Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Blaznost

grozljivka, triler
Na sporedu od: 1.8.2002, Kolosej Ljubljana
1h 40min / 100min
Scenarij: Brent Hanley
Režija: Bill Paxton

Zgodba

WESLEY DOYLE (Powers Boothe), agent FBI, ki vodi lov na zloglasnega teksaškega morilca "Božja roka", je razumljivo sumničav, ko pride v njegovo pisarno nek moški in naznani, da pozna identiteto izmikajočega se serijskega morilca. Predstavi se kot FENTON MEIKS (Matthew McConaughey) in trdi, da je njegov brat Adam ubil vse tiste ljudi in potem še sebe. Toda Adamovi zločini so le majhen delček dolge in zapletene zgodbe, ki jo hoče Meiks zaupati Doyleu, da bo tako lahko razumel, kaj je gnalo brata, da je moril. Preteklost in sedanjost se združita, ko se peljeta do kraja, kjer je pokopan Adam. Takrat začne Meiks pripovedovati zgodbo zvestobe in maščevanja....

Piše se leto 1979. Brata Meiks, dvanajstletni Fenton (Matthew O'Leary) in devetletni Adam (Jeremy Sumpter), se imata zelo lepo v idiličnem odnosu z očetom (Bill Paxton), prijaznim in občutljivim moškim, ki še vedno objokuje smrt svoje ljubljene žene. Fanta sta srečna in v varnem okolju, dokler nepričakovan in nepojasnljiv obrat za vedno ne spremeni njunih življenj. Oče pove, da ga je obiskal angel, ki mu je zaupal sveto misijo. Bog je izbral njega in sinova, da uničijo "demone", ki se skrivajo v telesih navadnih ljudi. Angel jim bo posredoval seznam imen.

Poiskati morajo te "demone" in jih ubiti.

Medtem ko je mladi Adam navdušen nad to družinsko nalogo in trdi, da čuti očetovo vizijo božanske pravice, se Fenton boji, da je oče znorel. In tako je razpet med ljubeznijo do družine in prepričanjem, da je treba ta hudičev načrt preprečiti. Fenton se bori z lastnimi demoni in išče rešitev...

Igralci

Bill Paxton

Billu Paxtonu je uspelo to, kar mnogim v njegovem poslu ni. Zaslovel je s takimi uspešnicami, kot so Titanic, Twister in Apollo 13, pohvale kritikov pa je prejel za neodvisne filme, kot so One False Move, Traveller in A Simple Plan. Njegovi filmi prinašajo enega največjih dobičkov vseh časov, ob boku s Harrisonom Fordom, Tomom Cruisom in Tomom Hanksom.

Pred kratkim smo ga lahko videli v vlogi teksaškega milijarderja, ki je obtičal na gori K2, v akcijskem trilerju Vertical Limit, ki ga je režiral Martin Campbell. Pred tem je igral še v vojnem filmu, ki se odvija med drugo svetovno vojno- podmorniški akcijski uspešnici, U-571. Prisoten je bil tudi pri uspešnici Titanic, kjer je že četrtič sodeloval z Jamesom Cameronom. Pred tem je igral še v True Lies, Aliens in Terminator.

Paxton je prejel izjemne pohvale kritikov za vlogo šerifa v majhnem mestu v filmu One False Move. Igral je tudi ob Tomu Hanksu in Kevinu Baconu v filmu Rona Howarda, Apollo 13, ki je bil nominiran za najboljši film. Leta 1996 je produciral svoj prvi film Traveller, v katerem sta poleg Paxtona igrala še Mark Wahlberg in Julianna Marguilies.

Videli smo ga še v filmih, kot so Near Dark, Pass the Ammo, Trespass, Tombstone in Idian Summer.

Matthew McConaughey

V Blaznosti igra pripovedovalca Fentona Meiksa, najbolj zapleten in presenetljiv lik. Svoj prvenec je doživel s filmom Richarda Linklaterja Dazed And Confused. Malo za tem, ko se je preselil, je že presenetil s svojo vlogo v filmu A Time to Kill, ki mu je čez noč prinesel slavo. Igral je tudi z oskarjevko Jodie Foster v filmu Roberta Zemeckisa Contact, temu pa je sledil Amistad, zgodovinska drama, ki jo je režiral Spielberg. V filmu smo lahko občudovali tudi Anthonyja Hopkinsa in Morgana Freemana.

Videli smo ga tudi v EDTV, kjer so igrali še Jenna Elfman, Woody Harrelson in Ellen DeGeneres. Igral je še v filmih, kot so Boys On The Side, Angels in the Outfield, Lone Star, U-571, kjer je igral tudi Paxton. Nedavno pa smo ga pri nas lahko zasledili boku Jennifer Lopez v The Wedding Planner (Načrtovalka porok).

Powers Boothe

Za Powersom je že mnogo celovečernih filmov, med njimi tudi film Oliverja Stona U-Turn, kjer sta blestela še Sean Penn in Nick Nolte, Nixon z Anthonyjem Hopkinsom in Edom Harrisom, Blue Sky z Jessico Lange in Tommyjem Leejem Jonesom, Tombstone s Kurtom Russelom, Valom Kilmerjem in Charltonom Hestonom.

Igral je še v Sudden Death, Rapid Fire, Extreme Prejudice, The Emerald Forest, Red Dawn, A Breed Apart in Southern Comfort. Ne tako dolgo nazaj smo ga lahko videli v filmu Men of Honor, v katerem sta igrala še Cuba Gooding, Jr. in Robert De Niro.

Za vlogo Jima Jonesa v televizijskem filmu Guyana Tragedy: The Story of Jim Jones je prejel emmyja za najboljšega igralca. Igral pa je tudi zelo znanega detektiva Philipa Marlowa v nadaljevanki Philip Marlowe, Private Eye.

Za kamero

Bill Paxton (režiser)

Blaznost je prav njegov režijski prvenec. Drugače pa je Bill Paxton uveljavljen igralec, ki je igral v največjih uspešnicah v zgodovini filma, vključno s Titanic, Twister, Apollo 13, Aliens in Terminator. Izjemno hvalo kritikov je požel tudi z neodvisnimi filmi.

David Kirschner (producent)

David je začel svojo kariero kot risar likov Muppets in Sesame Street. Leta 1986 je bil izvršni producent in ustvarjalec Spielbergovega An American Tail, ki je postal eden najbolj uspešnih animiranih filmov v zgodovini.

Njegov drugi film je bila grozljivka Child's Play, v katerem igra slavni Chucky, lutka, ki jo je kreiral prav Kirschner. Bil je tudi izvršni producent pri The Flintstones, prav tako v sodelovanju s Spielbergom.

Komentarji

24.2. 2006 ob 12:54

Zelo dobr film!!!

— mare92
28.4. 2006 ob 8:56 zvezdica

Bill Paxton na vrhuncu svoje moči. V vlogi očeta, ki si lepega dne vbije v glavo, da ga je bog poslal na zemljo kot nekakšna morilca človeških demonov, se ne bi mogel znajti noben drug igralec kot on. Film niha med grozljivko in dramo, gledalca stalno drži v napetosti, vse skupaj pa odlikuje tudi odlična igra glavnih akterjev. Preseneti tudi razplet, ki je v nasprotju z dosedanjimi poskusi grozljivk. Če ste mislili, da je žanr grozljivk mrtev zaradi Paris Hilton in njene House of wax, premislite še enkrat in si oglejte ta film. Toplo priporočam večkratni ogled!

— The Dude
10.6. 2006 ob 9:51

meni biu ful zakon film. Še posebej konec, ki nazorno prikaže, da kdor veruje ne mora biti pogubljen. ampak lahko spreminja svet na bolše..;)

— jure
1.8. 2007 ob 15:46

kr neki

— kr neki

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.