Kolosej
Film distribucije Fivia

Frida

drama
Slavna revolucionarka, trdovratna poraženka.
Na sporedu od: 3.4.2003, Kolosej Ljubljana
2h 3min / 123min
Leto: 2003
Država: ZDA, Mehika, Kanada
Scenarij: Rodrigo García, Clancy Sigal, Diane Lake, Gregory Nava, Anna Thomas, Edward Norton
Režija: Julie Taymor

Kratka vsebina

Avtobusna nesreča je septembra 1925 za vedno spremenila življenje Fride Kahlo, bodoče mehiške slikarke, upornice v svetu umetnosti, izzivalne seksualne revolucionarke in brezkompromisne politične aktivistke.

Frida se je vozila z dolgoletnim prijateljem Alejandrom Gomezom Ariasom, ko se je v avtobus zaletel tramvaj. V tragični nesreči je umrlo več ljudi, veliko pa jih je bilo težko ranjenih. Fridi je močan trk strgal obleko s telesa, da je ležala razgaljena na tleh, v lastni krvi in posuta z zlatim prahom, ki ga je nek potnik nosil s sabo. Imela je zlomljeno hrbtenico, rebra, medenica in ključnica so bili zdrobljeni. Desna noga, ki je bila pohabljena zaradi otroške paralize, je bila zlomljena na več mestih. Železni drog je vstopil skozi levi bok in izstopil skozi vagino. Pri tem so nastale tako hude poškodbe, da Frida Kahlo ni mogla imeti otrok.

Sledili so meseci bolečega in dragega zdravljenja. Frido so zdravniki večkrat operirali in jo zavijali v tesne mavčne obloge in korzete, da je komaj dihala. Neznosno trpljenje in samoto, ki jo je prizadela bolj kot telesna bolečina, si je Frida lajšala s slikanjem na prirejeno slikarsko stojalo s platnom. Oče Guillermo in mati Matilde sta za številne operacije porabila ves svoj denar in prodala večino imetja. Kljub velikim denarnim težavam sta vseskozi podpirala Fridino slikarsko strast, ji dala posebej zanjo izdelan čopič in ji nad posteljo obesila ogledalo, da se je lahko risala.

Ko si je Frida opomogla in shodila, je obiskala znanega mehiškega slikarja Diega Rivero, da bi ji povedal odkrito mnenje o njenih slikah. Rivera je bil nad njenim delom očaran, najbolj od vsega pa so ga prevzeli vztrajnost, očarljivost in lepota mlade slikarke. Njuno srečanje je bila prelomnica predvsem za Frido, ki je bila že od nekdaj zaljubljena v Rivero. Ko sta se 21. avgusta 1929 poročila, je njena mati rekla: Kot bi se vzela slon in golobica. S tem je namigovala na 21-letno razliko med Frido in Diegom ter na njegovo letanje za ženskami in debelost. Tudi njuni prijatelji, med njimi znana fotografinja Tina Modotti in slikar David Siqueiros, so o njunem zakonu dvomili in sklepali stave o njegovem trajanju. Toda Frida in Diego sta si prisegla dosmrtno vdanost, ne pa tudi zvestobe.

Frida je Diega spremljala na potovanjih v tujino in si bolečino ob njegovih skokih čez plot lajšala s kratkotrajnimi romancami, tako z moškimi kot ženskami. Diegova kronična nezvestoba je botrovala neizogibni ločitvi. Ko sta se ponovno poročila, je bila Frida telesno izčrpana. Zaradi prekomernega pitja, velikih količin analgetikov in amputacije desne noge je bila pri kraju z močmi. Ponoči 12. julija 1954 je Frida Diega poklicala k svoji postelji in mu dala darilo za 25. obletnico poroke, čeprav sta ju do nje ločila še dobra dva tedna. Naslednji dan je umrla, teden dni po svojem 47. rojstnem dnevu.

V vlogah Fride in Diega blestita Salma Hayek in Alfred Molina, Geoffrey Rush je odigral Fridinega ljubimca in ruskega revolucionarja Leva Trockega, fotografinjo Tino Modotti igra Ashley Judd, Antonio Banderas je slikar David Alfaro Siqueiros, vlogo ameriškega bogataša Nelsona Rockefellerja pa je odigral Edward Norton, ki je sodeloval tudi pri pisanju scenarija, čeprav med scenaristi ni naveden. Film je režirala Julie Taymor.

Igralci

Salma Hayek (Frida Kahlo) se je dokazala kot igralka in producentka. Njen najnovejši film se imenuje Bilo je nekoč v Mehiki režiserja Roberta Rodrigueza, kot producentka in igralka pa je sodelovala pri filmu V času metuljev. Med drugim se je lotila tudi režije. Njen prvenec se imenuje The Maldonado Miracle. Kot producentka je sodelovala pri filmu Polkovnik nima nikogar, ki bi mu pisal znanega južnoameriškega romanopisca Gabriela Garcie Marqueza. Film je bil leta 1999 uvrščen v tekmovalni spored cannskega filmskega festivala.

Hayekova je nastopila v vrsti uspešnic: Časovna koda, Veriga norcev, Dogma, Divji Divji Zahod, Na vrat na nos, Od mraka do zore, Studio 54, Desperado in Breaking Up. Preden je prišla v Ameriko, je bila Hayekova uspešna igralka v rodni Mehiki, kjer je igrala naslovno vlogo v izredno uspešni nanizanki Teresa.

Alfred Molina (Diego Rivera) je dejaven predvsem na odrskih deskah. Za svoje delo je bil večkrat nagrajen, med drugim je bil nominiran za tonyja, gledališkega oskarja. Med filmskimi celovečerci najdemo Vroče noči, Prevarante, Ano Karenino, Tatove teles, Mavericka, Iskalce izgubljenega zaklada in Teksaške rangerje. Za televizijo je igral v Umoru na Orient ekspresu in Ladies Man.

Edward Norton (Nelson Rockefeller) je nastopal v filmih Rdeči zmaj, Izvirni strah, Vsi pravijo Ljubim te, Ljudstvo proti Larryju Flintu, Kvartopirci, Generacija X, Klub golih pesti, The Score in Death to Smoochy. Kot režiser se je prvič predstavil s komedijo Jake, Brian in Anna, pri kateri je bil tudi producent in igralec. Za vlogo v Generaciji X je bil nominiran za oskarja za glavno moško vlogo, Izvirni strah pa mu je prinesel nominacijo za najboljšo stransko vlogo in zlati globus za najboljšo stransko vlogo. Kmalu ga bomo lahko videli v Poslednji noči Spika Leeja.

Antonio Banderas (David Siqueiros) je eden najslavnejšh mednarodnih igralcev našega časa. Priznanje kritikov in nominacijo za zlati globus sta mu prinesla vloga Cheja v Eviti, drugo nominacijo pa si je prislužil z Zorrom - zakrinkanim maščevalcem. Njegov najnovejši film je Bilo je nekoč v Mehiki, pred kratkim pa smo ga videli v drugem delu Malih vohunov in Izvirnem grehu, trilerju noir Michaela Christopherja, v katerem je bila njegova soigralka Angelina Jolie. Banderas je režiral tudi svoj prvi film Nori v Alabami, v katerem je zaigrala njegova žena Melanie Griffith.

Banderas je zaslovel s filmoma najbolj slavnega (in zloglasnega) španskega režiserja Pedra Almodovarja: Ženske na robu živčnega zloma in Zveži me. V Ameriki je debitiral s Kraljema mamba, kasneje pa so sledili Filadelfija, Hiša duhov, Obračun v Las Vegasu, Rapsodija v Miamiju, 13. bojevnik, Mali vohuni 1 in mnogi drugi.

Ustvarjalci filma

Julie Taymor (režiserka) je gledališka, operna in filmska režiserka. Njen filmski prvenec je bil Titus (1999), posnet po Shakespearjevi drami Tit Andronik. V glavnih vlogah sta nastopila Anthony Hopkins in Jessica Lange. Za Levjega kralja, ki so ga premierno prikazali leta 1997, je prejela veliko nagrad, med drugim dva tonyja (za režijo in kostumografijo). Od oper je režirala Wagnerjevega Letečega Holandca, Straussovo Salome in Mozartovo Čarobno piščal.

Prva opera, ki jo je Taymorova režirala, je bila Oedipus Rex (1992), ki so jo premierno prikazali na filmskem festivalu v Sundanceu. Zanjo je prejela nagrado žirije montrealskega filmskega festivala, emmyja in mednarodno nagrado za klasično glasbo. Fool's Fire je bil njen prvi film, ki ga je priredila za televizijo in režirala. Tudi ta je bil premierno prikazan na filmskem festivalu v Sundanceu.

Taymorjeva se trenutno ukvarja z Grendelom, ki ga bodo premierno prikazali leta 2005 v operi v Los Angelesu. Prav tako bo režirala Čarobno piščal za metropolitansko opero. Premiera bo jeseni 2004.

Frida je prejela kar nekaj nagrad in nominacij, med drugim dve nominaciji za zlati globus (za igralko v drami, za izvirno glasbo), za izvirno glasbo ga je tudi prejela, in šest nominacij za oskarja (za glavno žensko vlogo, scenografijo, kostumografijo, make-up, izvirno glasbo in izvirno pesem).

Komentarji

2.2. 2005 ob 13:09 zvezdica

neverjeten film o življenju velike mehiške slikarke!! O trpljenju ženske, ki svoje čutenje vliva na platno!

— alenka
12.2. 2005 ob 19:28

Film me je zelo prevzel. Ni pa me prevzel njen način življenja, pa tudi umetniške slike ne, saj ni bilo nič lepega videti na njih. That's life!

— Irena
6.5. 2006 ob 11:32

Jest sm si prebrau biografio pa se mi je zdel film bolši kokr pa knjiga. Vsa čast igralcem in režiserju.

— Miha
24.2. 2007 ob 14:39 zvezdica

zelo dobro odigrana vloga Fride Kahlo, prav tako Diega Rivere.Frida Kahlo bi tudi danes inspirirala marsikatero žensko s svojo vztrajnostjo , optimizmom in neomajano voljo do življenja. Mene je !

— višnja

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.