Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Ujemi Božička

družinska komedija
Podnapisi
Na sporedu od: 4.12.2014, Kolosej Ljubljana
1h 42min / 102min
Leto: 2014
Jezik: angleščina
Scenarij: Christopher Smith
Nekaj dni pred božičem 9-letni Tom v vrtni uti odkrije sivobradega možaka, ki trdi, da je Božiček. Ker se mora še pred božičem vrniti domov, zaprosi Toma in njegovega očeta Steva za pomoč pri iskanju strmoglavljenih sani in letečih jelenov, ki so se razbežali po Londonu. Človeških pravil in zakonov nevajeni Božiček naposled pristane v zaporu, zato ga morata Tom in Steve s pomočjo palčkov rešiti in poskrbeti, da bodo otroci na božično jutro v svojih nogavicah našli darila.

»Otroci ne ostanejo dolgo otroci, zato je vsak božič pomemben.« - Božiček

Ujemi Božička je družinski pustolovski film o devetletnem dečku Tomu (igra ga novinec Kit Connor), ki se ponovno poveže s svojim ljubečim, a odtujenim očetom in nekdanjim zapornikom Stevom (Rafe Spall). Tom Steva prepriča, da je nekaj dni pred božičem Božiček (Jim Broadbent) s svojimi sanmi zasilno pristal v Londonu in zdaj potrebuje njuno pomoč, da bi se lahko pravočasno vrnil na Laponsko ter na božični večer po svetu dostavil darila.

Producent Marshall pojasnjuje: »Želeli smo ustvariti film, ki bi ga gledali tako otroci kot odrasli. S svojimi otroki si ogledam vse najnovejše družinske filme. Najbolj prepričajo tisti, v katerih je nekaj šal namenjenih mamam in očetom. Ujemi Božička je ganljiv božični film ob katerem se vam svet zazdi lep, ob tem pa se še dodobra nasmejete.«

Kot veliko dobrih idej se je tudi ta porodila ob vrčku piva v pubu. Britanski režiser Christopher Smith, znan predvsem po grozljivkah (Predor, Razkol, Črna smrt, Trikotnik), se je koncepta za film Ujemi Božičkadomislil ob razmišljanju o življenju kot oče majhnega otroka. Nekaj dni po božiču je bil s svojimi prijatelji v lokalni krčmi. »Vprašal sem se, kaj lahko naredim, kar bi bilo smešno in bi bilo posneto po zgledu zgodnjih filmov Stevena Spielberga. Hotel sem posneti domišljijski film s podtekstom«, se spominja Smith. »Vprašal sem se, kaj bi se zgodilo, če bi se Božiček znašel v zaporu in kaj bi se zgodilo, če bi takrat iz zapora prišel nekdo, ki je odslužil kazen. Ta, ki je zdaj na prostosti, mora pomagati osvoboditi Božička, rešiti božič in se zbližati s svojim sinom. To je bila moja ideja.«

Jim Broadbent kot Božiček:
»Najprej smo se vprašali, kdo bo igral Božička«, se z nasmehom spominja Smith. »Odločil sem se, da bo to zelo angleška zgodba, in če bo angleška, bo to vlogo enkratno odigral Jim Broadbent.« Smith in Marshall sta mu scenarij poslala na samem začetku priprav na snemanje filma. Igralec, ki je leta 2002 prejel oskarja za najboljšo stansko vlogo v filmu Iris režiserja Richarda Eyrea, je pred tem igral Božička že v več filmih, med drugim je Božičku posodil glas v animiranem filmu Arthur Božiček.

Broadbent je bil navdušen nad Smithovim scenarijem in se je hitro pridružil projektu. »Rad imam zgodbe«, pojasnjuje večkratni nagrajenec Broadbent, zaradi česar mu je bil scenarij všeč. »Takoj vem, ali je zgodba dobra, če me pritegne in me drži do konca. Praviloma filmske vloge izbiram tako, da se vprašam: Je to film, ki bi ga rad videl?«

Komentarji

5.12. 2014 ob 17:07

Kuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuul

— Sonja
6.12. 2014 ob 22:35

a je film ok???

— čokolada
12.12. 2014 ob 13:27

kuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuul

— bashkim
28.12. 2014 ob 15:05

ali je film dober ?

— manca
6.1. 2015 ob 17:24

d d d d d d d d d d d d d d d d

— 123456789

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.