Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Frost Nixon

politična drama
Epska bitka za resnico
Podnapisi
Na sporedu od: 5.2.2009, Kolosej Ljubljana
12.3.2009, Kolosej DeLuxe Kranj
2h 2min / 122min
Leto: 2008
Jezik: angleščina
Scenarij: Peter Morgan
Režija: Ron Howard
V filmu, posnetem po resničnem intervjuju s kontroverznim nekdanjim predsednikom ZDA, Richardom Nixonom, spoznamo zvezdniškega voditelja televizijskih oddaj Davida Frosta, ki se nekaj mesecev po Nixonovem odstopu zaradi afere Watergate odloči z njim opraviti obširen pogovor. Toda Nixon se izkaže za zelo spretnega sogovornika, ki zna vsako besedo speljati na svoj mlin. Frostu pomagata nadarjena raziskovalna novinarja, a ko skušajo Nixona spraviti v past, se razplamti prava besedna, miselna in psihološka bitka, iz katere lahko le eden odkoraka kot zmagovalec. Film je prejel pet nominacij za zlate globuse.
Napovednik


FROST NIXON from Karantanija cinemas on Vimeo

Zgodba

Tri leta pa prisilnem odstopu je Nixon molčal. L. 1977 pa je jekleni, prebrisani nekdanji vrhovni poveljnik pristal na obsežen intervju, da bi odgovoril na vrsto vprašanj o svojem predsedovanju in aferi Watergate, ki je končala njegovo predsedovanje. Nixon je presenetil vse, ko je za svojega TV spovednika izbral Frosta, njegov namen pa je bil, da prelisiči živahnega britaskega zabavljača in si v srcih Američanov povrne položaj uglednega državnika.

Tudi Frostova ekipa je dvomila, ali bo zmožen obstati proti Nixonu. Kamere so tekle in začela se je bitka intelektov. Se bo Nixon izmikal vprašanjem o svoji vlogi v enih največjih nacionalnih sramot? Ali pa bo Frost presenetil kritike in pogumno zahteval odgovornost od najbolj izurjenega politika svoje generacije? Srečanje je razkrilo negotovosti obeh mož, njun ego in zaloge dostojanstva, ko sta oba končno zavrgla poziranje v osupljivem prikazu neolepšane resnice.

O produkciji

Film temelji na gledališki igri Petra Morgana, ki je premiero doživela 10. avgusta l. 2006. Tako v Londonu kot na Broadwayu sta v glavnih vlogah nastopila Michael Sheen in Frank Langella. Pri oblikovanju pa je sodeloval tudi sir David Frost. Filmarji so se trudili ujeti avtentični videz in občutek 70. let. Večino prizorišč so posneli v Kaliforniji, kot edini filmski ekipi v zgodovini pa jim je bilo dovoljeno snemati v La Casa Pacifica, zgodovinskem Nixonovem domovanju po umiku. Snemanje je trajalo samo 38 dni, čeprav so predvideli 40 snemalnih dni.

O igralcih

Michael Sheen (David Frost)
Trikratni nominiranec za nagrado BAFTA si je pridobil ugledno mesto med nadarjeno novo generacijo britanskih gledaliških in filmskih igralcev. Nominacije za BAFTA si je prislužil s stransko vlogo v The Queen in glavnima v TV komedijah Kenneth Williams: Fantabulosa! in Dirty Filthy Love. Nastopil je tudi v Music Within, Blood Diamond,  Mary Reilly, Kingdom of Heaven, Laws of Attraction, Timeline, Underworld, Bright Young Things, The Four Feathers, Wilde. Istočasno pa ima tudi uspešno gledališko kariero.

Frank Langella (Richard Nixon)
Trikratni dobitnik nagrade tony je eden največjih ameriških gledaliških igralcev.  Čeprav je bil v 70. letih uspešen filmski igralec, se je predvsem posvečal odru. Pri filmu je debitiral z Diary of a Mad Housewife, nastopil pa je še v filmih Dracula, Good Night and Good Luck, 1492: Conquest of Paradise, Those Lips, Those Eyes, The Ninth Gate in številnimi drugimi. Prav tako smo ga lahko videli v številnih uspešnih TV vlogah.

O ustvarjalcih

Ron Howard, režija
Oskarjevec Ron Howard je eden najbolj priljubljenih režiserjev te generacije. Med drugim je posnel A Beautiful Mind, Apollo 13, Parenthood, Splash, The Da Vinci Code, Cinderella Man, Backdraft, Cocoon, Ransom, How the Grinch Stole Christmas, Wollow, Night Shift, The Missing. Priznani režiser je svojo filmsko kariero začel kot igralec. Najbolj znan je po vlogi v filmu American Graffiti in seriji Happy Days.

Komentarji

21.3. 2009 ob 13:28

super

— erik

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.