Kolosej

Generacija X

drama
Generacija X je globoka in presunljiva drama o posledicah rasizma, ki na koncu pripelje do uničenja družine.
Na sporedu od: 10.6.1999, Kolosej Ljubljana
1h 57min / 117min
Scenarij: David McKenna
Režija: Tony Kaye
vsebina | produkcija | igralci | ustvarjalci

Vsebina:

Generacija X je globoka in presunljiva drama o posledicah rasizma, ki na koncu pripelje do uničenja družino. Film nazorno uprizarja ekstremizem v Ameriki in odločen boj glavnega igralca, da bi se spremenil in rešil brata, po tem ko je sam živel življenje polno nasilja in predsodkov.
Zgodba spremljamo skozi oči Dannyja Vinyarda (EDWARD FURLONG), ki v svojem bratu Dereku (EDWARD NORTON) vidi idola, saj se je skušal maščevati za očetovo smrt. Derek se je oklepal filozofije sovraštva in postal karizmatičen vodja lokalne bande obritoglavcev. Kljub svoji visoki inteligenci pa se njegova podžigalna dejanja zaključijo s krutim umorom in pristankom v zaporu.
Tri leta kasneje vsi pričakujejo Derekovo vrnitev. Njegova mama Doris (BEVERLY D"ANGELO), njegova punca Stacey (FAIRUZA BALK) in še posebej Danny, ki že komaj čaka na bratovo ljubezen in njegove napotke.
Na dan Derekove izpustitve iz zapora Danny odda v šoli esej o Mein Kampfu. Razjarjeni ravnatelj ukaže Dannyju, da napiše nov esej o okoliščinah, ki so privedle Dereka v zapor. Skozi pripovedovanje izvemo ozadje zgodbe obeh bratov.
Toda Danny ne ve, da je Derek spremenjen človek. Sovraštvo zanj ni več čast in se sramuje svoje preteklosti, zato poskuša rešiti Dannyja in družino pred nasiljem, ki se je zgrnilo v njihov dom.

Produkcija:

Scenarist David McKenna je odraščal v okolju, polnem nasilja, in ravno to ga je navdušilo, da je napisal Generacijo X. "V svojem življenju sem videl veliko ljudi s predsodki in zato sem hotel to sovraštvo zapisati na papir. Scenarij se vrti okoli mojega prepričanja, da se nihče ne rodi rasist. Tega se naučiš v okolju in pri ljudeh, ki te obkrožajo," pravi McKenna. "Vprašanje, ki me je zanimalo, je bilo, zakaj imajo ljudje v sebi sovraštvo in kako se to lahko spremeni. Moje prepričanje je, da se sovraštvo začne v družini."
McKenna je spraševal nekaj obritoglavcev in veliko časa preživel ob njih in jih opazoval pri delu. "Hotel sem, da so moje osebe v filmu karseda resnične, in ne nekakšne plehke, stereotipično butaste osebe, katerih smo navajeni od prej. Naveličan sem bil glavnih igralcev, ki so izgledali prav bedasto."
Samo močen igralec lahko pripravi občinstvo, da sočustvuje z demonom. Filmska ekipa ni imela v mislih Edwarda Nortona za vlogo Dereka. Edward je sam stopil pred producente po tem, ko je prebral scenarij.
Za Nortona je pomenila možnost upodobitve Dereka Vinyarda enkratno priložnost. "Pravi izziv je, če igraš vlogo človeka, ki je na samem začetku obupen. Privlačila me je kompleksnost vloge. V filmu ta oseba pride zelo daleč, tako da je na koncu popolnoma človeški in občinstvo celo sočustvuje z njim," pravi Norton.
"Derek je človek, katerega bes je zadušil njegovo inteligenco in ohromil njegov potencial. Všeč mi je bila njegova preobrazba, ko v ospredje spet stopi inteligenca."
Zanimivo je, da je McKenna na začetku videl Dereka samo kot brutalnega človeka. "Toda ko sva se z Edwardom usedla in se pogovorila o vlogi, sva prišla do drugačnih zaključkov. Edward si je umislil novo osebo, nekoga z notranjo močjo in inteligenco, ki se lahko kosa z zunanjo brutalnostjo. Resnično je spremenil obraz vloge in zaradi tega je film hudičevo močnejši."

Igralci:

EDWARD NORTON (Derek Vinyard) se je pojavil v filmih, kot so Primal Fear, Everyone Says I Love You in The People vs. Larry Flynt. Prejel je oskarjevo nominacijo in zlati globus za najboljšega stranskega igralca v filmu Primal Fear. Prejel je tudi nagrado za najbolj obetajočega igralca čikaških filmskih kritikov.
Nortona smo pred kratkim lahko gledali v filmu Kvartopirci, trenutno pa snema film z naslovom Fight Club, v katerem bo zaigral ob Bradu Pittu. V trojni vlogi producenta, režiserja in igralca pa se bo preizkusil v filmu Keeping the Faith.
Edward Norton je bil za vlogo Dereka nominiran za letošnjega oskarja za najboljšo moško vlogo.

EDWARD FURLONG (Danny Vinyard) je leta 1991 igral v filmu Terminator II z Arnoldom Schwartzeneggerjem in Lindo Hamilton. Ko je Furlong dobil to vlogo, je šla njegova kariera samo še navzgor.
Igral je še ob Jeffu Bridgesu v filmu American Heart (1992), v A Home of Our Own (1993) s Kathy Bates in v Little Odessa (1994), kjer je bil njegov soigralec Tim Roth.
Njegova najnovejša filma sta Before and After, kjer sta igrala tudi Meryl Streep in Liam Neeson, ter komedija Pecker, snema pa tudi film z naslovom Detroit Rock City.

Ustvarjalci:

TONY KAYE - režiser
Za mednarodno priznanega režiserja reklam je film generacija X režiserski prvenec.
Leta 1995 je revija Adweek uvrstila Kayela na A listo najbolj iskanih in priznanih reklamnih režiserjev. Pripravljal je reklamne kampanije in snemal reklame za Volkswagen, Dunlop Tires, British Rail, Volvo, Nike in druge pomembne kliente, kar mu je prineslo številne nagrade za režijo, za kamero in montažo.
Zadnja štiri leta je snemal dokumentarec o žgoči razpravi o pravici do splava v Ameriki. Potoval je po državi in skušal predstaviti stališča zagovornikov in nasprotnikov. To njegovo zanimanje za družbena dogajanja ga je pritegnilo tudi k snemanju filma Generacija X.

Komentarji

20.11. 2004 ob 21:53

bokšoga filma smo še nej gledali,cilou pa ka je Edward Norton- i love you so much

— Mihaela
3.8. 2005 ob 18:27

Res najboljši film kar sm jih gledala. Prou cel film je hud!! Mene je čist navdušu!!

— petrca
8.12. 2005 ob 13:30 zvezdica

Eden izmed tistih filmov, ki ga vidiš stokrat, pa ti je vsakič bolj kul. Edward Norton je odigral eno svojih najboljših vlog, sama zgodba pa je brezkompromisna in za kanček prekruta. Redek filmski izdelek iz Amerike, ki ti da misliti in spodbudi k razmišljanju o nacističnih gibanjih po celotnem svetu.

— Cheguar
8.12. 2005 ob 20:04 zvezdica

Film brez sramu in na precej krut način stika po tistih področjih človeške psihe in družbe, ki nam je običajno zakrita. Edward Norton odigra svojo najboljšo vlogo, Dereka odigra s takšno karizmo, ki nam navidez nesimpatičnega junaka približa k srcu. Pogumen film, ki ga je včasih težko gledati, a nam ravno zaradi tega ostane dolgo v spominu.

— Independent Dude
11.12. 2005 ob 10:23

to je res doer film...download obvezen,jz ga mam n kompu že kr nekaj časa pa ful dosti glejam kk mi je es doer flm k se anaorš naveličat..:P

— immotral_rose
22.3. 2006 ob 14:17 zvezdica

film te resnično odpelje. pokaže kaj se dogaja, ne prikriva ničesar, za kar pa potrebuješ jx!!! Edward Norton moram priznat, prej precej nesimpatičen igralec z nekoliko manj opaznimi in tud manj dobrimi vlogami, nas v tem filmu presune s karizmo in osupljivo upodobitvijo Dereka. res 1A. Večkrat ga gledaš, bokj se zavedaš kaj se dogaja, kaj je delal Hitler, kaj se na svetu naj ne bi več pojavljalo. Rasizem je out.

— tina
28.5. 2006 ob 13:26

Točno tako! Vsakič, ko vidim film, mi je bolj všeč!

— Andrej
18.8. 2006 ob 11:46

Ej folk te film je tko specialn da ga morte gledat. sicer je mal žalosten konc.. ampak drgač film fuuull dobr!! Res poglejte ga!! Ajd 8s)mejte se BiKiCa_15

— Maja
23.9. 2007 ob 19:08 zvezdica

gre za film, ki nikogar ne pusti hladnega. prav vsak se zamisli in se vpraša - se to res dogaja? je res na svetu tudi tako življenje? in večina si odgovori - mogoče celo v sosednji hiši! film je precej zahteven, veliko je filozofiranja o nacizmu, a nič ni pretirano, vse se lepo sklada in naredi film takšen kot mora biti! všeč mi je predvsem konec, ki je šokanten in dih jemajoč! vredno ogleda!

— film z globoko vsebino
27.2. 2008 ob 0:00 zvezdica

Super film. Res kruta zgodba, ampak prikazana na tak način da se vsak posameznik zamisli sam pri sebi kakšna so mogoče njegova načela in predsodki. Edward Norton je odigral odlično in definitivno je to njegova najboljša vloga do sedaj. Resnično ga priporočam vsem , ki si filma še niste ogledali.

— ana-diva
15.6. 2008 ob 2:00 zvezdica

neverjeten film! edward norton odigra odlčino vlogo, film te pripravi res do stanja šoka, na rob joka, res onemiš, še posebej zato ker veš, da se to v resnici dogaja in da bi bila lahko zgodba tudi resnična in se zamisliš nad okolico in svetom. zakaj je svet tako krut?!

— cherry
5.7. 2008 ob 2:00

film generacija x je full zakon

še posebi je zakon danny**

— vanesa
6.7. 2008 ob 2:00 zvezdica

to je res eden izmed najboljših filmov ki sem jih kdaj vidla.igralci so me presenetli z zelo dobrim vživljanjem v film in so nasploh dobro opravili.film dobro prikazuje napako ameriške družbe, saj ena mala napaka lahko sproži delovanje belcev proti ljudem drugih ras.

— zakon
13.2. 2010 ob 18:47

Jst sm ga gledu in kr nism mogu nehatt -full dobr film, najbolši še zdei ga gledam ;D

— đafko!"
28.6. 2010 ob 21:51

ta film mi je še zdej eden izmed najbolših. čeprav krut, je pa zelo zelo zelo dober.

— duda
17.6. 2013 ob 22:24

Res je

— Adolf
28.8. 2014 ob 0:22

za glaunega igrauca bi mogli dat notr marka wahlberga ker je meu z rasizmo probleme u mladosti

— gal

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.