Kolosej
Film distribucije Slovenski filmski center

(FSF 2020) Gmajna

Gmajna
drama
Na sporedu od: 7.10.2020, Kino Komuna
1h 35min / 95min
Leto: 2020
Država: Slovenija
Scenarij: Sebastian Korenič Tratnik
Producent: Jožica Blatnik
Gmajna kot pojem zaznamuje tako srenjo kot skupnost oz. skupno last. Gmajna je tudi ime slovenske vasi s starajočim se prebivalstvom, ki se sooča z radikalnimi spremembami v postsocialističnem svetu. Ta je občutno drugačen od sveta njihove jugoslovanske mladosti. Poetično delo filmske historiografije predstavlja intimna pričevanja starostnikov, ki skozi osrednjo metaforiko iz zgodovine slovenskega naroda premišljujejo ne le o slovenski zemlji ali slovenski državi, temveč predvsem o osebnih zgodbah, ki so jih odživeli na gmajni svojih lastnih zgodovin.


Gmajna (95 min)

TEKMOVALNI · ŠTUDIJSKI · DOKUMENTARNI


2019 · 95 min · barvni · STEREO · DCP · 16:9

V slovenščini z angleškimi podnapisi.


PRODUCENT
Jožica Blatnik
PRODUKCIJSKA HIŠA
UL AGRFT

 

‘Gmajna’ is a Slovenian word denoting mark, i.e. land held in common by a community, or such a community. Gmajna is also the name of a Slovenian village with an ageing population struggling to cope with the radically changing post-Socialist world, one dramatically different from the world of their Yugoslav youth. The poetic work of cinematic historiography features intimate accounts by seniors who use the basic metaphors of Slovenian history to ruminate not only on Slovenian land or state, but above all on the personal stories they have lived out on the common land of their own histories.

 

REŽISER
Sebastian Korenič Tratnik
SCENARIST
Sebastian Korenič Tratnik
MONTAŽER
Olga Toni
DIREKTOR FOTOGRAFIJE
Boj Nuvak
OBLIKOVALKA ZVOKA
Julij Zornik

 

Izjava režiserja:

Gmajna kot filmsko delo poetične historiografije predstavlja svojstven modus zgodovinjenja, ki je interen mediju gibljivih slik in faktografskim kapacitetam njegovega zapisa. Predvsem pa gledalcu omogoči srečanje z nekaj izrednimi osebnostmi, kar je tudi njegov osrednji namen.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.