Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Gladiator

spektakel, zgodovinski
Podnapisi
Na sporedu od: 17.5.2000, Kolosej Ljubljana
2h 40min / 160min
Leto: 2000
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Douglas Wick, William Nicholson, David H. Franzoni, John Logan
Režija: Ridley Scott

Vojskovodja, ki postane suženj
suženj, ki postane gladiator
gladiator, ki se zoperstavi imperiju

Štiri desetletja so minila, odkar so bojni vozovi in meči na velikem platnu bliskali v epskih dramah o daljni preteklosti. Zdaj vam Ridley Scott ponuja nove veličastne bitke in zgodbo o pogumu in maščevanju v stari rimski areni.
Veliki rimski general Maksim (Russell Crowe) je svoje legionarje spet zmagovito vodil v bitki. Vojna je dobljena, Maksim sanja o domu, želi se vrniti k ženi in sinu, a umirajoči cesar Mark Avrelij (Richard Harris) ima za generala novo nalogo: da zasede njegov prestol.
Zaradi cesarjeve naklonjenosti Maksimu ljubosumni Komod (Joaquin Phoenix) naroči umor Maksima in njegove družine. Maksim za las uide smrti, siloma postane suženj in gladiator v areni, kjer njegova slava raste. Ko pride v Rim, je trdno odločen, da bo maščeval smrt svoje žene in otrok z usmrtitvijo novega cesarja - Komoda.
Maksim ve, da lahko cesarjevo moč uniči le z voljo ljudstva, ki jo bo pridobil le, če bo največji junak v imperiju.

Naj se igre začnejo

Rimski gladiator stoji sredi mogočne arene, zre v cesarja in čaka na njegovo odločitev. Vladar ima v rokah moč, da odloči o življenju ali smrti, njegov palec je obrnjen navzdol, njegov izraz neusmiljen. Hladnokrvno ukaže gladiatorju, da ubije svojega poraženega nasprotnika.
To je prizor, ki ga je na sliki Pollice Verso (prevod: palec navzdol) iz 19. stoletja upodobil Jean-Leon Gerome in je podžgal domišljijo režiserja Ridleyja Scotta. Sliko sta mu pokazala izvršni producent in eden vodilnih pri DreamWorksu Walter Parkes in producent Douglas Wick, nato sta mu v roke potisnila scenarij. "Walter in Doug sta prišla v pisarno in mi na mizo položila reprodukcijo omenjene slike. Podoba mi je pripovedovala o rimskem imperiju na vrhuncu slave in ranljivosti. Hipoma sem vedel, da sta me ujela," pripoveduje Scott.
Parkes je imel scenarij z naslovom Gladiator. Wick pravi: "Pred dvema letoma je prišel k meni Dravid Franzoni in povedal, da bi rad posnel film o starem Rimu. Lotila sva se raziskave in prevetrila vse vidike kultur, ki so obdajale areno. Arena je bila središče dogajanja vseh slojev družbe, vrhunski dosežek arhitekture, kovinske industrije in kanalizacije. Več ko sva zvedela, bolj sva bila prepričana, da bi bila arena pravi kraj za zgodbo."
"V grobe obrise zgodbe smo namestili osrednjega junaka, ki bi gledalce popeljal na čustveno popotovanje skozi to neverjetno obdobje," pravi Parkes. "Ko je scenarij dobival svojo končno podobo, smo vedeli, da bo težko najti režiserja, ki se bo spopadel že s samim fizičnim obsegom in videzom filma, ne da bi pri tem zasenčil posamezne like in zgodbe. Od začetka je bil Scott na vrhu našega seznama."
Scott pravi: "Zabava je bila pogosto orodje voditeljev, s katerim so zapeljevali pozornost izkoriščanih množic. Tudi najbolj tiranski vladar mora svojim zatirancem ponuditi zabavo. Gladiatorske igre so bile take vrste zabava in zapeljevanje pozornosti. Naša zgodba nakazuje, da za ta razmerja velja pravilo: če se junak vzdigne nad pokolom v areni, njegova priljubljnost med množicami zatrese prestol še tako trdnega in mogočnega vladarja."
Kljub navdušenju se je Scott zavedal, da se podaja v žanr, katerega priljubljenosti še niso preizkušali na današnji generaciji. "Spartak je nastal pred štiridesetimi leti, Ben Hur še pred tem," pravi režiser. "Ta dva filma sta del moje mladosti. Zdelo se mi je, da je na pragu novega tisočletja morda pravi trenutke, da opomnimo na obdobje, ki je trajalo več kot dva tisoč let - ne le zaradi zgodovine, ampak zaradi dejstva, da je šlo za največjo vojaško in politično silo doslej."
Ustvarjalci filma so se zavedali, da je ključ do uspeha igralec, ki bo upodobil Maksima. "Maksim je duša filma," pravi Wick. "Najpomembneje je bilo najti igralca, ki bi odražal surovost mogočnega vojskovodje in hkrati strogo načelnost in dostojanstvo. Kmalu smo začeli govoriti o Russellu Crowu."
Vlogo Komoda, ki po smrti Marka Avrelija zasede prestol rimskega cesartva, so namenili Joaquinu Phoenixu. Njegovo sestro Lucillo je upodobila Connie Nielsen, v vlogi Marka Avrelija je zaigral Richard Harris, derek Jacobi je senator Gracchus, pokojni Oliver Reed je trener gladiatorjev Proksimo.
Vloga gladiatorjev je zahtevala ogromne fizične napore. S pomočjo kaskaderjev so odigrali nepozabne gladiatorske boje. Crowe priznava: "Že pred tem filmom sem posnel kaj fizično napornega, nikoli pa si nisem mislil, da bo tako hudo. Sredi snemanja me je prešinilo, da bi namesto vloge Maksima moral sprejeti vlogo avtobusnega sprevodnika."
Prizori mečevanja so zahtevali natančno postavitev in dolgotrajno vadbo, da bi tako zagotovili varnost vseh udeleženih. Mojster borilnih veščin Nicholas Powell, ki je sodeloval pri nastajanju uspešnice Braveheart, je bil odgovoren za koreografijo neštetih prizorov bojevanja z meči. Uril je igralce in kaskaderje in 1000 statistov, ki so sodelovali v vsesplošni bitki. Vse je bilo pod strogim nadzorom.
A ene skupina akterjev v areni je bila vendarle nepredvidljiva: tigri, za katere sta bila odgovorna Paul Raynolds in Thierry Le Portier. Producent Lustig pravi: "Tigri so velike muce: lahko jim ukazuješ, a redko ubogajo." Reynolds dodaja: "Tigri so odraščali v ujetništvu in so popolnoma ukročeni, a pred nosom so jim skakljali ljudje, ki so jih imeli za igračke, zato smo bili še toliko bolj previdni."
Tudi s konji so bili previdni. Crowe pravi: "Konj takoj začuti, da ni popolnoma nadzorovan. Če začuti strah, se bo nemudoma odzval: Če te je strah, se mi spravi s hrbta, ker bom tole prav dobro opravil tudi brez tebe!."
Ker se razteza čez tri letne čase in štiri dežele, je bil film tudi logistično zelo zahteven. Lustig pravi: "Včasih se mi je zdelo, da snemamo štiri različne filme, ker smo koordinirali delovanje štirih filmskih ekip: ena je bila v Londonu, druga na Malti, tretja v Maroku, osrednja ekipa pa se je premikala iz prizorišča na prizorišče."
Scott zaključuje: "Gladiator nikoli ni bil mišljen kot nova ali pa še ena stran zgodovine. O rimskem imperiju je bilo že veliko napisanega, a še vedno je vprašanje, koliko je v tem resnice. Čutil sem, da moram pokazati pravo vzdušje tistega obdobja, ne glede na zgodovinska dejstva. Koneckoncev gre za film, ne za arheološko izkopanino."

O igralcih

RUSSELL CROWE (Maksim) je bil pred nedavnim nominiran za oskarja v drami Michaela Manna The Insider. Vloga tobačnega mogotca dr. Jeffreyja Wiganda mu je prinesla nominacijo za Zlati globus, Bafto, nagrado losangeleških filmskih kritikov in številne druge.
Crowe se je rodil na Novi Zelandiji, odraščal je v Avstraliji in igral v številnih avstralskih uspešnicah (The Crossing, Proof, Romper Stomper, Hammers Over the Anvil). Leta 1995 je debitiral v ameriškem filmu - v vesternu The Quick and the Dead, zatem pa nastopil v uspešnicah L.A. Confidential, Mystery Alaska, Virtuosity, Heaven"s Burning, Breaking Up, Rough Magic, The Sum of Us, For the Momemnt, Love in Limbo, The Silver Brumby, The Efficency Expert, Prisoners of Sun.

JOAQUIN PHOENIX (Komod) je nastopil v številnih filmih. Pred nedavnim je igral v trilerju Joela Schumacherja 8mm, pa v Return to Paradise, Clay Pigeon, To Die For, U Turn, Inventing the Abbotts.
Že kot otrok je nastopal v reklamnih spotih in televizijskih filmih, na velikem platnu pa je debitiral pri desetih letih v filmu Space Camp, zatem je zaigral v uspešnicah Russkies in Parenthood.

CONNIE NIELSEN (Lucilla) je s Timom Robbinsom pravkar posnela film Mission to Mars v režiji Briana De Palme.
Igralsko kariero je začela v vlogi Sandre v futuristični pustolovki Soldier, zatem je nastopila v uspešnicah The Devil"s Advocate, Dark Summer, Rushmore, Permament Midnight, Voyage, Le Paradis Absolument.

OLIVER REED (Proksimo) je v štiridesetih letih svoje kariere nastopil v več kot 100 filmih, v nepozabnih vlogah v uspešnicah Women in Love, Oliver, The Three Musketeers, The Four Musketeers, The Return of the Musketeers.
Igralsko kariero je Reed začel v rodni Angliji, nastopal je malih vlogah, leta 1961 pa nastopil v trilerju The Curseof the Werewolf in postal eden najbolj prefinjenih britanskih igralcev. Razen v že omenjenih filmih smo ga videli tudi v raznolikih vlogah v filmih The Crimson Blade, These Are the Damned, The Jokers, I"ll Never Forget What"s is Name, The Shuttered Room, The Devils, The Hunting Party, Tommy, Burnt Offerings, The Prince and the Pauper, The Big Sleep, Lion of the Desert, The Sting II, Castaway, The House of Usher, The Adventures of Baron Munchausen, Severed Ties, Funny Bones, Parting Shots, Marco Polo.
Žal je Reed tik pred zaključkom snemanja na Malti 2. maja lani umrl v 61-em letu starosti.

DEREK JACOBI (Grah) je priznan gledališki in filmski igralec. Nastopil je v uspešnicah Dead Again, Love is the Devil, The Tenth Man, Much Ado About Nothing.
Velja za enega najbojših sodobnih shakespearijanskih igralcev, bil je varovanec lorda Laurencea Oliviera.
Na ameriških tleh je debitiral v političen trilerju Day of the Jackal, zatem pa nastopil v filmih The Odessa File, The Medusa Touch, The Human Factor, Enigma, The Secret of NIMH, Little Dorrit, The Fool, Molokai: The Story of Father Damien, Joan of Arc: The Virgin Warrior, The Body, Up at the Villa.

DJIMON HOUNSON (Juba) je bil nominiran za zlati globus za vlogo Cinqua v Spielbergovi uspešnici Amistad. Nastopil je v trilerju Deep Rising, Unlawful Entry, StarGate, pravkar je končal snemanje projekta The Long Run.
Rodil se je v Beninu v zahodni Afriki, pri 13-ih se je zaradi šole preselil v Pariz, pri 22-ih ga je odkril priznan modni kreator Thierry Mughler, ki ga je uvrstil celo v svojo knjigo Thierry Mughler"s Photographs.
Nastopil je tudi v glasbenih spotih: Roll With It Stevea Winwooda, Express Yourself Madonne in Straught Up Paule Abdul.

Ostale vloge

RICHARD HARRIS (Mark Avrelij)
DAVID SCHOFIELD (Falko)
JOHN SHRAPNEL (Gaj)

O ustvarjalcih

Režiser RIDLEY SCOTT je kot producent prejel zlati globus za projekt RKO 281. Za uspešnico Thelma & Louise je prejel oskarja za režijo (obe naslovni igralki sta bili pravtako nominirani za prestižni kipec). V svojem zgodnjem obdobju je režiral znanstveno-fantastični triler Alien, ki je med zvezde popeljal Sigourney Weaver. Zdaj se pripravlja na snemanje Hannibala, nadaljevanja z oskarjem nagrajene uspešnice The Silence of the Lambs, z Anthonyjem Hopkinsom v glavni vlogi.
Režiral je uspešnice G.I. Jane, White Squall, 1492: Conquest of Paradise, Black Rain, Someone to Watch Over Me, Legend, je pa tudi uspešen izvršni producent (razen White Squall, Someone to Watch Over Me, The Browning Version, Clay Pigeons, Where the Money Is, Monkey Trouble, The Hunger).
Leta 1984 se je spet vrnil k režiranju reklamnih spotov. Naredil je spot za računalnike Apple MacIntosh, ki je prejel številne nagrade in velja za popolnoma nov pristop k oblikovanju oglasov.

Producent DOUGLAS WICK je v zadnjih letih izpeljal štiri večje projekte: Stuart Little, Girl Interrupted, Hollow Man in Gladiator. Kmalu bomo videli filmsko inačico knjižne uspešnice Arthurja Goldena Memoirs of Geisha v režiji Stevena Spielberga.
Za uspešnico Mikea Nicholsa Working Girl je Wick prejel zlati globus in bil nominiran za oskarja. Bil je producent filmov Wolf, Hush in The Craft.

Producent BRANKO LUSTIG je za projekt The Schindler"s List prejel oskarja, Zlati globus in Bafto. Pred nedavnim je sodeloval pri DreamWorksovem projektu The Peacemaker, z režiserjem Scottom pa bo sodeloval pri snemanju Hannibala.
Rodil se je v Osijeku na Hrvaškem in dve leti preživel v koncentracijskem taborišču. Po vojni je delal pri Jadran Filmu, največjem hrvaškem televizijskem in filmskem studiu. Sodeloval je pri projektih Sophie"s Choice in Fiddler on the Roof.

Producent, scenarist in idejni snovatelj DAVID FRANZONI je napisal scenarij za Amistad. Za adaptacijo uspešnice Citizen Cohn je prejel številne nagrade.
Trenutno piše scenarij za Universal in Jersey Films Vidoq Society in The Trial of Socrates, ki ga bo tudi režiral.

Scenarist JOHN LOGAN je po lastni zgodbi napisal scenarij za uspešno nogometno dramo Oliverja Stonea Any Given Sunday, napisal je predloge za filme RKO 281, Bats, The Time Machine.

Scenarist WILLIAM NICHOLSON je bil za scenarij uspešnice Shadowlands nominiran za oskarja. Napisla je scenarije za filme Nell, First Knight, Sarafina!, Grey Owl, Firelight in številne druge za televizijo.

Izvršni producenti WALTER F. PARKES in LAURIE MacDONALD skupaj sodelujeta pri projektih DreamWorksa. Pod njunih budnim očesom sta nastali uspešnici Saving Private Ryan in American Beauty.
Parkes je bil za svoje delo že trikrat nominiran za oskarja (California Reich, WarGames, Awakenings. Bil je izvršni producent projektov The Mask of Zorro, Deep Impact, Amistad, Small Soldiers, Twister, How to Make an American Quilt, Trigger Effect, Sneakers, Volunteers, Project X, True Believer in producent znanstveno-fantastične komedije Men in Black in filma The Peacemaker.

Ostali sodelavci

Direktor fotografije JOHN MATHIESON
Scenografija ARTHUR MAX
Montaža PIETRO SCALIA
Kostumografija JANTY YATES
Skladatelja HANS ZIMMER in LISA GERRARD
Posebni efekti JOHN NELSON in NEIL CORBOULD

Komentarji

9.10. 2004 ob 12:49

ful hud film. sicer je mal žalostn ampak ful dobr. če ga slučajno še niste vidl ga morte! čim prej!

— bulla
30.10. 2004 ob 17:32 zvezdica

od kar se je vrteu je že 4 leta, a u mojem srcu ostaja prvi! res najboljši film kar sm si jih ogledala... edinstven! Rusell Croweju bi sam čestitala za noro dobro odigrano vlogo pa režiserju R.Scottu. NORO!sploh ne znam opist kaj je tok fascinantenga u filmu... vse! igra, karakterji, prikaz Rima, Koloseja... boji, pa muska... res film 1A! mislm, da bo še zlo dolg, če ne moj najljubši, pa zagotovo eden med mojimi najljubšimi filmi...

— supergirl
29.12. 2004 ob 15:40

film, ki ga ne more prekašat noben. russel and Joaquin: boljših ne bi mogl najdt. pa muska je za zjoakt. pr filmu ni pomembn sam to, kašna je zgodba in kdo igra, velko vlogo ima tud muska. brez nje ni nč. jz mam kaseta, kje je na konc še dokumentarc o snemanju (škoda, d jih dajo zdj sam še na dvd-je), kjer je russel frov carski. vse pohvale in čist vsa čast filmu. nejprej sm ga sovražla, kr je na oskarjih dubu tolk oskarjev. sm mela tkrt svojga finalista, pa tkst filma sploh nism vidla tko d...pol sm pa dubla kaseto za rojstn dan in od takrt je moj najlubši film. 4ever.

— thorpedo
12.2. 2005 ob 10:22

jas pa misli da je ta fil eden najbolših...res meni je bil zelo všeč...pa Rusell Crow.čestitam res zelo dobro je odigral...tam na koncu je žalostno ampak je pa res super fil...moj najljubši

— =)
7.10. 2005 ob 13:12 zvezdica

To je film, ki ga morate imeti v domači kinoteki!!! Pred kratkim sem ga spet pogledal (že petič -dvakrat v kinu, obakrat v Kinu Šiška, ki je bil zame carski kino zaradi velikosti platna in dobrega zvoka v dvorani - dvorane v Koloseju se lahko skrijejo!!!). Ne morem se načuditi kako me vedno prevzame. Predvsem padec iz v nebes čislanega generala na kruta realna tla v katerem vladajo hinavščina, moč in prevlada in nepozabni boji v arenah! Žal mi je le, ker je na DVD-ju neka skrajšana verzija filma iz kina. Zato in zaradi neslovenskih podnapisov na DVD-ju popljuvam distributerja. Ob tako dobrem spektaklu je treba stvari izpeljati stoodstotno ne pa polovičarsko. Tega filma še dolgo ne bo prekosil noben drug.

— Borut
4.1. 2006 ob 13:26

gladiator ti si fulla zakon!

— lucy
9.2. 2006 ob 8:59

naj bokše film!

— tina
2.8. 2006 ob 14:40

Se strinjam s predhodniki. Res najboljši film. Ogledal sem si ga najmanj 5 krat Čudovita zgodba, igralci so opravili svoje. Sploh Russel Crowe. Priporocam vsem!!!

— + 10
30.9. 2006 ob 23:25

Pogum skupaj z ljubeznijo = naše največje bogastvo.

— Lemmy
15.10. 2006 ob 16:49

mene je film o gladiatorju zelo presenečil ker je zelo dober in niman več besed za ta film no...MENI JE TA FILM NAJBOLJŠI!

— aleš horvat
15.10. 2006 ob 16:55

MOJ NAJBOLJŠI FIL!OGLEDAJTE SI GA VSI KI SI GA ŠE NISTE !ČIM PREJ!!!MENI NAJBOLJŠI IGRALC JE BIL V FILMU VALDA RUSSEL CROWE-THE GLADIATOR!NAJBOLJŠI FIM,VSE SE MI TRGA KO TA FILM GLEDAM ,PA NE MISLITE DRUGI KO GLEDATE TO SPOROČILO O MOJEM MNENJU DA SEM MALO NOR KER NISM!GLADIATOR CAR!!!

— Russel Crowe
30.1. 2007 ob 14:33

ko sm gledala ta film sm jokala gledala sm ga enkrat pred 2 letoma vendar mi je ostal v srcu in spominu res best

— emira
17.6. 2007 ob 14:05

film mi je dober. zlo so mi wšeč efekti w areni. !!! pa igralcii! wredu je da je prikazana krutost takratnih ljudi. kruto wendar resnićno ! wredno ogleda .

— fanyca zgodovinskih spektakloV
14.7. 2007 ob 16:17

ja ta film je pa res ful coool!!!

— monika
23.7. 2007 ob 19:41 zvezdica

"Strength and honor!"- Moč in čast... Ni vsaka pot bojevnika enaka. Le redki se bojujejo zaradi krvavečega srca. Rane, ki so mu jih zadali, so v Maximusu vzbudile nepopisno moč, s katero je za svoje najvišje ideale lahko prehodil polja življenja in smrti. Plemenitosti in srčnosti se ne da poraziti. Izdaja boli bolj kot smrt.

— Veličasten in srčen
26.8. 2007 ob 15:24 zvezdica

film dobro prikaže vso trdosrčnost in krutost starega rima,kot tudi neko zvestobo,vztrajnost, pogum,ljubezen...že naslov je tako veličasten,potem pa scena,režija,scenari j,glasba in seveda igralska zasedba z russellom na čelu.-ZAKON!!!

— kate
30.12. 2007 ob 0:20 zvezdica

To je film katerega se bom še na stara leta spominjal! NORO posnet film, odlična igralska zasedba, fenomenalna zgodba.. skratka VSE VSE je 1A liga!! sem ogromen ljubitelj zgodovinskih spektaklov in ta film je res nepozaben.. VREDEN OGLEDA!! in to večkratnega ogleda..

— Smayo
24.3. 2008 ob 12:42 zvezdica

Res eden najbolših filmov useh časov, pohvala usem igralcem, res blo doro odigrano in doživeto,
tui muzika bla full dora, ampak konec malo preveč žalosten

— elči
6.12. 2009 ob 17:12

ta film mi je najboljši na svetu

— jaka
13.12. 2009 ob 18:31

FILM GLADIATOR JE ODLIČEN,KER PRIKAZUJE GLADIATORJE KI,SE BORIJO ZA ŽIVLJENJE.

— ALEN
31.8. 2010 ob 14:39

alen a ne ze naslov pove kai priblizno je v filmu gladiator drgac pa res dobr film

— nvem sam mal gem vprasat sestro
8.1. 2012 ob 12:39

Gladiator je res ful hud film(do zdaj moj najljubši)!
Čeprav je malo žalosten na koncu ampak kaj moreš saj so vsi filmi <<takšni>>.
Iz srca čestitam čisto vsem,ki so pomagali narediti ta prekrasen film,še posebej pa najbolj čestitam glavnemu igralcu Maximusu !!!!!!!!!!!!!
Škoda,da ga ne predvajajo v kinoju!!!!!
GDOR GA ŠE NI GLEDU GA NAJ ZDAJ!!!!! :)

— vesna

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.