Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Generalova hči

Na sporedu od: 4.11.1999, Kolosej Ljubljana
1h 56min / 116min
Scenarij: Chris Bertolini, William Goldman, Mark Montgomery
Režija: Simon West
"Vsake težave se lahko lotimo na tri načine:
pravilno, napačno ali po vojaško."

- Polkovnik George Fowler

V svetu, kjer nihče ne sprašuje in nihče ne odgovarja, v svetu, kjer vojska skrbno čuva svoje skrivnosti in umazano perilo potiska v najbolj temačne luknje, brutalno umorijo hčerko priljubljenega generala in nihče se noče lotiti primera. Ko pa vztrajen preiskovalec začne kopati za resnico, je jasno, da bodo neke skrivnosti zagledale luč dneva.
Paramount Pictures in Karantanija film predstavljata film Generalova hči. Režija Simona West, producent Mace Neufeld, igrajo John Travolta, Madeleine Stowe, James Cromwell, Timothy Hutton, Clarence Williams III in James Woods. Izvršni producent je Jonathan D. Krane, koproduent Stratton Leopold, scenarij sta po romanu Nelsona DeMillea napisala Chris Bertolini in William Goldman.
"Film Generalova hči režiserja Simona Westa, z Johnom Travolto, Madeleine Stowe, Jamesom Cromwellom, Timothyjem Huttonom, Clarenceom Williamsom III, Leslie Stefanson in Jamesom Woodsom v glavni vlogi je v ZDA in Kanadi 10. avgusta letos presegel magično mejo 100 milijonov zaslužka (natančno 100,296.825 v 936 dvoranah)", je svečano razglasil Wayne Lewellen, predsednik distribucije družbe Paramount Pictures" Motion Picture Group. Film so v ZDA in Kanadi začeli prikazovati v petek, 16. julija.
Ko častniku Paulu Brennerju (John Travolta), vrhunskemu preiskovalcu vojaškega pravnega oddelka, dodelijo primer umora kapitanke Elisabeth Campbell (Leslie Stefanson), naključno odkrije škandal zavidljivih razsežnosti. Oborožen s pooblastilom, da aretira tudi najvišje vojaške častnike kjer koli po svetu, je Brenner odločen, da bo za vsako ceno razrešil zločin - tudi če je vpleten njegov idol general Joe Bojevnik Campbell (James Cromwell). Znan in priljubljen vodja in vojni junak je poosebljena čast in poštenost in glavni kandidat za podpredsednika v prihajajočih volitvah. Prava javna osebnost z zelo zasebnim življenjem.
Campbellova hči je bila ponos vojašnice MacCallum, pravi vojaški zgled: lepa, pametna in sposobna vodilna častnica. Ko jo mrtvo in zvezano najdejo sredi vojaškega poligona, se vojaški vrh boji najhujšega in Brennerja povežejo z veteranko prava Sarah Sunhill (Madeleine Stowe). Sunhillova in Brenner se na videz že poznata, ko pa se znajdeta sredi najtršega in najtežjega primera v svoji karieri, morata izprašati vest in na preizkušnjo postaviti svoje življenjske odločitve.
S pomočjo polkovnika Kenta (Timothy Hutton), starega Brennerjevega prijatelja, začneta sestavljati profil žrtve. Vse podrobnosti Elisabethinega zasebnega življenja pricurljajo na dan, vsi v vojaški bazi so osumljenci. Se bosta prikopala do resnice in razgalila temačno skrivnost?
Snemanje se je začelo 15. julija v Savannahu v Georgi. Snemanje sta spremljali neznosna vročina in vlaga.
"Zunanje posnetke smo hoteli narediti v kateri od južnih zveznih držav," pravi Leopold. "Najprej sem seveda pomislil na svoje rojstno mesto. Tamkajšnja univerza me je zmeraj spominjala na vojaško kasarno. Telefoniral sem prijateljem in jih prosil, naj mi pošljejo fotografije stavbe. Središče mesta je nastajalo koncem 17. in v začetku 18. stoletja. Take arhitekturne strukture bi težko postavili v Hollywoodu, pa še ekstremno drage bi bile. Listavce, mogočne hraste obložene z mahom, barje, reke in ostalo je nemogoče najti v Los Angelesu."
"Za to okolje sem se odločil le zaradi videza," pojasnjuje West. "Hotel sem ozadje, ki ga ne bo treba pojasnjevati z dialogom. Savannah je imel najbolj raznoliko in zanimivo podobo. Prava južnjaška gotika. Prežamejo te temačni in zlovešči občutki, h katerim razen okolja pripomore tudi vreme. Skušali smo ustvariti videz in vzdušje strogega in staromodnega sveta, ki mu vlada natančen vojaški ustroj, kjer posamezniki ne pomenijo nič in z lahkoto skrivajo svojo zasebnost. Bilo je neznansko vroče in zaradi neznosne vlage že kar lepljivo."
Režiser zaključuje: "Trudili smo se po najboljših močeh. Upam, da smo naredili zabaven, vznemirljiv, smešen, romantičen in misteriozen film."

O igralcih

JOHN TRAVOLTA (Paul Brenner) je bil dvakrat nominiran za oskarja za najboljšo moško vlogo, pred nedavnim za igro v uspešnici Quentina Tarantina Pulp Fiction. Ta resno komična vloga hollywoodskega tujega novinarja mu je prinesla tudi nominacijo za zlati globus.
Po filmu Get Shorty je Travolta nastopil v dveh različnih filmih Broken Arrow in v White Man"s Burden (gre za zapleteno sodobno dramo s Harryjem Belafontejem v glavni vlogi).
Travolta je nastopil v nekaterih največjih uspešnicah svoje generacije. Prvo nominacijo za oskarja in zlati globus je prejel za vlogo v glasbeni uspešnici Saturday Night Fever, ki ga je povzdignila v disco kralja 70-ih. Zatem je nastopil v dobičkonosnem mjuziklu Grease in kmalu zatem v Urban Cowboy.
Nastopil je v tudi filmih Carrie (režija Brian De Palma, posnet po klasični grozljivki Stephena Kinga), Blow Out in v uspešni komediji Amy Heckerling Look Who's Talking.
Nastopil je tudi v uspešnicah Phenomenon, Michael, Broken Arrow, Face Off, She's So Lovely, Mad City, Primary Colors in Civil Action.

MADELEINE STOWE (Sarah Sunhill) je prejela nagrado Državnega združenja filmskih kritikov za najboljšo žensko stransko vlogo za igro v uspešnici Roberta Altmana Short Cuts. Z Williamom Hurtom in Kennethom Branaghom je nastopila v The Proposition, z Bruceom Willisom v uspešnici Terryja Gilliama 12 Monkeys in z Danielom Dayem Lewisom v epski avanturi The Last of the Mohicans režiserja Michaela Manna. Odkar je prvič stopila pred kamere v filmu Stakeout, je zaigrala še v Unlawful Entry, Closet Land, Revenge, The Two Jakes, China Moon, Bad Girls, pred nedavnim pa v Playing By Heart in The Imposter.

JAMES CROMWELL (general Joe Campbell) je bil za vlogo v filmu Babe nominiran za oskarja za najboljšo moško stransko vlogo. Občinstvo ga pozna kot Stretcha iz priljubljene televizijske serije All in the Family. Nastopil je tudi v nadaljevanju pujska Babea Babe 2: Pig In the City, pa v filmih Revenge of the Nerds in v obeh nadaljevanjih, Pink Cadillac, The Man With Two brains, The Cheap Detective, Murder By death, Easy Street, Mama's Boy, kot gost je nastopil v televizijskih nanizankah L.A. Law, Star Trek: The Next Generation, Hille Street Blues, Dallas, M*A*S*H, Twilight Zone.
Cromwell se je rodil v Hollywoodu v Kaliforniji, oba starša sta bila zaposlena v filmski industriji: njegova mati je bila igralka Kate Johnson, oče John Cromwell. Med šolanjem je mladi Cromwell nekoč na Švedskem opazoval očeta pri režiranju in se navdušil nad igro. Ko se je vrnil v Združene države, se je vpisal na Carnegie Mellon University in študiral igro in režijo.

TIMOTHY HUTTON (polkovnik Willaim Kent) je za vlogo v Redfordovi uspešnici Ordinary People prejel oskarja, zlati globus in nagrado losangeleških filmskih kritikov za najboljšo moško vlogo. Zatem je nastopil v filmih Taps, Daniel, The Falcon & the Snowman, Made in Heaven, Q&A, City of Industry, Playing God, Beautiful Girls. Za igro v uspešnici Taps je bil drugič nominiran za zlati globus.
Veliko nastopa tudi na odrskih deskah: glavna vloga v predstavi Prelude to a Kiss, s Henryjem Fondo je nastopil v losangeleški postavitvi The Oldest Living Graduate, ki so jo v živo prenašali na NBC, v Babylon Gardens in Busted.
Najdemo ga lahko tudi za kamerami. V uspešnici Richarda Friedenberga Mr. And Mrs. Loving ni le igral, ampak bil nadvse uspešen producent. Režiral je številne glasbene spote: Drive skupine The Cars, Not Enough Love Dona Henleyja in koncertni film Neila Younga Freedom. Režiral je tudi eno od epizod Spielbergovih Amazing Stories.
Leta 1998 so premierno prikazali njegov režiserski prvenec Digging to China, ki je na filmskem festivalu v Sundanceu požel navdušujoče kritike. V filmu sta v glavnih vlogah nastopila Kevin Bacon in Mary Stuart Masterson, prvič pa je pred kamere stopil 10-letni Evan Rachel Wood.

CLARENCE WILLIAMS III (polkovnik George Fowler) je spremenljiva ikona zabavne industrije, pa naj si bo to vloga policista pod krinko Linca Hayesa v klasični televizijski seriji The Mod Squad ali vloga zastrašujočega starejšega državnika Bube Hewletta iz gangsterskega podzemlja Harlema v uspešnici Hoodlum. Pred nedavnim je gledalce in kritike navdušil z igro v TNT-jevi mini seriji Wallace z Garyjem Sinisom in v režiji Johna Frankeheimerja.
Nastopil je v filmih Dust and Stardust, Half-Baked, Sprung, Tales from the Hood, Sugar Hill, The Immortals, Rituals, Deep Cover, I'm Gonna Git You Sucka, Tough Guys Don't Dance, 52 Pick Up, Purple Rain, The Brave, Against the Wall, Angel in Harlem,4 na televiziji pa smo ga lahko videli v filmih The Love Bug, L.A. Woman in v serijah Walker - The Texas Ranger, The Cosby Murder Mysteries, Millenium, Star Trek: Deep Space 9, Twin Peaks, Gabriel's Fire.
Svojo igralsko kariero je začel na newyorških odrskih deskah v predstavi Dark of the Moon leta 1960, zatem pa nastopil v uspešnih predstavah Slow Dance on the Killing Ground, The Long Dream, Walk in Darkness, Doubletalk, The Great Indoors, The Party in Greenwich Avenue, Suspenders, Night and Day, King John.
Pred nedavnim je z Eddiejem Murphyjem nastopil v Life, s Timom Rothom v The Legend of the Pianist. Z Garyjem Sinisom zaključuje snemanje Reindeer Games v režiji Johna Frankenheimerja.

JAMES WOODS (polkovnik Robert Moore) velja za enega najbolj vsestranskih igralcev, pravega igralskega kameleona v različnih vlogah: upodobil je nepozaben lik Byrona De La Beckwitha v uspešnici Roba Reinerja Ghosts of Mississippi (nominacija za oskarja in zlati globus) in blestel v neodvisni pustolovki Another Day In Paradise. Za oskarja je bil prvič nominiran za igro v uspešnici Oliverja Stonea Salvador, zatem je nastopil v The Onion Field, Killer: The Journal of a Murder, Promise, The Summer of Ben Tyler, Love and War, Vampires, Hercules, Contact, Nixon, Casino, The Specialist, The Getaway, Curse of the Starving Class, Diggstown, The Hard Way, Immediate Family, True Believer, Against All Odds, Joshua Then and Now, Videodrome, Once Upon a Time In America, Night Moves, Alex and the Gypsy, The Way We Were, Eyewitness, Split Image, The Black Marble, The Visitors; na televiziji je nastopil v prestižnih serijah in uspešnih filmih: Jane's House, Citizen John, All the Way Home, Holocoust, And Your Name is Jonas, Badge of the Assassin, The Boys.


Igrajo še:
LESLIE STEFANSON (kapitanka Elisabeth Campbell)
DANIEL VAN BARGEN (policijski poveljnik Yardley)
JOHN FRANKENHEIMER (general Sonnenberg)
BRAD BEYER (kapitan Bransford)
BOYD KERSTNER (kapitan Elby)
JOHN BENJAMIN HICKEY (kapitan Goodson)
JOHN BEASLEY (polkovnik Donald Slesinger)

O filmskih ustvarjalcih

Režiser SIMON WEST je kot režiser uspešnic debitiral z mega hitom Con Air. Rodil se je v Letchworthu v Veliki Britaniji. Svojo poklicno pot je začel leta 1981 na londonskem BBC-ju kot pripravnik v filmski montaži. Sodeloval je pri številnih nagrajenih produkcijah, tudi pri dokumentarcu Strangeways Prison in dramski seriji Bleak House (obe sta prejeli nagrado Britanske filmske akademije).
Leta 1985 je postal samostojni režiser. Britanski umetniški svet ga je nagradil za scenarij in režijo polurnega filma Dolly Mixtures. V tem času je podpisal pogodbo o sodelovanju z londonskim podjetjem Limelight in režiral glasbene spote in oglase. Leta 1987 je na glasbenem festivalu v Montreuxu prejel nagrado za najboljši video za pesem Respectable (Mel & Kim).
Spodbujen z uspehi na področju oglaševanja se je West preselil v ZDA in delal v Limelightovi podružnici v Los Angelesu. Leto kasneje je presedlal k družbi Pilot Pictures in prejel dve prestižni nagradi: zlatega leva na oglaševalskem festivalu v Cannesu za "Italian Feast" in clia za "Airplane".
Leta 1993 se je pridružil Satelite Films in svojo uspešno oglaševalsko kariero nadaljeval s strankami, kot so Sprite, AT&T, MCI, Ford, Miller Beer in Budweiser. Njegov spot "Innertube" za Pepsi je bil najbolj priljubljen oglas v letu 1995 in prejel zlatega leva in clia.

Producent MACE NEUFELD je oživil eno najbolj priljubljenih serij filmov v zgodovini družbe Paramount Pictures. Po uspešnih romanih Toma Clancyja The Hunt for the Red October, Patriot Games in Clear and Present Danger je Neufeld s svojo filmsko ekipo posnel eno najbolj uspešnih filmskih adaptacij vseh časov. Bil je tudi producent klasične serije filmov Omen. Do danes so njegovi filmi zaslužili že več kot milijardo dolarjev. Njegovo izkušeno oko za talente je spodbudilo karieri Kevina Costnerja in Aleca Baldwina in pomagalo nekaterim danes vodilnim hollywoodskim režiserjem kot so Richard Donner, Roger Donaldson, John McTiernan in Phillip Noyce. Na začetku svoje kariere je njegova družba skrbela za nekoč najbolj priljubljene glasbenike, komedijante, igralce in scenariste.
S Harveyjem Bernhardom je Neufeld leta 1976 produciral svoj prvi igrani film Omen - režiral je Richard Donner, v glavni vlogi sta nastopila Gregory Peck in Lee Remick, kmalu zatem sta nastali še obe nadaljevanji: Damien: The Omen II in The Final Conflict.
Za Neufelda je uspeh tria Omen pomenil začetek kariere neodvisnega producenta. V naslednjih letih se je družba Mace Neufield Productions podpisala pod uspešnice The Frisco Kid, The Funhouse, The Aviator, Transylvania 6-5000, The Big Clock, No Way Out. Leta 1989 je Neufeldu združil moči z bivšim šefom družbe New World Entertainment Robertom G. Rehmejem. Skupaj sta se podpisala pod uspešnice Flight of the Intruder, Necessary Roughness, Beverly Hills Cop III, Patriot Games, Clear and Present Danger.
Leta 1996 je z režiserjem Noyceom posnel uspešnico The Saint z Valom Kilmerjem in Elisabeth Shue v glavni vlogi. Pred nedavnim je bil producent poletne uspešnice Lost in Space z Garyjem Oldmanom, Williamom Hurtom, Mattom LeBlancom, Mimi Rogers in Heather Graham v glavni vlogi. Bil je izvršni producent uspešnice Kevina Hooksa Black Dogs z Patrickom Swayzejem, Randyjem Travisom in Meatloafom v lgavnih vlogah.

Izvršni producent JONATHAN D. KRANE se je podpisal pod več kot 35 uspešnic, tudi pod A Civil Action, Primary Colors, Face/Off, Mad City, Michael, Phenomenon, bil je producent trilogije Look Who's Talking. Filmi, ki so stali dobrih 7 milijonov dolarjev, so po vsem svetu zaslužili več kot 330 milijonov in prejeli številne nagrade.
Bil je producent naslednjih filmov: Blind Date, Micki & Maude, The Man Who Loved Women, Trail of the Pink Panther, Curse of the Pink Panther, Boris and Natasha, Getting It Right, That's Life, Convicts, Cold Heaven, Without You I'm Nothing, The Chocolate War.
Z lastnimi sredstvi je Krane posnel 15 neodvisnih filmov. Bil je scenarist in producent filma Point of Betrayal, ki je prejel zlato palmo. Produkcijsko in finančno je podprl filma Lay of the Land in Movies Kill.
Krane je predsednik združenja Jonathan Krane Group, ki financira in produkcijsko podpira filme in številne igralce. Čeprav je nekoč zastopal več kot 150 igralcev, scenaristov in režiserjev, je zdaj to številko skrčil na minimum in zastopa le še Johna Travolto in nekaj scenaristov. Je lastnik in predsednik Krane Classics, neodvisne filmske enote, ki deluje pod okriljem družbe The Jonathan Krane Group.

Scenarist WILLIAM GOLDMAN je prejel oskarja (in nagrado Writers Guild Award) za adaptacijo prodorne politične zgodbe All the President's Men in za izvirni scenarij za uspešnico Butch Cassidy and the Sundance Kid.
Kariero pronicljivega romanopisca je Goldman začel leta 1957 pri rosnih 24-ih letih z romanom The Temple of Gold, s prvo od ducata knjig z leposlovno ali stvarno vsebino. Med romane sodijo Magic, The Princess Bride, The Marathon Man in Tinsel. Stvarna literatura obsega več uspešnic o zabavni industriji - Adventures in the Screen Trade: A Personal View of Hollywood and Screenwriting, Hype and Glory in The Season: A Candid Look at Broadway.
Preden je začel pisati scenarije za igrane filme je s svojim starejšim bratom Jamesom Goldmanom (The Lion in Winter) napisal scenarija za dve broadwayski predstavi: dramo Blood, Sweat and Stanley Poole in glasbeno komedijo A Family Affair.

Scenarist CHRISTOPHER BERTOLINI je doma iz New Jerseyja. Po diplomi je napisal in režiral neodvisni film Frozen Hippo Whiplash. Zatem je z različnimi studiji sodeloval pri različnih projektih: The Somnabulilst, Slicky Boys in Already Dead za Paramount Pictures; Official Assassins za Phoenix Pictures; Empire, Wildlife in Exit Wounds za Warner Bros.; The Poet za HBO in The Blackstone Chronicles za ABC.

NELSON DeMILLE je priljubljen ameriški avtor iz New Yorka. Diplomiral je iz političnih ved in zgodovine. Med vietnamsko vojno se je bojeval v pehotnih vrstah in bil večkrat odlikovan. Preživljal se je kot novinar, pisal je kratke zgodbe, leta 1978 je izdal svoj prvi roman By the Rivers of Babylon. Generalova hči je njegov sedmi roman, ostali naslovi: Cathedral, The Talbot Odyssey, Word of Honor, The Charm School, Gold Coast, Mayday, Spenceville, Plum Island, The Lion's Game.

Direktor fotografije PETER MENZIES, JR je v filmske vode zajadral po sledeh svojega očeta Petra Menziesa. Začel je kot navadni delavec, pomagal snemalni ekipi in postal direktor fotografije in se kot tak podpisal pod filme A Time to Kill, Die Hard With a Vengeance, The Getaway, Posse, White Snads, kot snemalec je sodeloval pri uspešnicah Almost an Angel, Crocodile Dundee, Crocodile Dundee II, Phar Lap, The Year of Living Dangerously.
Za svoje reklamne oglase je prejel številne nagrade.

Scenograf DENNIS WASHINGTON je poskrbel za videz Neufeldovega hita No Way Out, sodeloval je tudi pri uspešnicah Paulie, Dante's Peak, The Net, Victory, Speechless, Angles in the Outfield, The Fugitive, Nowhere to Run, White Men Can't Jump, Another You, Chances Are, Off Limits, Stand By Me, The Dead, Prizzi's Honor; bil je umetniški vodja produkcije Finders Keepers, To Be or Not to Be, Convoy, The Electric Horseman.

Montažer GLEN SCANTLEBURY je oral ledino na področju montiranja video produkcije s koncertnim filmom Toma Waitsa Big Time leta 1987. Montiral je uspešnice The Spirit of '76, The Godfather Part III, Dracula, Con Air, Armagedon in sodeloval pri nastajanju hita The Rock. Je iskan montažer glasbenih spotov.

Kostumografinja ERICA EDELL PHILLIPS je poskrbela za kostumografijo v uspešnicah Air Force One, Outbreak, In the Line of Fire, Solder, The Cable Guy, Free Willy II, True Believer, A Perfect World, Major League, Alien nation, Tough Guys.

Avtor glasbe CARTER BURWELL je veteran filmske industrije, ki je napisal glasbo za številne uspešnice Blood Simple, Kalifornia, Waterland, Raising Arizona, Miller's Crossing, Barton Fink, Hudsucker Proxy, The Jackal, Fargo, The Big Lebowski, The Spanish Prisoner, Velvet Goldmine, Gods & Monsters, Mystery Alaska, The Corruptor, Being John Malkovich.


Ostali sodelavci:
PAUL LOMBARDI (koordinator posebnih efektov)
MARK RICCARDI (koordinator kaskaderjev)
JARED CHANDLER (vojaški svetovalec)
GLENN NEUFELD (vizualni efekti)
CRAIG HOSKINS (koordinator prizorov v zraku)

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.