Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Gola resnica

None
komični dokumentarec
V slovenščini
Na sporedu od: 26.2.2009, Kolosej Ljubljana
26.3.2009, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 29min / 89min
Leto: 2008
Država: Slovenija
Jezik: slovenščina
Scenarij: Franci Kek in Vojko Anzeljc
Režija: Vojko Anzeljc
Na volitvah za predsednika države leta 2007 se med kandidati pojavi tudi Artur Štern, a gre zgolj za medijski eksperiment v režiji Francija Keka in Vojka Anzeljca, ki želita s komičnim pristopom in skritimi kamerami v stilu filmov Fahrenheit 9/11 in Češke sanje prikazati moč in korektnost medijev, stranpoti volilne zakonodaje ter odzive in nestrpnost Slovencev.
Napovednik

Celovečerni dokumentarni film Gola resnica govori o tem, kako je v sodobnem svetu medijev resnica skoraj neobstoječa dobrina. Avtorji smo pripravili in posneli največjo skrito kamero v zgodovini Slovenije, v katero so bili zajeti pravzaprav vsi Slovenci. Na predsedniški kampanji leta 2007 se  kot lažni predsedniški kandidat  pojavi Dr. Artur Štern, ki avtorjema Franciju Keku in Vojku Anzeljcu služi kot platforma prek katere sta izvajala razne medijske eksperimente. Predvsem sta opazovala, kako novinarji reagirajo na izjave, ki jih podaja Artur, kako se odzovejo, ko izvedo nekaj nenavadnega in kaj vse so mediji pripravljeni sprejeti in prikazati za čim večjo gledanost novic.

Drugi segment prikazuje kako je Franci Kek s serijo skritih kamer ljudi zavajal o resničnosti dogodkov, le tako, da je ponaredil časopisne članke. Avtorja sta skušala ugotoviti, koliko ljudje verjamejo novinarjem in ali je dovolj že samo to, da je nek podatek v časopisu.

S tem je bil nekako sklenjen medijski krog,  ki obsega ljudi, ki bi bili radi v medijih, novinarje, ki so del medijev in gledalce, ki so medijski odjemalci.

Tretji povezovalni segment filma raziskuje, kako ljudje pravzaprav dojemamo realnost, koliko so naše misli sploh zmožne dojeti resničnost. Ta segment je narejen interaktivno, tako, da direktno naslavlja gledalca in ga preizkuša, kako bo reagiral na določene posnetke.

Četrti segment pa zajema zgodbo, ki na duhovit način pripoveduje, kako je film nastal. Ker je to dokumentarni film in celo eksperiment, marsikaj ni šlo po  načrtih, tako sta v sam eksperiment zajeta tudi avtorja, ki o tem iskreno poročata.

V filmu se pojavi tudi Jasmina Ržen, ki je občinstvu znana iz resničnostnega šova Big Brother. Igrala je  ljubico predsedniškega kandidata dr. Arturja Šterna in s tem pripomogla k odmevnosti lažnih tračev.  Prav tako je sodelovala pri skritih kamerah, kjer je igrala svingerko in bivšo zapornico.

Pri skritih kamerah je sodeloval tudi Sašo Đukić, znan kot "Mama Manka", ki je izvrstno upodobil svingerja, bivšega zapornika in protikadilskega inšpektorja, s čimer je podpiral akcije Francija Keka.

V snemalni ekipi filma so sodelovali direktor fotografije Miha Tozon, Miha Čelar in Luka Karničnik.

Film bi lahko poimenovali tudi komični dokumentarec, saj resno temo o moči medijev v našem življenju, obdeluje na sproščen in duhovit način, zato je primeren za najširše občinstvo.

Komentarji

8.2. 2009 ob 13:07

Zanimivo... :)

— Kekec
20.2. 2009 ob 0:00

Ej, zadeva je že v osnovi dobr zastavljena, tko da pričakovanja so velika!!!

— BoruT
25.2. 2009 ob 0:00

Bomo danes vidli kako je vse skup izpadlo. Vse dobro.

— France iz slovenije
25.2. 2009 ob 18:34

velika pričakovanja? neeeeee nenenenn eneeee.... tole bo KR NEKI...

— awesomeness
26.2. 2009 ob 14:15

JOOOOj te slovenici nisoo sposobni niti risanke narest a ne film, joooj ne si delat bruk prosm

— Lalala
27.2. 2009 ob 0:00

ful je dobr dokumentarc

— Tejcy
27.2. 2009 ob 0:00

Film za razmislit, pa še nasmejiš še zraven ko nor!!!!

— jure
27.2. 2009 ob 14:28

Film mi je bil zelo všeč. Je odličen, preprost, smešen,... Predstavlja nekaj novega v slovenski kinematografiji. Je eden najbolj zanimivih dokumentarnih filmov, ki sem jih gledal.
Ogled priporočam!

— Neno
27.2. 2009 ob 14:31

Hud film, to si pa res morte ogledat

— jst
27.2. 2009 ob 20:03

Zabaven in poučen medijski streaptease! Uživajte v Goli resnici!

— Piko
27.2. 2009 ob 20:03

Če ste morda kdaj pomislili, da je najboljši slovenski film že doživel Zadnjo večerjo... je čas, da se vam zgodi še Gola resnica!

— Klemen
27.2. 2009 ob 20:03 zvezdica

Američani bi rekli: »Must see!« Toda, hvala Bogu… ob tem filmu lahko ponovno ugotovimo, da nismo še čisto poamerikanjeni… in… da tudi nikoli ne povsem ne bomo… Film Gola resnica priznava in uporablja zglede, tehnike in prakse filmsko in še kako drugače bolj razvitega sveta kot je slovenski. Obenem pa vnaša v dokumentarno in režirano filmsko pripoved naš vsakdan, hrepenenja, strahove, pritlikavosti, veličino, humor… bleščečo kreativnost in racionalnost filmskega ustvarjanja z minimalnim proračunom. Bleščečo iznajdljivost našega preživetja…
Gola resnica nas zabava, obenem pa nas na nevsiljiv in nepridigarski način razgalja samemu sebi in drugega drugim… Zato, da bomo malo vedrejši, malo boljši… in zato, da se bomo imeli raje… samega sebe… in med sabo… Skratka, povejmo si v našem jeziku: »Pomembno je videti!«

— Miran
27.2. 2009 ob 20:03

ej, superca. franci kek s svojimi prigodami v skriti kameri, sploh tista z indijcem, ki verjame, da bo vojna, pa se par takih ... izjemno. se dobro, da ta dokumentarec ni resen. da skrbi, da se gledalci zabavamo, ceprav tisto z mozgani je pa ze malo nagnusno no...

— cebelica
27.2. 2009 ob 20:04 zvezdica

.... smesno, zabavno, poučno... za vse, ki jih zanima, kako je kaksna stvar zaigrana iz ozadja. mislim na medije in to. pa najbolj sem se nasmejal raznim domislicam s pestrimi slikovnimi komentarji. fajn. razigrano narejeno. komedija z malce resnim podtonom. to, da je dokumentarec sploh ne moti.....

— ciha
28.2. 2009 ob 0:00

TA film pove cemu nasedamu MEDJEM film je za mene uspesnica

— lioo
28.2. 2009 ob 0:00 zvezdica

S čutili človekov um zre okolico, jo zaznava, sprejema dražljaje, iz njih ustvarja z besedami sestavljene misli, razlage, ugotovitve, občutja in navodila svojemu telesu in okolici.
Človeštvo je del velikega načrta po katerem je nastalo Stvarstvo in se razvija po ustreznih evolucijskih zakonih. Katere so glavne naloge človeka in človeštva? Kaj moramo spoznati, da bomo lahko uresničili svoj namen?
Potrebujemo več znanja, volje, hrabrosti, vztrajnosti, ponižnosti,… Potem bomo spoznali naše prave speče potenciale, razumeli Njegovo in našo edino resnično skupno govorico. Njemu bomo dali ime Vir življenja, Resnica, Eno, Vse, Bog, Izvir, Ustvarjalnost, lahko ga bomo klicali po imenu, ki si ga sami izmislimo ali si ga je že kdo pred nami. Odvisno od tega, kateri Njegov del je bolj prisoten v našem zavedanju. Jezik pa bo en sam: Ljubezen.

Nocoj bo govora o Ljubezni,
in jutri zvečer prav tako.
Pravzaprav ne vem za nič bolj primernega,
o čemer bi lahko govorili,
dokler ne bomo umrli!

(Hafis-Šems ed-Din Muhamed 1321-1389)

Na planetu Zemlja se iz generacije v generacijo povečuje število ljudi, ki so pozorni in ljubeči in častijo, občudujejo in spoštujejo vse, kar je tega vredno. Hrani jih Ljubezen in oddajajo Ljubezen.
Sonce brezpogojno ljubeče s Svetlobo in Toploto hrani vse v svojem sistemu. Hrani se z Ljubeznijo, ki prihaja z nivojev, ki so višji od fizičnega univerzuma. Vse več je ljudi, ki brezpogojno ljubijo vsakogar in vse.

V 20. stoletju je uspelo ljudem pobiti več kot 150 milijonov soljudi. Nekateri viri ugotavljajo in zatrjujejo, da celo nekaj milijonov manj.
Nisem moje telo, niti nisem um. Sem duša, iskra življenja, z nevidnimi nitmi povezan z Virom in z vsem. Začasno domujem v človeškem telesu. V čudovitem, od vseh fizičnih teles najvišje razvitem človeškem telesu.
Ali je res mogoče, da takšno priložnost zapravim?
Večinoma so naše želje prepojene s sebičnimi motivi in njihovo uresničevanje ne služi zadovoljevanju naših resničnih naravnih potreb. V svetih spisih modrosti so poželenje, pohlep, jeza, navezanost in ego omenjeni kot največji zamegljevalci resničnosti in imajo močan vpliv na um, ki si izmišlja vse mogoče umetne potrebe, saj je nenehno nezadovoljen.
Nobenega problema človeštvo ne more rešiti, dokler se bo ukvarjalo s posledicami, za vzroke pa bo zmanjkalo časa. To je bolezen, ki je ozdravljiva. Kritika te bolezni ne bo ozdravila. Zdravilo je Ljubezen. Odkritosrčen, iskren, otroški smeh pa pomaga, da v sebi iskrico Ljubezni, ki nam je vsem dana, začutimo še pred smrtjo. In morda nam ne bo treba na pomoč klicati najmogočnejšega zdravilca z druge strani – Zlo.
Če je film ali ideja podobna kakšni od prej me ne moti, saj žena ne reče možu, »Kaj me boš objemal in poljubljal, saj si me že lani!«. Malo smo pozabili negovati in zalivati. Spremembo bo moral narediti v sebi vsak sam.
K takim razmišljanjem me je vzpodbudil tudi ta film in zato čestitam vsem, ki so sodelovali. (Jani U.)

— Jani U.
28.2. 2009 ob 14:42

imel sem to srečo, da sem si film ogledal en dan pred uradnim prihodom filma v kinodvorane. Film je zabaven, komičen, na nek način tudi poučen skratka primeren za vse generacije za mlade in malo manj mlade. Zato čestitke celotni ekipi.

— Tomaž
28.2. 2009 ob 19:48

Nasmeje in zadane bistvo! Film je še en dokaz, da so najboljši štosi resnični...

— Nika
28.2. 2009 ob 19:48

PA SEJ TO NE MOREŠ VERJET KAK ZANIČ FILM!!!!!
ČE MI KDO PLAČA KO GA NEB ŠLA VEČ GLEDAT, KATASTROFA OD KATASTROFE!!!!
5 NAS JE SEDELO V KINU, SE SPRAŠUJETE ZAKAJ?
FILM JE ČIST TAK KOT DA BI U ŠOLI SEDEL PA POSLUŠAL POUČNI DOKUMENTAREC O ČLOVEŠKIH MOŽGANIH!!!
OJEJ, RAJ BI KLOŠARJU DALA TISTIH 5 EUROU K SM JIH DALA ZA KARTO!!
RES MOREŠ BIT NOR DA GREŠ KAJ TAKEGA GLEDAT!!

— katastrofa
1.3. 2009 ob 0:00

Men je ta film kr neki. Sm ga gledu ucer.

— maki
1.3. 2009 ob 0:00

Res odličen film.
Priporočam ogled vsem želnjim smeha in tistim,ki bi radi videli kakšno kontrolo nad našim življenjem imajo mediji.

Vse čestitke avtorjem.

— Miha
2.3. 2009 ob 0:00 zvezdica

Zabava s poanto!

— Alen
2.3. 2009 ob 16:47

film je odličen!
priporočam ga vsakomur. verjamem, da se nekaterim zdi krneki, ker je namenjen takim, ki znamo razmišljat s svojimi glavami.
butcem pač ni namenjen, zato butcem odsvetujem ogled!

— Sašo
2.3. 2009 ob 16:47

"katastrofa" saj ti ne zamerimo pač nisi na višji razvojni stopnji kot od 12-14 letnik:) drugače pa je blo zanimivo kak smo ljudje nasedli tej kanditaturi, ampak najbolj interesantno mi je blo da POP TV sploh ni pregledal "dokazov" tistih tisoč podpisal ampak je kuj objavil.

— lepotec
3.3. 2009 ob 0:00 zvezdica

Tako obupnega filma se nisem gledal. Zagotovo je to najslapši film ever! Ali poznate obcutek, ko te je sram zaradi pocetja drugih? Ta obcutek me je spremljal skozi cel film.
Filmu manjka prave vsebine, umetno so ga raztegnili in tako se kadri vlecejo, vidi se da igralci nimajo igralskega talenta, razn Francija.
V filmu so smešne 2 minuti. In to so Francijeve skrite kamere na tržnici, ki smo jih pa tudi že lahko videli. Film bi moral biti dolg 2 ali 3 minuti.
Vse je raaaazvlečeno, vsi kadri so predolgi.

Že sam začetek filma razjezi gledalca, ko mu film zeli povedati gledalci vi ste slepi, nevedni....in potem nekaj osnov iz psihologije iz srednje šole, ki jih reees vsi vsi vejo. Film pa misli, da ti odpira oci.

Res nevem kako sta se avtorja sploh upala podpisati pod tako, tako zanic film. Tukaj sta sla res globoko pod svoj nivo.

— Anze
3.3. 2009 ob 0:00 zvezdica

Hja; ne glede na vso (ne)ozaveščenost o medijih, se človek ponovno vpraša, čemu vse slepo verjamemo in zaupamo. S skepso do spoznanja
je vsekakor "cenejša" metoda, kot tista z (lastno) izkušnjo.
Gledljiv in predvsem poučen dokumentarec, za katerega pa se bojim,
da ne bo dosegel tistih, ki bi ga najbolj potrebovali........kavelj22.
Pohvala ideji in ustvarjalcem...!!

— Kavelj
4.3. 2009 ob 0:00 zvezdica

Ta film morate nujno pogledat. Duhovito, poučno in priporočljivo za vsakogar, ki se mu zdi, da mu je vse jasno.... :)

— jst
5.3. 2009 ob 0:00

še več takih skitih kamer bi morali imeti,kajti v tem se pokaže marsikatera resnica.

— bojan
5.3. 2009 ob 0:00

fajn film res sm uzivo:D:D:D:D:)

— mhm
6.3. 2009 ob 0:00

Koga bi naj nategnili? Slovence?. Kreten je nategnil samega sebe, saj ni zbral niti 500 podpisov, da bi sploh lahko kandidiral. In v čem je torej poanta filma. Ko mu ni ratalo, so morali nekaj najti in zdaj sodijo Slovence na osnovi bednih 500 podpisov, ki jih je dobil od kolegov in klošarjev. Prosim vas lepo!

— zvone
6.3. 2009 ob 0:00

tipični primer masovne manipulacije ljudi s strani medijev imamo ravnokar na temo zbiranja podpisov o referendumu za vstop Hrvaške v Nato, kjer mediji pridno molčijo, da pravkar poteka zbiranje podpisov, predstavljajo "argumente" samo tisitih, ki so proti referendumu itd.
Ljudje se osredotočajo na mejo s Hrvaško, ki res nima veze z Natom, ne vejo pa kaj je sploh Nato v resnici. Če bi ljudje vedeli, da je Nato samo orodje zahodnega sveta za prevlado in nadzor nad še zadnjimi samostojnimi državami, ki so se ohranile v svetu, bi drugače razmišljali. Če bi vedeli, da nato ni obrambna, ampak napadalna organizacija, če bi vedeli, da imamo v medijih vsak dan polno laži, če bi vedeli kaj počne Nato v Afriki, če bi vedeli in se zavedali da smo hlapci in slepci, če bi vedeli....

— Gregor
6.3. 2009 ob 0:00

super film. V resnici nas mediji "vozijo" kot male otroke še veliko bolj kot se hoče prikazati v tem filmu, a se večina sploh ne zaveda. Še več takšnih filmov bi moralo biti..

— Marko
6.3. 2009 ob 15:49

velika pričakovanja? neeeeee nenenenn eneeee.... tole bo KR NEKI...

— Tjaša
13.3. 2009 ob 15:50

boring as s*i*t+h!

— Dr.Bizzaro
14.3. 2009 ob 0:00

Bedno. To je najbolj beden in neumen film svetovnega izvora. Ne ga it gledat.

— sexfan
14.3. 2009 ob 15:36

V Uvodu in Zaključku je filem precej dolgočasen v jedru pa... Raje ne bom govoril, kar sami si poglejte.

— X
18.3. 2009 ob 17:23

zaaakon film..res konc hud
vredno ogleda!

— candy*
20.3. 2009 ob 15:24

franci kek je ful fajn in artur štern je najbljši. jaz sem ga vidla ko je snemu.miha čelar pa je obup.no rada bi film pogledala še enkrat.

— tjaša
20.3. 2009 ob 15:24

štern je the best moj fotr ga pozna

— dečo
25.3. 2009 ob 0:00

EJ FOLK NE IT GLEDAT TEGA FILMAAAAAAA K JE KR EN SAM SKRITE KAMERE SO ANALIZIRANE PA TO SO TISTE K SO ŽE STOKRAT BLE POTVJU KR NEKI NE IT GLEDAT ŠKODA KEŠA!

— jože
2.4. 2009 ob 17:27

zelo čudaški film

— nina
7.12. 2009 ob 14:25

kdo si upa rečt da je film smotan

— vvnvn
24.12. 2009 ob 15:22

Artur je kmet!!! Idiot največji...

— Sandi
5.1. 2010 ob 12:34

svaka čast.....včerej gledau
kot da so mi vkradli idejo :)
to je bil moj plan posnet tak film :)

— Rudi Stupić
12.3. 2010 ob 16:14

Film je zelo zanimiv. Meni je dal mislit. Predvsem pa, če mu pustiš, ti odpre oči in ti pove, da ne vsemu verjet!
Mediji nam vsak dan vsiljujejo novice, ki so bolj ali manj nepomembne, mi pa vse kupimo. Mislim da film želi predvsem ''streznit'' Slovence, naj pogledajo malo širše ali v odzadje vsega skupaj.
Drugače se mi pa zdi ideja zelo dobra, odličem projekt, ampak sam film me je malo razočaral. Nekateri kadri so namreč zelo razvlečeni ter tudi zvok in slika nista najboljša.

— slavka

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.