Kolosej
Film distribucije Goethe-Institut Ljubljana

Geto

Ghetto
vojna drama
Podnapisi
Na sporedu od: 8.5.2008, Kino Komuna
1h 50min / 110min
Leto: 2006
Država: Litva
Jezik: litovščina
Scenarij: Joshua Sobol
Režija: Audrius Juzenas
Film temelji na resničnih dogodkih v judovskem getu v Vilniusu med nacistično okupacijo med leti 1942-1943. Govori o nemogoči ljubezni in smrtnem sovraštvu med nacističnim oficirjem Kittlom, ki je igralec in amater v jazzu, ter judovsko zvezdnico, pevko Hayo.
V getu pride do ustanovitve gledališča. To izzove upor ljudstva, ki je užaljeno zaradi ideje o delovanju gledališča v času pokola večine judov v Vilniusu. Kljub vsemu izpelje judovski komandir policije Jacob Gens, ki gledališče vidi kot središče normalizacije življenja v getu ta projekt. Vendar ima umetniško ustvarjanje svoja pravila. Gledališče postane tako priljubljeno, uspešno in drzno, da ustanovitelji kmalu izgubijo nadzor nad njim. Namesto, da bi služil svojim omejenim namenom in interesom, se razvije v nebrzdano praznovanje človeškega duha in trajnih človeških vrlin. Izkaže se kot časovna bomba v resničnostio življenja v getu in pelje k dokončni likvidaciji podviga s strani Nemcev.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.