Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Francozinje

komedija
Podnapisi
Na sporedu od: 18.12.2014, Kolosej Ljubljana
1h 56min / 116min
Leto: 2014
Država: Francija
Jezik: francoščina
Scenarij: Audrey Dana, Raphaelle Desplechin in Murielle Magellan
Režija: Audrey Dana
Zgodba o enajstih Parižankah prikazuje sladko-grenka življenjska in ljubezenska spoznanja sodobnih žensk, ki se na zabaven način spopadajo z vsakdanjimi težavami v službi, doma z družino ali v iskanju pravega moškega. Zabavne nezgode z (ne)zvestobo, ljubosumje na delovnem mestu, hrepenenje po sanjski romanci in iskrena ljubezen, ko jo najmanj pričakujejo - vsaka ženska ima svojo zgodbo, vendar so vse povezane v usodnem vrtincu ljubezenskih izzivov in skušnjav.

Zabavna in iskrena oda sodobnim ženskam in Parizu

Francozinje je komedija, ki so jo ustvarile ženske in je namenjena vsem ženskam in moškim, ki jih ljubijo. Je kolaž zgodb enajstih sodobnih žensk, ki se odvijajo neke pomladi v Parizu. Skozi obdobje 28 dni, kolikor traja povprečni menstrualni cikel, je pariško vreme nestabilno in spremenljivo – prav takšno pa je tudi obnašanje samosvojih in neponovljivih junakinj. So inteligente, močne, romantične, nevrotične, kompleksne, ljubosumne, ljubeče, preveč naličene, premalo pobrite, prestare … Ampak predvsem so resnične ženske … v vsej njihovi slavi, težavah in vsem ostalem!

Izpete ljubezenske zveze, strta srca, iskrice novih ljubezni, bolezni, prijateljstva in seks so koščki bogatega mozaika življenja in protagonistke se z njimi soočajo z veliko mero humorja in duhovitosti. In čeprav se med seboj močno razlikujejo tako po karakterjih kot tudi načinu življenja, se znajdejo na istem mestu ob istem času, kar povzroči pravi ognjemet čustev in zabave.

Spoznajte Francozinje

Ysis – Géraldine Nakache: 27. Ysis je opustila sanje o plesni karieri, da lahko vzgaja svoje štiri sinove (njen mož zasluži dovolj denarja, da jih finančno podpira). Je ljubeča mati in vdana žena, vendar pa je ogenj, ki je nekoč gorel v njej, začel zamirati. Ysis se je znašla na križišču in samo ona se lahko odloči po kateri poti bo nadaljevala.

Agathe – Laetitia Casta: 27. Agathe gradi kariero obetavne mlade odvetnice. Čeprav je zelo lepa, jo nenehno mučijo dvomi o vsem, predvsem o sebi. Je zelo čustvena oseba, ki ima tendenco, da slednje kaže tudi navzven. Obenem pa je tudi odločna in iskrena. Je paradoks na dveh nogah. Ni treba pretirano poudarjati, da ima za seboj kar nekaj katastrofalnih razmerij z nasprotnim spolom.

Rose – Vanessa Paradis: 40. Rose je poslovna ženska. Zelo lepa, zelo elegantna … lahko bi rekli, da je zelo vse. Je edina ženska na svetu, ki je videti sveže, takoj ko se zbudi. Je tista ženska, kateri vsi zavidajo in si želijo, da bi bili ona … vendar …!

Jo – Audrey Dana: 34. Jo je po poklicu govorni terapevt. Je privlačna ženska z močnim karakterjem, vendar je povsem pod vplivom lastnih hormonov. Prva dva tedna menstrualnega cikla je ena oseba, druga dva tedna pa je povsem drugačna. Da bi uživala v aktivnem spolnem življenju in se izognila ukvarjanju z moškim, ki je ne bi razumel, lovi poročene moške. Videti je preprosto … na papirju.

Fanny – Julie Ferrier: 38. Fanny je voznica avtobusa, ki je poročena z voznikom avtobusa. Njeno življenje je sila dolgočasno, ima pa veliko zelo čudnih navad. Je zelo zadrta. Po bližnjem in bolečem srečanju z ulično svetilko, se njeno življenje spremeni za vedno.

Sam – Sylvie Testud: 43. Sam je izjemno drobna in suhcena ženska. Je ginekologinja, feministka in pristašica rock’n’roll načina življenja. Ne more pa spati sama. Na smrt se boji vsega … Kako bo torej reagirala, ko bo prava nevarnosti potrkala na njena vrata?

Lili – Isabelle Adjani: 49. Lili in Sam sta sestri. Lili je oblikovalka ženskega spodnjega perila in je prava fatalka. Sicer je poročena, a je možu nezvesta, saj slednji večino časa preživi v tujini, zato Lili nima pomislekov glede varanja. Ima dva otroka: 6-letnega sina in 16-letno hčerko, ki se razvija v žensko. Zato se Lili počuti staro in tega nikakor ne more sprejeti. Saj je stara že skoraj 50!

Ines – Marina Hands: 40. Ines trpi za izjemno močno kratkovidnostjo. Dela kot Lilijina tajnica. Neizmerno uživa v zadovoljevanju vseh potreb svojega moža in njunih ljubih otrok (4-letni sin in 12-letna deklica). Živi v zamegljenem svetu, kjer se na prvi pogled vse zdi popolno. Resničnost pa je povsem drugačna … Ji bo očesna operacija pomagala, da bo odprla oči in videla realni svet?

Sophie – Audrey Fleurot: 37. Sophie je poročena mati dveh otrok. Tudi ona je oblikovalka spodnjega perila (dela za Lili). Je neprijazna in nesramna, kot bi jo nekaj v notranjosti razžiralo.

Adeline – Alice Belaidi: 24. Je Rosina osebna pomočnica na preizkusni dobi. Zasvojena je s svojim mobilnim telefonom in družbenimi omrežji. Ima močno osebnost, a je vseeno plaha. Ima pa tudi veliko družinsko skrivnost.

Marie – Alice Taglioni: 34. Marie je lastnica agencije za varuške. Je lezbijka in prava lomilka ženskih src.

Komentarji

29.11. 2014 ob 16:01

wow ful dobr zgleda, komaj čakam :)

— Klara
21.12. 2014 ob 20:00

Film, ki zaradi smeha povzroča bolečino trebušnih mišic

— Barbara
30.12. 2014 ob 23:42

beda od bede

— Luka
8.1. 2015 ob 8:03

veliko razočaranje..res beda od bede..

— Ema
9.1. 2015 ob 11:11

Katastrofa od filma, kr neki.

— Mima
10.1. 2015 ob 16:39

Enim razočaranje, drugim užitek...zame odlična petkova zabava :) pravi film za ogled v ženski družbi :)

— špenka
17.1. 2015 ob 13:16

Tako slabega filma pa se ne... NE priporocam! Izognite se ga v velikem radijusu.

— Aljaz
23.1. 2015 ob 0:21

Medtem, ko je nekaterim film povzročal preglavice, drugim zabavo, moram reči, da sem sama mnenja, da se je na francoski film treba primerno pripraviti. Ne vem zakaj, ampak izkušnje kažejo, da je - poleg izvrstnega filma Amelie - v francoskih filmih prisotno ogromno govorjenja. Pravzaprav je ostale, telesne komunikacije dostikrat zelo malo, ker se jim zdi zelo pomembno, da prav vse ubesedijo - seveda s svojim značilnim čustvenim brbljanjem (to velja tudi za film "Bog, le kaj smo zagrešili").
V čemer se "Francozinje" morda razlikujejo od poplave drugih, je edinstvena avtorska nota. Kadarkoli opazim, da film avtorski, torej da ena in ista oseba napiše scenarij, režira in še igra, ga grem še posebno z užitkom gledat. Če je bila ena oseba za ta film žrtvovati toliko svojega časa, je gotovo - no, ne vedno, pa vseeno - vreden ogleda. In kar se tiče ljubezenskih prizorov, velja: vidi se, da jih je režirala ženska. Vsebina teče še kar gladko, igra je pristna; glasba - hja, pričakovali bi manj ameriških pesmi ...
Igralsko je vsekakor izstopala Vanessa Paradis. Sicer pa ... Bojim se, da filmu manjka tista "skrivna" začimba. Tisto nekaj, kar iz povprečnega filma naredi mojstrovino. Če iščete povprečno zabavo, ga pojdite gledat. Če pa ne ... greste lahko pogledat tudi Poročno pričo d.o.o., pa boste še vedno priča povprečno zabavnemu filmu, primernemu za petek zvečer.

— jesse45613
27.1. 2015 ob 22:37

Ni slab film, je pa res dovolj poseben, da ne more biti vsem. Jaz sem do takšnih zadev dovolj tolerantna, zato mi je bil film kul. Raznolik, zanimivi in zelo različni karakterji, novodoben, če lahko tako rečem načinu življenja, ki je prikazan. Dober prikaz o tem, naj ljudje kažemo na ven in kaj vse smo zmožni skrivati.

Skratka, simpatičen. Ni film, pri katerem bi ravno zapustila dvorano ;)

— Becky

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.