Kolosej
Film distribucije Fivia

Svobodna ljubezen

biografska romantična drama
Podnapisi
Na sporedu od: 31.3.2016, Kolosej Ljubljana
1h 43min / 103min
Leto: 2015
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Ron Nyswaner
Režija: Peter Sollett
Film, posnet po resničnih dogodkih, prikazuje zgodbo policistke Laurel in njene ljubezenske partnerke Stacie v boju z nerazumevajočim družbenim sistemom. Njuno življenje pretrese diagnoza, da je Laurel neozdravljivo bolna, kljub uradno sklenjeni partnerski zvezi pa Stacie po Laurelini smrti ne bo upravičena do njene pokojnine. Na srečo lahko računata na pomoč Laurelinega kolega Dana in odločnega aktivista Stevena, ki ju podpreta v boju proti krivičnim zakonom in družbenim predsodkom.
Svobodna ljubezen je posnet po z oskarjem nagrajenem kratkem dokumentarnem filmu. Scenarij zanj je priredil scenarist Filadelfije. Svobodna ljubezen je resnična ljubezenska zgodba o odlikovani policistki Laurel Hester (Julianne Moore) in Stacie Andree (Ellen Page) ter o njunem boju za pravico. Ko pri Laurel odkrijejo raka na pljučih, želi svojo težko prisluženo pokojnino zapustiti zunajzakonski partnerki Stacie, vendar ji to preprečuje okrajna oblast. Pri boju se jima pridružita odločni detektiv Dane Wells (Michael Shannon) in aktivist Steven Goldstein (Steve Carell), podporo pa dobita tudi med policisti in meščani, ki jima bodo pomagali pri njunem prizadevanju za enakost.

Julianne Moore (Laurel Hester) iz leta v leto potrjuje svojo izjemno nadarjenost in mnogostranskost. Kot deveta v zgodovini oskarjev je v istem letu prejela dve nominaciji, in sicer leta 2003 za vlogo v romantični drami Todda Haynesa, Daleč od nebes (za najboljšo igralko), in drami Stephena Daldryja, Ure do večnosti (za najboljšo stransko igralko). Prva ji je prinesla številne nagrade kritikov, med drugim losangeleških, nagrado Independent Spirit ter nominaciji za nagrado Screen Actors Guild in zlati globus. Za vlogo v slednjem, Ure do večnosti, je tudi prejela nominacijo za nagrado Screen Actors Guild. Za oskarja je bila prvič nominirana že leta 1998, in sicer za vlogo v drami Paula Thomasa Andersona, Boogie Nights (nominaciji tudi za zlati globus in SAG, vselej v kategoriji najboljša stranska igralka), drugič pa dve leti pozneje za glavno vlogo v romantični drami Neila Jordana, The End of the Affair (znova nominaciji tudi za zlati globus in SAG).

Ellen Page (Stacie Andree) je bila že pri sedemnajstih je bila med najbolj prepoznavnimi igralkami v Kanadi. Svojo kariero je začela z desetimi leti v izredno uspešnem televizijskem filmu Pit Pony in si takoj priigrala nominacijo Gemini za najboljšo vlogo v otroškem programu ter nominacijo za nagrado Young Artist. Leta 2002 je zaigrala v celovečercu Marion Bridge in za vlogo Joanie na mednarodnem filmskem festivalu v Torontu prejela nagrado za najboljši kanadski prvi celovečerec. Z vlogo si je prislužila še nagrado ACTRA Maritimes za izredno žensko vlogo. Leta 2004 je prepričala v drami Alison Murry Mouth to Mouth. Istega leta smo jo na velikih platnih lahko videli v komediji Daniela MacIvorja Wilby Wonderful. Nazadnje smo jo lahko videli v filmih Rim z ljubeznijo (2012), Možje X: Dnevi prihodnje preteklosti (2014),…

Steve Carell (Steven Goldstein) je eden najbolj iskanih komičnih igralcev Hollywooda, ta sloves pa si je priigral leta 1999 z glavno vlogo v izredno uspešnem celovečercu, 40-letni devičnik, za katerega je skupaj z režiserjem Juddom Apatowom napisal scenarij. Film je bil izbran za nagrado AFI (za enega izmed desetih najboljših celovečercev leta) in Critics’ Choice (za najboljšo komedijo). Združenje ameriških scenaristov je Carella in Apatowa nominiralo v kategoriji najboljši izvirni scenarij. Vloga v TV seriji Pisarna je Carellu prinesla nominacijo za emmyja za najboljšega igralca v komični seriji. Leta 2006 je bil nagrajen z zlatim globusom za najboljšega igralca v televizijski seriji – mjuzikl ali komedija. Istega leta je zaigral tudi v komediji Naša mala mis, ki se je potegovala za oskarja za najboljši celovečerec, celotna igralska zasedba pa je za svoje prepričljivo delo prejela nagrado SAG. Pred tem se je preizkusil tudi v filmih Anchorman: The Legend of Ron Burgundy, Bruce Almighty in Bewitched.

Komentarji

1.4. 2016 ob 16:47

Kad vec pisete komentar o Julianne Moore mogli ste reci ono najznacajnije, da je dobila Oscara prosle godine za Still Alice. Toliko za sada

— Zlata grujic

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.