Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Gomora

kriminalna drama
Posneto po svetovni knjižni uspešnici Roberta Saviana. Potovanje v kraljestvo mafijske združbe
Podnapisi
Na sporedu od: 11.12.2008, Kino Komuna
8.1.2009, Kolosej Ljubljana
2h 17min / 137min
Leto: 2008
Država: Italija
Jezik: italijanščina, francoščina, mandarinščina
Scenarij: Maurizio Braucci, Ugo Chiti, Gianni Di Gregorio, Matteo Garrone in Massimo Gaudioso po knjigi Roberta Saviana
Režija: Matteo Garrone
Film, ustvarjen po protimafijski knjižni uspešnici Roberta Saviana, gledalca popelje v osrčje neapeljskega organiziranega kriminala, ki je postal del življenja vseh družbenih slojev: 13-letni Toto se skuša dokazati s skrivanjem orožja, Don Ciro prinaša denar družinam zaprtih kriminalcev, učeni Roberto se zaplete v nelegalno odlaganje odpadkov, nadarjeni krojač Pasquale naskrivaj sodeluje s kitajskimi konkurenti, vročekrvna najstnika Marco in Ciro pa med sanjarjenjem o mafijskih podvigih zabredeta v smrtonosno spletko.
Projekcija je del Filmskega tedna Evrope, ki med 10. in 15. majem 2010 poteka v Ljubljani, Mariboru, Celju, Novem mestu, Novi Gorici, Murski Soboti, Slovenj Gradcu, Črnomlju in Kočevju.

Zgodba

Moč, denar in kri: to so "vrednote", s katerimi se prebivalci provinc Neapelj in Caserta soočajo iz dneva v dan. Prisiljeni so spoštovati pravila, ki jih veleva "sistem", italijanska mafijska organizacija Camorra. Druge izbire preprosto ni. Le nekateri so v položaju, da vodijo normalno življenje.

Pet zgodb se prepleta v tem krutem, navidezno izmišljenem svetu, katerega korenine so vraščene globoko v realnost.

Don Ciro je "il sottomarino". Z denarjem oskrbuje družine zaprtih kriminalcev, ki so pobratene z njegovim klanom, ki vlada celotni regiji. Odlikujeta ga ostrina in diskretnost, svoje delo opravlja brez vmešavanja v posle drugih. Naposled njegov klan začne razpadati. Don Ciro ni več prepričan, čigave ukaze naj spoštuje. Poskrbeti mora za lastno preživetje.

Totò je trinajstletnik, ki komaj čaka, da "odraste". Začne se učiti v šoli življenja, korak za korakom, dokler se nekega dne ne znajde pred usodno odločitvijo.

Marco in Ciro mislita, da živita v filmu Briana de Palme, toda v očeh sistema sta zgolj dva klateška psa, ki s svojimi smelimi potezami ovirata rutinsko poslovanje.

Roberto je diplomant, ki išče delo. Franco mu ponudi izjemno priložnost, redno zaposlitev z dobrimi izgledi za zaslužek. Toda delo je povezano z odlaganjem strupenih odpadkov, kar pa je za Roberta preveč tvegano.

Pasquale je krojač, ki svojo izjemno nadarjenost nudi manjšemu podjetju z oblačili. Kitajski konkurenti ga z mamljivo ponudbo prepričajo, da svoje znanje pokaže njihovim delavcem. S tem se izpostavi veliki nevarnosti.

Kraljestvo kriminala

Italijanski organiziran kriminal je gibanje, ki povzroča vojno. V tridesetletnem obdobju je zahteval že 10.000 žrtev. Uradni podatki kažejo, da je to celo več kot v konfliktu med Izraelci in Palestinci od začetka intifade. To gibanje je tudi eno izmed najmočnejših v Italiji in tvori enega izmed stebrov evropskega gospodarstva, saj letno prinese več kot 150 milijard evrov. Letni promet celotne korporacije FIAT znaša 58 milijard evrov.

V zadnjih tridesetih letih je zaradi Camorre umrlo 4.000 ljudi, kar je več kot v primeru drugih kriminalnih ali terorističnih organizacij, kot so IRA, ETA, islamske teroristične skupine in Cosa Nostra. 

Številni klani, ki pripadajo Camorri, vladajo gosto poseljenemu območju, ki vključuje provinci Neapelj in Caserta. Meje tega ogromnega in nevidnega kraljestva pa se vse bolj širijo.

Camorra ne služi denarja zgolj z dejavnostmi, kot je prekupčevanje z mamili ali orožjem. Posluje tudi na področju gradnje, turizma, transporta, bančništva, se ukvarja s trgovino z oblačili, hrano ali gorivom, odpira trgovine, restavracije, kinematografe. Ogromne zaslužke, ki jih prinašajo te dejavnosti, vlagajo v številne zakonite dejavnosti, ki segajo daleč onkraj meja, tudi Tajvana ali Aberdeena. Sodeluje celo pri rekonstrukciji porušenih stolpov v New Yorku.

Njeni člani, ki jih je na tisoče, pripadajo vsem družbenim slojem. Zdravniki, poslovneži, kemiki, strojniki, gradbeniki, smetarji, čistilci, psihologi, krojači, kmetje. Vključuje tudi otroke, ki so "zaposleni" kot prekupčevalci, vohuni ali celo vojaki. V trenutku se iz nedolžnih otrok prelevijo v morilce. Protimafijski oddelek ocenjuje, da mafijska vojska šteje 25.000 vojakov, neposredno pa jo podpira še 200.000 ljudi. 

S svojimi konkurenčnimi cenami ima Camorra monopol nad odlaganjem strupenih odpadkov. Številna podjetja iz severnega in osrednjega dela Italije že več kot 30 let s pomočjo posrednikov, povezanih s podjetji, ki so v lasti Camorre, odlaga strupene odpadke na jugu Italije, s čimer zastrupljajo obdelovalne površine in prispevajo k vse večjemu številu obolelih za rakom. Če bi zbrali vse do sedaj nezakonito odložene odpadke na treh hektarjih zemlje, bi nastala gora, visoka 14.600 metrov, kar je dvakrat več od najvišje gore na svetu.

Scampia, predmestje severno od Neaplja, je največji "odprti" trg z drogami. Posamezni klan dnevno zasluži približno 500.000 evrov. Prav tu je znotraj enega najmogočnejših klanov februarja 2004 prišlo do silovitega spora, ki je v le nekaj tednih terjal neštete žrtve.

Zgodbe v filmu odražajo realno stanje. So dejstva, ki so se in se še dogajajo v Neaplju, njegovem predmestju Scampii ali na območju Caserte. Tam, in še marsikje, so življenja več tisočih ljudi, od katerih so mnogi otroci, podvržena kriminalcem in neprestanemu nasilju.    

Roberto Saviano

Igralska zasedba

Toni Servillo
Neapeljčan je izjemno uspešen režiser in igralec. V teh dveh vlogah se je dokazal v številnih gledaliških projektih, med katerimi gre izpostaviti igre Ritorno ad Alphaville, Partitura, Rasoi, Ha da passà a nuttata, Zingari, Sabato, domenica e lunedì, Il Misantropo, Tartufo, Le false confidenze. Režiral je tudi uspešnice L’uomo dal fiore in bocca, Natura morta, De Pirandello a Eduardo, L’uomo dal fiore in bocca, Sik Sik, l’artefice magico, Benjaminowo: padre e figlio, Il lavoro rende liberi, ter nazadnje Trilogia della villeggiatura.

Svoj prvi mjuzikl, La cosa rara, je ustvaril leta 1999. Sledili so Libretto, Le nozze di Figaro, Arianna a Naxos, Il marito disperato di Cimarosa, Fidelio in L’Italiana in Algeri.

Prve filmske vloge je odigral za režiserja Maria Martona, in sicer v celovečercih Death of a Neapolitan Mathematician, Rasoi, La salita in Rehearsals for War. V filmih One Man Up, The Consequences of Love, Il Divo je sodeloval s Paolom Sorrentinom. Igralsko zasedbo je dopolnjeval še v filmu Red Moon Antonia Capuana, Notte senza fine Elisabette Sgarbi in The Girl by the Lake Andree Molaiolija.

Maria Nazionale
Svojo kariero je začela s svetu glasbe in velik uspeh dosegla že s prvim albumom, Maria Nazionale. Odprla si je pot do številnih televizijskih oddaj in koncertov, leta 1994 pa posnela album Adda passà ‘a nuttata, zbirko neapeljskih pesmi, napisanih med obdobjem ameriške okupacije Neaplja do konca 60-ih let prejšnjega stoletja. Z albumoma Napoli ti amo in Storie ‘e femmene se je uveljavila kot ena najbolj priljubljenih neapeljskih pevk. Ob koncu tisočletja je izšel album Sentimenti, na katerem so se znašle pretekle uspešnice. Leta 2004 je izdala prav tako uspešni album Maria Nazionale le classiche.

Neapeljčanka je nastopila v različnih gledaliških produkcijah, med katerimi so Palummella zompa e vola, Pensieri di donna, Eden teatro, Suggestioni sonore in‘Na sceneggiata. Svoj najnovejši album, Puortame a Cammenà, je izdala aprila 2008.

Filmska ekipa

Matteo Garrone (režiser in scenarist)
Leta 1996 je prejel nagrado Sacher za režijo kratkega filma Silhouette. Leto pozneje je režiral prvi celovečerec, Terra di Mezzo, ki ga je producirala njegova produkcijska hiša Archimede. Leta 1998 je v Neaplju posnel dokumentarec Oreste Pipolo, fotografo di matrimoni, sledil pa je drugi celovečerec Guests, ki mu je med drugim prinesel nagrado Kodak na beneškem filmskem festivalu in nagrado za najboljši film na filmskem festivalu v Valenciji. Njegov tretji celovečerec Roman Summer se je premierno zavrtel leta 2000 na beneškem filmskem festivalu.

Matteo Garrone je prepričal tako kritike kot občinstvo s filmom The Embalmer, ki so ga predstavili leta 2002 na 55. izvedbi filmskega festivala v Cannesu. Filmu sta pripadli nagradi David di Donatello za najboljši scenarij in najboljšega stranskega igralca, nagradi Nastro d’argento in Ciak d’Oro za najboljšo montažo, nagrade Fellini za najboljšega producenta, scenarij, fotografijo in filmsko distribucijo. Leta 2005 je njegov celovečerec First Love na berlinskem filmskem festivalu prejel srebrnega medveda za najboljšo filmsko glasbo. V isti kategoriji so mu dodelili tudi nagradi Nastro d'argento in David di Donatello.

Roberto Saviano (pisec in scenarist)
Gomorrah je njegov prvi roman, ki se je v Italiji prodal v več kot 1,2 milijonski nakladi ter zaenkrat prevedel v 42 jezikov, pred kratkim tudi v slovenskega. Leta 2006 je Saviano prejel nagradi za literature, Giancarlo Siani Award in Viareggio Repaci.

29-letnik je zaradi protimafijskega romana, informacij, ki jih je podal italijanski policiji, ter groženj mafijskih šefov med procesom Spartacus že od 13. oktobra 2006 pod strogim policijskim nadzorom. Mafija obljublja, da ne bo dočakal božiča.

Komentarji

12.12. 2008 ob 15:00

med boljšimi filmi, sploh pa knjiga je zanimiva

— kosta
20.12. 2008 ob 14:49

odličen film,vreden ogleda

— asis
29.12. 2008 ob 0:00 zvezdica

COMMORA

Senca, smrt,
obsevano zatilje

smrad v zatohlih
pisarnah

ti in oko
utripata

v ravnini
zločina

Igor BIzjan, filmski pesnik

— IGOR BIZJAN
2.1. 2009 ob 17:20

ne vem kako bi ga ocenu.
mujo mukič,filmski kritik

— mujo
2.1. 2009 ob 17:20

Poleg zlate palme si zaluži vsaj nominacijo za oskarja! Preden greste film gledat, si preberite zgornji članek o filmu. Tako boste lažje zastopili film na začetku, sicer boste dobili občutek da je vse zmešano. Priporočam ogled!

— Matej
5.1. 2009 ob 17:53

Men osebno gniu folm do konca....js sm šu na sredin vn....škoda dnarja....kr ke neki u 3 dni....

— Tadej
20.1. 2009 ob 0:00

zakon!!!

— ww
23.1. 2009 ob 0:00

sem pričakoval dober film,

je pa totaln CRAP, med filmom je šlo celo ene 5 folka ven...

pa ne govoriti da je treba razumeti ali kaj takega, ---->> CRAP!

Lep pozdrav

— ales
25.1. 2009 ob 0:00

Boljše kot tako niso mogli prikazat življenje Napolija. Zelo dober film
Podnapisi so obvezni

— Simon
25.1. 2009 ob 13:45 zvezdica

Okej.. film dobro predstavi (tragično) situacijo v južni Italiji, je pa skoraj popolnoma brez rdeče niti ali kakršnegakoli konkretnega zapleta. Človek se izgubi v nepovezanih dogodkih in kupu likov (ki so si na trenutke neprijetno podobni).
Od filma se odnese nekaj novih spoznanj o grozotah tega sveta in depresiven preostanek dneva.

— Bailey
30.1. 2009 ob 10:35 zvezdica

Bailey, eno repliko mam na tvoj komentar.Preveč ameriških filmov si gledu,
vidim po tem kar si prčakovau od filma.Na ti povem neki;jst sm živeu v Napoliju,
7let, nastanjen sem biu mogoče kakih 20min peš od Scampie,naselja katero je
središče dogajanja celega filma.To kar je režiser prkazu skoz film,je skor 100
realno, s kamero je posneu film na tak način,kokr da bi gledalec dejansko
biu tam,da občuti vpliv camorre na ulici v vsakdanjem lajfu med navadnimi
smrtniki.Js sm to občutu to in ti povem,da je prou neverjetno,kako je folk povezan s camorro!Ne morš si mislt kakšn vpliv majo na vlado,policijo,šport..
da ti ne govorim o navadnem folku,od šolarjev,mesarjev,natakarjev,nogometašev...za informacijo.
lp

— kiksy
15.8. 2010 ob 15:30

Sem bral knjigo ,ki je odlična.Film pa je tudi zelo dober. Napet..kriminalka pač.
Ampak ta film je res poseben.Ta film bi gledal do onemolosti.
Priporočam ogled,nebo vam žal.

— Jan
19.8. 2010 ob 12:35

1.gommora
2. babica, originalni ruski naslov: babusya
3.schindlerjev seznam

1001. ameriški žnj filmi

— boštjan
20.12. 2010 ob 18:53

otroci škoda vašega časa ker ga ne bote razumeli.

— ime
25.11. 2013 ob 16:40

Film je totalni prikaz Neaplja v vsej svoji jebi tega dela sveta.

— Italiano

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.