Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Gajin svet

romantična komedija
V slovenščini
Na sporedu od: 27.9.2018, Kolosej Ljubljana
1h 28min / 88min
Leto: 2018
Država: Slovenija
Jezik: slovenščina
Scenarij: Peter Bratuša, Špela Levičnik Oblak, Jure Karas
Režija: Peter Bratuša
Gajin svet je sodobna in dinamična mladinska romantična komedija, z elementi kriminalke, postavljena v današnje urbano okolje. Pripoved poteka prek 11-letne Gaje, ki živi v sveže razdrti družini, vendar starš, ki ostane, ni mama, temveč oče. Zgodba je začinjena z aktualno tematiko, nevarnostjo svetovnega spleta. Vanjo se naivno zaplete Gajina starejša sestra Tea, tipična 14-letna najstnica. Njun oče Peter, zdravnik, ki se je doslej posvečal predvsem svoji karieri, mora po odhodu žene za začetek najprej spoznati svoji hčeri in si prislužiti njuno zaupanje. Gaja pogumno vodi očeta med družinskimi opravili in obveznostmi na humoren način, tako da je oče Peter pripravljen, ko pride trenutek pomembne odločitve. Njegovo ukrepanje jih poveže in vzpostavi kot družino, ki si je blizu.

Ekipa filmskih ustvarjalcev, ki se podpisuje pod celovečerno dramo Prebujanja, bo jeseni predstavila svoj nov projekt - mladinsko romantično komedijo z elementi kriminalke z naslovom GAJIN SVET. Otrokom, najstnikom in njihovim staršem bo zgodbo kot glavni lik filma pripovedovala enajstletna Gaja, ki je kot Pika Nogavička sodobnega časa - pogumna, neposredna, odločna, iskrena in srčna deklica, ki stvari rada vzame v svoje roke in se ne ustraši nobenih preprek.

Komedijo je režiral Peter Bratuša, skupaj s Špelo Oblak Levičnik pa sta za film napisala scenarij. Mlade igralce so izbrali na avdiciji, prva klapa pa je padla lanskega avgusta na osnovni šoli Prežihovega Voranca v Ljubljani.

Film opozarja na težave, s katerimi se v sodobnem svetu na eni strani srečujejo otroci, na drugi pa njihovi starši, saj obravnava zagate, ki so del našega vsakdana: ločitev staršev, odtujenost v družini in nevarnosti svetovnega spleta in družbenih omrežij. Gajin svet v sebi nosi tudi izobraževalno noto, zato bodo ob filmu igralci s kratkimi pozivi nagovarjali občinstvo k previdni uporabi spleta.

O ZGODBI:

Enajstletna Gaja (Tara Milharčič) živi skupaj z očetom Petrom (Sebastian Cavazza) in štirinajstletno sestro Teo (Neža Smolinsky), potem ko se njena mama Nina (Jana Zupančič) pridruži organizaciji Zdravniki brez meja v Liberiji. Ker so v družini tako rekoč čez noč ostali samo trije člani, se skušajo znova postaviti na noge in ujeti ritem vsakdanjega življenja. Gaja vadi saksofon in se zelo dobro razume s svojo učiteljico saksofona Emo (Ajda Smrekar), rada se druži s svojim najboljšim prijateljem Maticem (Anže Gorenc), ki je sicer računalniški genij, a je hkrati tudi večna žrtev svojih močnejših sošolcev. Gaje seveda nič ne ustavi, da mu ne bi stala ob strani na vsakem koraku. Skupaj med drugim izpilita tudi načrt, kako rešiti sestro Teo in njeno prijateljico Dašo (Gitica Jakopin), ki sta zaradi svojih naivnih najstniških glav zabredli v svet spletnih nevarnosti.

V filmu se bodo v glavnih vlogah pojavili mladi igralci, izbrani na avdicijah: Tara Milharčič kot Gaja, Neža Smolinsky kot Tea, Anže Gorenc kot Matic in v stranskih vlogah: Gitica Jakopin, Žak Župan Galunič, Erik Fevžer Maksimovič, Jan Gaberšek in Nejc Lukežič. Odrasli del igralske zasedbe pa sestavljajo Sebastian Cavazza, Ajda Smrekar, Primož Pirnat, Miha Brajnik, Lotos Vincenc Šparovec, Nataša Barbara Gračner, Jana Zupančič, Judita Zidar, Manca Dorrer, Katja Ogrin, Štefan Kušar, Jernej Tozon ...

O PRODUKCIJI:

Film je nastal v koprodukciji Feline Films in RTV Slovenija, scenarij zanj sta napisala Špela Oblak Levičnik in Peter Bratuša, ki film tudi režira. Ob začetku nastajanja filma je Bratuša povedal: »Odlično smo začeli. In kar ne morem prehvaliti ekipe, še posebej mladih igralcev. Pomembno delo smo opravili že z njihovim izborom, med pripravami in na vajah. Samo delo na snemanju je zdaj res zabavno.«

Vaje z otroki je prevzela Manca Dorrer: »Vadili smo tri tedne. Skupaj z režiserjem smo se pogovarjali o likih in se skozi improvizacijo učili tehnik igranja. Nato smo vse prizore vadili in pri tem razčlenili, kakšna je misel, ki jo nosi določen tekst. Pri igranju gre za timsko delo, igralci so odvisni drug od drugega, zato je pomembno, da so prisotni v trenutku, da se znajo zares poslušati. S tem in še z marsičem so se morali spoznati mladi igralci. Na snemanju jim gre zdaj odlično.«

 


Komentarji

16.8. 2018 ob 14:57

Bio sam u srijedu bilo je super!!!

— Ajsel
6.9. 2018 ob 17:39

Film je bil carski!

— Luka
4.11. 2018 ob 23:21

Odličen film. Moja 11.letna hči je povabila sošolčke gledat za rd prav ta film in vsi so bili cel čas prilepljeni na stol in z veseljem požirali film. Bravo.

— Barbara
11.1. 2019 ob 7:43

Kr neki...😪😪🖕🖕👎👎🔞⚠️☢☣🆘️🆘️🆘️

— Jaka
2.2. 2019 ob 12:00

Brezvezn film,nc se ne dogaja

— Mihajela
8.7. 2019 ob 12:55

Nevem

— Pojma nimam
24.4. 2020 ob 14:06

super le tako naprej :)

— avtorske pravice
25.4. 2020 ob 19:59

Ful carsko!

— Bojan
30.1. 2021 ob 11:29

ful dober filem :)

— sara

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.