Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Glasba in besedilo

romantična komedija
Na sporedu od: 22.3.2007, Kolosej Ljubljana
5.4.2007, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 36min / 96min
Leto: 2007
Država: ZDA
Scenarij: Marc Lawrence
Režija: Marc Lawrence
Nekdaj slavnemu pevcu Alexu se ponudi nova priložnost za uspeh, ko ga trenutno najbolj priljubljena glasbenica povabi, da bi z njo napisal in spesnil novo skladbo. Alex na žalost že nekaj let ni imel prave ideje, vendar mu pri tem na pomoč priskoči njegova simpatična cvetličarka, ki je spretna tudi z besedami in tako v Alexu zopet vzbudi stari talent, hkrati pa tudi ljubezenska čustva. Toda oba se morata soočiti s številnimi težavami in strahovi, preden si lahko obetata dobro pesem in srečno ljubezen.

Ohranjevalniki zaslona:
za 1280x1024 [.exe, 3,7 MB] | za 1024x768 [.exe, 2,3 MB]

Ozadja

800x600
1024X768
1280X1024
800x600
1024X768
1280X1024
800x600
1024X768
1280X1024
800x600
1024X768
1280X1024
800x600
1024X768
1280X1024
800x600
1024X768
1280X1024

Zgodba

Alex Fletcher (Hugh Grant) je propadla zvezda iz 80-ih in je primoran nastopati po raznih sejmih in lunaparkih. Karizmatični in nadarjeni glasbenik dobi priložnost, da se vrne na sceno, ko ga trenutna pop zvezdnica Cora Corman povabi, da bi zanjo napisal pesem in odpel duet, vendar obstaja manjša težava - Alex že več let ni napisal pesmi, besedil pa sploh ne... Zdaj pa se mora v nekaj dneh spomniti uspešnice.

V njegovo življenje vstopi Sophie Fisher (Drew Barrymore), čudaško dekle, ki mu pride zalit rože. Vendar to ni vse. Njeno spretno izražanje in občutek za rime vzbudi veliko zanimanja pri glasbeniku, ki mu ne gre in ne gre. Ker ima Sophie za sabo propadel odnos s slavnim pisateljem Sloanom Catesom (Campbell Scott), se le stežka odloči za sodelovanje z Alexom. Toda njuna medsebojna privlačnost se kmalu začne stopnjevati in za klavirjem postane zelo vroče, zato pristaneta pod njem. Kljub temu pa se bosta morala, če bosta hotela doživeti pravo ljubezen in uspeh, soočiti s svojimi strahovi.

Produkcija

Marc Lawrence, ki je napisal scenarij in režiral film, se je za zgodbo poglobil v svet, ki ga je vedno zanimal - svet pisanja glasbe. Če je hotel ustvariti glasbeni par Fletcher & Fisher, je moral preučiti legendarne duete, kot sta bila recimo brata Gershwin. "Prebral sem veliko knjig in gledal ogromno dokumentarcev," pravi Marc. "Pri večini teh legendarnih duetov je eden pisal glasbo, drugi besedila. Vedel sem, da bi iz takih odnosov lahko nastala odlična komedija."

Ko je začel Marc pisati scenarij za film, je imel v mislih le enega igralca za vlogo Alexa Fletcherja, in sicer Hugha Granta, s katerim je sodeloval že pri romantični komediji Dva tedna za ljubezen. "Zame je najboljši igralec komedij," pravi Lawrence. "Vem, da je v mojih scenarijih veliko preveč besed, ampak hvalabogu Hugh nima nič proti. V bistvu se kar znajde z besedami. Z lahkoto je odigral rock zvezdo na eni strani in zgovornega, inteligentnega moškega na drugi."

Granta je scenarij takoj prevzel. "Preberem res veliko romantičnih komedij in redko katera me nasmeje. No, ta me je. Marc Lawrence je zame res duhovit pisec, čeprav mi kot človek nikoli ni bil preveč všeč," šaljivo pripomni Grant.

Lawrence je za žensko vlogo pristopil k Drew Barrymore. "Njej sem z veseljem poslal scenarij. Je zelo spontana in zares smešna," pravi Lawrence. "Prav vsega je zmožna. Ko se nasmeji Drew, se smejijo vsi."

Drew pravi, da jo je projekt pritegnil iz več razlogov. "Način pripovedi je zelo svež. Zame je Marc iz nekega drugega obdobja; njegov stil pripovedi me spominja na komedije iz štiridesetih in tridesetih let prejšnjega stoletja, kjer sta si moška in ženska izmenjala veliko besed. Kot bi gledal tenis."

Lawrence je navdih za zgodbo našel v glasbi iz 80-ih. Ta vrsta glasbe je idealna za glavni lik v filmu, saj je na neki ravni zelo površinski, in tako nekateri ljudje tudi gledajo na glasbo iz 80-ih - ni važna kvaliteta, važno je, da gre v uho.

Andrew Wyatt in Josh Deautsch sta prav za film napisala pesem - hit, ki je seveda v stilu 80-ih, in je glavna uspešnica benda Pop. Na začetku filma lahko vidimo tudi celoten videospot, ki je bil narejen v duhu 80-ih - značilne frizure, ki so jih recimo nosili fantje v skupini Flock of Seagulls, kičasto barvasta ozadja, ozke obleke in tako naprej. Da so se karseda dobro pripravili na snemanje videa, so si ogledali ogromno videospotov skupine Duran Duran.

Igralci

Hugh Grant (Alex Fletcher)
Leta 1987 je naletel na pohvale kritikov po vsem svetu z vlogo v filmu Maurice (Merchant-Ivory), ki mu je prinesla nagrado za najboljšega igralca na beneškem filmskem festivalu.

Sledile so številne filmske vloge: The Dawning (ob Anthonyju Hopkinsu), The Lair of the White Worm Kena Russella, The Big Man (ob Joanne Whalley-Kilmer) in Impromptu Jamesa Lapina. Leta 1993 je zaigral v filmu režiserja Jamesa Ivoryja Ostanki dneva ob Anthonyju Hopkinsu, Emmi Thompson in Jamesu Foxu. Nato je odigral vloge v filmih Razsodnost in rahločutnost, Devet mesecev Chrisa Columbusa ter The Englishman Who Went Up a Hill But Came Down a Mountain Christopherja Mongerja. Nastopil je tudi v britanski komediji An Awfully Big Adventure Mikea Newella.

Grant je postal mednarodna zvezda, potem ko je leta 1994 ob Andie McDowell zaigral v uspešnici Štiri poroke in pogreb Mikea Newella. Vloga mu je prinesla zlati globus in nagrado BAFTA. Še istega leta sta sledili vlogi v filmih Bitter Moon Romana Polanskega in Sirens John Duigana.

Nato je nastopil v trilerju Skrajna meja Michaela Apteda, prvem celovečercu produkcijske hiše Simian films, ki sta jo Grant in Elizabeth Hurley ustanoviila skupaj s Castle Rock Entertainment. Sledil je drugi celovečerec Mickey modre oči.

Grant je ob Julii Roberts odigral vlogo v filmu Notting Hill Rogerja Michella, ki je prvi konec tedna doživel največji uspeh v zgodovini romantičnih komedij.

Aprila 2001 je ob Reneé Zellweger in Colinu Firthu zaigral v komediji Dnevnik Bridget Jones, ki je postala najbolj dobičkonosen britanski film vseh časov.

Izkazal se je tudi v uspešnici Vse o fantu režiserjev Paula in Chrisa Weitza, posnetem po romanu Nicka Hornbyja, nato pa še ob Sandri Bullock v uspešni komediji Dva tedna za ljubezen.

Nato smo ga videli še v drugem delu Bridget Jones, romantični komediji Pravzaprav ljubezen in Ameriških sanjah.

Drew Barrymore (Sophie Fisher)
Je uspešna igralka že od otroštva. Pri šestih je dobila vlogo v filmu, ki je postal ena najbolj priljubljenih uspešnic v zgodovini kinematografije, v E.T. vesoljčku.

Videli smo jo v večkrat nagrajenem Donnieju Darku in Charliejevih angelčkih (prvi in drugi del). Barrymorova je igrala v naslednjih filmih: Prvi poljub, Poročiva se, Pepelkini ljubezenski zgodbi, Home Fries, Vsi pravijo: Ljubim te, Krik, Firestarter, Nepremostljive razlike (nominacija za zlati globus za najboljšo stransko vlogo), Mačje oko (vlogo so napisali posebej zanjo), Gun Crazy (nominacija za zlati globus), Strupena Ivy, Vražja dekleta, Vse, kar si želiš, Nora ljubezen, Batman za vse čase, 50 prvih poljubov.

Med njenimi televizijskimi filmi so Zgodba Amy Fisher, Suddenly love, 15 and Getting Straight, Bogie, Babes in Toyland in Teorija ljubezni. Nastopila je tudi v nadaljevanki 2000 Malibu Road.

Campbell Scott (Sloan Cates)
Je priznani igralec in režiser. Bil je večkrat nagrajen za svojo vlogo v filmu Roger Dodger, pri katerem je bil tudi izvršni producent.

Leta 1996 je režiral neodvisni film Big Night, ki je bil izjemno dobro sprejet med kritiki.

Svoj igralski prvenec je doživel v From Hollywood to Deadwood, takoj zatem sta sledili vlogi v Longtime Companion in The Sheltering Sky Bernarda Bertoluccija.

Igral je še v Dead Again, Dying Young, Singles, The Innocent, Španski ujetnik, The Imposters, Hi-Life, Other Voices, Loverboy, Duma, Hudič v Emily Rose.

Izza kamere

Marc Lawrence (scenarist/režiser)
Svoj režijski prvenec je doživel z romantično komedijo Dva tedna za ljubezen in je že tretjič sodeloval s Sandro Bullock. Pred tem je bil ko-scenarist in producent komedije Lepotica pod krinko, prav tako pa je napisal scenarij za film Naravne sile, v katerem sta zaigrala Sandra Bullock in Ben Affleck.

Poleg tega je napisal scenarija za Life With Mikey, v katerem sta igrala Micheal J. Fox in Nathan Lane, in za The Out-Of-Towners, v katerem sta blestela Goldie Hawn in Steve Martin.

Komentarji

18.3. 2007 ob 19:30

Končno spet neki sporščenega za pogledat. Ob vseh butastih komedijah in parodijah bo tole super. Sploh za vse fane 80's, hehe Hugh pa itak legenda!

— končno
23.3. 2007 ob 15:06

ful kul

— mihaela
23.3. 2007 ob 21:00

ta film pa je res svetovn...so kar solze tekle:D...res super film za nezne duse, ki ne marajo nasilja in imajo rade prave romance..

— Lea
24.3. 2007 ob 12:59

ma ubistvu js tega filma še nism gledala! hehe! ma ga bom šla! h3h3h3h3!

— hmmm...
24.3. 2007 ob 13:01

drew je zakon!

— mtina
24.3. 2007 ob 14:47

supr film!=D

— ...
25.3. 2007 ob 12:32

danes grem gledat ta film z mojo frendico! komaj čakam! stavim da bo ql kr drew barrymore je zakon! je kokola! ajd papa!

— x
25.3. 2007 ob 18:47

Film sm ži gledala in fulaa ql!!:)!!!Ena tistih fajnih ljubeznskih komedij!!!do ma rd romentiki nej gre gledat ku je fulaa ql!!!

— LoVe
26.3. 2007 ob 14:27

juhu!učeri sm šla gledat film! ful dober! se vam splača it gledat!

— x
27.3. 2007 ob 16:09

meni je bil film ful ful dobr ... in priporočam ogled vsem ki se hočejo sprostit ob romantični komediji=))

— me
29.3. 2007 ob 16:31

men je bil ta film res ušeč , muska vsebina vse je fajn...pa tut mal se nasmejiŠ! tko da hitr gledat! pa tut na ta forum. dejte se registrirat! register! www.mywoorld.mojforu m.si

— MCDONALDSGIRL
29.3. 2007 ob 16:33

www.mywoorld.mojforu m.si film je dobr tko kt ta forum! register!

— Missy
30.3. 2007 ob 8:23

Film luštkan, nasmeješ se, glasba superca, vreden ogleda, res.

— Nina
30.3. 2007 ob 12:23 zvezdica

romantična komedija glasba in besedilo je ravno prava za ogled s svojo boljšo polovico, polna je smeha in vsebuje ravno prav romantike da ni pocukrana..

— končno nekaj tud za zaljubljene
31.3. 2007 ob 11:01

ja ta film je bil ful dober ne saj!! no za mene

— kr ena
31.3. 2007 ob 22:20

alo ve kdo če ta pevka cora res obstaja...pa če ve kdo njen naslov od benda

— anja
1.4. 2007 ob 23:24

film mi je bil zelo všeč. ena boljših romantičnih komedij

— jani
2.4. 2007 ob 13:03

Ja,kaj naj rečem,lušten film,najprej sem se sicer bala,da bo preveč pocukran,ker sem obdobje pocukrane glasbe že prerasla. Ampak,če odštejemo nepotrebno zvijanje Core je zgodba res zabavna. Drew Barrymore pa super kot vedno.

— tidy862002@yahoo.com
3.4. 2007 ob 0:35 zvezdica

Hugh & Drew. Pred vami je romantična komedija brez napak. Tisti pravi feel good movie, v katerega se boste zaljubili na prvi pogled. Na prvo sceno in na vse scene, ki sledijo do konca. Hugh Grant, poslednji romantični junak, tokrat igra Alexa Fletcherja, nekdanjega pop zvezdnika in člana pockurane ter super uspešne skupine Pop, ki je v osemdesetih navduševala staro in mlado. Ker so osemdeseta mimo, navdušuje samo še peščico najbolj zvestih oboževalk, zato mu več kot naročena pride ponudba za duet z zelo popularno mlado pevko Coro Corman (Halley Bennett), ki leti dlje od Britney in Christine. Toda Cora hoče glasbo in besedilo. Takšno, da ji bo všeč in takšno, da bo lahko migala in zasenčila Shakiro. Ker Alex nima pojma o besedilih in ker obvlada samo glasbo, pride prav ravno prav zmedena mladenka Sophie Fisher (Drew Barrymore), punca, ki mu zaliva rože in svoj talent za besedila odkrije čisto pa naključju. Zares lepa, zabavna in hudo romantična komedija, kjer štimajo prav vsi prizori. Kjer štima neverjetna kemija med glavnima igralcema. Kjer je Hugh glasba, Drew pa besedilo. Kjer so odlični tudi Brad Garrett kot Alexov menedžer, Kristen Johnson kot Sophiejina sestra in Campbell Scott kot njen bivši ljubimec. Robčki bodo obvezni, toda brez skrbi, tokrat gre za film, ob katerem boste solze točili s stilom. Enkrat zaradi smeha, drugič zaradi ljubezni. Obakrat tako kot je treba, obakrat tako, da vam ne bo nerodno. Tako je, Music & Lyrics je film, kjer bo nerodno tistim, ki ne bodo jokali. Ki se ne bodo smejali in ki ne bodo takoj po ogledu čisto nežno objeli ter poljubili svojega partnerja.

— iztok gartner
5.4. 2007 ob 9:01

ja men je biu film zeeelo ušeč, ker si se lou nasmejau pa tud ena mejhna solzica ti je loh stekla...priporočam !! še posebej parčkom papa***

— aly
5.4. 2007 ob 9:03

aja pa hugh grant je pa toook sexy noo !!

— lena
7.4. 2007 ob 13:22

nism si mislna, da premore naš narod tok primitivizma, kokr ga je izkazu moj predhodnik. drgač pa se mi film ne zdi nč posebnega, preveč tipično ameriški, ma pa vsak svoj okus.

— micena
8.4. 2007 ob 8:11 zvezdica

Film priporocam se posebej za zaljubljence.film je romanticen se dobro odvija a na sredini kar nekako zgubi navdih in nadaljuje z dramo.ocena primerna filmu.

— reziser
8.4. 2007 ob 20:50

ful dor film, hugh je car. vedno mi je biu ful simpatičn ampak v tej romantični komediji je p ful dobr, drew p itak;D.peite si ga ogledat ne bo vam žal

— ful dobr
9.4. 2007 ob 9:56

film sm si ogledala včeraj v novem mestu. bil mi je ušeč, dobra vsebina, dobri igralci, res pohvalno.. je za zjokat, se je za nasmejat. use maš not.. vredno ogleda!

— anonimus
10.4. 2007 ob 22:38

ful ful ful dobr film :) ena boljsih romanticnih komedij po mojem mnenju... definitivno vredno ogleda

— spela
13.4. 2007 ob 15:48

ej folk film ja ful dobr. pejte ga gledat, ne bo vm žal.?

— *maŁa*
20.4. 2007 ob 20:03

Odlicen fim! Priporocam <3

— Kk
29.4. 2007 ob 10:18 zvezdica

film mi je bil simpatičen,z veliko luštne glasbe.čeprav je to zopet romantična komedija s srečnim koncem ji uspe, da te posrka vase in te zadrži pred zaslonom do konca.

— nina
29.4. 2007 ob 21:36

ej taga dobriga filma pa še ne. dejte še kaga tk dobriga sestavit bote vidli ka bo pol če bote take CooL filme delal mislim dobri u nulo čaw

— Maša
21.12. 2007 ob 10:32

full vredi film, pa lepa pesem pa še boljša melodija :) kdor ima rad romantične komedije, se nej kr odpravi v kino

— tejchy
11.7. 2008 ob 2:00 zvezdica

Hugh Grant in Drew Barrymore. Glasbenik in cvetličarka. Sta kot glasba in besedilo - tako zelo različna, če pa se združita nastane nekaj najlepšega. Pesem. In ravno okoli te pesmi se vrti film. Alexu Fletcherju (Grant) je Cora Corman, najpriljubljena sodobna pevka dandanes, dala priložnost, da se njegovo ime tako kot nekoč, ko je slovel s skupino POP! iz 80ih, tudi zdaj pojavi v medijih. Napisal naj bi pesem, ki bi jo lepotička prepevala. A ker Alex obvlada samo glasbo, potrebuje še tekstopisca. Tako spozna Sophie (Barrymore) in v njej odkrije dve stvari. Odličnega pisca besedil in svojo največjo ljubezen.
Odlična, simpatična komedija, ki vam bo ostala v glavi še dolgo po ogledu.
Ocena: 4/5

— fAJŁi
25.12. 2009 ob 12:45

film je res full luštn in je vredn ogleda

— Tiax

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.