Kolosej
Film distribucije Cenex

Samo še 60 sekund

triler
Na sporedu od: 12.10.2000, Kolosej Ljubljana
1h 57min / 117min
Scenarij: Scott Rosenberg
Režija: Dominic Sena

60 SEKUND ZA EN UKRADEN AVTO

Randall "Memphis" Raines je že davno tega opustil življenje, povezano s kriminalom. Toda pomenljiv obisk starega prijatelja ga prepriča, da še enkrat poskusi z obrtjo, ki je je najbolj vešč - s krajo avtomobilov. Njegova odločitev je namreč povezana z bratovim življenjem... ali smrtjo. Kocka bo padla v eni noči, s petdesetimi avtomobili in pogodbo.

Memphis je obseden z avtomobili; konjički na štirih kolesih so njegova edina strast. Zdi se, da se po njegovih žilah ne pretaka kri, temveč visokooktanski bencin. Vsi njegovi čuti veljajo pojočemu teku motorja, pa najsi bo to V-8 ali V-12, s turbo polnilnikom ali brez, opremljen z vsemi modnimi dodatki ali oskubljen do nujno potrebnih osnovnih delov. Ljubi sleherni njegov vijak in zglob, sleherni delček svetleče kromirane površine. Memphis je avtomobilski tat legendarnih razsežnosti. Nobena zapletena ključavnica ali alarmni sistem ga ne moreta ustaviti; vaš avto bo od tam, kjer ste ga pustili, izginil v 60 sekundah.

Več let se je Memphis izogibal zakonu in kradel vse modele in letnike, kar si jih je avtomobilska industrija zamislila in izdelala. Z eno samo izjemo, ljubljeno in strah vzbujajočo Eleanor (Memphis in njegova klapa imajo namreč navado vsak avto, ki ga vzamejo na piko, poimenovati z ženskim imenom), mustang shelby GT 500, letnik 1967. Ko je s svojimi podvigi izzval vso policijsko srenjo in so mu tla pod nogami (ali kolesi, če hočete) postala prevroča, je obrnil hrbet vsemu in zapustil vse, ki jih je ljubil ter si poiskal drugačno življenje. Ko pa njegov mlajši brat v slepi želji, da bi stopal po njegovih stopinjah, zabrede v nevarne vode organizirane mreže brezčutnih tatov avtomobilov, je Memphis prisiljen še enkrat okusiti staro strast in z navidez nemogočo krajo tvegati svoje življenje.

OZADJE

V naslovu "Samo še 60 sekund" bo marsikateri ljubitelj filma prepoznal predhodnika iz sedemdesetih let, toda producent Jerry Bruckheimer poudarja, da ne gre za nikakršno posnemanje, ampak za popolno predelavo in nadgradnjo izvirnika, "čeprav smo bili ob tem trdno odločeni, da bosta slog in duh originala ostala nedotaknjena. Razširili smo le zgodbo in bolj podrobno razčlenili glavne akterje v filmu," zatrjuje Bruckheimer, ki je s filmi, kot so Top Gun, Alcatraz in Armageddon, če naštejemo samo tri, med najuspešnejšimi hollywoodskimi producenti. "Nekatere osebe smo tudi dodali in predelali zaplet zgodbe, obdržali pa smo vse elemente, ki jih ljubitelji izvirnika cenijo, ob njih uživajo in jih bodo takoj prepoznali."

Pisec scenarija Scott Rosenberg je o izvirniku prvič izvedel pred štirimi leti od Michaela Lintona, ki je bil pri družbi Walt Disney Studio takrat šef produkcije. "Michael ga je opisal z enim samim stavkom," pripoveduje Rosenberg. "V eni noči so morali ukrasti 50 avtomobilov. Bila je najbolj drzna zamisel, kar sem jih slišal in takoj sem se ogrel zanjo. Z Jerryjem sva jo razvijala vse od "Con Aira", saj sva morala zgodbo krepko nadgraditi in za glavnega junaka najti močan razlog, da se vrne k staremu poklicu, ker je s kriminalom pretrgal in zanj ni hotel več slišati."

Uspela sta narediti film, ki ne govori le o ljudeh, ki so obsedeni z avtomobili. To je napeta drama o človeku, ki je dolgo časa živel na robu, ki je zaradi svoje strasti globoko zabredel v kriminal, a ga je s trdno voljo opustil. Zdaj pa je nenadoma postavljen pred odločitev, da navkljub prepričanju, da bo živel pošteno in častno, znova stopi v prejšnje življenje. Izjemni in fantastični avtomobili so le ozadje notranjemu boju človeka, ki se mora odločiti tako ali drugače. V obeh primerih bo njegova odločitev morda usodna.

Bruckheimer ni nikoli pomislil na koga drugega razen na Nicolasa Cagea, kadar je imel v mislih igralca za glavnega junaka Memphisa Rainesa. "Od vsega začet ka smo mu bili za petami. Scott je imel ves čas pisanja scenarija v glavi samo njega. Prepričevali smo ga toliko časa, dokler ni pristal," se spominja Bruckheimer.

V nasprotju z njim pa so njegovega kolega iz "temnih časov", Atleyja Jacksona, "utelesili" šele dva dni pred začetkom snemanja. Lik je v zgodbi zelo pomemben, poleg njegovega brata (Giovanni Ribisi) in "popolnega" negativca, ki ga izvrstno odigra angleški igralec Christopher Eccleston, je najbrž najpomembnejša osebnost v filmu. Navkljub pomanjkanju časa za priprave ga je odlično upodobil Will Patton. Režiser Sena zagotavlja, da je profesionalec do obisti in da niti za delček sekunde ne bi okleval, če bi ga bilo treba najeti za kakršno koli vlogo v njegovih bodočih filmih. Scenarist Rosenberg pa se spominja: "Je hudič, ki se prikaže iz najtemnejšega pekla. Vsaj tako gleda nanj Memphis, ko se Atley prikaže iz preteklosti in mu pove, da mora nazaj. V svoji igri je popoln; brez dvoma zna pokazati temno plat karakterja, ki ga upodablja."

Novinec TJ Cross, ki igra Moža v vzvratnem zrcalu in ki je v svojem bistvu komedijant, pa je v svoji vlogi znal poiskati tudi komične trenutke. Producent in režiser mu tega nista branila. "Situacija je tista, ki ustvarja smešne trenutke. Gre za sožitje starejših, izkušenih in zato previdno zadržanih ljudi z mladimi, ki so neposredni, polni energije in spontani. Če daš skupaj starejšega, redkobesednega velikana s kamnitim obrazom in mladega, zanesenjaškega pritlikavca, ki neprestano žlobudra, si ustvaril plodna tla za smešen in hkrati zanimiv odnos." S "starejšim, redkobesednim velikanom kamnitega obraza" je mislil na lik Sfinge, ki ga slikovito upodobi Winnie Jones, nekdaj razvpiti nogometaš angleškega Wibledona (bil je znan po tem, da je zelo nagle jeze). Spominjamo se ga po enkratni vlogi v lanski uspešnici "Morilci, tatovi in dve nabiti šibrovki" Guyja Richieja.

Ob izredni igralski zasedbi, ki vključuje poleg mlade in nadarjene Angeline Jolie še prekaljena mačka Roberta Duvalla in Delroyja Linda, pa je bil največji zvezdnik na snemanju vsekakor mož, ki je skrbel za avtentično scenografijo – v tem primeru za avtomobile. Za njih je bil zadolžen Jeff Mann. Ves čas snemanja je igral nekakšnega avtomobilističnega guruja. Delo pri tem filmu je bilo zanj tako obveznost kot zabava. Mann je zagrizen zbiralec avtomobilov; od očeta, ki je bil izvrsten avtomehanik, pa se je tudi sam naučil te obrti in vse od srednje šole je predelal in obnovil veliko svojih avtomobilov. "Ljubim motorje," priznava Mann. "Od nekdaj so bili na mizi v moji dnevni sobi zaganjači, zglobi, deli sklopk, črpalk in podobna navlaka. Odraščal sem z občudovanjem tujih in z obsedenostjo do ameriških avtomobilov."

Scenarij ga je dobesedno prevzel, predvsem ljubezen in odnos do avtomobilov, ki je, vsaj simbolično, tisto notranje gonilo akterjev filma. Kadarkoli se je snemalni dan gibal okoli teh "avtomobilističnih čustev", ga je k sebi na posvet poklical režiser Sena, da "mu je pomagal razumeti prizor s stališča ljubitelja avtomobilov".

Mann je, skupaj s producentom Bruckheimerjem, "kriv" za izgled avta-junaka, mustanga shelby GT 500, letnik 1967, z imenom Eleanor. Mann je v njem združil več tipov avtomobilov: od najnovejšega Shelbyjevega dvoseda, cestnega dirkalnika serije 1 do mustanga GT 40, ki ga je izdelal Ford za potrebe dirk Le Mansa. Jerry Bruckheimer pa si je mustanga GT 500 – Eleanor zamislil kot avto na "malce višjem nivoju".

"Njegova zamisel je kot dvojno rezilo," pripoveduje Mann. "Hotel je, da je avto na platnu videti kar se da seksi in agresiven, hkrati pa se ni želel preveč odmakniti od njegove realne podobe, saj ni hotel žaliti Shelbyjevih puristov in ljubiteljev mustangov cobra. Po nekaj obdelavah izkušenih avtomehanikov iz servisnega centra Stevea Stanforda je končno nastal filmski Eleanor, ki ga je "požegnal" Bruckheimer in zanj izbral metalno črno v kombinaciji s kositrno sivo barvo."

Konstruktor in oblikovalec Carroll Shelby je v dogajanje avtomobilističnih dirk vpleten vse od leta 1950. Prvega mustanga cobro je izdelal na osnovi modela AC Bristol, ki so ga izdelovali v Angliji. To je bil odprt dvosed z aluminijasto šasijo, ki pa ga je poganjal anemičen, štiricilindričen motor. Shelby ga je zamenjal z manjšim fordovim 4200-kubičnim V-8 motorjem. Z aluminijasto šasijo in kratko medosno razdaljo je bil idealen za dirkanje. Ta avtomobil je postal znan pod imenom shelby cobra, oziroma krajše AC cobra. Izdelovali so jih v letih 1961-1967 in jih uporabljali tako za dirke kot za osebne avtomobile.

Kmalu pa je Shelby sklenil dogovor za plodno sodelovanje z največjim ameriškim proizvajalcem avtomobilov, gigantom Ford. Začel je nastajati mustang, na katerem je Shelby naredil več izboljšav, predvsem na vzmetenju. Prvi od mustangov, ki so se pojavili na trgu, je bil GT 350, letnik 1965. V enem letu se je povpraševanje tako povečalo, da Shelby proizvodnje ni več zmogel in jo je moral prepustiti Fordu. Njegovi vdani občudovalci pa so prepričani, da so mustangi shelby iz let 1965 in 1966, ki so nastali v njegovi delavnici, edini pravi "shelbyji". Ford je povzel shelbyjevo podobo ter vse izboljšave in z njegovim blagoslovom še naprej izdeloval te hitre avtomobile izjemnih kvalitet. Leta 1967 je prišel na trg tudi mustang shelby GT 500. Trenutno se cena teh avtomobilov giblje med 20.000 in 80.000 dolarji, glede na prevožene kilometre in ohranjenost posameznega primerka.

Za potrebe filma so izdelali kar 11 replik avtomobila Eleanor; vsakega za svoj namen. Eden, na primer, je bil brez motorja, drugi je lahko dosegel izredno hitrost, vendar samo v ravni smeri vožnje naprej, tretji spet je imel poseben sistem zavor ter ojačano vzmetenje in upravljanje, da je zmogel spektakularne obrate in zdrse. Eden je imel volan in pedale zadaj na desni strani, da je kaskader med snemanjem sedel v avtu in ga vodil v prizorih, ki so bili prenevarni, da bi jih zmogel igralec sam. Kljub temu pa je Nicolas Cage večino prizorov "odpeljal" in odigral sam. Je izvrsten voznik in, kot se za tako vlogo tudi spodobi, vnet zbiralec avtomobilov.

ZA IN PRED KAMERO

Režiser Dominic Sena je delal v ekipi režiserja prvega filma v letih 1979/80. To so izvedeli šele potem, ko je režijo tega že sprejel. "Ko sem prvič prišel v L. A. me je režiser Toby Halicki najel za pomočnika kamermana. Dal mi je posnetek filma Gone in 60 seconds in rekel: "Fant, to je moj prvi film. Naredil sem ga za milijon dolarjev, ta pa bo še boljši." Pri snemanju filma The Junkman sem sodeloval 3 ali 4 tedne, dokler kaskaderji niso podivjali in je vse ušlo z vajeti," pripoveduje Sena.

Dominic Sena se je v osemdesetih letih ukvarjal predvsem z režijo glasbenih video spotov. Iz njegovega širokega repertoarja izstopajo predvsem spoti za Stinga, Davida Bowieja, Tino Turner, Bryana Adamsa, skupino Fleetwood Mac in drugi. Za daljši video spot za pevko Janet Jackson Rhythm Nation 1814 je dobil nagrado grammy. Za svoje inovativno delo je bil nagrajen z več nagradami, med njimi z Eastman Kodak Certificate of Visual Excellence. Je eden od ustanoviteljev družbe Propaganda Films.

Njegov prvi avtomobil je bil osem let star austin-healey z odprto streho, ki si ga je kupil, ko je še obiskoval kolidž.

Nicolas Cage (Randall "Memphis" Raines) je igralec širokega spektra tako v dramskih kot v komičnih vlogah. Za svoje delo je dobil več nagrad, od zlatega globusa do priznanj različnih združenj kritikov, med njimi pa izstopa oskar za glavno vlogo v drami Zbogom Las Vegas (Leaving Las Vegas) Mikea Figgisa.

"Samo še 60 sekund" ga je že tretjič združil s producentom Jerryjem Bruckheimerjem. Zaigral je že v njunem Letalu prekletih (Con Air) in v Alkatrazu. V Sloveniji smo ga pred kratkim lahko gledali v nenavadni drami Med življenjem in smrtjo (Bringing Out the Dead), kjer je odlično upodobil živčno razrvanega bolničarja in voznika rešilnega avtomobila. Med njegove opazne novejše vloge sodijo tiste v filmih 8 MM Joela Schumacherja, Kačje oči Briana De Palme in Mesto angelov Brada Silberlinga. Nepozabni vlogi je ustvaril v odlični kriminalki Poljub smrti Barbeta Schroederja in zdaj že v kultnem Brez obraza (Face/Off) Johna Wooja.

Pečat resnega igralca si je pridobil z vlogo vietnamskega veterana v Birdyju Alana Parkerja. Film je osvojil nagrado žirije v Cannesu. Za vlogo zaljubljenca in vnetega snubca zapeljive Cher v komediji Mesečnica (Moonstruck) pa je bil nominiran za zlati globus. Prelomnica v njegovi karieri pa je gotovo odlična vloga ob Lauri Dern v drami Divji v srcu (Wild at Heart) Davida Lyncha, ki je leta 1990 v Cannesu osvojil zlato palmo.

Še anekdota o njegovem prvem avtu, ki si ga je kupil, še preden je opravil vozniški izpit: kupil je rumenega triumpha spitfire za 2.000 dolarjev. Večkrat je sedel vanj, ko je bil parkiran na dovozni poti in se pretvarjal, da se pelje na obalo. Ko ga je končno lahko vozil, se je ljubljeni spitfire vsak teden pokvaril, zato ga je prodal. Pred kratkim pa je izsledil možaka, ki ga je pred tolikimi leti kupil. Prepričal ga je, da mu je spitfireja prodal nazaj in ga ima trenutno v popravilu.

Angelina Jolie (Sara "Sway" Wayland) je pred kratkim prejela oskarja za stransko vlogo Lise Rowe v drami Girl Interrupted. Januarja smo jo lahko gledali v vlogi policistke v thrillerju Zbiralec kosti Phillipa Noycea ob strani Denzela Washingtona.

Vsa priznanja pa je prejela kot mlada in obetavna igralka za vlogo v televizijski drami Gia Michaela Cristoferja. Nagradili so jo z zlatim globusom in s Screen Actors Guild Award, bila pa je nominirana tudi za emmyja. Enako uspešna je bila v vlogi Cornelie Wallace, druge žene kontroverznega guvernerja Alabame v drami George Wallace Johna Frankenheimerja. Med njene opazne vloge sodita še tista v melodrami Playing By Heart ob Seanu Conneryju in Geni Rowlands in pa v Pushing Tin ob strani svojega življenjskega spremljevalca Billyja Boba Thorntona.

Angelina Jolie še vedno vozi svoj prvi avto, fordov poltovornjak "pickup", oči pa je že vrgla na stingrayja.

Giovanni Ribisi (Kip Raines) si je močnejše vloge prislužil z opazno stransko v komediji Toma Hanksa That Thing You Do. Pred tem je igral v Boiler Room, Lost Highway Davida Lyncha, pa v The Grave, Scotch and Milk, kot Frank Jr. pa je sodeloval v priljubljeni nanizanki Prijatelji. Pred kratkim smo ga lahko gledali v odlični vlogi v drami Tista druga sestra ob Juliette Lewis in Diane Keaton. Vsa priznanja pa si je prislužil z vlogo mladega bolničarja v pretresljivi vojni drami Reševanje vojaka Ryana Stevena Spielberga.

Svoj prvi avto, ford caprice letnik 1966, je odkupil od svojega očeta. V spomin na Gone in 60 seconds pa sta Ribisi in profesor iz Pasadene Jason Norris predelala od vrha do tal forda camaro, letnik 1969, z njegovim s 520 konjskih moči opremljenim motorjem vred.

Christopher Eccleston (Raymond Calitri) je eden najopaznejših angleških dramskih igralcev. Nazadnje smo ga videli ob strani Cate Blanchett v zgodovinski drami Elizabeta, spominjamo pa se ga še iz Temnega srca (Jude) ob Kate Winslet in iz odlične črne kriminalke Plitvi grob (Shallow Grave). Ena njegovih velikih želja je, da bi sodeloval v 24-urnem rallyju LeMonde.

Robert Duvall (Otto Halliwell) je prejel oskarja za vlogo v Tender Mercies leta 1983 in zlati globus za vlogo Stalina v televizijskem filmu Stalin. Večkrat je bil nominiran za oskarja, in sicer za vloge v Botru, Apokalipsi danes, Velikem Santiniju in pred kratkim v Apostolu. Tudi njegov prvi avto je bil ford, ki ga je kupil takoj po odpustu iz vojske.

Med vsemi igralci samo Will Paton (Atley Jackson) in mladi James Duval (Freb), ki se ga spominjamo iz Dneva neodvisnosti, nista v prvi vrsti pristaša konjičkov na štirih kolesih. Oba raje prisegata na motorje. James se z veliko nostalgije spominja svojega Triumpha Bonneville 1969, ki pa je bil zanj predrag, da bi ga vzdrževal. Will je v mladosti vozil tovornjak, zasebno pa se je prevažal naokoli na motociklu.

SEZNAM 50 AVTOMOBILOV, KI JIH MORA ZA CALITRIJA UKRASTI MEMPHIS:

zap.št.

letnik

znamka

vzdevek

1

1999

Aston Martin DB7

Mary

2

1962

Aston Martin DB1

Barbara

3

1999

Bentley Arnage

Lindsey

4

1999

Bentley Azure

Laura

5

1964

Bentley Continental

Alma

6

1959

Cadillac El Dorado

Madeline

7

1958

Cadillac El Dorado Brougham

Patricia

8

1999

Cadillac Escalade

Carol

9

2000

Cadillac El Dorado STS

Daniela

10

1957

Chevrolet Bel Air Convertible

Stefanie

11

1969

Chevrolet Camaro Z28

Erin

12

1953

Chevrolet Corvette

Pamela

13

1967

Chevrolet Corvette Stingray Big Block

Stacey

14

2000

Ford F350 4x4 modified pick-up

Anne

15

1971

DeTomaso Pantera

Kate

16

1969

Dodge Daytona

Vanessa

17

1998

Dodge Viper Coupe GTS

Denise

18

1995

Ferrari 355 B

Diane

19

1997

Ferrari 355 F1

Iris

20

1967

Ferrari 265 GTB4

Nadine

21

1999

Ferrari 550 Maranello

Angelina

22

1987

Ferrari Testarosa

Rose

23

1956

Ford T-Bird

Susan

24

2000

GMC Yukon

Megan

25

1999

HumVee 2-Door Pickup

Tracy

26

1999

Infiniti Q45

Rachel

27

1994

Jaguar XJ 220

Bernadene

28

1999

Jaguar XK8 Coupe

Deborah

29

1990

Lamborghini LM SUV

Gina

30

1999

Lexus LS 400

Hillary

31

1999

Lincoln Navigator

Kimberley

32

1957

Mercedes Benz 300 SL/Gullwing

Dorothy

33

1999

Mercedes Benz CL 500

Donna

34

1999

Mercedes Benz S 600

Samantha

35

1998

Mercedes Benz SL 600

Ellen

36

1950

Mercury Custom

Gabriela

37

1971

Plymouth Hemi Cuda

Shannon

38

1969

Plymouth Roadrunner

Jessica

39

1965

Pontiac GTO

Sharon

40

1999

Porsche 996

Tina

41

2000

Porsche Boxster

Marsha

42

1961

Porsche Speedster

Natalie

43

1988

Porsche 959

Virginia

44

1997

Porsche 911 Twin Turbo

Tanya

45

2000

Rolls Royce Stretch Limousine

Grace

46

1966

Shelby AC Cobra

Ashley

47

1967

Shelby Mustang GT 500

Eleanor

48

2000

Toyota Landcruiser

Cathy

49

1998

Toyota Supra Turbo

Lynn

50

2000

Volvo Turbo Wagon R

Lisa

In katerega (ali katero) bi izbrali vi?

Komentarji

27.11. 2004 ob 17:11

hud film, hudi igralci pa še velik dobrih lastnost! p.s. še hudi avti!

— znanka
4.1. 2005 ob 18:25

ta film je tok hud sej ne zartega k igra angelina jolie pa un dec ampak a se vm ne zdi da angelina z blond lasmi k čarovnca? rulite še naprej! P.S.: brez zamere oboževalci sej sm tut jz med vami

— tina
16.1. 2005 ob 10:25

MANI JE SE JE ZDEL DOBER...KAJ PA VAM??

— maja*
2.3. 2006 ob 18:29

vul kul kak je dobro igrala angelin a pa nicolas tudi ni bil tak slab.v glavnem morate si ga ogledat

— m
23.4. 2006 ob 11:13

ta filem mi je bil.kul.ki so vozli avte... ki jaz obožujem firkanje in športne avte... heheheheheh.lol...

— teja
21.5. 2006 ob 12:08 zvezdica

film je res odličen... še posebej pa za oseobe ki imajo rade jeklene konjičke. to je prava paša za oči za njih.seveda pa pridejo na vrsto tudi osebe ki bi rade videle kako se izklopi alarm, užge avto brez ključa ali pa kako se ga odklene.mni osebno so zelo všeč avtomobili in ulamljanje... mislim da sta tako nicolas kot angelina dobro opravila nalogo tako se usaj meni zdi drugo pa preseodite sami...!

— punks
5.8. 2006 ob 0:36

ta filme je fulll megga..res ki je u z vezzi z avti..in js ubožujem avte..in še ki igra angelina jolie not..strilll

— teja
31.8. 2006 ob 10:57

Mene pa zanima če se kje da dobiti posnetke kako je potekalo snemanje. hvala

— david
7.7. 2007 ob 21:33

res full dobr film. tist shelby je pa tabuli!

— kr en
31.7. 2007 ob 12:13

Film je res hud in to zato ker v njem razbijejo veliko avtov...ne no...pohvalila bi vso igralsko zasedbo...res nebi mogl izbt bolše za tako zgodbo.pohvala gre tudi na sceno in musko...

— 60 seconds
24.11. 2007 ob 13:20

Kako se imenuje avto ki so ga dostavili zadnjega in je bilo že prepozno, kje bi se dobili tehnične podatke itd., ker mi je zelo všeč

— klemen pirc
27.9. 2012 ob 20:03

mjqwfk.jew

— kajbkljbs

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.