Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Gajin svet 2

Gajin Svet 2
mladinska romantična komedija
Na sporedu od: 1.9.2022, Kolosej Ljubljana
1h 37min / 97min
Leto: 2022
Država: Slovenija
Jezik: slovenščina
Scenarij: Peter Bratuša, Špela Levičnik Oblak
Režija: Peter Bratuša
Štirinajstletna Gaja, ki živi v ločeni družini, se sooči z nevoščljivimi sošolci, doživi vdor v osebni profil na družabnem omrežju in spozna, kaj pomeni pravo prijateljstvo. Kljub temu, da so počitnice in se z očetom in najstniško sestro Teo odpelje v kamp na morje, se dopust še ne začne. S pomočjo svojega prijatelja Matica in policijskega inšpektorja reši lastnika bara pred izsiljevalci, spet poveže družino in s pomočjo prijateljev, mame in učiteljice saksofona Eme, osreči tudi očeta.

Gajin svet 2 nadaljuje uspešnico iz leta 2018 (Gajin svet), vendar je drugi del zasnovan samostojno. Z zanimanjem ga bodo lahko gledali tako tisti, ki so si ogledali prvi del kot tudi vsi, ki se bodo prvič spoznali z Gajo in njenim svetom. Gajin svet 2 prinaša zgodbo, ki obravnava pogoste probleme, ki jih srečujemo v današnjem času kot sta ločitev staršev in nevarnosti svetovnega spleta. Nagovarja tako najstnike, kot tudi njihove starše.

Film opozarja na težave, s katerimi se v sodobnem svetu na eni strani srečujejo otroci, na drugi pa njihovi starši, saj obravnava zagate, ki  so del našega vsakdana: ločitev staršev, odtujenost v družini in  nevarnosti svetovnega spleta in družbenih omrežij.

Ton filma je pozitiven, žanr sodi v področje romantične komedije s  primesmi kriminalke, tematika in vse spremljevalne aktivnosti (spletna  stran, družbena omrežja, osveščevalna kampanja z delavnicami za osnovne  šole) pa bodo pozivale in osveščale z odpiranjem pomembnih vprašanj in  vabile k dialogu.


LIKI

Gaja Ravnikar (igra jo Uma Štader)

Pametna in radovedna 14-letnica, večna “zaščitnica” svojega najboljšega  prijatelja Matica in vezni člen družine, ki je po ločitvi staršev  razseljena. Njene vzornice so Pika Nogavička in Lisa Simpson, ki je tudi “kriva”, da je začela igrati saksofon in posledično tudi za njeno, za  njena leta neobičajno, ljubezen do jazza. Po ločitvi mame Nine in očeta  Petra so minila tri leta. S svojo iskrenostjo in neposrednostjo pomaga  vzdrževati novo ravnovesje v družini. Njena občutljivost na krivice jo  vedno znova postavi v središče dogajanja, včasih tudi težkega. Vendar  sledi maminim besedam …”… prav je, da se boriš za ljudi in stvari, v  katere verjameš. In da opozoriš in spremeniš, če kaj ni prav.”

Tea Ravnikar (Igra jo Neža Smolinsky)

Tipična najstnica z vsemi simptomi adolescence. ” Kaj mi delaš …” in “A  zdaj …?” sta verjetno njeni najbolj pogosti besedi. Ločitev staršev je  to še dodatno podkrepila, vendar ji je odhod k mami, kjer končuje drugi  letnik gimnazije, spet vrnil stabilnost in energijo. Tudi za spretne  dekliške manipulacije očeta, ki si ga z lahkoto ovije okrog prsta. In za pokroviteljsko komentiranje Gaje, ki pa si tega ne jemlje več k srcu.  No, in zgodi se seveda tudi nekaj, kar je najbolj logično pri 17 letih:  zaljubi se.

Peter Ravnikar (igra ga Sebastian Cavazza)

Zdravnik internist (48). Minilo so tri leta, odkar ga je zapustila žena  Nina, ki dela in živi v Ženevi. Na novo si je uredil svoje življenje kot oče dveh odraščajočih deklet in uspel vzpostaviti pozitiven odnos z  Nino, s katero trenutno živi starejša hči Tea. V njegovo življenje je  vstopila Gajina učiteljica saksofona Ema, s katero se imata rada, vendar ne ve, če je že popolnoma pripravljen na novo zvezo. V poteku zgodbe  vidimo, kako se sooča z novimi izzivi neobičajne družine, za  manipulacijo najstnice Tee, z neumorno energijo Gaje in lastnimi čustvi  ter željami.

Nina Ravnikar (igra jo Jana Zupančič)

Zdravnica (41), ki je pred dvema letoma sprejela pomembni odločitvi v  svojem življenju: ločitev in novo službo kot izpolnitev davne želje –  Zdravniki brez meja. Ne glede na fizično ločenost, živi in dela v  Ženevi, sta njena vloga in vpliv močna in pozitivna. Ohranja  prijateljsko bližino s Petrom, daje starševsko oporo Gaji in seveda Tei. V ključnih trenutkih je odrešujoči glas, da lahko ta neobičajna,  razširjena družina deluje povezano še naprej.

Ema (igra jo Ajda Smrekar)

Gajina učiteljica saksofona in njena vzornica. Zelo topla in mehka  oseba, le v igranju saksofona v njej opazimo tudi kanček divjega in  neukročenega. Prav zato se z Gajo dobro razumeta in je ne le njena  učiteljica, ampak tudi zaupnica. Spodbuja jo pri njenih nastopih kot  tudi pri vsem drugem v njenem življenju. Iskreno ima rada Petra, s  katerim sta si po njegovi ločitvi vedno bližje. Strah pred prihodnostjo  in njeno vlogo v Petrovi družini poveča še novica, ki jo postavi pred  pomembno odločitev.

Matic (igra ga Enej Černe Berčič)

Gajin najboljši prijatelj. Računalniški genij z neizčrpnim spektrom  alergij. Z Gajo ga druži nadpovprečna inteligenca, kar pri 14-letnikih  ni nujno prednost. Ne glede na to, da je običajno Gaja njegova edina  zaščitnica, se v tokratni zgodbi ponudi priložnost, da ji s svojim  znanjem lahko enkrat vrne vso podporo. Nesporazum na zaključnem šolskem  koncertu ga razžalosti, da se umakne, vendar pri vedno pozorni Gaji tako ne ostane dolgo. Spet združita moči in razrešita nov zaplet.

Gregor (igra ga Primož Pirnat)

Petrov prijatelj še iz časa študija, tudi zdravnik internist. Neumoren  optimist in šaljivec, vendar tudi glas razuma, ko je to potrebno in  Petrova opora pri pomembnih odločitvah. Ker nima svojih otrok, je  vzpostavil ljubeč odnos z Gajo in tudi ona ga obožuje. Tudi ko jo  razveseli s svojimi kuharskimi umetninami in “resnimi” pogovori.

Gianni (igra ga Bojan Emeršič)

Lastnik bara na plaži, ki z ljubeznijo vsako leto pričaka svoje redne in nove goste. Posebnost bara je živa glasba, kjer ne skriva pripadnosti  jazzu, in slastno pečene sardelice. Ko se znajde v primežu Alexovih  izsiljevanj, se mu vse dobro povrne in njegov bar je rešen.

Ivo (igra ga Matej zemljič)

Simpatičen, prijazen 18-letnik, ki ima nadvse rad svojega strica  Giannija, zato mu tudi čez poletje priskoči na pomoč z delom na šanku.  Zaboli ga Giannijeva stiska in v duhu mladostniške zagretosti se hoče  postaviti po robu Alexu, ki ga neposredno izzove. Usoden je trenutek, ko zagleda Teo, v katero se v trenutku zaljubi. Njegova odprtost, nasmeh  in neposrednost odtaja tudi na videz vzvišeno “kraljico” Teo.

Višji inšpektor Hace (Vincenc Lotos Šparovec)

Uspešen pri odkrivanju kriminalcev, v kontrastu s svojo ogromno in  impozantno pojavo v sebi skriva majhne strahove (pred zdravniki). “No,  tega vam ne bi smel povedati …,” je indiskreten, ko ga je strah. S  hudomušnostjo sprejema mala pomočnika, kot sta Gaja in Matic in se  veseli skupnih zmag.

Alex (Jurij Zrnec )

Tipičen nasilnež, ki pooseblja vse slabo, pohlepen na denar, za katerega misli, da lahko kupi prav vse na tem svetu. Izsiljuje nedolžne, tudi  lastnika bara na plaži Giannija, okrog sebe zbira podložne silake in zdi se mu, da lahko počne karkoli … dokler ne sreča Gaje.

Komentarji

10.12. 2022 ob 18:47

Film je poučen zabaven smešen zanimv družinski najbolj mi je vseč Gajin in Gašperjev nastop v šoli… Film bo oceniu 10/10

— Luka

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.