjrih kinotih se že sploh ta film predvaja? in ti grega sploh veš kaj je ljubezen...mislm..lj ubezen med neistima spoloma je ista ku med istima spoloma...tko da če sta se mela fuuul rada ja ne bosta usak po svoje ku da jh ne briga.komi čakm da vidm ta film ka ma tolko pohval...stavim da je res dobr. =)

— ana
31.1. 2006 ob 17:26 zvezdica

Sprva, nisem vedel kaj naj pričakujem. Ang Lee je odličen režiser, Jake G. me je navdušil že s svojo vlogo v Donnie Darku. Heath L. pa ni name naredil kakšnega večjega vtisa. Film me je navdušil, nad vsemi mojimi pričakovanji. Film, je vizualno čudovit, podprt s nepozabno glasbo. Film pomete s tipičnimi stereotipi o nas gejih. Ostane prelepa zgodba o ljubezni, zgodba kjer pogledi, geste in neizgovorjene besede povedo več kot besede. Film, ki si ga bom zagotovo ogledal znova in znova. Film , ki te ne pusti hladnega.

— Stane
1.2. 2006 ob 13:09

Kakšna homofobija je v SLoveniji.Gore Brokeback ne bodo dali niti v Kolosej amapk v Kino Vič!Prosim, prav tista segregacija kot v ZDA med črnci in belci.Kaj takega pa še ne!Pravi homofobi!!!

— matt
1.2. 2006 ob 19:34 zvezdica

Nisem edini, ki ostaja že kar nekaj dni po prvem ogledu filma pod globokim vtisom vseh detajlov, ki jih film tako mojstrsko prikaže. In to od začetka do konca. Morda eden najboljših filmov vseh časov na to tematiko. Vsakdo bo v filmu našel del sebe, ali del svoje zgodbe. Film nas vrača v čase naših prvih, nedolžnih ljubezni in podžiga debate povsod po svetu. Kritike pa, razen najbolj nazadnjaških, vse v superlativih. Ciniki govorijo o kičasti zgodbi o nemogoči ljubezni, toda ali je to res nemogoče? Mislim, da ne. Veliko boste razmišljali o tem. Zagotovo boste poklicali osebo, ki je niste že zelo dolgo in ugotovili boste, da so določena čustva v vas še vedno živa. V vsakem primeru film vzbuja gnev do nazadnjaške (da ne rečem butaste) ameriške družbe in simpatije so zagotovo na strani protagonistov, ne glede na vašo spolno usmerjenost, saj je vendar govora o ljubezni in to tisti ta pravi, nedolžni, iskreni. Film si morate ogledati. Morda samo nasvet: dobro premislite s kom ga boste šli gledat. Pa veliko užitkov!

— Bojan
1.2. 2006 ob 19:42 zvezdica

Gre za nov prodor homoseksualnega lobija, ki po svetu in pri nas še zmeraj dominira v prikazovanju smrtno nevarnega življenjskega stila kot običajnega ali celo zaželenega, privlačnega. Seveda se bodo s škodo - kot zmeraj - prvi soočali zdravstveni inštituti in ustanove za preprečevanje AIDSA ter - nenazadnje - državni finančni skladi, namenjeni blažitvi posledic te bolezni. Ob tem izpade že kar ironično, da se še zmeraj smatra kot hudo “politično nekorektno”, če ne že kar diskriminatorno ali celo kriminalno kakršnokoli javno opozarjanje na vzročno povezavo homoseksualnega načina življenja in smrtonosnih posledic le-tega. Zanimivo je še nekaj: oba glavna igralca v filmu imata otroke, a se namesto svojim družinam posvetita homoseksualnemu razmerju. Ne gre torej zgolj za romantizacijo nemoralnega in nezdravega življenjskega stila, pač pa mora takšno upodobitev spremljati hkratno razvrednotenje zakonske zvestobe – res kombinacija in pol!

— Luka
1.2. 2006 ob 21:04 zvezdica

Mislim, da je kometar, kot ga je napisal "Luka" 1.2. povsem nepotrebno komentirati. Ne razumem samo, zakaj se taki homofobi kot je on odpravljajo gledat filme s tako tematiko. Mar ne bi bilo bolje, da bi doma varval otroke?! Je pa grozljivo, če pomislimo, v kakšni družbi živimo in to v začetku 3. tisočletja, potem, ko je bilo to v stari Grčiji nekaj povsem normalnega. Kakorkoli, film zastopa vse nas, ki smo kot Ennis in Jack, torej povsem enaki kot ves preostali moški svet in se razlikujemo le po tem, da spimo s partnerjem istega spola. Znamo pa ljubiti, znamo biti profesionalni in uspešni, zabavni, priljubljeni in ljubljeni. Prav takšni, kot vaš brat, sosed, direktor ali še kdo, ki je straight, ali pa tudi ne, pa tega ne veste. Vsi mi, ki se ne enačimo z drag queeni z Gay prideov, ker pač ne čutimo tako, ki nam ne gre le za poceni sex, ampak za čustva, ki znamo biti senzibilni in odločni hkrati. Film priporočam vsem, ki imate radi ljudi in niste ukalupjeni kot tale Luka in znate uživati življenje tako kot je. Homofobi pa ostanite doma! Film za boljši svet! Zagotovo bo ta film v prihodnjih tednih buril duhove v SLO in upam, da bo končno odložena tematika v našem parlamentu prišla na dnevni red, saj nam naši parlamentarci to dolgujete! Pa veliko užitkov vsem ob gledanju tega filma!

— Rok
2.2. 2006 ob 9:06

Luka,ti nis cist gladek!!!kasn gej lobij? mal te paranoja daje,a ne?.mas otroke?mogoce bojo prou taki,kot tipcka u filmu.za kondome ocitn se nisi slisu... da je pa aids bolezen gejev,pa mislijo samo se najbolj zaplankani,nepoducen i svetopisemski latentni prdci.

— jest
2.2. 2006 ob 14:37 zvezdica

Tudi jaz sem ena tistih, ki dobi solzne oči že samo ob enominutnem klipu, ki ga predvajajo na tv. Mislim, da je režiser izbral dva super igralca za tako globoki vlogi in osem nominacij na letošnjih Oskarjih je več kot zasluženo. Komaj čakam na ogled filma, vendar ne razumem zakaj pride v Koper z več kot enomesečno zamudo (t.j. Komaj 16. marca, kar pomeni, da si ga bomo tukaj lahko ogledali šele po Oskarjih.. Absurd!)?!

— mm
2.2. 2006 ob 22:17

luka...ki če bi ti biw tiho in se brigaw zase ne pa da moraš bolane izjave dajat...tko da shut up!...geji so zakon...oni vsaj znajo čutiti...drgač pa filma nism še vidla :) in komi čakam da ga bom...sam kej res film ne pride u kolosej...bom pretolkla tistih ki ne dajo filma u kolosej!grrr. lol:) mejte se fajn!

— lol
2.2. 2006 ob 22:20

Jaz bi rada samo povedala da je kolosej lahko samo sram da niso uvrstili gore brokeback v spored.To samo še dokazuje da trenutne vodje koloseja dokazujejo svojo nesposobnost da bi uspešno vodili največji kino center v Sloveniji.Glede na komentarje ki sem jih prebrala sem se veselila ogleda filma ampak ker so ga uvrstili v zakotni vič in ne v kolosej si ga bom raje ogledala na dvixu.Človek bi si mislil da je stvar o pornografskem filmu drugega razloga ne najdem za nepredvajanje v koloseju hkrati pa so pokazali tudi homofobijo.Kako naj Slovenija sprejme prvi večji film s homosexualno vsebino ko pa ga niso pripravljeni niti predvajati v največjem kinu glavnega mesta.Očitno kljub vsemu še nismo v Evropi.SRAMOTA!

— Katja!
2.2. 2006 ob 23:28 zvezdica

Film sem si ogledal danes in je odličen.Priporočam ga vsem ljudje, ki se iščejo, staršem, ki ne zastopijo in homofobom. Zakaj? Ker bodo videli,da skrivanje ne pripelje nikamor, lažni zakoni pa prinesejo še večje gorje do žensk, ki niso krive, da so se zaljubile v kvazi straigte. Homofobom pa da bodo mogoče dojeli,da je ljubezen med istim spolom isto lepa ali še lepša kot med dvema straigtoma. Razočaran sem, da filma kljub veliki promociji niso uvrstili na redni program Koloseja.

— marko
3.2. 2006 ob 5:11

Ne bi rad bil preveč kritičen do Koloseja a vseeno se mi ne zdi prav, da filma GORA BROKEBACK ni uvrstil v svoj program. Prav zanimivo je npr., da je film GEJŠA z 5 nominacijami za Oskarja v Koloseju, film GORA BROKEBACK, ki je prejel Zlatega Leva na Beneški Mostri, priznanje ameriških producentov za najboljši film leta, priznanje ameriških režiserjev za najboljši film leta, 4 Zlate Globuse, največ in 8 nominaciji za Oskaraja, največ, pa se vrti v kinoklubu Vič!, a ja, morda pa je ta dvorana po novem specializirana za visoko nagrajene filme.

— LUKE
3.2. 2006 ob 7:56 zvezdica

In si je resnično zaslužil največ globusov in največ nominacij za oskarja! Zelo bom tudi vesel, če bo dobil tudi največ oskarje, kar sem pa tud prepričan, da bo!! Res fenomenalna zgodba, bolj kot sem pričakoval! Film bi si moralo ogledati čim več ljudi, da končno spregledajo in vidijo, da ljubezen, ne pozna meja in da smo vsi krvavi pod kožo in da se z določenimi nagnjenji preprosto rodimo in da to ni nekaj, kar bi si vsak prostovoljno izbral! Verjemi, da bi si veliko gejev in lezbijk (v takšni družbi, v kakršni živimo), če bi le lahko, izbralo heteroseksualno nagnjenje, da bi se 'zlizli' z množico! Film je pa pravi pokazatelj, kakšna je lahko usoda nekoga, ki živi tako, kakor drugi hočejo! Kakor hoče okolica! Mislim, da se vsi zavedemo, da pelje v pogubo. In sploh nočem pomisliti, koliko je tako in še bolj tragičnih zgodb, ki jih piše življenje, bilo in jih še bo na svetu! Vsem, ki so dali lep komentar, pa lep pozdrav!

— Darko
3.2. 2006 ob 9:29

Ob napovedi, da bo film v Kopru predvajan šele 16. marca (!!!), sprašujem, ali smo na Obali res 10 let za leseno žlico v primerjavi z Ljubljano ali Mariborom???!

— nn
3.2. 2006 ob 17:02 zvezdica

Ljudje božji, vi pa res niste nikoli zadovoljni! S tem da film predvajajo na Viču, so mu dalili poseben status, ki si ga film kot tak, zagotovo zasluži. Kolosej zagotovo ni prostor za ogled tako intimistične zgodbe. V kinu Vič že eno leto vrtijo samo KVALITETNE filme in kino Vič je edini kino, ki mu ni UPADEL obisk! In ali si ni lepše ogledati filma daleč od smradu kokic in insatant filmske publike? Programska odločitev je vsekakor pravilna.

— Janez
3.2. 2006 ob 17:39 zvezdica

Ne vem, če ste opazili, ampak odkar je zalaufal kino klub Vič, vedno "resne" filme prikažejo najprej tam, šele po kakem tednu ali dveh prispejo v Kolosej. Mislim, da niso tako neumni, da bi ga izpustili iz rednega programa.

— ?
4.2. 2006 ob 9:12 zvezdica

Brokeback Mouitan je ena najboljših LJUBEZENSKIH ZGODB v zadnjih letih!To,da se dogaja med dvema moškima je NERELEVANTNO.Film je tako dober,da začutite hrepenenje,ljubezen in življensko vez med njima.Spol ni pomembnem.Pomembna je samo ljubezen med njima in Brokeback,ki ju poveže in povezuje celo življenje.Filmska mojstrovina, katere ogled vam ZELO priporočam.Ne boste ostali brezbrižni.

— Sabina
4.2. 2006 ob 10:45 zvezdica

Ko sem je film končal, sem obsedel še vsaj 5 minut in nemo gledala v platno oz. tisto kar sem videl skozi solzne oči. Ni happy enda, kako je to mogoče? Pa je, tako kot je v življenju. Film mi je pustil izjemen pečat. Dejansko sem začutil kaj pomeni, če živiš življenje, ki v njegovem najbolj prefinjenem delu, oz ljubezni, ostane neizpolnjeno. Čustva zgolj kipijo in odmevajo po tvoji notranjosti, realnost pa jih po tihem ubija. Ta razkol se odraža povsod. V filmu kot tudi kdaj v življenju, gre do skrajnosti. Bolečega konca. Pojdite si ga ogledat saj boste začutili cel spekter čustvene mavrice v vsej njeni žlahtnosti. Film je tako dober, da kar boli.

— marsonn
4.2. 2006 ob 21:15 zvezdica

FINTA Z LEVE "Ennis Del Mar (Heath Ledger) in Jack Twist (Jake Gyllenhaal) sta mladeniča, ki se v iskanju priložnostnega dela znajdeta na odmaknjeni gori Brokeback kot čuvaja velike črede ovac. V divji naravi, samoti in ob skupnih opravilih se med njima razvija naklonjenost, dokler neke noči ne preskoči iskra strasti. Ob koncu poletja je konec tudi njune službe in odnosa, gresta vsak svojo pot in si ustvarita družine. Čez nekaj let dobi Ennis Jackovo razglednico in oba ugotovita, da je njuna strast, ki jo pravzaprav težko razumeta in artikulirata, postala samo še večja. Dobivati se začneta ob letu osorej na skupnih ribarjenjih, kjer Jack sanjari o skupnem ranču, medtem ko se Ennis bojuje s svojimi strahovi. Njuno vsakdanje življenje med srečanji pa se čedalje bolj razkraja. Gora Brokeback (Brokeback Mountain, režija Ang Lee) je lepo posneta minimalistična drama, neposredna in dovolj odprta, da lahko vanjo vsak projecira svoje predstave. Čeprav uporablja nekaj elementov vesterna (lokacije, podobe, opravila), je po svoji strukturi dokaj čista melodrama, ki zbuja pozornost predvsem zaradi eksplicitne gejevske tematike. Homoseksualnost že dolgo ni tabu tema in v filmski industriji tudi nikoli ni bila, ne pri obdelavi tematike ne pri uporabi likov. Še več, nekateri avtorji so na njej zgradili svoje opuse, od Fassbinderja, Almodovarja in Van Santa, da številnih drugih, manj izpostavljenih režiserjev ali filmov niti ne omenjam. Film tudi ni posebno inovativen, subtilna seksualna dinamika znotraj vesterna in drugih moških žanrov je bila od nekdaj zanimiva tema prav zato, ker je bila subtilna. In morda prav to, da nihče od vpletenih v projekt ni deklariran homoseksualec, ne omogoča več klasične distance do gejevske (sub)kulture, da ta tema torej ni več porinjena v geto. Je pa zanimivo tudi, da se je danes, ko se vsa zabavna industrija s televizijo vred spreminja v svojevrsten »freakshow&#171 ;, Gora Brokeback loteva resno, občutljivo in prilagojeno za širok okus. Film namreč zelo spretno manipulira s klišeji, čustvi in predsodki gledalcev in postavlja Jacka in Ennisa dosledno v vlogo žrtev, romantično nerazumljenih junakov, mučenikov, ki trpita zaradi svojih nagnjenj v družbi, ki ju ne razume. Romantika je pri tem nasploh ključni pojem, zelo očiten je prezir avtorjev do vsega, kar sestavlja vsakdanje življenje, klasični razkol med stvarnostjo in idealom oziroma med Ennisovim in Jackovim življenjem ter utopičnim sanjarjenjem o vrnitvi k naravi in pristnemu skupnemu življenju pa je tu zasijal v polni luči. V čem naj bi bil torej presežek filma? V njegovi sentimentalni dinamiki, primerljivi z literaturo Jane Austen, samo preneseni med dva moška na ameriškem srednjem zahodu? V njegovi estetiki reklame za Marlboro? V tem, da je vse zelo jasno in na površju? Morda v provociranju publike? Čeprav se dogaja v konservativnem osrčju ZDA, je postavljen v odmaknjeno preteklost, kar zmeraj pomeni določeno varovalko. Morda je ključ do njegove posebnosti v tem, da v tipično »ženskem« filmu uporablja filmsko slovnico tipično »moškega« žanra. Vseeno je Gora Brokeback eden najbolj precenjenih filmov zadnjega časa in je zanimiv predvsem kot fenomen nizkoproračunskega projekta, ki se je začel po uvodnih nestandardnih marketinških pospeških in na račun domnevne inovativnosti in provokativnosti prodajati sam od sebe. Kot dogodek, ki ga je treba biti deležen. Tako kot pred leti film Čarovnica iz Blair Witcha, ki se ga danes komaj še kdo spomni. Pa še nekaj je izjemno: homoseksualni lobiji so na razvitem zahodu in še posebej v kulturnoumetniških krogih že tako močni, da filma praktično ni dovoljeno kritizirati nikomur, ki ni tudi sam gej, publiciteto pa ima zagotovljeno, če bo dobil kakšno nagrado ali ne. Kdo je zdaj atu diskriminiran?" Tole je citat iz DELA, ki sem ga uporabila zato, ker se v celoti sklada z mojim mnenjem o filmu. PODPIŠEM!

— Tamarčka
4.2. 2006 ob 21:39 zvezdica

Film sem si ogledala danes.Moram povedat,da se me je res ful dotakno...bil je že čas,da pride v kino film,ki ne temelji le na ljubezni nasprotnega spola.Film je zelo čustven in je vreden pogleda.Poglejte si ga tudi tisti,ki v ljubezen enakega spola ne vrjamete,ker je že skrajni čas da ugotovite,da je to nekaj čisto normalnega! LP Maruša

— Maruša
4.2. 2006 ob 22:10 zvezdica

Tamarčka, kot piše avtor v Delu, presežka v filmu (po mojem mnenju samo na prvi pogled) ni, razen zares dobre igre vseh igralcev. Presežek je v tem, kako spretno film manipulira z gledalci in jih prepriča, da mej pri ljubzeni prav zares ni. In prav to je v družbi, ki je prepričana da je vse prej kot to, kar je, velik presežek. In če pogledamo na stvar s tega vidika, si film kar naenkrat zasluži oskarje za igro, režijo, najboljši film, priredbo scenarija itd. Pa imamo presežek, pa še kakšen. Seveda pa je vedno bilo zanimivo kontrirat večini, le tisti, ki pišejo takšne in drugačne kolumne, včasih malo preveč odtavajo.

— Jack
5.2. 2006 ob 1:16 zvezdica

Povedal bi samo tole. Nikakor se ne strinjam s tem komentarjem. Zakaj? Zato, ker trditev, da gre za homoseksualni film odraža zgolj polovico resnice. Namreč, prepričan sem, da je ogromno ljudi, ki so na svoj način doživeli svojo goro Brokeback, torej neizpolnjeno ljubezen, ki je vplivala na njihovo življenje. In omenjanje homoseksualnega lobija??Le kaj bi to pomenilo? Spet neke neumne teorije zarot? Pa tudi če je to res, potem so zagrešili svinjsko dober film. Samo zahvalim se jim lahko. In tisti strah pred napadom na heteroseksualnost je dokaz površnega razumevanja filma. Namreč popolnoma vseeno je, če sta glavna igralca istega spola. Edino kar šteje je prvinsko in iskreno hrepenjenje po čisti ljubezni, ki je žal nima vsak možnosti doživeti. Očitno je pisec tega Delovega članka tudi nikoli ni.

— kr-en
5.2. 2006 ob 2:13 zvezdica

Nekoč je živel majhen slovenski fantek. Nikoli ni bil preveč agresiven, v šoli se ni hotel ravsati s sošolci in se je za odtenek ali dva bolje razumel s sošolkami. Bil je priden, rad se je učil in učiteljice so ga imele rade. V srednji šoli se je počutil nekoliko bolje, sošolci so bili v redu, z nekaterimi sošolkami se je zapletel in imel je celo par prijateljev. Nikoli pa ni bil posebno srečen. Mislil je, da ga bodo prijatelji razveseljevali in bolj pestro življenje navduševalo, pa ga ni. Zato, ker se je sam sebi zdel čuden. Ker je s sošolci listal revije in so se mu pogledi ustavljali drugje kot sošolcem. Ker ni točno vedel, ali je manekenka z naslovnice res seksi. Ker je lagal, da doma masturbira z mislijo na punce. Nikogar sebi podobnega ni poznal in občutek je imel, da je najbolj brezvezen in ničvreden človek na svetu. Tolažil se je, da si vse skupaj samo domišlja in da bo slej ko prej normalno masturbiral na manekenske z naslovnic. Da bo slej ko prej spet normalen, tako kot je bil nekoč. Pa ni bilo tako. Nekega dne je ugotovil, da bo zmeraj ostalo tako, kot je. Da je najlažje, da se s tem sprijazni. Da bo tako življenje lepše. Ne najde ljubezni, ker ne najde nekoga, ki bi razmišljal podobno. Ker ga sošolec gleda na skrivaj, ko pa mu vrne pogled, se le-ta naredi, da se ni nič zgodilo. Ne najde sreče, ker mu je hudo ob misli, da bi zato izvedeli starši. Ne najde miru, ker živi neizživeto življenje. Ker je Brokeback Mountain majhen slovenski fantek. In ker je slovenski fantek Brokeback Mountain.

— SinCity
5.2. 2006 ob 7:25

zelo je dober

— 10
5.2. 2006 ob 7:28

zelo je dober ker igra zelo lepo in je tudi poščačen za to pa tudi zato ker je dobil oskarje.ocena 10

— gora brokeback
5.2. 2006 ob 8:48

zelo kvalitetn film, zanimiva vsebina, dobra zasedba...na kratko: absolutno vredno ogleda!

— Tonchka
5.2. 2006 ob 16:23 zvezdica

Že zelo dolgo se nisem tako zabavala ob branju komentarjev!Kaj se dogaja,Slovenija je dobila novo kost za glodat in tokrat bolj debelo kot ponavadi.Komu mar za Emo če pa imamo homosexualni film ki buri duhove ampak zakaj?Tako poseben pa spet ni!Film sem si ogledala in vse kar lahko rečem je da mi je bil všeč pika.Ne bom pisala ocen,ker nisem kritik.Raje bom brala tiste ki mislijo da so.Ne morem pa mimo občutka da je nekaterim strašno dolgčas.ZABAVNO!

— Sanja
5.2. 2006 ob 16:37 zvezdica

Ljudje kaj se dogaja?Skoraj vsi ki jih poznam in so gledali film jim je všeč.Meni ni preveč sedu.Medtem ko je bil mojemu fantu všeč!!!Pa ne samo to zabožjo voljo moja dedek in babica sta si ga ogledala in jima je bil zelo všeč.DEDEK in BABICA!Mislim pa da nekatri raje rečejo da jim je všeč kot da bi povedali po resnici.Meni ni bil všeč,nebi pa rekla da je film grozen itd.Samo sporočam da povejte po resnici kot je!Če vam ni cool,vam ni!Jaz čakam če oceno staršev.GROZA

— Anja
5.2. 2006 ob 17:48

Pogledal do polovice - žalosten film - kako se konča?

— hoj
5.2. 2006 ob 18:15 zvezdica

Gledala sem film v katerem je igrala Jake Gylennhall in sicer Pridna punca že takrat me je navdušil s svojo igro,Heatha Ledgerja pa sem videla v filmu Bal smrti. Komaj čakam da si ogledam film ker je ta dvojica sigurno enkratna!

— Tita
5.2. 2006 ob 18:43

Zanimivo Anja !, tvojemu fantu pa je bil film všeč. Hmmm.??!!, ja no, ne skrbi, če tebi ni bil, sej film pa tud ni prav za vse, oziroma za tiste ki ga ne začutijo, kaj češ. Papa

— DUHEC
5.2. 2006 ob 22:02

Zakaj pa igra samo v Kinu Vič??

— Anž
5.2. 2006 ob 22:27 zvezdica

film stavi na naivnost publike, ki ji je postreženo z neko fake bukoliko na gori z dvema tipoma, ki seksata zgolj iz nuje in se potem iz tega razvije neka silna ljubav, hrepenenje in čutenje ... yeah, right! popolnoma neprepričljivo. ogleda ne priporočam, film je predolgočasen.

— helena
6.2. 2006 ob 9:07 zvezdica

Jaz bi pa takole. Film je korekten (beri dober). To pa je tudi vse, sploh glede na komentarje, ne samo vaše tukaj, da je to film stoletja in ne vem kaj še. Gre za klasicno ljubezensko zgodbo, le da heteroseksualni par nadomesti homoseksualni, ki je umeščena v čudovito naravno okolje – estetika je močan adut tega filma, z dobro igro, režijo, …. Vendar pa nikakor ne gre za presežek, v nobenem pogledu. V bistvu sem presenečena, na osnovi česa publika vrednoti določen film – to je v tem primeru zamenjava vlog. Svetovna filmska produkcija je na homoseksualno temo posnela že ogromno odličnih filmov, res je da bolj »arti«, ki so ponavadi prezrti. Raja jih zazna šele takrat, ko začne delovat marketing. Škoda.

— Zverca
6.2. 2006 ob 11:14 zvezdica

Punca, preberi si komentarje na IMDB- ju. Folku se je čisto strgalo.Toliko čustvenih komentarjev na kupu še nisem prebral ...Sploh si ne moreš misliti, koliko takih podobnih zgodb se je že zgodilo...Film je vsekakor vreden vsake minute in ga toplo priporočam vsem. Meni že tri dni hodi po glavi, čeprav se smatram za čustveno precej stabilno osebo. Zaradi lastnih izkušenj razumem kaj pomeni če ne moreš živeti življenja kot si ga sam predstavljaš. Če pa še na krut način izgubiš ljubezen svojega življenja s katerim si pripravljen izpolniti svoje fantazije,pa to pomeni pravo bolečino...Čustvovan je ob pravi ljubezni je pravzaprav enkratno in neponovljivo, saj se tudi naša krhka notranjost praviloma nauči obrambe pred takimi travmatičnimi izkušnjami. Hvala vsem sodelujočim za ta film.

— sion
6.2. 2006 ob 12:01 zvezdica

Sion, bodimo realni okrog tega filma. Če ne bi bilo toliko hrupa v smislu presežkov ipd. bi po ogledu filma zapisala, da je DOBER. V bistvu sem zaradi vseh čustvenih izbruhov in ostalega cirkusa okrog filma pričakovala veliko več. Morebiti en presežek. Žal, ga ta film ne ponuja. In še enkrat se potjuje dejstvo, da masovna histerija ne pomeni ocene masterwork. Pa kaj potem, če na IMDB-ju jokajo? To je potem kriterij, da je to film vseh časov in podobne neumnosti!? Poglejte si samo najbolj gledane filme vseh časov. Boste videli, koliko trivialnih filmov se je znašlo na tem seznamu! Marketing in PR pa sta naredila svoje, vsaj tukaj lahko govorimo o presežku.

— Zverca
6.2. 2006 ob 15:21 zvezdica

Ma o kakšnem hrupu vendar govoriš? Kar naprej omenjaš, kako naj bi bil film totalno razvpit,poln namišljenih presežkov, marketinškega cirkusa in oh in sploh. Pa ni res. Jaz tega nisem nikjer zasledil. To si si preprosto izmislila. Film se prav nič več ne reklamira kot drugi. Film je zgolj odslikava človeka in njegove prvinske potrebe po ljubezni. In roko na srce, filmska odslikava je enaka originalu. Ljubezen v tem filmu ni niti malo neka cenena jokava župa ampak se je režiser celo trudil ne biti osladen. V njem ne boš slišala nekaj tako banalnega kot je izpoved ljubezni v smislu: I love you. Lahko bi celo rekel, da je film prikaz mačističnega dojemanja ljubezni, ki glavnemu junaku postane preveč kompleksna za razumevanje in obvladovanje. Z njo se bori s samodestruktivnim obnašanjem in agresijo in mu je na trenutke celo v napoto. Ko odkrije in se končno prebije skozi plasti mehke notranjosti kaj je pravzaprav izgubil, je prepozno. Ampak, kaj jaz to tebi razlagam...Saj gre baje zgolj za marketinški konstrukt, ne?

— sion
6.2. 2006 ob 15:31 zvezdica

Film sem si ogledal pred tednom.Kljub objavam o nominaciji za oskarja nisem pričakoval,da me bo film tako pritegnil.Res je,marsikdo se ob gledanju sprašuje čemu razdreti družino,imela sta urejeno življenje a vendar je na koncu ljubezen tista,ki nas usmerja.In sem na koncu odšel iz dvorane s solznimi očmi.

— Mano
6.2. 2006 ob 15:34

ej ludje ma kaj je to IMDB...pravzapraw kje lohko dobim to stran ka nevem naslova...bmi lohko kdo povedu link te strani...prosim.

— Jst
6.2. 2006 ob 15:49

Komentarje sem prebral potem ko sem poslal svoje mnenje.Ne morem verjeti,v Trstu ga vrtijo od 20.januarja povsod.Pri nas pa berem,da ga v Koloseju sploh ne bodo,oziroma v Kopru šele marca.Ja kdo pa ga bo šel gledat,ko ga lahko v Trstu gledaš že lep čas. Res smo zaplankana Slovenija,ki bi rada bila evropska in imenuje Ljubljano prestolnica.Česa le?

— Mano
6.2. 2006 ob 18:23 zvezdica

Mene je film pretresel v dveh pogledih, enemu kot tukaj že vsi pišete, v drugem pa predvsem z vidika gejev, ja nas. Ennis je imel edino ljubezen samo eno in jo je imel rajši kot življenje samo. Dve kritike gejem samim, da se malo zamislijo nad seboj:če bi Ennis-a srečal pač na ulici in bi se z njim pogovarjal, bi ga označili za kmeta (ker vem, da bi ga jaz). Iz tega vidika mi je odprl oči v tem, ker geji zelo hitro če nimaš popolnega telesa kar skenslajo vse povrsti. Človeka ceniti kot celoto, kot posameznika s svojimi izkušnjami, bolečinami, preteklostjo itd. je nekaj kar na žalost (in tudi moji gej kolegi bi to priznali) v našem svetu še ni mogoče in tudi v drugih svetovih. Kot drugo pa če bi bili geji v poziciji Ennisa, bi sigurno še kje drugje iskali sprostitev (kajti po pravici kdo še ni prevaral partnerja ali imel samo "enega"! spolnega partnerja). Najlepši del je, da je Ennis kot v kakšni pravljici, čakal na enega in tistega, ki ga bo vedno ljubil. Vedno! In to je ljubezen, ki jo beremo samo v pravljicah in mogoče le mogoče jo tudi v realnosti kdo podiživi. In če jo, blagor njemu. Poleg tega se lahko tudi zavemo, da se življenje v mestu, kjer je biti gej že popolnoma normalno, ne more primerjati z življenjem na vasi nekoga z istimi nagnjeni. Le tisti, ki ste to doživeli, veste o čem govorim.

— še jaz
6.2. 2006 ob 18:36 zvezdica

Film je dober! Definitivno! Pripombe daje v glavnem folk, ki ne zna ljubiti niti svojega hetero partnerja in misli, da je ljubezen goli sex... Ljubezen je lepa, taka ali drugacna-ko bomo to razumeli bo svet lepši! Ogledat bi si ga morali vsi, tudi homofobi, ker jih bo zaposloval še zelo dolgo :).Predvsem, pa ga priporčam tipom(BISEX), ki se skrivajo za "srečnim" zakonskim stanom.LP

— Simon
7.2. 2006 ob 10:44

Homofob. A misliš, da sta se sama odločila, da se bosta zaljubila? Če bi bile dve lezbijki pa ne bi imel nič proti. -Sara

— Sara
7.2. 2006 ob 12:30

odličen film!

— mateja
7.2. 2006 ob 14:08 zvezdica

Nisem gej (čeprav se mi take opredelitve niti ne zdijo potrebne), a ta film je po moje prikaz prave LJUBEZNI in prave STRASTI, ki nikoli ne zamre; in sploh ni važno, kakšnega spola sta glavna protagonista!

— Pika
7.2. 2006 ob 14:12 zvezdica

Filem sem si ogledal pred nekaj dnevi,in si zaluži 7 nominacij za oskarja!edino konec me je malo presenetil,mislil sem, da bo tipičen ameriški happy end!ampak klub temu sem po predstavi odšel z upanjem da se bom kdaj zaljubil kot se je dogodilo njima!!Res film vreden ogleda za use !!!

— jure
7.2. 2006 ob 15:41

zakaj tega filma ne vrtijo v koloseju?

— killah
7.2. 2006 ob 20:44 zvezdica

Simon, veš kaj, samo nekaj ti povem. Sama sem zelo strpna oseba - btw. imam dva zelo dobra gay prijatelja. In če jaz tebe (vas) sprejemam takšnega kot si, pričakujem tudi od tebe enako! Ne pa da daješ pavšalne ocene, kot so, da niti svojega partnerja ne znamo ljubiti, da mislimo, da je ljubezen goli seks,.! V bistvu se zadnje čase srečujem z veliko nestrpnosti (me to zelo preseneča!) z vaše strani, tale film pa je sedaj samo voda na vaš mlin. Če si že kdo drzne povedat kakšen pomislek na omenjeni film, je po vaše takoj homofob in ne vem kaj še! Jaz osebno, sem tukaj komentirala izključno film kot film! In kot velika ljubiteljica in zahtevna gledalka dobrih filmov izrazila pomislek, da je okrog tega filma nastala prevelika fama. Da je dober - režija, igra, predvem estetika, vendar za mene klasična ameriška ljubezenska zgodba, kjer so zgolj zamenjane vloge! Zakaj je ta film tako zarezal? Preposto zato, ker do sedaj še ni bilo klasične ljubezenske zgodbe v zamenjanih vlogah, za povrh postavljene v nederje mačistične kavbojske Amerike. Seveda pa je močan homoseksulani lobij pripomogel k odličnemu PR-u! Zato še enkrat. MALO SO VAM ZRASLA KRILA! IN NIKAR NE PRIČAKUJ STRPNOSTI S STRANI NAS HETERO, ČE JE SAM NE PREMOMREŠ NITI KANČEK! ČE BOŠ NADALJEVAL TAKO, JE NIMAŠ NITI PRAVICE PRIČAKOVATI!

— Zverca
7.2. 2006 ob 21:12

In še tole. Zaenkrat še zmeraj mi hetero skrbimo za produkcijo, da lahko vi v miru še dodatno napihujete svoj ego, da lahko uživate neomejen hedonizem ter da lahko izživite svoje promiskuitetne nagibe! Zapomni si to! Ma res si me razp.! Tvoje kolege je lahko sram, da imajo tako misleče, kot si ti!

— Zverca
7.2. 2006 ob 21:39 zvezdica

Če si ogledaš ta film, si pomoje iz glave izbiješ precej predsodkov. Problem je, da si ga ljudje s predsodki najbrž ne bodo ogledali. Pa kaj! Pa naj bo za nas. Super sproščen ''easy going'' film z malo, a dobrimi dialogi, odlično igro in prelepimi posnetki narave... Še posebej ganljiv zadnji prizor, ki zagotovo vsakemu prikrade solzo v oko...

— Ivy
7.2. 2006 ob 23:21 zvezdica

Hvala Bogu da si strpna, sicer bi nam bilo pa res gorje. Veš kaj Zverca, bom jedrnat in ne bi rad žalil. Predvsem ti svetujem da se pomiriš, kajti občutek imam, ko berem tvoje komentarje in tvoje temperamentne odzive na komentarje drugih, da predvsem tebi uhaja ego izpod kontrole in se bohoti čez druge. Mislim da je v kritičnosti do heteroseksualcev, ki jo je izrazil Simon, vsaj kanček resnice. Sem gay in torej po tvoji opredelitvi " kolega od Simona ", pa me ni sram zaradi njegovih izjav. Pa še en nasvet, pusti pri miru gay svet, s katerim nevem zakaj bi se ukvarjala, ker tja ne spadaš, pa postori še kaj koristnega v tvojem hetero prostoru, pa bo vse ok. pa še razburjati se ti ne bo treba. A ja, a tvoja dobra gay prijatelja sta prebrala tvoje odzive in intervencije tukaj na Koloseju ??? Pa še drobna zahvala. Hvala Zverca, kot predstavnica hetero sveta, ki še vedno skrbi za filmsko produkcijo, da si pripomogla za produkcijo tudi tega nam tako dragega " " Homo filma Gora Brokeback "" Hvaležen sem ti in se še naprej priporočam za morebitne bodoče tako dobre " " gay "" filme !

— DUHEC
8.2. 2006 ob 2:32 zvezdica

Sem srečno poročena ženska ki nima gay prijateljev in jih nikoli ni imela.Sem pa tudi velika ljubiteljica filmov:komedij,dram, akcij etc.Zato sem se odločila da si grem ogledat G.B.Nekaj dni kasneje še vedno nemorem nehat mislit nanj,minilo je veliko let in filmov odkar se me je kakšen film tako dotaknil kot ta.Mogoče nazadnje ScHINDERLJEVA LISTA ali OUT of AFRICA.Nikoli nisem pisala komentarjev in tudi tega pišem ker me je film ganil,ostal z mano in me pripravil do premišljevanja.RADa bi napisala da v današnjem času ko nam filmarji strežejo z stripovskimi junaki in plehkimi komedijami je film GORA BROKEBACK več kot potreben.Potreben da bi ljudje kot so ZVERCA,GREGA,TAMARČK A,LUKA in celo DUHEC dobili VSAJ predstavo o PRAVI LJUBEZNI ko pa je sodeč po primitivnih komentarjih niso nikoli doživeli in je tudi NAŽALOST sigurno nikoli nebodo razumeli.Sama živim totalno drugačno življenje in pri svojih 47 letih še vedno verjamem v LJUBEZEN,ljubezen ne glede na spol,barvo ali etnično pripadnost.Zato pozivam vse naj gredo na svojo goro BROKEBACK in uživajo tako ali drugače ker kot smo videli v filmu nevemo kdaj in za kako dolgo jo bomo lahko spet obiskali!!SREČNO!

— Maja
8.2. 2006 ob 2:50 zvezdica

Prebrala sem vse kometarje in od butastih,skoraj pametnih do neumnih je blo cool.Ampak ko sem prebrala komentar od Maje sem skoraj kozlala:O bog kje naj začnem naj najprej komentiram filme ki so te ganil PODEN kr eni.Kdo pa misliš da si MATI TEREZA ali KAJ?In pri 50 letih bi človek pričakoval zdravo pamet ampak, ne vse kar si napisala so romantične bedarije in sodeč po tem predvidevam da res živiš na kakšni GORI kjer se te realnost ne dotakne.Ljudje imajo pravico do svojega mnenja in če jim film ni všeč,ne pomen da ne vejo kaj je prava ljubezen.Ampak svoboda in pravica do mnenja.Tebe se je film dotaknil mene ne,kljub temu sem prav tako srečno zaljubjena kot si ti poročena.Tudi jaz pišem takšen komentar privič tako da imava vsaj eno skupno točko!!

— Špela
8.2. 2006 ob 10:13 zvezdica

... vsi, ki vztrajate pri argumentih o marketingu, hrupu, publiciteti in ne vem čem še. Ko se konča snemanje filma, sledi promocijska kampanja - VEDNO, ZA KATERI KOLI IN KAKRŠEN KOLI FILM. In, če je film številnim ljudem zelo všeč in če se jim zdi neobičajen in če nanje naredi poseben vtis, bodo o tem govorili oz. pisali. In tako nastane uspeh. Pomislimo na Šesti čut. Samo ne mi trobit o nezasluženi in pretirani reklami. Sprijaznite se z dejstvom, da je film zelo dober. Če se z njim ne morete niti delno poistovetit (s tem, da se je zelo lahko poistovetit s to zgodbo, ne glede na lastno spolno usmerjenost, ker je film tako mojstrsko zasnovan, da dejansko prikaže ljubezensko zgodbo, ki bi se jo lahko apliciralo na kakršno koli situacijo), vam pač ne bo všeč. In če ga ne razumete, hej, tudi s tem se je treba sprijaznit.

— Pero
8.2. 2006 ob 11:18 zvezdica

to je en film k ga razumejo sam ženske al pa pač tisti moški k so taki kt unedva u fillmu.geji. že tko sta čudna pol pa še svojim ženam lažeta pa otroke mata. se usaj nebi poročila. bi blo mau bolš. pa kao ni seksa. že takoj k gresta u šotor spat k je mrz se spravta k temu. neokusno. tistim k so jim ušeč punce odsvetujm ogled. k vm bo skrajno neprijetno. punce pa ne vlečt svojih fantov gledat tega butastga filma.

— jzt
8.2. 2006 ob 11:59

Odličen film. Potrjuje dejstvo, da je homosexualstvo, tako kot pedo-,zoo-,nekro-. itd. filije - anomalija.

— noname
8.2. 2006 ob 14:58 zvezdica

Iz preteklih komentarjev je očitno da je filem namenjen predvsem homoseksualcem in latentnim homoseksualcem. Kdor govori o ljubezni med dvem moškima mu gotovo lahko potrdim, da obstaja. Nikakor pa ne tako, kot med moškim in žensko. Razumem, da se imata lahko dva rada tako, kot ima vsakdo rad svoje starše, otroke, domačo žival ali pa prijatelja. Ampka lepo vas prosim, da pa se zaljubiš v nekoga ki je enakega spola in imaš z njim spolne odnose. Bog pomagaj kam bo to družbo pripeljalo. To ni nič drugega kot posledica bolnega uma, ki je tako kompleksna, da so jo šele pred kratkim črtali iz seznama bolezni po močnem lobiranju homoseksualcev. Homoseksualnost je mogoče primerjat z zoofilijo. Da ne bo pomote, ne enačim človeka z živaljo, le vzporednice vlečem. Človek ima namreč nagon po razmnoževanju torej se lahko ''pari'' le z vrsto nasprotnega spola. Vse, kar je drugačno od tega nagona je odklon nenormalno, bolano. Pri zoofiliji gre tudi tam za nekakšno vrste ljubezen in nič čudnega ni, če je seks po godu obeh udeležencev. Edina razlaga, ki jo za takšno početje lahko sprejmem so zdravstveni. Moški se morajo za voljo prostate vsaj enkrat mesečno izpraznit in če ni ženske, potem je dober tudi moški.

— Luka
8.2. 2006 ob 15:28

Bog pomagaj, jst se pa sprašujem v kakšni družbi pa živimo tuki v Slovenji, ko človek bere komentarje kot piše Luka, smo še v srednjem veku, al pa res na živalski stopnji kot pišeš ti, kjer je edino važno, da moški napolni žensko in nardi otroka, da se vrsta razmnožuje in z tem je izpolnil vse. Grozljivo kaj majo ti ljudje v glavah in kako dojemajo življenje!

— DUHEC
8.2. 2006 ob 18:04 zvezdica

LUKEC, pravzaprav si že takoj na začetku malo zajebal - ljubezen med dvema moškima je lahko TOČNO takšna kot med žensko in moškim. Pri tem je povsem irelevantno, kdo je oseba, ki jo ljubiš. Ljubezen se ne ozira na spol. Ne moreš je pa primerjati z zoofilijo, ker v tem primeru ti pa žival ne more vračati tako kompleksnih čustev, saj jih ni sposobna imeti. Iz tega razloga tudi ne moreš ustvariti takšne močne čustvene naveze z njo. Ti pa govoriš o spolnem nagonu in potrebi po seksu, ki pa ni nujno povezana z ljubeznijo, čeprav ji pogosto lahko služi kot podlaga. Tako tudi v filmu prikažejo začetek razvijanja ljubezenskega odnosa med obema igralcema, ki se je začel zaradi potrebe po seksu (vsaj tako sem jaz razumel zgodbo). To pa še ne pomeni, da gej postaneš, ker slučajno nimaš punce v bližini, ko ti stopi. :P Da tvoje izjave o homoseksualnosti kot bolezni niti ne komentiram. Pojdi na Wikipedijo in si preberi kaj o odnosih med moškimi pri starih Grkih, Rimljanih ter mnogih plemenih v sedanjem času, na katere krščanstvo ni imelo vpliva (tako kot ga je imelo posredno ali neposredno nate in na naše okolje). Po nekaterih ocenah je gejev med 5 in 10 %. To pa ni tako malo, se ti ne zdi? BTW: ja, sem gej, in verjemi, da bolje razumem punce od tebe ;)

— Samo
8.2. 2006 ob 18:07

Bodo čez 50 let pedofili tudi samo "drugačni"?

— noname
8.2. 2006 ob 18:37

Ne, ne bo, ker pedofilija ne sloni na obojestranski želji kot recimo hetero ali homoseksualnost. Je pretežko?

— sion
8.2. 2006 ob 18:47 zvezdica

Luka, želim ti, da bi bil tvoj otrok gay in da mu boš lahko v obraz rekel, da je to njegovo nagnjenje enako zoofiliji. Ljubezen je brezspolna in kar je najpomembnejše je, da ni prava brez vzajemnosti. Močno dvomim, da lahko človeka neka krava ljubi...ampak, pustimo nianse, saj tvoje patološko razmišljanje ne zasluži niti toliko besed kolikor sem ji tukaj napisal...

— sion
8.2. 2006 ob 18:57

Mene pa zanima, zakaj sem sedaj jaz primitivna? Vse kar sem napravila je to, da sem skopirala članek iz Dela ter dejala, da se podpišem.Haloo!? A sedaj pa smo že, če ne komentiramo filma v superlativih primitivni? Gospa, vljudno vas prosim, da v bodoče bolj izbirate besede, saj bi ta oznaka veliko bolj pristajala vam!

— Tamarčka
8.2. 2006 ob 19:05

Drži. In zato homosexualci niso moteči, niti škodljivi (kot so to pedofili, zoofili itd..). dokler se ne razglašajo za normalne, dokler se ne zbirajo na ulicah in zahtevajo "kajvemkakšne" pravice, dokler se ta homolobi ne ščiti in varuje kot bi bili beli medvedi. Npr. "odpustili so me ker sem preder in ne zato ker sem nesposoben" Celo pravico do posvojitve otrok bi imeli? Pha! Ne(!), homosexualnost ni normalna. Je tako težko Sion?

— noname
8.2. 2006 ob 21:15

A potem se tudi strinjaš, da je prav, če te odpustijo iz službe zato, ker šefu tvoja pleša ni všeč, kljub tem da je njena vloga pri opravljanju dela v službi povsem nepomembna??? Če imaš plešo, jo pač imaš. Če si gej, si pač gej. Niti eno niti drugo ni tvoja lastna izbira. Dokler tvoja spolna usmerjenost ne vpliva na rezultate v službi, te zaradi nje šef NE SME odpustit!!! Sem prepričana, da bi se tudi plešasti ljudje zbirali na ulicah in zahtevali svoje pravice, če bi jih obravnavali drugače. Kao da niso normalni al kaj. NONAME, TI SI IDIOT!

— Rozi
8.2. 2006 ob 23:43

Če se tebi zdi, da je napačno, da določena skupina ljudi želi nekaj, kar tebi pripada samoumevno( pravica do zdr.zavarovanja po partnerju, socialne pravice,poroka,dedov anje) potem je skrajni čas, da si priznaš, da si egoistična oseba. Namreč, gayi si ne želijo VEČ pravic kot ti ampak zgolj ENAKE pravice kot ti. Štekaš? In kakšni so to homolobiji?? Sliši se, kot da bi govorili o neki strašni mafiji, ki bi delovala iz ozadja...Svašta, kakšnih vse for se nekateri poslužujete, da bi dokazali svoj prav. Potrebujemo razredne sovražnike, zato, da bi se sami bolje počutili in dokazovali svojo superiornost,ne?

— sion
8.2. 2006 ob 23:59

Sporočam Maji da mi je bil njen komentar zelo všeč in upam da jih boš še napisala ne glede na razne tamarčke in špelce saj vse kar imajo one je primitivizem kot si napisala medtemko imaš ti srce.GO MAJA.GO MAJA,GO MAJA GO MAJA GO MAJA GO MAJA GO MAJA GO MAJA GO MAJA!

— neznanec!
9.2. 2006 ob 0:08 zvezdica

Film je definitivno eden boljših, kar sem jih zadnje čase gledal... sprva sem bil sicer malo skeptičen (saj veste - tabu tema). Čedalje dalj je film trajal bolj mi je postajalo jasno, da bistvo zgodbe ni o tem, temveč o bistvu življenja in ljubezni. Nikakor se ne da prezreti podobnosti iz našega vsak dana, ko se vse preveč ukvarjamo s tem, kar bodo drugi mislili o nas.. in si zaradi tega ne upamo živeti življenja, ki bi nas najbolj osrečevalo. Ali smo mi tudi taki?

— Robi
9.2. 2006 ob 5:56

Rozi - najprej natačno prepberi preden pričneš žalit. Ni prav če je nekdo odpuščen ker je peder, niti če ima plešo. Še manj je pa prav, da nekdo ki je po pravici odpuščen zaradi svoje nesposobnosti potem za to krivi dejsvo da je gay in nnjegov šef homofob. In Sion - to so te "pravice" o katerih govorim - želite se zaščitit kot kakšna ogrožena vrsta. In seveda glede vzgoje oz. posvojitve otrok. Ta pravica vam ne sme pripadat. Kar se pa tiče, da se želite svoje veze in sex. usmeritve registrirat pred zakonom - kar, se popolnoma strinjam. Ampak nekoč je nekdo to že počenjal in ni bilo v redu. :)

— noname
9.2. 2006 ob 7:48

Spet operiraš z enakim razlogom, da si gayi želijo več pravic. Očitno bolj slabo štekaš. Rekal sem, da gre za IZENAČITVE in ne za VEČ pravic. Dobro si preberi, upam, da bo tokrat šlo. Kar se pa tiče posvojitev. Misliš, da si v pogledu vzgoje boljša oseba za vzgojo, ker si pač heteroseksualna? Žal je narava naredila tako, da je vsakemu plodnemu paru dala ekskluzivno pravico do vzgoje otroka pa kljub temu, da je ta par lahko zelo nezrel. "Fizična izdelava in dostava" otroka ima kaj malo zveze s kvalitetno vzgojo. Vidno na prav vsakem koraku. In, če bi bile dovoljene posvojitve otrok gay parom, kod misliš, da bi bil prvi, ki bi kazal na otroka s prstom? Se najdeš med njimi?

— sion
9.2. 2006 ob 10:30

Občutek imam, da se tukaj punce še najbolj zavzemajo za pravice gejev. :)) Morda se zdi, da geji hočemo, da se z nami ravna na poseben način, ker pač zahtevamo poseben zakon o sklenitvi istospolne skupnosti. Ampak to je le zato, ker nas zakon, ki velja za heteroseksualne pare, ne zajema. Verjamem pa, da si dva partnerja -ne glede na spol - vedno želita imeti možnost obiska partnerja v bolnici, urejeno dedovanje, razdelitev lastnine...kot imajo heteroseksualni pari to že urejeno. Najrajši bi videli, da se zakon, ki velja za heteroseksualne pare, uredi tako, da bi upošteval tudi homoseksualne pare. Torej ne "poroka je zveza med moškim in žensko," ampak "poroka je zveza med dvema partnerjema (ne glede na spol)"...

— kr_en_pedr
9.2. 2006 ob 10:32 zvezdica

Reči moram da hvala bogu, da se je debata razvila.saj pogovarjamo se.film že dvakrat videl in ga bom še.Je pa izredno težak film, ker so čustva vseh izredno močna in kompleksna,pač moraš zraven premišljevati. Še glavni igralec je rekel, da najbrž ne bi sprejel še enkrat te vloge, ker je prezahtevna. Me pa zanima, kdaj ponavadi izide dvd? Bi bil zelo hvaležen za informacijo. Aja pa z določenimi ljudmi se ne splača upadat.Pustite jih pri miru in bo.So izgubljene ovčice. Pa še nekaj:Bog je ustvaril človeka po svoji lasti podobi!In tudi zapoved govori o ljubezni svojega bližnjega :aja pa ne glede na naravne lastnosti. Glede tega pa če je v bibilji ali ne, pa še največji strokovnjaki o tem ne morejo biti prepričani!

— ojla
9.2. 2006 ob 10:35

V tem se strinjam s tabo, noname: verjetno se kdaj zgodi, da kater od pedrov izkoristi svojo spolno usmerjenost za to, da prikrije slabo delo v službi, in jo navaja kot razlog da so ga odpustili. Kar pa se tiče zaščitene živalske vrste: str8 ljudi se tako ŽE obravnava, pedri bi samo radi isto...

— Rozi
9.2. 2006 ob 11:19 zvezdica

Vidim, da se je tukaj, kjer bi predvsem morala biti mnenja o filmu, razvila žolčna polemika med zelo zastopanimi geji in hetero publiko. Bom tako začela, najprej pri filmu, če je že to izhodišče. Zelo lepa drama, vendar sem do sedaj videla že veliko boljših filmov. Mislim, da samo zato, ker so v filmu zamenjan vloge, še ni razloga, da govorimo o mojstrovini. In na tej točki se bom ustavila. Zelo me preseneča odziv močno zastopanih gejev, ki že samo ob namigu oz. pomisleku gledalca o omenjenem filmu, popolnoma podivjajo. Zdi se mi celo, da so končno prejeli dokaz (za sebe), da edino oni nekaj veljajo ter zato z nespodobnimi žaljivkami obkladajo heteroseksualce, češ kako niso sposobni ljubiti ipd.. Nič nimam proti homoseksualnim parom, prav nič, toda, vseeno imam nekaj pomislekov na njihove reakcije. V končni fazi, so zaslužni za njihov privilegij obstoja prav heteroseksualni pari. Oni so jim podarili čudež življenja. O homoseksualnem nagnjenju bi lahko na dolgo diskutirali, nenazadnje, znanstveniki še do sedaj niso dokazali, zakaj pri celi stvari gre. In tako so nam počasi vcepili v glavo, in prav je tako, da smo omenjene ljudi začeli sprejemati kot del svoje družbe. Z lahkoto. In tukaj je keč cele zadeve. Saj ne, da bi morali bit družbi hvaležni. Vendar, kaj hitro so pozabili, koliko časa so potrebovali, da je sedaj tako kot je. Vedno sem mislila, da so homoseksualci zelo strpna bitja. Sedaj opažam, da ni tako. Še zdaleč ne. Bilo bi lepo, če bi sprejeli drugačna mnenja gledalcev, v končni fazi jih večina ne kritizira homoseksualcev, temveč podaja legitimne kritike o filmu. Samo filmu! Pa ja imajo (imamo) to pravico, mar ne?

— Pika nogavička
9.2. 2006 ob 11:32

Pa še tole, sem za, da postanejo homoseksualci enakovredni heteroseksualnim parom. V smislu dedovanja, … Vendar odločno nasprotujem posvojitvi otrok, vsaj zaenkrat. Sta dva razloga. Prvi je nezrela slovenska družba, premalo osveščena. Predstavljajte si tega otroka v šoli. Danes so otroci že diskvalificirani in zatirani zaradi slabšega materialnega stanja staršev. Pomislite, kako bi jim bilo, če bi bili otroci dveh moških ali žensk. Bi bili mali pedri ali male lezbike? In še, nasprotujem zato, ker je otrok ekskluzivno v domeni heteroseksualnih parov. Homoseksualci pač na žalost ne morejo spočet otroka. Torej, je že tukaj vse skregano z logiko ali če želite, z zakoni narave.

— Pika nogavička
9.2. 2006 ob 13:17

O kakšni naravi govoriš? Če bi imeli ekskluzivno pravico do otrok samo tisti, ki jih lahko imajo, potem se čudim zakaj sploh pojem posvojitev. Potem je že to dejanje nenaravno. In kaj naj na vse to rečejo heteroseksualni pari, ki ne morejo imeti otrok? Je potem nenaravno, če oni posvojijo otroka, ker tudi njim, kot homoseksualcem narava te vloge ni namenila? Zakaj zlorabljate naravo za opravičevanje svojega omejenega razmišljanja? A ni enostavneje priznati, da pač ne marate homoseksualcev in njihove enakopravne integracije v družbo...Lažje jih je prenašati, če nam preveč ne kvarijo naših svetonazorskih prepričanje in so spravljeni v nemoteč predal, daleč od nas. Pa vsi tisti, ki uprabljate argument, da družba takih otrok ne bi sprejela, ne pozabite nase in si odgovorite na vprašanje, če bi tudi sami sodelovali pri tem nesprejemanju, konec koncev, družba se začne pri posamezniku,torej vseh vas..

— sion
9.2. 2006 ob 13:32

Vidiš, ne vem, zakaj si tako agresiven, napadalen,. Ma ni mi jasno. Res. Jaz sem tukaj, da izrazim mnenje, ne pa da polemiziram s teboj. Sploh pa ne na takšnem nivoju! Dijo!

— Pika nogavička
9.2. 2006 ob 13:54 zvezdica

Zame je film pomenil nekaj izjemnega, globokega in pretresljivega. Nekdo, ki mara akcijo, spet drugi, ki si želi le zabave, tisti, ki stavi le na obliko, ... vsi ti bodo razočarani. In seveda imajo vso pravico, tako, kot imamo mi, ki se nas je ta globoko izpovedni film dotaknil v dušo (bravo, Janez, ta film je res IZJEMNO DOBRA knjiga) pravico biti navdušeni, pretreseni in še dolgo "ožigosani" s sporočilom filma. Kot je nekdo dejal - vsak od nas ima svojo goro Brokeback; če smo sposobni dovolj poglobiti se v sporočilnost tega filma, nam je jasno, da je čisto in pa res popolnoma vseeno, koga ljubimo; gre za ljubezensko zgodbo, ki je tako kruto realna, da zaboli. Igralci? Vrhunske predstave. V tem filmu sem čutila en sam krik bolečine tistih, ki so prepuščeni na milost in nemilost človeški gmoti, ki si upa ustoličevati neke kvazi družbene norme. Le kdo nam daje pravico, da sodimo? Neverjetno, kako ošabni s(m)o ljudje v prepričanju, da smemo drugim postavljati meje in omejitve, vendar - tako je bilo, je sedaj in vedno bo. Na žalost. Zato tistim, ki so se zmogli dvigniti nad te plehke občutke majnhnega zafrustriranega človečka, toplo priporočam ogled filma, ker bodo iz dvorane odšli bogatejši za čudovito izkušnjo. In s polno dušo.

— PIKICA
9.2. 2006 ob 14:27

Ljubezen je lepa v vseh svojih oblikah oz. formah. Če kdo tega ne uvidi, je to verjetno zato, ker je sam ni zmožen dati/prejemati. Gre v bistvu za čustveni hendikep, ljubezenfobijo. Ampak ljubezen in življenje vedno najdeta svojo pot, le da nekatere pač zaobideta.

— dunja
9.2. 2006 ob 14:42

Žal je veliko preveč hetero parov, ki niso vredni da imajo in vzgajajo otroka. Če takšni ljudje ne izpolnjujejo vseh predpogojev, da otroku zagotovijo vse potrebno za normalen psihofzičen razvoj jim jih je potrobno odvzet. In homo pari pač nimajo teh preddispozicij. Pa ce vam je to prav ali ne. Ce imas kot peder pod streho vse lepo in zdravo pospravljeno in imaš raščiščene vse pojme glede vzgoje otrok itd..itd.. še ne pomeni da si družbeno enako sprejemljiv kot je to hetero par. In tako družbeno nesprejemljiv bi bil tud otrok ki bi ga vzgajal hono par. In z družbeno nesprejemljiv mislim konkreten odnos sovrstnikov tega otroka do njega samega. 99% bi tak otrok preživljal pekel v otroštvu. Pa ne zaradi mene ali meni podobnim (kar bos zdaj prav gotovo očital), ampak zaradi svojih sovrstnikov in njihove otroške nagajivasto, odkritosti, naivnosti! Ko je nekje prej besede že ravno nanesla na egoizem: zdi se mi skrajno egoistično, da bi moral otrok bit cilj zbadljivk in hendikepiran v družbi svojih sovrstnikov, zamo zaradi ega in namišljene enakosti homosexualcev. Če ste s strani heterosexualcev deležni te spoštljivosti da vas pustiju pri miru, da se lahko navsezadnje tudi registrirate pred zakonom, zakaj hudiča ne morte priznat da pa res niste čist enakil, da ste na nek način hendikepirani in žal ne morete imet vseh pravic. Ma ne - vi raje na ulice in pičite parade. Zakj misliš da se krivulja homofobov dviguje?

— noname
9.2. 2006 ob 15:16

ti js bi rekla da bo dvd vn pršu verjetno enkrt marca...ker zdaj je komi film pršu u kine ne...tko da pomoje ga lahko prčakuješ okrog marca...baj!

— ana
9.2. 2006 ob 15:32

Čim se kdo ne strinja s tem gejevcskim filmom, ga vsi razglasijo za homofobnega, kot da je to kaj slabega. Gre za spolno devijanco, ki jo lahko enačimo s pedofilijo. Koliko časa bo minilo da bomo imeli pedofilske filme in borce za pravice le-teh?

— vasja
9.2. 2006 ob 16:02

Piki Nogavički: Prav nič nisem agresiven ampak sem zgolj izpeljal misli iz smernic, ki si mi jih sama nakazala.Le razširil sem jih,okvirji pa so ostali enaki. Če ti to ni všeč, pripiši to sebi. Gayevstvo pač branim kot sam mislim, da je najbolj prav. Če sem v tem boljši, še ne pomeni, da izvajam nad teboj agresijo. Če si pa to tako dojela, se ti iskreno opravičujem. To ni bil moj namen. Noname: Otroci in njihova stlišča so rezultat staršev in njihove vzgoje. Če bi nekdo svojemu otroku rekel, da imeti dva očka ni prav nič drugače kot imeti mamico in očka, potem ne bi bilo nikakršnih razlik v socializaciji. Ne zgovarjaj se na otroke in njim ne pripisuj svojega negativizma do gayevstva ampak se raje zazri vase in se vprašaj zakaj se pravzaprav gayev bojiš in v čem te ogrožajo. Kaj boš zgubila s tem, da boš tudi drugim ljudem dala možnost, da bodo imeli nekaj, kar sama imaš za samoumevno. Tukaj leži problem. Seveda tega ne boš priznala ampak boš verjetno vse skupaj, podobno kot Pika Nogavička, vzela za napad in boš zaigrala karto žrtve. No, potem se tudi tebi opravičujem:)) Mir v hiši mi tudi nekaj pomeni:)

— sion
9.2. 2006 ob 16:06

Ja, Vasja, gayi so res enako pedofili. Razlikujejo se le v tisti prekelmanski malenkosti, da je prvim všeč odrasel moški, drugim pa dečki. Ampak, saj to je enako, ne? Ti, s svojo stopnjo razumevanja to že dokazuješ, ha,ha...

— sion
9.2. 2006 ob 16:50

BROKEBACK MOUNTAIN JE U KOLOSEJU!JJEJJJ! =) HEHE

— ana
9.2. 2006 ob 17:17 zvezdica

Joj, meni je kar žalostno brat nekatere komentarje. Da še vedno obstaja toliko nevednosti in nesenzibilnosti. Kje so presežki tega filma? Odprti za svet okrog sebe jih vidijo nemara več, kot jih opisujejo mediji. Film me je pretresel. In to je zame danes redka kvaliteta videnih filmov. Nobene akcije, nobene zarote, nobenih strašnih vizualnih efektov, pa me je vseeno pretresel. Zame torej dober film, vreden ponovnega ogleda. Dobro prikazan notranji konflikt med privzgojenim macho-cowboy odnosom do sveta in čustvi, ki so s tem v popolnem nasprotju. Pa četudi daje nekaterim vetra zgolj zaradi gejevske tematike - vsa čast, da figuro, ki jo v USA zastopa celo sam predsednik, lahko predstavi skozi ta notranji konflikt. Brez te tematike pa res lep, kvalitetno odigran, estetski film, s čimer po mojem v današnjem času ni nič narobe. Prej nasprotno. Film, ki me spomno kdo sem, kje sem in kam grem. Desetka!

— Nina
9.2. 2006 ob 17:19

Ne, Sion, tvoj problem je v tem, da manipuliraš z našimi besedami. Prevsem mojimi. V mojem pisanju ni bilo nikjer zaznat kakšnekoli nestrpnosti ali podobnega. GRE SAMO ZA LEGITIMNO MNENJE in upravičene pomisleke. Ti pa si smernice prilagajaš tako, kot tebi leži. V kakšnem pomisleku takoj začutiš grožnjo. In roko na srce. Večina odraslih Slovencev sloh ne prenese črncev, ti pa pričakuješ, da bodo otroke vzgajali prohomoseksualnem duhu - lepo bi bilo (za moje se ni potrebno bat). Wrong! Realnost je drugačna. Gre samo zato, da bi lahko imel kanček razsodnosti na podlagi dejstev, ne pa da siliš z glavo skozi zid! Zdaj pa zeres adijo, se mi ne da, ker itak nima smisla.

— Pika nogavička
9.2. 2006 ob 18:11

Hm... to da me nagovarjaš kot žensko, bi glede na dejstvo da si peder označil kot spolno nadlegovanje :)) Kakorkoli - da potegnem črto: nisem homofob niti se ne bojim pedrov, niti me ne motijo. Zarad mene lahko gojiš čustva do sosedove hruške, lahko te vzburja nočna posoda lahko si punca komerkoli. Vse dokler svojih abnormalnosti ne obešaš na veliki zvon in kričiš kako si v imenu ljubezni enakopraven ljudem z normalnimi in naravnimi nagnjenji. In povrhu še želiš nekakšne pravice. Takrat me pa vseskupaj prične motit in postajam homofob. Odstopam od nadaljnje debate.

— noname
9.2. 2006 ob 18:34

lepo,da ste natresli toliko različnih mnenj,hoteli ali ne ljubezen je le ena.Sprijazniti se je treba z dejstvom,da je ljubezen med moškima ali dvema ženskama isto kot ljubezen med moškim in žensko. Film sem si ogledal dvakrat in ne morem dojet plitkost tistih,ki vidijo v filmu vse drugo kot dramo dveh oseb,ki ljubita in trpita v nastali situaciji.Nekaterim je to pač težko razumeti.Bog jim pomagaj...

— Mano
9.2. 2006 ob 19:04

Nogavička. Tudi moje mnenje je LEGITIMNO sploh zato, ker ne teži k razlikovanju kot tvoje. Zdaj pa ti presodi, kaj je prav in kaj ni. Povdarjanje razlik se lahko hitro sprevrže v raznorazne fašizme. Poznano iz zgodovine. Pred zakonom smo baje vsi enaki. Kot vidim pa bi nekateri res radi, da bi to ostalo zgolj na papirju. Ob tem pa uporabljate neke neumne argumente, ki se jih lahko ovrže v minuti. Omenejaš realnost v kontekstu nesprejemanja gayevskih posvojitev otrok. Najprej si se zgovarjala na naravo. Moj argument na to nebulozo so bili heteroseksualni, neplodni pari, ki so očitno tudi nenaravni. Nobenega odgovora s tvoje strani. Nato si se zgovarjala na otroke.Moj argument je bil, da otroci sprejmejo norme staršev, torej, če si sama nestrpna do gayevstva, bodo praviloma tudi tvoji otroci. Spet nobenega kontraargumenta. Zdaj se zgovarjaš na realnost, čeprav sama zelo dobro veš, da to realnost sestavljajo ljudje,posamezniki. Torej bi največjo bedo tako posvojenim otrokom prinesli ljudje tvojega prepričanja. Veš, tole zgovarjanje na druge je prav že smešno.Kdaj prideš pa ti na vrsto? Poglej, daj naredi mi uslugo, pa enkrat za spremembo začni od SEBE. Noname Kako za boga naj vem katerega spola si, če imaš nick noname? Ja, hvala za tvoje poimenovanje mene kot pedra. Kako se to lepo sliši. Ful si prijazen. Tudi jaz plačujem davke tej državi in zakaj ne bi imel pravice zahtevati enakeg tretmaja v smislu pravic, kot pripadajo tebi? To je tebi seveda čudno. Mislim, ma kakšen človek si? Si zgolj dokaz, da te homoseksualci ne motijo, dokler so neopazni. Ko pa kdaj opozorijo nase, pa postaneš fašistoiden in hlapiš po tem, da bi sebe spravil na višjo vejo lastnega vrednostnega sistema. Žalostno! Saj ti vendar nič nočem. Obema: Če ne želita več debatirati z menoj, tudi prav. Želim vama veliko sreče v življenju in seveda pri vzgoji otrok. In, dajta se vsaj malo potrudit, da tudi oni ne bodo del homofobne realnosti. Tudi gayi smo čustvena bitja in homofobija zelo boli. Ampak, le kaj vidva vesta o taki vrsti bolečine? Kot kaže prav nič. Srečno!

— sion
9.2. 2006 ob 20:11

Wow ljudje vi ste totalno zašli.Vrnimo se k filmu!Jaz bi rada da mi vsak od vas pove kako si razlaga konec in kaj po vašem mnenju pomenijo tiste tri besede ki jih Ennis reče na koncu.Naj vsak osebno pove kaj misli,in kako ste vi dojeli konec.HVALA!

— Ana
9.2. 2006 ob 21:05

Glej Sion, ponovno si zaključil, da bom jaz svoje otroke vzgajala v nestrpnosti. Jaz tega nikjer nisem zapisala, celo nasprotno, da se za moje otroke ni bat. Celo kvalificiral si me v LJUDI MOJEGA PREPRIČANJA. To pa ni lepo od tebe. Vidiš, zato se mi ne zdi smiselno s teboj pogovarjat, ker kot rečeno, z lahkoto manipuliraš z mojim mnenjem in ga jemlješ iz konteksta. Sem pač realen človek in vem, kako svet (beri Slovenija) stoji. Sem povedala, da Slovenci še črncev ne marajo. Si upaš tvegat in posvojit otroka v takšni klimi? Meni se zdi utopično, mislim na srečni konec. Pa še, če želiš še odgovor v zvezi z naravo. Gre za moralno - etično vprašanje ali pomislek, ki ga ne gre primerjat s posvojitvami parov, ki otrok ne morejo imet po naravni poti. To je ravno tako, kot da bi se nekdo odrekel transplantaciji srca in drugim sodobnim dosežkom medicine. V končni fazi pristanem tudi na posvojitve homoseksualnih parov otrok v Sloveniji, vendar šele takrat, ko bom 100% prepričana, da je klima za razvoj otroka iz take skupnosti dovolj ugodna. Sedaj pa zares ne bi več o tem, ker čisto zares nima smisla. Ti itak zmeraj zaključiš po svoje.

— Pika nogavička
9.2. 2006 ob 21:47 zvezdica

Joj Sion, so se čisto spravili nate tile tuki. Hvala ker se vztrajno in argumentirano boriš za naše povsem legitimne pravice. Strinjam se s tabo in te podpiram. Je pa kar malo žalostno ko začutiš kašna mentaliteta še prevladuje tuki v Sloveniji. Na " SENČNI " strani Alp in severno gor pa piha drugi veter kot v tej naši deželici !!! No, pa da se res vrnemo k filmu, saj je tuki prostor za to. Jst Ana, si konec filma tolmačim takole, ni pa nujno da je režiser tole hotu sporočit. Mislim da se Ennisove besede nanašajo na novico, da se njegova hči poroči , saj je namen njenega obiska ta, da sporoči očetu veselo novico. Ko odide pozabi pulover pri očetu, on opazi in kot bi hotu jo poklicat nazaj da ji ga vrne , pa je ona z hitrim športnim avtom že daleč proč. Tako on pulover spravi in ga položi v omaro. Ko stori to zagleda srajce, njegovo in od Jacka, takrat se zamisli in reče z solzami v očeh " Jack prisegam " kot da bi se tud on poročil z Jackom in mu prisega večno ljubezen. Na koncu filma so morda zanimiva še dva detajla. Hči mu reče, morda bi pa potrboval še kakšen kos pohišta, on pa ji odgovori, oh kaj neki, ko nimaš nič, ne rabiš nič. Drugi zanimiv detajl pa je še tale, da vpraša hčer, če jo tale fant res ljubi, kot bi se hotu prepričat če je res prava ljubezen med njima in da je hči našla res pravega fanta. Tako sem jaz razumel. Cao

— DUHEC
9.2. 2006 ob 22:04 zvezdica

Joj, joj, joj, po prebiram tele smrk komentarje. Pa saj je film čist ql, samo ne me basat no! Razlage detajlov...?! Sedaj se vidi, na kakšni stopnji je povprečni gledalec filmov. Ste že kdaj slišali za npr. Love story (1970)? Se mi je zdelo da ne! Piz.. iz tega filma delate tako famo, kot da gre za iznajdbo stoletja. Temu se reče KLASIČNA LJUBEZENSKA ZGODBA! Pa ljudje božji, takšnih filmov je bilo že ničkoliko! Toliko nominacij pa si je prislužil samo zato, ker v glani vlogi nastopata dva kavboja. Smrk, smrk.

— Realist
9.2. 2006 ob 22:07

Duhcu sporočam hvala za res zanimiv odgovor.Vedno mi je interesantno slišat tudi druga mnenja.Zato pošiljajte tudi drugi ki imate enako zanimive predstave kot duhec v glavnem keep them coming!ČAO!

— Ana
10.2. 2006 ob 7:46 zvezdica

Ana, jaz si konec razlagam kot Ennisovo obljubo Jacku, da ga bo ljubil do konca svojih dni. Kot smo lahko videli, je tip postal luzer, ker si ni upal sprejeti Jackove ljubezni...Prizadel je vsako žensko s katero je bil ker ni znal oz. bil sposoben prisluhniti samemu sebi in temu kaj si res želi. Želel je živeti življenje okolice, ne svojega. Na koncu si prizna, da je naredil napako in končno spozna, kako zelo ga je Jack ljubil. Še huje, sebi je z zadnjim stavkom, ki ga izreče priznal, da je bil Jack njegova življenjska ljubezen. To ljubezen je sprejel, vendar prepozno.

— dule
10.2. 2006 ob 12:17 zvezdica

Film je lep. O tem ni debate. Že zaradi tega, ker smo vsi že kdaj doživel neizpolnjeno oz. nedokončano ljubezen. Torej se lahko vsi najdemo v njem. Vendar si je treba priznat, da si film ne zasluži 8 nominacij za oskarje, le zato ker gre za ljubezen med dvema moškima.

— Polona
10.2. 2006 ob 12:36 zvezdica

Ob tem filmu se mi je prvič zgodilo, da mi je bilo za hip žal, da sem ženska, da moškega ne morem tako silovito ljubiti, kot ga lahko ljubi moški... Izjemen film.

— Neznanka
10.2. 2006 ob 14:11 zvezdica

Jaz se strinjam z opisom duleta.Ko ennis na koncu reče da prisega s tem končno prizna svojo ljubezen do Jacka in po letih zadrževanja si prizna kdo je!

— neznanka2
10.2. 2006 ob 14:27 zvezdica

Film, ki nikogar ne pusti indiferentnega. Ne čudi me, da ga mnogi raje bojkotirajo, kot si dopustijo, da se jih film dotakne. In za vse takšne: ne, ne postaneš gej, če te ljubezen med dvema moškima ne razburja in če se ti celo zdi lepa. Meni je vsaka ljubezen lepa in strinjam se z enim mnenjem više, da je prav ljubezen smisel življenja.

— Ženska
10.2. 2006 ob 15:05 zvezdica

Film na nevejeno naraven in pristen način odkriva ljubeze med dvema človeškima bitjema. Pri ljubzni je kombinacija spolov povsem nepomembna. In film te pripelje tako dalec, da pomislis, predvsem za Ennisa, da ni niti gej niti biseksualec. Vsaj za nobene od zgoraj nastetih moznosti ne bi dal roke v ogenj. Mogoce je to razlog za nekaj (pre)burnih komentarjev, saj te film pripelje tako dalec, da zacnes razmisljati, ali pri ljubezni res obstajajo meje v obliki hetero-, homo- in biseksualnosti. In verjamem, da te samo to, da na kaj takega pomislis, posteno udari po glavi. Moja ocena filma: Ceprav zaradi razmeroma rosnih let se nisem videl ne vem koliko filmov, se mi zdi, da je v tem filmu ljubezen kot sila narave, kot najkompleksnejše človeško čustvo predstavljena tako nepokvarjeno, tako čisto, realno in resnično ter brez olepševanja, da je to vsekakor presežek. Ko govorimo o presežkih filma, je presežek vsekakor tudi to, da film tisoče gledalcev (sodeč po komentarjih po vsem svetu) pripelje do misli, o katerih prej še sanjali ne bi. Verjamem, da je stvar za mnoge strašljiva. Kar se igre tiče - enostavno odlična. Prepričal in presenetil me je predvsem Gyllenhaal, ki vsekakor predstavlja enega največjih holivudskih upov. Pohvale pa vsekakor tudi Williamsovi in Ledgerju.

— Jack
10.2. 2006 ob 15:11 zvezdica

Za vse tiste, ki vas je pretirano komentiranje zmotilo, velja povabilo, da je ta film RES vreden ogleda. Najlepše pa je, da vas ne zgodba ne zapusti ob odhodu iz dvorane. Ang Lee in ekipa - v mojem srcu so oskarji že razdeljeni, čestitam!

— aleksa
10.2. 2006 ob 15:28 zvezdica

Ni kaj. Človek se ob branju teh "prečudovitih" komentarjev kr vpraša a v tej naši dolini Šenflorjanski še je kaj prostora za ljubezen. Sem prepričana, da je ali bo še vsakega od nas obnorela prava ljubezen, ki jo miljone besed opeva v svojih vrsticah pesmi, romanov ... vendar še je do zdaj ni "opeval" noben film lepše kot Gora Brokeback. Je čudovit sklop zmedenosti, zanikanja, prave ljubezni, razočaranja, žrtvovanja, jeze, preziranosti, diskriminacije, zlobe, zvestobe - torej občutkov, ki jih ti in jaz doživljava iz dneva v dan. Če nisi sposoben ljubiti si ta film ne rabiš ogledati, če pa ti amorjeva puščica ni prizanesla pa ti globoko priporočam ogled - verjemi, da ne boš zapustil/a kino dvorane ravnodušen/na!

— Barbs
10.2. 2006 ob 19:21 zvezdica

Čas je za film kot je Brokeback Mountain.Vprašanje pa je ali film doseže množično občinstvo.Jaz bi rekla da ne!Saj ni bil namenjen za vse in to lahko tudi preberemo iz komentarjev,ki jih razumem in se z nekaterimi strinjam.Jaz sem si ga ogledala pred dnevi s prijateljicami:Vse smo se strinjale da tega filma ne moreš pustiti v dvorani in da te spremlja domov.Film je dih jemajoč in se ne samo dotakne srca ampak ti ga iztrga.Pokrajina in glasba te takoj popeljejo na kraj lepote in miru.Igranje je izjemno kar nisem pričakovala od nikogar izmed igralcev zdi se ti kot da poznaš Ennisa,Jacka,Lauren in Almo po že nekaj sekundah ko se pojavijo na platnu.Nisem vedela da je igranje lahko tako dobro!Film se začne z zvokom vlaka in takoj veš da te bo popeljal na čudovito potovanje!Osrednja zgodba je o Ennisu in Jacku,ampak če stopiš korak nazaj in premisliš o celotni zgodbi.Najdeš več zgodb znotraj zgodbe.Pravi biseri so stranski igralci.Anne Hataway in Vanesa Wiliams odlično prikažeta kako je če ženska ni ljubljena kot je pričakovala.Prizor ko Lauren govori po telefonu z Ennisom je neverjeten.Lauren je prisiljena spoznati,da glas na drugi strani pripada osebi ki je imela srce njenega moža,srce ki nikoli ni bilo njeno!V tem spoznanju se mora odločiti ali se bo do njega vedla prezrljivo ali prijazno.V teh nekaj minutah Anne H. pokaže ves svoj talent.Po mojem mnenju je eden najbolših delov filma,ko Ennis obišče ranč Jackovih staršev.Mrs Twist takoj občuti povezavo z njim in mu materinsko ponudi kolač in kavo.Že je slišala ime Ennis Del Mar od Jacka in v srcu ve kdo je ON.Da bi potrdila svoje domneve ga povabi naj si ogleda Jackovo sobo,ker ve kaj je Jack dal v omaro pred 20 leti.Ko Ennis pride nazaj dol in vidi kaj drži v rokah ve da bi samo še ena oseba razumela pomembnost tega.Pogled v njenih očeh in majhne geste ko mu poda vrečko so srceparajoče.Ko mu reče da lahko pride kadarkoli lahko čutiš njeno osamljenost,in ko ga gleda kako odhaja ve da je izgubila še en del sinovega življenja.Igralka Roberta Maxwell je kot Jackova mati Preprosta popolnost!Hollywood ni napisal te zgodbe ampak gospa po imenu Annie Proulx!Ang Lee jo je le pripreljal na veliko platno z odlično režijo.Gora Brokeback je absolutno najbolši film preteklih let in si zasluži vsa priznaja ki jih dobiva.Če se odločite da si ga ogledate boste dobili priložnost da se naučite o ljubezni,izgubi,stra hu,lojalnosti in sovraštvu!

— Eva!
10.2. 2006 ob 19:49

ma mene neki zanima...js tega filma nism še gledala ne...ma ki slučajno Jack umre u tem filmu zto kr kar je Eva napisala se zdi ku da Jacka ni več..no neki tazga.tko da bi mi lah povedli če je umru al ne?

— ana
10.2. 2006 ob 20:02 zvezdica

Končno je nekdo omenil odlične igralke v filmu in kako tipično spet je to opazla ženska.Se strinjam res sta bili odlični.Ko sem sprva vidla kdo igra v ženskih vlogah sem bila skeptična ker je bla ena v simpatijah druga pa v princeskinih dnevnikih ne ravno tipična dodelitev vlog.Ampak Michell in Anne sta odrasli in kot dokaz imata svoje prve gole filmske prizore.V filmu sta bili resnično odlični in enakovredni kavbojem.PS:ana si prepričana da hočeš vedt če Jack umre sporoč pa ti povem!Čao

— Tanja!
10.2. 2006 ob 20:41 zvezdica

Takole bi rekel. Najprej replika Evi. Eva, film je že zdavnaj dosegel množično občinstvo. Zato niti nisem začuden nad vašimi komentarji in kriteriji povprečnega gledalca. V bistvu opažam, da se je pri tebi razvila kar bujna domišljija ali pa želiš presežno komentirati. Z razliko od Alme, Lauren do Jackove smrti ni niti pomislila na to, da je njen mož gay oz. da srce pripada drugemu. V bistvu sta živela vsak svoj lajf, ona kot podjetnica, obsedena z zaslužkom, on v svojem filmu z Ennisom, torej brez težav drug z drugim ali drug mimo drugega, ne da bi kogarkoli od njiju to obremenjevalo. Da je gay, je izvedela šele po njegovi smrti. Fakt, da je njen mož bil gay, je v njej vzbudil gnus in sram hkrati. Zato takšen pogovor, začinjen z lažjo o smrti njenega moža. No, in še nekaj na račun filma in zakaj je ultra hit. Ker se dogaja v šestdesetih letih, ker gre za ljubezen med dvema kavbojema v srcu konzervativne Amerike. Film vsebuje vse elemente klasične ameriške ljubezenske zgodbe: ležernost (v filmskem smislu), preprostost, estetiko narave, čutnost, neizpolnjenost&#8230 ;… Torej, če bi omenjena melodrama o neuresničljivi ljubezni projicirala skozi prizmo moški – ženska, ne bi nikoli vzbudila toliko pozornosti. Torej gre za spretno kalkulacijo ustvarjalcev, podprto z močnim lobijem homoseksualcev, ki so prisotni v kulturi ter na koncu, za odlično (šolsko) opravljeno delo predstavnikov za stike z javnostmi. Pa morebiti še tole, žal mi je, da je recimo Zvesti vrtnar skoraj spregledan v bitki za oskarje. Sicer ima štiri nominacije, vendar nobene vidne, razen za stransko žensko vlogo. Zaslužil bi si jo vsaj za najboljši film, pa morebiti fotografijo, scenografijo,… . Škoda, po mojem mnenju – mojstrovina. Se izplača pogledat, zares, tudi tam boste našli veliko ljubezensko zgodbo, vendar zares na drugačen način. Poleg tega pa film odpira veliko moralno – etičnih vprašanj, o katerih bi se moral osvestit vsak zahodnjak.

— Miha
10.2. 2006 ob 20:46 zvezdica

Kot prvo bi rad posebej pohvalil kolosej, sa je film kupil in ga predvaja tudi pri nas v Sloveniji. Gora Brokeback se mi zdi nekaj neverjetnega, nekaj fantastičnega, nekaj, kar doslej še ni bilo prikazano v takem stilu, iz takšnega zornega kota. Koliko stereotipov, koliko različnih govoric se odvija dandanes glede, menim, da, še vedno tabu teme o homoseksualnosti, pa vendar nam film prikazuje ta odnos med dvema kavbojema tako zelo iskreno, kot še nikoli doslej. Prodre vsak stereotip o takšnem odnosu in menim, da postaja v današnjem času pojem homoseksualnost vse bolj sprejemljiva, tolerantna ter vsakdanja, normalna. Iskrena ljubezen namreč, na glede na to, ali poteka med moškim in žensko ali med istospolnimi partnerji, bo vedno zmagala, bo vedno prevladala. Film zelo nazorno prikazuje po mojem mnenju ta odnos, sporočilo pa si naj vsak razlaga po svoje. Jaz si še zmerom postavljam vprašanje: koliko časa še mora preteči, dokler bodo ljudje ugotovili, da je tudi takšen odnos nekaj iskrenega, nekaj, kar posameznik čuti do druge osebe in nekaj, kar je pomembno za te ljudi. Kdaj?

— Zoran
10.2. 2006 ob 20:51

mhm...maaa...am...sj ni treba povedt...sam če res umre pol te film še zarad tega še tolko bolj zdne u srce in ti ga iztrga tko ku je eva rekla...ah...bomo vidli...=)

— ana
10.2. 2006 ob 21:07 zvezdica

Še to pozabil. Epilog. Film je sicer v redu, vendar si nikakor ne zasluži 8 nominacij. V letošnji beri je veliko filmov, ki so veliko kvalitnejši. Še enkrat se dokazuje pravilo akademije o kriterijih za nominacije in na koncu verjetno tudi dobitniku.

— Miha
10.2. 2006 ob 21:46 zvezdica

Po čem sodiš da je film dosegel množično občinstvo?Kar sem jaz želela povedat je da film ni narejen kot box office hit a la spiderman,gospodar,t roya etc.Če se je meni razvila domišljija je tebi več kot očitno primanjkuje!Če pa je že dosegel množično občinstvo ¨po tvojih besedah¨ je to še en dokaz več da je film mojstrovina.Ne zaradi gay lobija saj je govora o nizkoproračunskem filmu in ne zaradi istospolne ljubezni,film doživlja uspeh ker je dobil dobre kritike in odzive tistih ki štejejo.Če bi bilo vse odvisno od lobijev bi tvoj Zvesti vrtnar moral doživljati isti uspeh,ker s svojo politično konotacijo in sporočilom lahko parira B.M. saj vemo da je politični lobij eden najmočnejših.Mimogre de film sem si ogledala in je odličen ampak ne presega omenjenega.Kar pa se tiče Lauren nisem potrebovala tvojega ¨skromnega mnenja¨da bi dojela da do konca ni vedla o njem.Namreč komentirala sem igro igralke in prizor ko je soočena z Ennisom:kar pa ti zgleda nisi dojel!Absolutno se tudi ne strinjam da ima film vse elemente ljubezenske zgodbe:imam občutek da si filma sploh nisi ogledal?To tudi ne pomeni da nebi dosegel enakega uspeha če bi se šlo o moško ženskem odnosu.Saj je veliko takih filmov ki so desegli kultni status!Če pa si že tak expert in veš zakaj je film tak ¨ultra¨uspeh zakaj potem ni več boljših filmov če je tako preprosto.Ljudje kot si ti teško dojamejo da recepta ni!!!Film deluje če ima dobro zgodbo za povedat,dobre igralce ki bi jo odigrali in odličnega režiserja ki bi vse to z ostalimi povezal v celoto in magijo ki bi jo gledalci sprejeli pa še takrat uspeh ni zagaotvljen!Zato se še naprej lahko prepričujete ti in tebi podobni da je za vse odgovoren lobij.Ostali ki se jih je film dotaknil in jim je bil všeč pa bomo ploskali ko bo prejemal oskarje in ostale nagrade!!!Ker lobiramo SEVEDA!To moj dragi pa je moje povprečno mnenje!

— Eva!
10.2. 2006 ob 23:53

kdo pravi ,da si je film prisluzu tok nominacij zarad dveh kavbojev v filmu??? zirija akademije ga Ziher ni zarad tega nominirala. ce bi Ang Lee uporabu moskega pa zensko,bi bil film se vedno enako dober in s tem posledicno enako velikrat nominiran.Tip pac zna delat dobre filme.in to je to.

— jake
11.2. 2006 ob 0:08

Meni je zelo žal, ampak proti Love Story je tale filmček vsekakor mojstrovina. No, ampak, ne bi o tem. Pa tudi o drugih bedarijah nekaterih otrok, ki so začutili potrebo. da nekaj povejo. Ampak, ko pa vidim take izjave: "Iz preteklih komentarjev je očitno da je filem namenjen predvsem homoseksualcem in latentnim homoseksualcem", me pa zasrbijo prsti. Bravo, genialno. A pol je Batman Begins namenjen predvsem tistim, ki so zgubili starše in podedovali veliko denarja?

— Igor
11.2. 2006 ob 2:16

Popolnoma se strinjam s tabo Eva, lepo si napisala tvoj komentar in mislim da si prva tuki gor ki pogleda v film tudi bolj podrobno in najde cel kup drobnih a pomembnih sporočil ki jih film da ali bolje, film je res kot dober roman, vsak prizor na platnu je kot slika ki govori in se film gleda kot bi brali stran za stranjo. Res, zelo sta dobra glavna igralca in še posebej mi je všeč Gyllenhaal, genijalna oba a zelo sta dobre tudi obe igralki v stranskih vlogah in tudi mama od Jacka je neverjetna v njeni kratki vlogi a kjub temu pove ogromno, že samo z njenimi očmi. Film ma kar neki zelo dobrih prizorov in res je zelo dobra Lauren ko govori po telefonu z Ennisom. Res, tuki v parih minutah pokaže njene igralske sposobnosti Anne Hataway. Zelo dobro si opisala tudi mamo od Jacka, ki je vedela za veliko sinovo ljubezen in ko jo Ennis obišče, oziroma obišče oba starša, ima mama priložnost tudi prvič videti ga in ve da ga bo morda tudi zadnič, ko ga gleda ko Ennis odhaja, čeprav ga povabi naj jih obišče kadar hoče. Film si zasluži vse nagrade ki je požel in tud vseh 8 potencialnih Oskarjev, pa ne samo zaradi zgodbe in igralcev ampak če tudi film zmontiramo in ga analiziramo vsak kos posebej, igralci, glasba, scenarji, režija, je vsaka stvar posebej filmska umetnina in če ga spet skupi zložimo, vse klapa! Seveda če film gledamo površno, z predsodkom, cel kup stvari ne bomo videli in težko razumemo zakaj je film toliko nagrajen. Oh Vasja!, kako majčkeno in elementarno je tvoje življenje in ti si izpolnu tvojo nalogo, zakar si prišel sem na Zemljo ?, naj te Bog razsvetli in razširi obzorja življenja ! Pa še neki, kašen lobij pa ti zastopaš ?, a uni od Rimsko katoliške cerkve ? Pozdrav

— DUHEC
11.2. 2006 ob 21:29 zvezdica

Debata ni o filmu ampak na homoseksualnost. Vprašanje je potem, zakaj je samo 5% homoseksualcev. Če bi bilo to tako zelo naravno, bi jih bilo več oziroma več v kulturah, ki niso družbeno tako zavrte naprimer. Če naprej razmišljam, take družbe pravzaprav ni. Kakorkoli gledamo je edino smiselno (za širšo družbo), da na homoseksualnost gledamo kot nekaj noramalnega kar se lahko zgodi tudi mojim otrokom se lahko to pripeti in razumem da zoper to ne bom moral nič naredit ampak vseeno tega ne moremo sprejet kot normalno. Vseeno pa se mi zdi bolano tovrstno ljubezen prikazovati v kinu kot nekaj tako zelo normalnega. Romantična drama, mislim česa si ne bodo še izmislili. Čakam samo še na romantične komedije. Pa pravijo, da poneumljajo porno filmi. Glede rimljanov me pa tudi zanima kdo je imel koga rad. Starci mlade dečke ali mladi dečki starce. Da ne bom zašel, ker razumem, da izprijence tako ali tako nič ne "spreobrne" bom raje zaključil. Pa hvala

— Luka
11.2. 2006 ob 22:56

Jah, ne vem zakaj ne bi filmi prikazovali tudi to. Homoseksualnost je nekomu vsakodnevna realnost in ker je tukaj odkar obstoja človek, zakaj bi se slepili, kot da je ni. Prav je, da se jo prikaže tudi v filmu,saj bi bilo zelo nenavadno, če bi se ta umetnost zgolj ozirala na nekaj, kar je popolnoma konvencionalno. Res pa je tudi to, da je vsak človek v svojem bistvu drugačen od drugega in če se nekdo razlikuje od tebe po spolnem nagnjenju, ni rečeno, da se pa na drugih področjih razmišljanja in delovanja ne ujema s teboj. Ne razumem zakaj nekateri forsirate to spolno nagnjenje nekoga v prvi plan, kot da ničesar drugega ni v tem človeku.

— sion
11.2. 2006 ob 23:10 zvezdica

Precej podobno kot filmski "Jack" v Teksasu je le dobrih sedem let nazaj na JV koncu Wyominga končal oziroma bil pokončan Matthew Shepard. Le da slednje (na žalost) ni bil film. Ob vsem razlitem žolču v predhodnjih komentarjih pa se ne morem znebiti vprašanja, ali bo Brokeback Mountain v prihodnosti preprečil ali pa povzročil še nove "Matthew Shepard"-e? Skrajni čas je že za državljansko nepokorščino. Kje je Rosa Parks?

— GregaK
12.2. 2006 ob 0:47 zvezdica

Moram reči, da sem glede na komentarje, pričakoval zelo veliko od filma, dobil pa zelo malo. Šli smo ga gledat s prijatelji in partnerji, vsi pa smo bili zelo razočarani.

— bosko
12.2. 2006 ob 2:30

Sodeč po nekaterih komentarjih nas čaka še dolga pot in glede na to da je bila Teena Brandon umorjena v Nebraski leta 1993 in nekaj let kasneje leta 1998 Matthew Shepard v Wyomingu,da o drugih žrtvah ki nimajo imen ampak so se zgodila in se dogajajo povsod po svetu ne govorimo!Bojim se da Slovenija ne zaostaja kar je vidno iz vsebine nekaterih komentarjev!Razumem da nečesa ne odobravate in se vam ne zdi normalno ampak to vam nedaje pravice da bi se šli boga in ukazovali kako naj ljudje živijo svoja življenja kaj šele da bi jih jim lahko odvzemali.Žal bo takih imen in zgodb še veliko in zato postavljam isto vprašanje kot Gregak s tem da nažalost vem odgovor!

— Tanja
12.2. 2006 ob 16:43 zvezdica

Ta filem mi je segel do srca. Všseč mi je da končno po dolgem času obstaja spet kakšen dober filem,ki je polen z različnimi čustvi. Ponavadi po filmih ne jokam a ta me je ganil do solz in sama nisem mogla vrjet kako lahko kdo sploh ustvari takšen filem. Posebej mi je bilo všeč kako je režiser prikazal zelo močno ljubezen,ki je človeka pravzaprav spremenila. Posebej Ennisa,ki je bil z Jackom odprt in zgovoren z drugimi pa ne ravno.

— Janja
12.2. 2006 ob 21:22 zvezdica

hecno kako se film lahko hitro spreobrne v obracunavanje med pro at contra politiziranje o gej zadevah. Osebno me je film pozitivno presenetil, predvsem pa ga nisem dojel kot love-story ampak kot zgodbo o izgubljenih priložnostih, ki nas bo (strejte in geje) znova in znova opozarjala na naso lastno zaplankanost in nečimrnost, ki jo bomo menda dojeli šele na stara leta, ko bo ze prepozno. Usode Ennesa in Jacka ne kroji konzervativno okolje ampak "konzerva" v Ennesovi glavi. In ko slednji koncno dojame, da je svobode na svetu ravno toliko, kot si je vzames, mu ta umre. V tem je po mojem skromnem mnenju velicina filma

— borgia
12.2. 2006 ob 23:43

glih sem drugic pogledala film in definitivno sem sigurna da v 2006 oscar goes to: brokeback mountain, in to vec krat. mislim da ne rabim komentirat o homo ili ne homo, lahko pac recem da se zelo zelo dolgo nisem videla en hetero film kje je ljubezen na takem romanticnem in dirljivem levelu prikazovana!

— rina
13.2. 2006 ob 0:25 zvezdica

Tematika v filmu je zelo občutljiva. Mislim, da je prav tempirana, saj osebno ne prenesem več tega večinskega neodobravanja po eni in še hujšega " Biti gej je ok!" razpihovanja po drugi strani. Torej, lahko bi bila dober povod za resne polemike o (ne)priznavanju istospolno usmerjenih, da bi se stvari v tej smeri začele že enkrat vidno premikati. Bom kratek. Sam na stvar gledam takole(nadaljevanje ni mišljeno kot širjenje nestrpnosti): Če bi narava/Bog/poljubna višja sila ŽELELA, da se ljubita dve osebi istega spola bi najbrž ubrala drugačno pot. Iz tega ugotovimo 2 stvari: - homoseksualnost NI NARAVNA (največ, kar si 2 osebi želita kot produkt njune ljubezni je njun LASTEN naraščaj, ki pa ga takšna zveza ni sposobna ustvariti) - obenem je najgloblje skrunjenje nasprotnega spola! in -homoseksualnost je napaka v evoluciji, za katero bo narava sama poskrbela (jo odpravila) Mislim, da sem bil dokaj objektiven. Strpnost je ena mojih največjih vrlin. Filma si ne bom ogledal, ker je le poskus vcepljanja neke ideje o ultimativni ljubezni, ki bi naj presegala spol, starost in ne vem kakšne "ovire" vse.

— Ljubljen
13.2. 2006 ob 9:31

Najlepsa ljubezenska zgodba kar sem jih kdaj koli videl.prisezem.

— Neo
13.2. 2006 ob 19:10

Film je tudi meni sedel v srce. Mogoče zato, ker me je spet spomnil, da mi ni bilo vedno tako lepo. Lepo kot mi je sedaj, ko živim v mestu in se mi že par let ni zgodilo, da bi počutil (iskreno) nelagodno zaradi moškega, ki ga srčno ljubim. Hvala vsem, ki ste že davno prerasli potrebe po moraliziranju, in hvala ustvarjalcem filma za iskrenost.

— Nazaj na goro
14.2. 2006 ob 7:07 zvezdica

lahko rečem, da je film eden redkih, ki je vreden ogleda. pa ne zato, ker to berem pri drugih komantarjih ali pa ker sem sam gay, pač pa za to, ker dejansko nepristransko pokaže tisto, s čemer se mnogi srečujemo celo življenje - prikrivanje lastne identitete, skrivanje, strah,... lahko rečem da sva bila z partnerjem edina v dvorani kot par (on+on), vsi ostali gostje/obiskovalci so bili v drugačnih parih, in da sva se o filmu začela pogovarjati šele nasednji dan. film te dobesedno prizemlji, da ti misliti... in začneš razmišljati. upam, da bodo film in igralci pobrali še kakšno nagrado (npr. oscarje). vredno ogleda.

— ms2605
14.2. 2006 ob 14:41

Zanimivo je, da tukaj podajajo mnenja bolj ali manj geji (in ženske). Zanimivo je, po prebiranju komentarjev, kako nestrpni so v bistvu geji. Zanimivo je, kako reagirajo na negativna mnenja izključno o filmu. Zanimivo je, kako so dotični takoj homofobi. Zanimivo je.zares!

— Miška
15.2. 2006 ob 1:25 zvezdica

Film je enostavno dober,vse se lepo dopolni igranje,režija,glasb a,.itd.Zato vse ostalo kot so naprimer nekateri komentarji tukaj gor nepomenijo ničesar.Film je tako moćan da gre med ostale mojstrovine!Vsi in vse ostalo je brezpredmento!

— Nina
15.2. 2006 ob 6:49 zvezdica

Super, 5 točk! Lekcija za vse neandertalce, ki v 21. stoletju ocenjujejo soljudi po spolnem usmerjanju... Imamo dosti drugega, bolj pomembnega za nardit...

— Ajša
15.2. 2006 ob 15:56

Jst sm si film ogledala na premieri v Kinoklubu Vič, ker nisem hotla čakat, da pride v Kolosej! Moram reč, da je film res odličen, vreden ogleda... Moram pa tud reč, da sem izredno razočarana nad vodstvom Koloseja, ki se je na žalost mnogih, odločilo, da tega filma sploh ne uvrsti na spored. Po mojem mnenju je to le še en dokaz zategnjenosti slovencev. Še vedno smo (so) ljudje polni predsodkov,do ljudi, ki so drugačni. Seveda se vsi zavedamo, da je Brokeback mountain nedvomno eden najboljših filmov lanskega leta, kar dokazuje z kupom nagrad, ki jih je dobil in pa z kar 8 nominacijami za oskarja.

— Me
15.2. 2006 ob 16:11

Me, v Kinu Vič v glavnem predvajajo tisto boljšo produkcijo. To Je v bistvu priznanje filmu. In sedaj so že zato polni predsodkov ali kaj?! Pa enim se že res meša, ali bolje, daje vas paranoja!

— Producent
15.2. 2006 ob 16:48

Dans sm si ogledala polovico filma Brokeback...ma mene me zanima zkej se je Enis zlagal ženi kdr ga je prašala če pozna kašnega Jacka in on je rekel da so pač onadva ˝fishing budies˝(al kakorkol se že to napiše)?sej ne bi blo neč narobe če bi pač on rekel da sta pred 4 leti pasla ovce na Brokebacku in da sta pač zdej prjatla...kr ne razumem kje je štos da ji je to rekel...

— jst
15.2. 2006 ob 19:57 zvezdica

Tudi jaz sem si uspel ogledati tole mojstrovino in priznam, da nisem imel pojma, kako bo vplivala name. Med samim filmom je bilo vse OK, ko pa sem prišel domov in bi moral zaspati, se je vse skupaj začelo. Skoraj celo noč nisem nič spal, samo razmišljal sem o filmu in o junakih. Zgodba me je tako pretresla, da sem se kar nekoliko vase zaprl. Ali mora biti usoda gejev res vedno predstavljena na tako tragičen način. Saj ne kritiziram tega filma, samo zakaj moram zapustiti dvorano z veliko praznino v srcu, ko razmišljam o neizpolnjeni ljubezni. Kaj ko bi naredili kakšen film še s srečnim koncem. Pa saj se geji enako trudimo živeti čisto normalno življenje tako kot ostali pari. Kdor je napisal da je homoseksualnost bolezen, mu privoščim, da bi jo izkusil in potem komentiral. To ne gre tako, da nekega dne rečeš "odločil sem se da bom gej" in potem tako živiš, ker se ti to zdi "in". Da se sprijazniš s tem, moraš sprejeti veliko spoznanj in odločitev in prenesti veliko trdih padcev. No pa da tole ne bo postala izpoved... Film me je močno nagovoril in kar sem potegnil iz njega je to, da mojega fanta le še bolj ljubim in mu to povem vsak dan znova, kajti nikoli ne vem kako se bodo obračali listi najine knjige. Hvala ustvarjalcem za tako globok film.

— David
16.2. 2006 ob 16:09

Takim ljudjem kot si ti je tak članek gotovo zanimiv!Medtem ko bi ga jaz opisala kot neumnega in brez kakršne osnove isto kot celotna spletna stran!Ob vsem tem se človek mora vprašati česa za ¨boga¨se vi ljudje tako bojite!

— Špela
17.2. 2006 ob 10:25 zvezdica

Iz tega članku, ki ga btw ne moreš niti javno komentirat, vejejo same neumnosti. Ma kako naj se počuti Ang Lee, ki je režiser tega filma ob domislici, da je njegov film rezultat gay lobijev? Kaj je revež padel v neko neusmiljeno mafijo, ki mu je zaukazala posneti ta film?? Ta režiser je že večkrat dokazal, da so njegovi filmi kvalitetni, da ve kaj dela. Tokrat je pač zadel ob homofobne glave, ki so si takoj izmislili nek konstrukt in na tak način skušajo odvzeti kredibilnost in kvaliteto temu filmu in gayevstvu nasploh. K sreči jim kljub vsemu ne uspeva. Najbolj pa sem se nasmejal ob nekem tipu, ki je omenjen v tem članku, češ. da je bivši homoseksualec.Ha,ha, ha..Kaj takega vendar ni mogoče.Kako je lahko nekdo danes homoseksualen nato pa ne več. Joj,joj.To si ali pa nisi. Seksualna usmerjenost ni stvar našega okusa in trenutnih muh ampak nam je prirojena. Največ škode gayem so nanesli ravno taki "ozdravljeni" posamezniki, ki ne sprejemajo svojega notranjega čuta po istem spolu in potem kompenzacijsko udrihajo po vseh tistih, ki so to storili brez prevelike muke.

— dule
17.2. 2006 ob 11:41 zvezdica

Zgodba o ljubezni. Nemogoči, neuresničljivi ljubezni. Ko sem videla trailor, sem si rekla - končno... zgodba o ljubezni med dvema moškema... Lep film. Film, ob katerem si želiš, da bi te prizadel, da bi se lahko zjokal. Da bi se zarezal vate in pustil sled. Ampak... žal... je ne. Kot bi bilo vse skupaj predstavljeno preveč površinsko, da bi gledalec lahko čutil z njima. Trudi se biti nabit s čustvi, trudi se prikazati globino bolečine, pa mu ne uspe dovolj dobro, da bi tudi gledalca bolelo... Ali pa je samo moja koža "čez in čez podplat postala".

— naj boli
17.2. 2006 ob 15:22 zvezdica

ne. ni presežkov. in predolgo traja. v redu, umrl je. ok, gre še na obisk k staršem. ampak pol še kr pol ure traja. halo?? preveč površinski za moj okus... pričakovala več. in nima veze; gej, negej; in pustte lukata žvet, saj je on tist, k je omejen s predsodki. povedal je svoje mnenje, do katerega ma pravico, in mi vsi mamo pravico se ne strinjat. in večina gejev in negejev, ki ste komentirali njegove "napade", ste bili še bolj nestrpni do njega kot on do gejev. samo moje skromno mnenje. pa da ne bo pomote, se tud jaz ne strinjam z njim.

— razočarana
17.2. 2006 ob 19:51 zvezdica

kot vsi komentatorji tu nad mano bi tudi jaz nekaj dodal!film sem si ogledal prvi dan ko je bil predvajan v MB,šel sem ga pogledat z velikim strahom in to zato ker nisem vedel koga bom tam srečal saj vse življenje živim v laži! imel sem kar nekaj vez katere so se vedno končale po nekaj mesecih saj ko se začelo govoriti o skupnem stanovanju,o otrocih in o stvareh katere sodijo v po mnenju nekaterih v "normalno" življenje sem jo jaz pobrisal!Sem mislil nekoč da mi bo uspelo živeti s svojo družino in občasno prevarat ženo s kakim tipom,ampak je ispadlo ravno obratno in sem si ob kar nekaj avanturah s fanti občasno in tako da sem sebe prisilil naredil domačo nalogo tako kot je za nekatere"normalno"-s punco! Sedaj po 30 letu vem da nikoli ne bom "normalno" živel,saj nimam finančnih možnosti se preselit na svoje oz na keri drug konec SLO kjer bi lažje vse skupaj prikrival in lažje preživljal moje"normalno življenje! hoto sem povedat da sem se kar v nekaj prizorih iz filma našel oz sem mislil celo da sem neke prizore napiso jaz! Film sem si ogledal z mojim prijateljem kateri je imel nekoč iste probleme kot jih imam jaz oz jih imajo vsi mi"nenormalni"!če bi imel nekoč ,ali v naslednjem življenju možnost izbire,nikoli ne bi izbral svojega življenja še enkrat,saj jaz in mnogi podobni meni vejo da naše življenje še zdaleč ni tako lahko kot življenje"normalnih" ljudi! Film pa po mojem mnenju zasluži priznanje če ne oskarja ali dva mu bojo pa trije čist zadosti! lp vsem in vsem "normalni" Tadej iz MS

— Tadej
19.2. 2006 ob 23:59

Brokeback mountain je pred nekaj urami dobil 4 nagrade BAFTA!Sploh ni slabo za pedre kajne Urša in vse ostale budale!

— Tanja
20.2. 2006 ob 7:40

Halo?Kje si pa videla toliko fuka??A smo šli gledat enak film? Malo si zlobna, kaj ne? Tanji...Ja, spet bodo rekli, da gre za nek namišljen lobij, že vidim. Lažje si je zmišljevat zgodbice kot se spopasti z lastnimi predsodki.

— zok
20.2. 2006 ob 14:35 zvezdica

Obstajajo romantične komedije, ki nas nasmejejo in spravijo v dobro voljo in obstajajo resnične romance, ki premaknejo naše srce in nam dajo vedeti, da je edina stvar na tem svetu, za katero se je res vredno boriti - ljubezen! Gora Brokeback je oda ljubezni! Ta trditev se morda zdi marsikomu čudna, glede na tako zelo poudarjeno homoseksualno naravo filma, toda prav v tem je tisti glavni čar tega slavospeva ljubezni. Katera ljubezen se namreč zdi bolj navdušujoča: tista rutinska, ustaljena in predvidljiva, ali nemara tista, za katero se je potrebno boriti in za katero ves čas obstaja dvom, če se bo uspela upreti zunanjim silam, ki jo hočejo razdreti. Vsak človek hrepeni po ljubezni in verjetno je to ena od tistih stvari, pri kateri se ne moremo zlagati, vsaj na dolgi rok ne. Prav zato se (vsaj podzavestno) vsi na neki točki bojimo, da nam ne bi naše osebne ljubezni tako ali drugače onemogočili ali prepovedali. Je morda še kaj hujšega, kot če nam nekdo reče, da nekoga ne smemo več ljubiti? Ljubezen je namreč ena od najbolj osnovnih človeških potreb, morda še močnejša (zagotovo pa vsaj enakovredna) želji po osebni svobodi. In zakaj bi torej bilo kako drugače s istospolno ljubeznijo? Mogoče je res bog dejal, da se to ne spodobi, toda zakaj je potem dal človeku zmožnost, da tako čuti? Mogoče je to res nenaravno iz čisto naturalističnega smisla reprodukcije, toda je potem nelogična tudi ljubezen heteroseksualnih parov, ki ne morejo imeti otrok? In morda je to res nekaj nenavadnega in neumnega, toda mar to v neki meri ne velja za praktično vsako ljubezen? Prav iz teh razlogov je Gora Brokeback eden najbolj romantičnih filmov zadnjega časa, saj nam na najbolj osnoven in preprost način prikaže hrepenenje in boj za pravo ljubezen - torej tisto, za kar bi se bil verjetno pripravljen boriti vsakdo, ki ljubi. Poleg čustvene ravni, film navdušuje tudi po vizualni plati, s čudovitimi posnetki narave (kar zopet namiguje na to, da tudi pri taki ljubezni ni nič nenaravnega) in harmonično vkomponirano glasbo, ki le še poudari čustveni naboj filma. Pohvaliti je potrebno tudi oba glavna igralca, Heatha Ledgerja in Jaka Gyllenhaala, ki sta kljub zelo zahtevni tematiki v tem filmu dejansko pustila svoje srce in dušo, ustrašila pa se nista niti bolj golih prizorov ali strastnega poljubljanja. Zelo zanimivo perspektivo nam ponudita tudi igralki Anne Hatheway in Michelle Williams, ki s svojima likoma pokažeta, da družba z zatiranjem in zanikanjem ljubezni posredno prizadene veliko širši krog ljudi, ne zgolj tistih, ki jim je ljubezen onemogočena. Ljubezen je namreč kot reka: nikoli ne veš, kje se lahko pojavi njen izvir - tudi tam, kjer bi človek najmanj pričakoval - nato pa počasi, od potočka do potočka, naraste v veliko neustavljivo vodo, ki s svojim mogočnim tokom premika skale in se prebije čez vsako gorovje ali oviro. Lahko jo poskušamo zajeziti ali kako drugače spremeniti njen tok, toda ustaviti je ne moremo nikoli. Nekoč njen izvir sicer ugasne, toda za sabo vedno pusti večen pečat in vtis na pokrajini in vsem(i), kar jo je nekdaj obdajalo. Gora Brokeback je zgodba o iskreni ljubezni, ob kateri se gledalec ne bi smel preveč obremenjevati z vprašanjem homoseksualnosti, temveč bi moral filmu prisluhniti predvsem s srcem, kajti prav tam se skriva tisto ključno vprašanje, kaj je prava ljubezen in kaj smo zanjo pripravljeni storiti. Smo se ji pripravljeni odpovedati zgolj zaradi družbenih norm in idealov? Gora Brokeback na tej točki ne ponuja dokončnih odgovorov, temveč pusti gledalcu, da se odloči po svoji vesti in tako je (v ljubezni) tudi prav. Lep živopisan pozdrav :-)

— spookyMulder
21.2. 2006 ob 7:41 zvezdica

Preprosto nepozabno! Končno spet en film, ki se te resnično dotakne in ti ne da miru, dokler se ne soočiš sam s seboj...

— Andy
22.2. 2006 ob 20:17 zvezdica

Romeo in Romeo. Če rečete Gora Brokeback, vsi takoj pomislijo na film, ki bo letos najbrž pobral glavnega oskarja in seveda na film, kjer se porivata Heath Ledger in Jake Gyllenhall. Kjer se Heath in Jake ližeta, šlatata, fukata, rajcata, objemata in izvajata dogi stajl. Na film, kjer se zaljubita dva kavboja. In na film, kjer je moškim slabo od eksplicitnih in zelo pogumnih prizorov seksa. Pač na film, ki šokira in si da duška. V vseh pogledih. Z vseh strani. Okej, toda zakaj nihče ne pomisli na film, zaradi katerega bi tudi heteroseksualci z veseljem postali homoseksualci. Na film, ki ljubezen med dvema moškima pokaže lepše od filmov, ki kažejo ljubezen med dvema ženskama. In na film, kjer zaradi dveh moških pride tudi moškim. Ja prav ste slišali, Gora Brokeback je film za moške. Film, kjer ni prostora za ženske. In film, ki ga bodo zares razumeli samo moški. Geji in tudi tisti, ki gejev ne prenesejo. To je prava ljubezenska zgodba, zgodba o Romeu in Romeu, o dveh kavbojih, ki se zaljubita po dolgem in počez. Na gori Brokeback, kjer se potem dobivata še dolga leta. Kljub temu, da imata ženo in otroke. Kljub temu, da vesta, da svoje ljubezni ne bosta mogla nikoli zares obelodaniti. Ja, dragi moji, samo film, kjer se ljubita dva moška, je pravi ljubezenski film.

— iztok gartner
22.2. 2006 ob 20:36

Žio Iztok!, a je to kasen nov pornič o dveh kavbojih, kar si gledal in nam opisuješ, tudi jaz bi si ga pogledala, vedno me zanimajo novosti, vsekakor pa ni to film Gora Brokeback nominirana za Oskarje, ki pa je film za vse, ženske, moške, stare mame in dede, pa mladostnike, pa homofobom tud dobro dene. Adijo

— ANASTAZIJA
23.2. 2006 ob 0:58 zvezdica

Ravnokar sem prisel s kina in si ogledal film, za razliko od vseh komentirajocih pa si ga nisem ogledal v Sloveniji. Bil sem presenecen koliko je bilo v kinu otrok, potem mi je pa postalo jasno, da gre za lepo prikazano nepovse, uresniceno LJUBEZEN in ne za gej film. Govori o tem kako druzba vpliva na nas in oblikuje naso osebnost, da smo se primorani skirvati in lagati, da lahko zivimo "normalno" zivljenje. Pa je vredno tako zivljenje. Ni. Ni to vprasanje zgolj spolne usmerjenosti, ampak lastne integritete tudi na prodrocju rase, veroizpovedi... To ni gejevski film je pac film. Zakaj je tako fenomenalen. Zato, ker si vzame cas. Koncno spet film, kjer se cas cuti, kjer se cutijo dolge minute in leta pricakovanja, upanja. Film, kjer se - ob danasnjem stalnem norenju - cas ustavi. In to kako. Fotografija je super, kadriranje fenomenalno, glasba primerna, rezija vrhunska. In igra vseh igralcev 1A. Moto filma: zivljenje moras ziveti tako kot ti narekuje srce, drugace se ga ne splaca ziveti. Ali rek: kdor je izgubil pravo ljubezen, bi bilo bolje, da se sploh ni rodil. Nagrade so nepomembne... pomembno je, koliko ljudi se je custveno dotaknil. Pomemno ni, da sta bila dva moska (a ne nezanimivo) pomembno je, da nista morala ziveti tako kot sta zelela. Zivis ti?

— tom
23.2. 2006 ob 10:22

res dobr film !

— nina
23.2. 2006 ob 16:52 zvezdica

Filma si še nisem ogledal, vendar si ga nameravam v kratkem. Prebral sem kar nekaj komentarjev na teh straneh in moram reči, da sem presenečen nad odzivom večine ljudi. Pozitivno. Vidim, da je dosti ljudi, ki so sposobni razumeti drugačnost. Uniformiranosti in mainstreama večine ne vidijo kot edini in pravi način življenja in čutenja. Tistim, ki še vedno mislijo, da je nagnjenost do istega spola bolezen, bi rad povedal, da se motijo in da v tem pogledu živijo v mračnem srednjem veku neznanja. Naj naštejem samo nekaj dejstev. Pred pojavom krščanstva je bila homoseksualnost družbeno sprejemljiva in ni bila obsojana kot nekaj nenormalnega. Spomnite se Grkov in njihovega kulta telesa ter Rimljanov. Pred časom je bil na nacionalki dokumentarec z naslovom Homoseksualne živali, kjer so jasno pokazali in povedali, da je približno 15 procentov živali, prostoživečih v naravi, s homoseksualnimi nagnjenji. Razmislite malo o tem. Ali lahko obstaja kaj bolj naravnega od živali? Ljudje smo tudi del narave in je povsem normalno, da ima določen odstotek ljudi takšna nagnjenja. Tistim, ki to še vedno obsojate, postavljam vprašanje - ali ste si vi sami izbrali, da vas privlačijo ženske ali je spolni nagon tisti, ki vas v to sili? Enako je pri nas homoseksualno usmerjenih - mi si nismo tega sami izbrali, ker bi nam to bilo všeč samo po sebi. Nagon je tisti, ki nas v to sili. Tega si tudi nismo izbrali, ker bi uživali v tem, da se nam posmehujete in da nas imate za nenormalne itd. Nismo mazohisti. Spolni nagon je del narave, zato se pritožite pri naravi, ki je del Boga. Žal še vedno živimo v svetu, kjer prevladujejo predsodki glede spolnosti. Najlažje je imeti negativno javnomnenjsko stališče o homoseksualnosti, ki se vleče vse od nastanka krščanstva naprej, ne razmišljati z lastno glavo, obsojati drugačne in biti član hipnotizirane množice. Prepričan sem, da bi vsi tisti, ki smatrajo da je homoseksualnost bolezen, v Hitlerjevih časih z največjo vnemo in predanostjo kurili v pečeh homoseksualce in vse "nečiste ljudi". Takšni ljudje so polni strahu, ker se bojijo tistega, česar ne poznajo, zato razširite svoja obzorja in začnite razmišljati s svojo glavo. Videli boste, da svet ni takšen, kakršnega vam določene inštitucije predstavljajo in katerih člani ste v svoji podzavesti.

— Massimo
23.2. 2006 ob 19:46

massimo rulz!

— :)
24.2. 2006 ob 10:00 zvezdica

Film sem si ogledala včeraj in moram napisati, da me je popolnoma pretresel - predvsem zaradi načina kako je prikazal moč ljubezni. Ni čudno, da ima toliko nominacij za oskarja... Super film!!!

— Carna
24.2. 2006 ob 12:35

Ta page ni namenjen "osveščanju" javnosti, temveč zato, da ljudje izrazijo mnenje o filmu. Mene tukaj zares ne zanimajo tvoji pogledi na homoseksulanost oz. tvoja spolna nagnjenost ter sama problematika nasploh! Povej mnenje o filmu ali pa idi na page, ki je temu namenjen ter nas nehaj posiljevat s svojimi problemi!

— Tamara
24.2. 2006 ob 13:20 zvezdica

Poučna in težka zgodba v kateri prekipeva trenutkov strasti in ujemanja a obenem nihče ni srečen in kjer ne-sreča iz minute v minuto vse bolj prekipeva... Svet pa se vrti takšen kakršen je in vsak med nami ga vidi in živi po svoje... podobno vidimo in razumemo filme:)...bodimo strpni in prijazni, lažje nam bo vsem skupaj..., lažje kot je bilo vsem likom v tem filmu...LepPozdrav

— LepPozdrav
24.2. 2006 ob 13:45

Veš kaj Tamara, če že kritiziraš Massima in se greš tuki glavno urednico, pol pa dej še cenzurirat Lukota pa še druge homofobe ki tud posiljujejo z njihovimi boleznskimi izpovedi glede mržnje do pedrov in se ne držijo pravil pa bi raj sam film pokomentirali. Če že neki velja, pol naj za vse enako se ti ne zdi.? Pa pa

— ANASTAZIJA
24.2. 2006 ob 13:52

Imaš prav, toda, omenjeni gospodič si niti filma ni ogledal! Primaren namen te strani je, da vsaj nekaj besed nameniš filmu! Ne pa, da iščem informacije, potem pa berem neke osebne izpovedi. Halooo!? Naj pove nekaj o filmu al pa naj gre drugam debatirat!

— Tamara
24.2. 2006 ob 20:27

Film sem si ogledal in moram reči, da je super. Nabit je s čustvi, prelepimi prizori in tematiko, ki je v današnjem svetu, vsaj v večini, še vedno tabu tema. Hudo je, ker morata dve osebi, ki se ljubita, čeprav si tega nikoli ne izpovesta, živeti narazen in pod krinko tako imenovane normalnosti. Če bi bil ta svet malo manj patriarhalen in obseden z religioznim pogledom na spolnost, bi lahko oba, Jack in Ennis, živela brez problemov. Tako pa sta živela v bolečini, ločena drug od drugega. Edino kar sta imela, so bila občasna srečanja, ki sta bila zanju kot oaza v puščavi. Žalostno je, ker sta zanemarjala svoji partnerici, še posebej Ennis. V takih primerih je bolje, da ne bi bila poročena, vendar družba zahteva svoje. Če nisi poročen ali nisi v zvezi s kakšno žensko, si že sumljiv. Zato krinka... ki lahko povzroči veliko bolečine. Prava ljubezen je zelo redka, srečni so tisti, ki so jo našli. Vendar včasih tudi to ni dovolj. Ennis in Jack sta jo imela, vendar zaradi družbenih pritiskov ni zaživela v vsej svoji polnosti. Tamara, kot je videti, je ta page namenjen mnogim stvarem in ne samo filmu. Če ne bi bilo homofobnih komentarjev a la Luka na tem paigu, se ne bi trudil pisati replike, verjemi mi. Samo zato sem se odločil, da povem svoje mnenje in me sploh ne zanima, kaj tebe zanima, ker se svet ne vrti okoli tebe, da bi morali vsi ostali vedeti, kaj si ti želiš. Ne živim za to, da bi ugajal tebi. Če ima kdo probleme si to ti, kar jasno prikazuje tvoja reakcija. Imaš svobodo izbire, če ti ni všeč, ne beri komentarja. In še nekaj, film, ki si si ga ogledala, osvešča javnost. LP

— Massimo
24.2. 2006 ob 21:50

Ja pa je res! K gledaš film se zdi nekak normalno ko pa je končan te pa zabije v dno duše. "Nisem gay ,jaz tudi ne SAMO RAD TE IMAM" Na gori brokeback.

— Miky
25.2. 2006 ob 18:44

je najboljši film kar sem jih kdaj vidla, u kino sm ga šla gledat 3x pa še doma na cdju 2x. zlo žalosten, sam carski...

— melanija
26.2. 2006 ob 6:17 zvezdica

Ta film je enostavno super! Mislim da, če me film pritegne do tega da se zjokam kot otrok mora biti super. Kadriranje, zvok, fotografija fenomenalno!! Vsi, ki se malo bolje razumemo na fotografijo in video vemo, da je film mojstrsko izpeljan v tem pogledu. Kar se tiče vsebine je spet problem, da tisti ki so na žalost manj odprte glave nimajo možnosti doumeti in uživati takega čudovitega, čustveno nabitega filma ali pa preprosto nimajo srca. Ne morem trditi, da je homoseksualnost naravna vendar pa sam močno verjamem, da je. Veliko ljudi pravi da to ni normalno. Seveda ni normalno! Probaj definirati normalno! Ne moreš! Vse je relativno in mislim da je Einstein to lepo dokazal. Homoseksualnost lahko primerjamo z levičarstvom. Ali je mormalno da pišeš z levo roko? ali si se tega TI naučil ali ti je to prirejeno? Kdo ve in koga briga!! Ne poskušajmo razumeti in predalčkati ljudi če nismo zmožni razumeti nekaj tako kompleksnega kot je človeška "duša". Enostavno ne moremo razmišljati na tako visokem nivoju, prav tako kot živali ne morejo na našem! Dejstvo je da obstajamo ljudje, ki smo zmožni ljubiti tudi sočloveka istega spola in nekako se mi ne zdi v tem pogledu kaj narobe! Spet sem se odtujil od bistva kar me je skrbelo da se bo zgodilo za kar se opravičujem. Mislim, da mi o filmu ni več treba kaj povedati saj sam veliko pove o sebi, tudi kjer ni dialoga! Oglejte si ga!

— Mario
26.2. 2006 ob 15:17 zvezdica

Čeprav je že veliko ljudi pohvalilo film, ga želim tudi jaz! Tako močno sem doživela ljubezen med Ennisom in Jackom. A si sploh človek v bistvu želi še kaj več kot to, da najde nekoga v življenju za katerega začuti, da je to tisto pravo? Da nobena beseda ni potrebna, da ti nikoli ni dovolj bližine tega drugega... Spol in pa seks sta pri tem stranskega pomena, saj sta fizična in umrljiva, čustva pa ostanejo za zmeraj, nekje...

— Petra
26.2. 2006 ob 15:31

Film je totalna beda, brez zgodbe (vse kar sm vidla so ble ovce), ljubezen med njima (ma kakšna ljubezen, sex), predolg film, Alma je brez osebna.

— Asa
26.2. 2006 ob 15:34 zvezdica

Film mi je bil zelo všeč! Ljubezen med Ennisom in Jackom sem tako močno doživela! Kaj pa si človek v bistvu želi bolj kot to, da v življenju sreča tisto pravo osebo, ko nobena beseda ni potrebna, ko se ne naveličaš prisotnosti te osebe, ko vse funkcionira... Spol pa sploh ni pomemben, saj je fizični in je minljiv, čustva in misli pa ostanejo za zmeraj, nekje...

— Petra
26.2. 2006 ob 16:42

Filem je resnično odličen ampak nevem če bi si ga ogledala šenkrat ker me je pretresu.Sem zelo občutljiva oseba in ponavadi ne gledam takih dram tokrat sem naredila izjemo.Čakam ko bo Hollywood naredil film ki bo govoril o istospolni ljubezni kot GB ampak z bolj veselo zgodbo in vsodo junakov.

— Nina
27.2. 2006 ob 11:13

CITIRAM MARIA: Kar se tiče vsebine je spet problem, da tisti ki so na žalost manj odprte glave nimajo možnosti doumeti in uživati takega čudovitega, čustveno nabitega filma ali pa preprosto nimajo srca. KONEC CITATA Meni osebno ni bil film nič posebnega, pač ena navadna love story podprta z močno estetiko. That's it! Mario, meniš, da nisem odprte glave ter zato ne doumem filma? Mario, a meniš, da nimam srca? Od kod takšni čno - beli pogledi? Ljudje smo različni. Pa saj to bi ti moral najbolj vedet in RAZUMET! Ali se motim? Menim, da še zdaleč ne!

— Pikapoka
27.2. 2006 ob 12:44

koncno, en dobr film...to mora it vsak gledat, k v njem ne vids sam geje, pac pa se ful zamisls...ful dobr film, svaka cast...upam de bo dubu vse tiste oskarje, za katere je nominiran...:D:D

— tecka
27.2. 2006 ob 14:09 zvezdica

Toliko je bilo že napisanega in povedanega o tem filmu, kar bi tudi sama povedala, da ne bi ponavljala tistega, s čimer se strinjam. Prebrala sem vse komentarje in razmišljala o marsičem. Predvsem o tem, kaj me je pri tem filmu tako zelo opijanilo, da sem bila še par dni čisto paf. Bolj ko sem razmišljala, sem ugotavljala, da zgodba ni nič posebnega, je tipična zgodba o nesmrtni ljubezni dveh ljudi (veliko jih je že bilo in jih še bo, sem gledala precej filmov s takimi zgodbami in jih imam rada). Mene je začaralo predvsem to, kako je film narejen, kaj je poudarjeno. Fotografija, pokrajina, okolje, kvaliteta igre, detajli, potek zgodbe, premišljena vsebina skopih dialogov...In v tem smislu je ta film zame prava poslastica. To je tako kot, če bi šla v dve restavraciji in naročila svojo najljubšo hrano. V prvi bi mi jo postregli v mrzli, zakajeni sobi brez oken ob neonski svetlobi, s popackanim prtom in svinjskim priborom, prinesli bi mi pijačo, ki je nisem naročila in kelner bi mi vse to na oškrbljenem krožniku vrgel pred nos. Hrana bi bila narejena na prežganem olju, prekuhana in premalo slana ter - mrzla. V drugi pa bi mi v prijetnem prostoru z razgledom, ob latentni glasbi in ravno pravšnji osvetlitvi nevsiljivo prijazen natakar prinesel moj najljubšo, slastno pripravljeno, hrano na lepem krožniku z malo peteršiljčka na obodu. In vse to bi se zlilo v celoto užitka, da vseh teh posameznih elementov sploh ne bi opazila, ampak bi se samo predala užitku. Gre za vsoto vsega v filmu. Morda vsi posamezni elementi, ki tvorijo film niso genialni, so pa vsaj zelo kvalitetni in tako spretno uporabljeni ter zloženi skupaj, da je celota zadetek v črno. Vsekakor pa ne vidim vrednosti tega filma samo v zgodbi in vsebini. Da bi se pa obešala zgolj na spol junakov, pa sem že zdavnaj prerasla. In še nekaj mi je všeč. Večplastnost. Možnost interpretacije z različnih zornih kotov, ki jih ta film zagotovo ponuja, vsaj po polemikah sodeč. Kako si interpretirati zadnji prizor? Ali pa pogovor Ennisa in Jackove žene? Ravno v tem je čar - vsak si lahko vse to interpretira kot mu je blizu. Seveda pa nimamo vsi ljudje radi tovrstnega užitka, mnogi uživajo v povsem drugih stvareh. Če je kdo gledal kakšen film, ki je podoben temu, bi bila zelo vesela, če mi na mail pošlje naslov, da si ga ogledam tudi jaz. Kajti takšne poslastice - na platnu ali v realnem življenju - dajejo življenju čar in smisel.

— ptica
27.2. 2006 ob 14:22 zvezdica

Film je super, kako dobro prikazana zgodba o istospolni ljubezni, zelo prepričljiva in ogromno čustvene inteligence skozi cel film. Verjetno so američani dolgo skrivali javno tajno o istostoplni ljubezni med kavboji in zdi se mi, da jo to prvi film na to temo, saj jaz v zadnjih petih letih nisem še videla nobenega. Upam, da bo film nagrajen, ker je res vreden ogleda.

— vera
1.3. 2006 ob 13:35

res nor film...najbolsi film ...igralca res ful lustkana...najhuj je blo res taga filma ze dolgo ni bilo...

— ziva
1.3. 2006 ob 17:44

Film je taboljsi. scenaj je super moras pogledat da verjames. Film pa je vredu za to ker prikazuje zivlenje drugace spolno usmerjenih partnerjev.

— Brian
4.3. 2006 ob 19:15 zvezdica

Vsebina Gore Brokeback me ima že ves dan v objemu. Sem žalosten in vesel hkrati. Žalosten, ker sem vse preveč podoben Ennisu del Maru in vesel, ker film toliko nauči. Vse prevečkrat sem sam s sabo in veliko premalo naredim za to, da bi se zgodba spremenila. Tudi jaz imam rad Jacka (pa še kakega s katerim drugim imenom), a si tega ne upam priznati. Ne sebi, ne okolici. In zato trpim. Film je bil 134 minut dolg obliž, ki me je napolnil z močno poanto - ni se vredno smiliti samemu sebi. Just go with a flow! Komplimenti Koloseju in vsem, ki ste si ga ogledali!

— xxx
4.3. 2006 ob 22:23 zvezdica

Čudovit film o ljubezni.

— jake fan :)
4.3. 2006 ob 23:19

Zanimivo. Gayi kot smo jih poimenovali...zgolj promocija, kot se židje promovirajo v Šindlerjevem seznamu...

— čoban
4.3. 2006 ob 23:45

Kratko in jedrnato -> Film ena A. :)

— ursa
5.3. 2006 ob 9:42 zvezdica

Film, ki je prepojen s tako silovito strastjo, da se sprašuješ od kje izvira. Ta strast in bolečina pa sta prikazani tako rahločutno in oprijemljivo, da nežne duše zasvoji za vedno.

— HEL1
6.3. 2006 ob 13:24

Vesela sem, da se je moja trditev o tem, da je film absolutno precenjen, izkazala za pravilno.

— Tamarčka
6.3. 2006 ob 15:19 zvezdica

Film je enkraten, če pustiš, da se te dotakne te nato ne pusti iz krempljev še nekaj dni. Res dober film, ki ti da misliti.

— Nika
6.3. 2006 ob 18:45

nism ga šla še gledat in zato me je kr sram če ne grem ta petk ne grem sploh...kr sm brala komentarjev mi je res lah žov...

— nav
6.3. 2006 ob 22:16 zvezdica

Oj, Tamarčka, film Gora Brokeback ni dobil največ Oskarjev a tudi drugi filmi v tekmovanju za Oskarje, bi lahko rekli da so dobili vsi po enako, po 3 Oskarje a ne pozabi koliko nagrad je Gora Brokeback dobila okrog po svetu in tudi v Ameriki, od Benetk naprej, lahko kar začneš štet, seznam je dolg. Zadnjo nagrado je film prejel v ZDA prav dan pred Oskarji, kot najboljši nizkoproračunski film lanskega leta. Toliko nagrad ni prejel noben film za leto 2005 ! , ja očitno kot ti praviš prav vsi ga precenjujejo, res so vsi čudni a ne ?! Adijo

— ANASTAZIJA
7.3. 2006 ob 18:55

Namesto tega, da vsi razlagate kako je film fajn; prava ljubezenska zgodba z gejema v glavnih vlogah; kako se na ta način destigmatizira homoseksualce. Zame to, da ljubezenska zgodba govori o dveh moških namesto moškem in ženski ni nič posebnega. Zakaj? Ker imam prijatelje in prijateljice, ki so geji in lezbijke. Tko, da mi to ni nič posebnega. Imam občutek da tisti, ki ( preveč) hvalite ta film nimate stika z istospolnimi osebami. Predlog: pejte ga žurat ob nedeljah v K4.

— Neža
8.3. 2006 ob 12:44 zvezdica

Saj film ne prikazuje le njune ljubezni, ampak tudi njun odnos do družin. Zelo mi je bil všeč naprimer Ennisov odnos do hčerke (Alme). In film kot film sam se mi zdi tudi zelo dober. Samo moje mnenje pač.

— maja
8.3. 2006 ob 16:28

Če pomisliš dobro ugotoviš da je ta filem zelo čustven ni ne govori o gejih vendar o ljubezni sami! Jaz sem filem videla že 3-krat in vsakičme je enako prevzel,vakič sem jokala in tudi opazila,da je ljudem na začetku malo nerodno ko se začne odvijati ljubezen med Ennisom in Jackompotem kasneje komaj razumejo kaj jim želi filem sporočiti! Sama nisem tako reagirala,ker nimam nič proti istospolni ljubezni in se mi zdi to čisto naravno!

— Janja
8.3. 2006 ob 17:51

Janja, a zato je film presežek in ne vem kaj še vse, ker je ljudem nerodno, ker je lepa ljubezenska zgodba, ker gre za dva geja,.bolj ali manj vsi na tem forumu, seveda z močno zatopanimi geji, imate isto dikcijo. P***a, nihče pa ne pove nič konkretnega o filmu, o kvaliteti! Same solze. O tem govorim že cel cajt. Pol pa smo nestrpni pa ne kaj še vse! Neža bravo! To je to. Jaz ne potrebujem Gore Brokeback, saj sem pred njim že videla kar nekaj gejevskih filmov, evropskih, vendar je povprečnemu gledalcu, konzumentu instant ameriških filmov, ta produkcija preveč tuja!

— Tamarčka
8.3. 2006 ob 19:36

Odličen film, dvomite, poglejte število komentarjev :-)

— Danilo
8.3. 2006 ob 21:14

predlagam, da si film ogledajo vsi, ki menijo, da je hetero "normalno" in homo nenormalno,... če si upate.

— slovenčki hej
9.3. 2006 ob 13:32 zvezdica

Film je lep, tako zelo resničen in tragičen. Nekako te "drži gor" samo lepa pokrajina, vse ostalo je tako zelo žalostno. Ta film je resničen prikaz, kako družba obsoja, si dovoli posegati v posameznika, določati meje kaj je prav in kaj ne..kdo ji daje to pravico? ... resnična življenjska drama!

— sonja
10.3. 2006 ob 9:16 zvezdica

konkretno o filmu? kar je odlično- slika, izbrano ozadje, glasba, 'nenapisan' scenarij, odlični igralci in režiser... če bi bil film o katerikoli drugi temi, bi bil še vedno enako kvaliteten.

— n_f
12.3. 2006 ob 9:10

že dolgo nism vidla tako dobrega filma! odličen prikaz! brez ene same napake! končno spet film, ki je vreden večkratnega ogleda! ocena 6!

— Kaja M.
12.3. 2006 ob 10:22

No ja no, film je bl bedn.

— jovo
12.3. 2006 ob 15:15

ej ta film je res ful dobr,oky usi pravjo kr neki,in jih sploh ne gre velik gledat lih zrt tega k sta pač gey.ampak film prikaže kako močna je ljubezen pa če je med dvema moškima alpa žensko pa moškim ane,je čist useen,ful res dobr film čist dobra drama...pa tak žalostn konc,k se morš prov zamislt.Res zlo dobr film.

— juicy
12.3. 2006 ob 21:44

ne morem rect druga kot to kar sem ze v naslovu -lepo. raje ne bom zacel pisat da ne zabluzim in se razpisem :p pojdite podledat...

— Lun(LaGun
13.3. 2006 ob 12:09

dva luškana tipa sredi lepe narave pa še mečkata se... prav fajn se mi zdi, veliko estetskih užitkov, saj v tem je pa pojnt filmske industrije, ne? aja, pa ljubezen ljubezen... brez te itak ni nič lp

— minka
13.3. 2006 ob 13:21 zvezdica

Ne vem, zakaj gre tistim, ki jim film ni všeč, na živce, ker ga večina drugih ful hvali. Sama sem si film ogledala dvakrat in še si ga bom. Zame je preprosto eden najboljših filmov v zadnjih nekaj letih, če ne sploh eden najboljših filmov sploh. Pa ne zaradi teme, pač pa je film preprosto odličen. Namreč, film ima lahko zanimivo zgodbo, pa je slabo narejen in ni dober, lahko pa ima zgodbo nezanimivo (in zgodba o nizpolnjeni veliki ljubezni je že močno zlajnana), vendar pa je film dobro narejen. Pejte ga gledat, riziko, da vam bo všeč, je veliko večji, kot pa riziko, da vam ne bo.

— mimi
13.3. 2006 ob 19:33

Joj.Jez morm neki napisat smle,drgač ne pišem komentarjev pod filmov,ampak tale je res neki posebnga in se me je res prov dotaknu.Na živce mi grejo čist usii k majo tok proti homoseksualnosti!!!k r neky no!je edn ful lepo napsiu tlele izmed komentarjev, da nm je usem ljudem bila ponujena možnost tut ta da čutmo neko ljubezen tut do istospolne osebe!,kaj nej dva moška alpa ženkse nardita če se mata res rada!?a se nej pretvarjata al kaj!?in zart takih stvari je tut zlo velik ljudi prizadetih...velik možnosti je zamujenih,tko kt se tut v tem filmu to prikaže na koncu.Res zelo zelo lep film ki prikaže kok smo tut ljudje polni predsodkov, zaničevanja.Res ej pejte ga gledat!..sigurn se bote maw zamisll.Pa nujno morm oment muzko ej notri so usaj ene tri full lepe pesmi...res lepe pa žalostne.

— ful dobr film
13.3. 2006 ob 22:18 zvezdica

Gledala včeraj in danes sem bila cel dan v nekem čudnem filingu... Ne vem kaj je na tem filmu,ampak tako zelo se me je dotaknil, da še verjet ne morem... Čudovita zgodba, krasna scenografija, glasba... da ne omenjam igralcev... In ni me sram priznat, da sm jokala zraven, celo ko sem brala komentarje na imdbju so se ponovno pojavile solze... mislim, da jim je uspelo prikazati vse hrepenenje tega sveta in mogoče se nas prav zato ta film tolk dotakne... ker hrepenimo po nečem in znamo hrepenenje prepoznati... filma definitivno nism dojemala kot gay movie, ampak preprosto kot prečudovito zgodbo o dveh ljudeh, ki se imata rada... in želim si, da bi me vsaj 1x kdo imel tako rad, kot je imel Jack Ennisa... :)

— Teych
15.3. 2006 ob 16:29

film je ful dobr.saj je isti igralec kot pri casanovi in ful je luškan.obenm je ful uredu igra in mislim, da bi moral dobiti (heath ledger) oskarja za glavno moško vlogo!!! igralec je seksipilen!!! drugače pa je film zelo vredu, ocena 10+!!!

— casanova
16.3. 2006 ob 9:43 zvezdica

Sem ga videla in od takrat se mi misli ves čas vrtijo okoli tega filma. Ne morem se spomnit, da bi se me še kdaj kateri film dotaknil tako globoko kot ta. Film ponuja izjemne doživljajske in čustvene užitke: vizualne, glasbene, srečo, bolečino, žalost...Če imaš senzorje odprte za te stvari, potem ti film preprosto mora biti všeč, če pa nimaš duševne globine, potem pa ti je verjetno dolgočasen. Ocena 10++

— iza
17.3. 2006 ob 18:30

čao, jaz pa filma še nisem gledala (ni bilo časa), vendar ta teden mi bo ratalo! mislim da bo super, sodeč po komentarjih in reklami, zgodbi, oskarjem in seveda igralcu Jaku, mislim da je zelo dober in ponavadi igra v filmih o katerih še dolgo potem razmišljaš! mislim, da bo to film, ki vpliva na naše mišljenje, vrednote...kot nekateri drugi podobni filmi!!! upam, da bo dober, papa

— nina
19.3. 2006 ob 18:38 zvezdica

zelo lep film...čeprav me je konec pretresel in so solzice tekle v potokih ampak igralca sta enostavno ODLIČNA!!! definitivno vreden ogleda:)

— perla
22.3. 2006 ob 12:40

Tega filma sploh ne morem pozabit.neverjetno LEP film! Ne vem, kaj bi rekla...

— woowoo
22.3. 2006 ob 20:48

Meni se zdi da je film kul,sem ga ze gledal,najbolj pritegnilo me je to, da se vrtijo tudi tisti filmi,ki drugace usmerjeni,od drugih,ce bom imel cas si ga bom se enkrat ogledal.Zasluzi si se kaksnega oskarja.

— anze
26.3. 2006 ob 12:01 zvezdica

Film me je presenetil po celi črti. Predvsem njegova vsebina. Ne samo kar se tiče gayevske tematike ampak celoten splet medčloveških odnosov. Ga priporočam. 10/10

— Sweety
26.3. 2006 ob 14:20

Film je totalno dolgočasen!

— Kris
27.3. 2006 ob 12:03 zvezdica

Presenečena sem, da je bil celo nominiran za več oskarjev?! Razen dobro odigrane vloge Alme (Michelle Williams), je film povprečen. Že v začetku druge polovice je dolgovezen, v kinu je bilo opaziti dolgočasje publike s prestopanjem.

— Nana
28.3. 2006 ob 7:08

OK, sej spoštujem tuja mnenja ampak...Kaj pa teb ni jasn??? Film je z razlogam dobiu 3 oskarje...pa ni dolgočasen!

— nav
28.3. 2006 ob 22:55 zvezdica

Brokeback mountain je super film; predvsem se gledalca dotakne v smislu iskanja, občutenja in doživljanja ljubezni. igralska in filmska zasedba pravtako brezprimere... gejevstvo v filmu VSE LJUBEZNI SO ENAKO LEPE IN SE ENAKO DOŽIVLJAJO. pa če tudi se je treba skrivati in se pretvarjati, ker te pač v to prisili družba

— Zanzh
29.3. 2006 ob 14:22

Zanimivo Nana, v katerem kinu si pa ti bila, sama sem si film ogledala že 3x, 2x v kinu in gledalci niso bili nič nestrpni in nič se niso prestopali, ampak je bila smrtna tišina in na koncu je kar nekaj gledalcev pretresenih obsedelo na svojih sedežih. Če ti film ni všeč je to tvoja stvar, samo ne tlači v ta koš tudi druge, češ, saj drugim tudi ni všeč. Glede na komentarje tukaj in na tujih filmskih straneh je očitno, da je večini ljudi film dober.

— manca
30.3. 2006 ob 20:48

jz film čist zastopm pa četud nism tok velk stara. vsak človek ima pravico živet tko k hoče nav zj en kmet enmu ukazvov koko nj živi. Jz nebi p... ubijala ampak une k so jih ubil. men je film ful dobr k pokaže človeško stran in je super duper kul!

— jerneja
31.3. 2006 ob 14:25

to je najbolj zakon film.

— sid
3.4. 2006 ob 14:00

najprej se mije zdel navaden, zdaj pa skos mislim na njega in tudi med pomembnejšemi stvarmi kar samjam in se čisto zatopljim. film je vreden odleda, še posebej če ste tako čustven človek kakor jaz

— masica
4.4. 2006 ob 10:46

Pričakoval sem marsikaj, videl pa enega najdolgočasnejših filmov...

— Balki
15.4. 2006 ob 22:21

Film je fenomenalen. Noro dobro okolje kjer so film snemali... Dobra igra... Full mi je dobro - da je zgodba, o kateri film govori, nekaj kar se je zgodilo tudi meni. Sicer še ni prišlo tako daleč, da bi zgodili otroci - ampak, vseeno. To so taki občutki, ko se ti zgodijo samo 1x v življnenju :)

— Lepotec ;)
16.4. 2006 ob 10:47

Gora brokeback je eden najbolj predvajanih filmov v kinu,meni se je film zdel kot bi gledal film na tv.Ki ima 5 zvezdic.Upam da bo se kaksen tako dober film posnet,vazno da je film zanimil, in da prikazuje tudi tako ljubezen ki jo ljudje ne marajo.lep pozdrav.nekdo

— nekdo
17.4. 2006 ob 19:25 zvezdica

Mislim, da je film prikazal ljubezen kot nekaj, kar ne pozna ne spola, ne kraja, ne časa, ne sveta, kaj šele predsodkov. To je zame ena zgodba o prvinski in naravni in čisti ljubezni, ki se ne obvezuje družbi ali kakršnim koli normam. Neverjetno dobro je tudi to, da je zgodba postavljena na divji zahod med surovo, mačistično družbo. Seveda pa leta in leta zatiranja in dušenja čustev in frustracij ne prinesejo nič drugega kakor tragičen konec in nikoli izživeto ljubezen do konca. In mislim, da to boli, da je to nedopustno, da komurkoli, pa naj bo gej ali ne gej, vzamemo ljubezen ali jo celo prepovemo. To se mi zdi najhuje. Vzeti ljubezen človeku, pomeni vzeti mu bistvo. Morali bi se naučiti spoštovati ljubezen od soljudi, kajti kar je ljubo nam, je mogoče drugemu sovražno in obratno. In še nekaj je, film nas nauči, da ni čisto nič narobe, če fantje ali moški jočejo, se razjočejo in to iz srca. Samo tako, bodo pokazali kaj čutijo in samo tako se bodo rešili kompleksov, ki bi si jih z zadušenimi solzami naredili. Ljubezen pa bo zmeraj ostala največja uganka sveta. In žal je ravno v tragiki največja lepota. Čisto za konec pa še enkrat: NE PREPOVEDUJMO IN NE JEMLJIMO SI LJUBEZNI. TO RESNIČNO BOLI...

— matija
26.6. 2006 ob 2:21

oi folk jst bi sam povedala daj to res komad nor film :D res pohvalno :D komad mij noro to k so 1x za spremembo uporabl gejevsko ljubezen :D Brokeback Mountain je res komad nor film ! :D

— katarina
14.7. 2006 ob 12:12 zvezdica

Film sem namreč gledel sele pred kratkim, saj takrat ko so ga predvajali v kinu nisem zbral moči, da bi se sam soočil z nečim tako mučnim. Ker sem tudi sam gej in ker ljubim nekoga, ki tega ne more sprejeti...pravzapra v sem ze tako ali tako vnaprej vedel, da me bo vse skupaj popolnoma potrlo, a vseeno- cesa tako čudovitega zlepa ne bom vec cutil. Tisto noc, ko sem se potem peljal domov, sem bil z njim in on v mojem varnem naročju- je to težko predstavljivo? Mogoče, pa vendar nekateri dobro razumejo.Obcutek popolne sreče, ko ti nekdo obriše solze, te pomiri in objame...Tolikokrat sem že jokal- ker ga ljubim, resnično ljubim- tako čuden občutek je, napol bolest in napol sladkoba...kaj sploh želim povedati? Skratka, ta film mi je dal več, kot sploh lahko povem.

— luka
3.1. 2007 ob 20:16

men se je film zdel svetovn, kr pač oebno nimam nč proeti gejom tk da mi je bil res ok sam škoda da ni bil konc blši:(

— rokerca
28.1. 2007 ob 14:12

film je res lep.je nekaj posebnega,za razliko od nekaterih solzavih ,trapastih filmov. žal mi je edino da ima zgodba žalosten konec,vendar mislim,da te film zato še bolj pritegne.vse čestitke ustvarjalcem!!!

— NEZNANKA
10.2. 2007 ob 12:26 zvezdica

Sama sem včeraj gledala Goro Brokeback. Ne vem zakaj me je vse skupaj tako presunilo, da imam že ves dan čuden občutek.Sicer nisem jokala, ampak to me je popolnoma...razžalos tilo.Mislim, vse to sem že prej vedela in gejevstvo popolnoma odobravala...Ampak ta film je eden tistih redkih, ki so preprosto osupljivi.

— jaz
12.2. 2007 ob 19:04

film je res hud in vreden ogleda!!! konc je na žalost tragičen,ker sem res misla da bo srečen.sam res...čestitke!

— neznanka
3.6. 2007 ob 13:03

amm ja. mislm d tistmu k se zdi ta film dougočasn..in totalka brez vezn..nej gre pogledat crash še 1x pa pol kej pride nazaj rečt. in čist zasluženo bi lohku dobili oskarja za naj film sam pač..politika in podkuplevanje dela pač svoje.

— hja
26.7. 2007 ob 20:53

ta film je ogabn

— kr ena
26.5. 2009 ob 14:55 zvezdica

Drame so itak najboljša zvrst filma. Iz njih se učim, sežejo mi v dušo. Njihovo zgodbo premlevam še dolgo potem, ko stopim iz kinodvorane. Za druge žanre tega ne morem trditi, ponavadi se ne spomnim niti njihovega naslova.

Gora Brokeback je absolutno eden izmed filmov, ki jih nikoli ne bom pozabila. Ne moralizira oziroma ne obsoja družbe, ki je neprizanesljiva do istospolno usmerjenih. Posameznik ni svoboden, niti danes niti v preteklosti. Družba vsiljuje nezapisana pravila, katerih izvor ni znan ali pa ni logičen. Vedno se najdejo tarče paranoičnih izbruhov. Včeraj čarovnice, danes homoseksualci in Romi, jutri morda mi...

Vsem želim veliko svetlih misli in svobode v duši!

— Kata
26.5. 2009 ob 14:59

Kaj pa je narobe s Filmom Crash? Meni je všeč. Prav tako obravnava vprašanje nestrpnosti.

— Kata
27.8. 2010 ob 21:28

Tko lep film :'(
Rec čudovita zgodba, zelo lepo upodoblejna, žalostna nič izpirjena ampak preprosto zelo lepa.

— Rex
22.1. 2012 ob 0:19

Ta film sem si že ogledal 4x in vedno sem na na koncu jokal. To je res eden najboljših filmoh na svetu. Meni se zdi zelo boljši od Titanika, nikoli nisem začutil kakšnih posebnih čustev v Titaniku. Morali bi narediti več takšnih filmov. Jake in Heath sta zelo dobro odigrala vlogi (še posebej Jake, ki je zame tudi najboljši igralec kar jih imamo na tem planetu. Vsem mojem prijateljem sem priporočal ogled tega filma. In ga tudi vsem ljudjem, ki ljubijo dramatične ljubezenske filme. Še posebej pa ljudjem, katerim so istospolni odnosi čisto normalna in lepa stvar.

— Jeff

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.