Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

G.I. Joe: Vzpon Kobre

znanstveno-fantastični akcijski triler
Zlo še nikoli ni bilo tako mamljivo.
Podnapisi
Na sporedu od: 1.10.2009, Kolosej Ljubljana
15.10.2009, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 58min / 118min
Leto: 2009
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Stuart Beattie, David Elliot in Paul Lovett po zgodbi Michaela Gordona in Stephena Sommersa
Režija: Stephen Sommers
Režiser spektaklov Mumija in Van Helsing nas popelje v bližnjo prihodnost, kjer skuša enota elitnih vojakov ustaviti zlobnega preprodajalca orožja, ki svet terorizira z najbolj naprednim in uničujočim orožjem. Na srečo imajo vojaki pod vodstvom pogumnega Duka na voljo posebne robotske obleke, ki jim omogočijo večje hitrosti in jih med številnimi spopadi varujejo tudi v najbolj surovih okoljih, od žgočega puščavskega sonca do mrzlih arktičnih prostranstev.

Ko neznani napadalci skušajo ukrasti najnovejše orožje največjega proizvajalca orožja na svetu, se Duke in Ripcord, ki naj bi ob močni zaščiti orožje prepeljala na cilj, soočita s posebno enoto, o kateri se samo šepeta. Po sili razmer se ji priključita in kot začasna člana enote G. I. Joe skušata razkrinkati zaroto, ki bi popolnoma spremenila svet. Akcija vrhunske vojake popelje od egiptovske puščave do polarnega ledu in gosto naseljenega Pariza.

G. I. JOE: Že samo ime takoj porodi podobe domoljubja in junaštva. Habsbro ga je prvič predstavil l. 1964 in odtlej se je ime razširilo po vsem svetu. Junaški vojak je bil ena prvih akcijskih figuric, ki je otroke očarala zlasti zato, ker je bila namenjena fantom. Deklice so se že od nekdaj igrale s punčkami, dečki pa so bili prikrajšani za nekaj podobnega, kar bi bilo namenjeno njihovemu pustolovskemu in divjemu duhu. G. I. JOE je dobival nova orožja in pripomočke, največjo spremembo pa je doživel l. 1983. Prvič, figurica je postala manjša in drugič, G. I. JOE se je iz enega junaka spremenil v ekipo elitnih vojakov z vrhunsko opremo. L. 1985 je na male ekrane prišla risana serija, ki je doživela odličen odziv, največ pa so za priljubljenost likov naredili stripi.  Izšlo je kar 155 delov.

Pri takem uspehu in množici oboževalcev se je zdelo logično, da bo G. I. JOE prišel tudi na velika platna. Lastniki znamke so se pogovarjali in dogovarjali s številnimi filmarji, toda nikoli niso točno vedeli, kako povedati zgodbo, da bi obdržali mitologijo nedotaknjeno, hkrati pa izkoristili možnosti, ki jih ponuja film. L. 2000 je Habsbro začel svojim raznovrstnim junakom vlivati novo življenje. In tedaj se je pred njihovimi vrati pojavil producent Lorenzo di Bonaventura, ki je bil od otroštva navdušen nad junaškimi specialci. Po velikem uspehu Transformerjev se je projekt G. I. JOE končno začel premikati z mrtve točke.

Pisanje zgodbe so prepustili mojstru prepletanja akcije in mitologije Stephenu Sommersu, ki se je izkazal v prvih dveh delih Mumije. Ampak za film niso mogli samo zamenjati akcijske figurice s pravimi ljudmi. To ni film o igračkah. Je zasnovan na stripu in spoštuje vse ozadje zgodbe, ki ga je strip predstavil množici ljudi. Da bi jim to uspelo, so se Sommersu pridružili še scenaristi Michael B. Gordon, David Elliot in Paul Lovett, slednja dva sta uspešno sodelovala pri Štirih bratih, ter Stuart Beattie, ki se je proslavil s Pirati s Karibov.

Če so hoteli, da bo film uspešnica, ni smel biti narejen samo za zagrizene oboževalce, temveč za množico novih, ki s temi liki niso odraščali. Zato so pobrali najboljše lastnosti teh zanimivih likov, preučili njihovo terminologijo, spoštovali njihove korenine, vendar pa so jim dali bogatejše ozadje in več podrobnosti.

Kdo je kdo

V srcu zgodbe in v srcu predstave javnosti, kaj sploh je G. I. JOE, je podoba žilavega ameriškega vojaka, kakršen se je pojavil kot prva figura. Pooseblja ga Duke. Je izjemno zvest prijateljem, zagreto opravlja naloge in izpolnjuje ukaze, za domovino bi naredil vse. Je rojen vodja. Vse na njem je močno, od telesa do čustev.

Njegov dolgoletni prijatelj in tovariš Ripcord e na videz sicer šaljivec, a ko gre za nohte, je človek, ki ga hočeš imeti ob sebi. Je izjemen strelec in vedno pri vsem vztraja do konca.

Eden od likov, ki so si ga oboževalci najbolj želeli videti na platnu, je Snake Eyes, skrivnosten, molčeč vzhodnjaški bojevnik, verjetno najbolj ikonski v vsej skupini. Ne govori, a njegova dejanja so dovolj zgovorna.

Protiobveščevalka v skupini je gibčna, urna, spretna in lepa Scarlett, ki je povrhu vsega še izjemna strelka. In genialna je, saj je doštudirala že pri dvanajstih letih. 

Breaker je strokovnjak za komunikacije, ki ima občasno ravno s komunikacijo največje težave. Zakaj? Preprosto zato, ker ga nihče ne razume, ko se spusti v pojasnjevanje visokotehnoloških podrobnosti svojih pripravic.

Heavy Duty je silak, ki se najbolje spozna na težko orožje. 

Druga lepotica v skupini je Courtney “Cover Girl” Kreiger, dekle z veliko notranje moči, ki se kaže v njenem pogledu, vendar nikoli ne razkrije popolnoma, kaj se ji plete po mislih.

Vodja skupine je General Hawk, karizmatična pojava, ki ničesar ne prikriva in pri katerem je vedno vse jasno. Njegovi ukazi niso nikoli dvoumni. Njegova filozofija je preprosta - pazi na svoje in zgrabi barabe.

Ekipo G. I. Joe sestavljajo osupljivi in očarljivi liki, zlikovci v zgodbi pa niso nič manj posebni in zanimivi. Kot v vseh mitologijah barabe ženejo temne sile, vsaka pa ima svojo mračno zgodovino, ki se skozi film počasi razpleta. V filmu so veliko podrobneje predstavili na primer ozadje Baronice in Destra, kot kadarkoli prej. Tudi zato se film začne s prizorom, ki ga v stripih nikoli ni bilo, vendar predstavlja korenine enega od glavnih zlikovcev. Popelje nas 450 let v preteklost in razkrije, od kod Destrova maska.

Skozi film se še nekajkrat vrnemo v preteklost, sicer malo bližjo, v vsakem tem preskoku pa spoznamo enega od zlikovcev in izvemo, kaj žene Baronico, Doktorja in Storm Shadowa.

Kje in kako

Snemanje je trajalo 82 dni, potekalo je na več kot 160 scenah na 25 različnih lokacijah, med drugim so se podali v Francijo, na Norveško, Češko in seveda v Severno Ameriko.  

Tovrstni filmi so ponavadi v predprodukciji vsaj 24 tednov, pri tem pa so jo morali prepoloviti, da so lahko začeli snemati takoj po koncu stavke scenaristov februarja 2008. Pri marsikaterem filmu to ne bi bila težava, za tega pa so morali izdelati skoraj vse, od prvega do zadnjega pripomočka, ničesar niso mogli kupiti. Vse je narejeno namensko in po meri. In kar je še bolj osupljivo, produkcija je bila zaključena dva dneva pred predvidenim rokom.

Splošni videz filma sta skupaj ustvarila Sommers in scenograf Ed Verreaux, ki je doma v akcijskih filmih in filmih s posebnimi učinki, saj je sodeloval pri filmih, kot so X-Men: The Last Stand, Rush Hour 3 in Jurassic Park III. Največji izziv je bil že oblikovan videz sveta, ki so ga oboževalci dobro poznali. Največje prizorišče od 168, kolikor so jih postavili (ponavadi jih imajo tovrstni filmi le 10 do 20), je bila Jama, ki jo je sestavljalo več ravni, vse pa je delovalo. Vsak gumb je dejansko nekaj vključil.

Osupljivo število scen, osupljivo število različnih vozil in letal, vse to prekaša druge filme in vse je postavljeno desetletje naprej, se pravi uporabljena je tehnologija, ki jo že poznamo, vendar je izboljšana. Tako film temelji na znanstvenih dejstvih, ne na znanstveni fantastiki.

Vsi rekviziti so bili izdelani namensko, ustvarilo jih je okoli 40 ljudi, in sicer samo v devetih tednih. Največ dela so zahtevale bojne glave z nanomiti, za katere so si vzeli tri mesece časa.

Morda najbolj nepozaben in klasičen prizor v filmu je veliki avtomobilski pregon v Parizu, ki so ga snemali na Češkem, ponavljali dvakrat in vsakič snemali z devetimi kamerami. Pri tem so uničili več kot 110 avtomobilov in verjetno podrli rekord Bratov Blues, kjer jih je bilo uničenih okoli 105.

G. I. Joe: Vzpon Kobre ni političen film, čeprav se dotika politike. Je nora, divja, veličastna zgodba, ki presega politične omejitve in je namenjena izključno zabavi, hkrati pa postreže z vrednotami, za katere se je vedno vredno boriti - ljubeznijo, zvestobo, pogumom in poštenjem.

Komentarji

11.7. 2009 ob 22:01

kaj to tudi ne pride v kolosej

— bla
16.7. 2009 ob 16:15

Amm a ni crysis igra na isti način????!!!!

— Neznanec
17.7. 2009 ob 10:45

Mene zanima ali bo ta film sploh bil v kinu, ker ga ni na sporedu!!!

— ...
21.7. 2009 ob 16:50

ta film bo v kinu zacel igrat enkrat v avgustu

— nepovem
22.7. 2009 ob 9:48

...Tole je bl Crysis

— An
24.7. 2009 ob 0:46

Če so moje informacije točne, naj bi bila slovenska premiera 13.8.2009.

Kdaj bo predvajan v Koloseju, ne vem. Predvajati bi ga morali pa sigurno, glede na to, da ga že oglašujejo med bannerji "Prihaja na spored".

— m
25.7. 2009 ob 13:51

ta film je čist tko k crysis

— warhead
10.8. 2009 ob 18:55

In še en film, ki ga je navdihnila risanaka ter strip...upajmo, da se no razočaral.

— čiko
11.8. 2009 ob 21:47

ej zakaj je k crysis?

-green day

— green day
12.8. 2009 ob 12:15

Tle vas pa dosti špila Crysis
Pomoje ga tud režiser

— ??
13.8. 2009 ob 12:27

Tm gor vm pise da pride 1.10.09

— Kren
14.8. 2009 ob 23:03

Tole bo zanimivo tistim ,ki smo v 80tih zbirali figurice in vozila podobno kot Transformersi...vse se vrača nazaj na sceno.

— gogi
18.8. 2009 ob 13:10

Jaz bolj čakam na Grayskull: Masters of the universe....

— MOTU
19.8. 2009 ob 17:37

Beri moje ime

— Fake
19.8. 2009 ob 19:58

pa kaki crysis? lol ste tumasti. pri crysisu se je dogajalo na otoku, sploh pa je bla njegova obleka čist drugačna z različnimi funkciami... bureki :-)

— someone
24.8. 2009 ob 11:10

BBBBBBBBBBEEEEEEEEEEEEEEEEEDDDDDDDDDDDDDAAAAAAAAAA!!!!!!!
VAM PO VEM

— Muška
27.8. 2009 ob 17:17

Ta film sm gledu u Ameriki in je ful dobr.

— Nejc
28.8. 2009 ob 14:05

spet en kreš od filmaaaa a se jim ne da posnet kaj brez fantastike bedarija

— dinko
3.9. 2009 ob 16:53

Bo sej piše gor da bo na sporedu od 1.10.2009 Kolosej Ljubljana

— Jure
4.9. 2009 ob 16:59

ma G I joe je stillu moška barbie!

— lolz
5.9. 2009 ob 10:48

meni je dober sam kaka znanstvena fentastika

— kva je
9.9. 2009 ob 1:25

ma daj kolosej je zafusau vse kar se je dalo ni bilo filmov kateri so bili svetovne uspesnice...res nevem kaj pocnjeo =///

— gledalec123
13.9. 2009 ob 14:27

Defenitivno je mal idej uzeth od Crysis, sprva sem mislu d je tu crysis..

— kekec33
18.9. 2009 ob 19:44

pri Crysisu se ne sabljajo kot tlele v filmu, poleg tega, če bi ta film bil Crysis, bi bile tudi tiste ogromozanske kreature, ki letijo po zraku itd. pa tudi film bi se imenoval Crysis, tak kot se je film Doom imenoval po igrici Doom. tak da ne butat neumnosti ;)

— biskotek
19.9. 2009 ob 16:25

je mene tud ta film full na crysis spominja pa sej vm gor pise da pride v kino 1.10

— en car
2.10. 2009 ob 16:21

crysis ja ku ta film ne obratno
G.I. Joe obstaja v obliki igrače - stripa - risanke že več kot 20 let

— lalala
6.10. 2009 ob 21:56

Komi čakam da izide na DVD-je.

— Pejt
7.10. 2009 ob 13:52 zvezdica

Film je tipična hitra akcija, ki ji človek na trenutke že težko sledi. Prisotni so zanimivi kadri, vendar pa sama zgodba nekoliko šepa (oz. je zelo plitka in zelo enostavna). Ni tipična akcija, še posebej pa ne tipična ZF. Komur so všeč Transformerji, jim bo všeč tudi ta film. Vreden ogleda, ne pa kakega pretiranega debatiranja s prijatelji ob pivu. Poglej, uživaj, pozabi.

— drejko78
8.10. 2009 ob 20:01

stari tok podobn crysisu... XP

— cigonigo
9.10. 2009 ob 18:11

Usi samo crysis, crysis, crysis... koga zanima čemu je podoben ta film...če mene vprašate je mega film...in kko lohka primerjate film in neko bedasto igrco...

— Budale Ste
12.10. 2009 ob 21:04

Priznam,ni zgodbe (ni dodelana),ni vrhunske igre (če ni scenarija,kaj sploh lahko pričakuješ?),vendar ljudje,vsi tisti,ki film prezirate in ga kritizirate,zapomnite si,da je film narejen za akcijo in ne za razmišljanje.

Meni osebno je bil všeč,zaradi mojih pričakovanj,ki so bila natanko takšna,kot so se kasneje izkazala.Šel sem v kino z namenom,da si ogledam akcijo in sem videl akcijo.Želel sem videti efekte in videl sem efekte.

Vsak žanr zahteva svoje razumevanje.

— gumbek
18.10. 2009 ob 11:19

ful dobra

— luka
22.10. 2009 ob 18:02

huddddd filmmmm <3

— anet
24.10. 2009 ob 19:30

Berem komentarje in se sprašujem če je kdo od vas sposoben napisati en stavek v pravilni slovenščini. Očitno ne.

— slovenec
16.10. 2010 ob 19:51

mini pa je bil film zelo všeč

— becky

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.