Kolosej
Film distribucije Fivia

Štiri peresa

drama
Zgodba o domoljubju, iskanju pravega poguma in ljubezni!
Na sporedu od: 29.5.2003, Kolosej Ljubljana
2h 11min / 131min
Scenarij: Michael Schiffer, Hossein Amini
Režija: Shekhar Kapur

Štiri peresa temelji na priljubljenem romanu A. E. W. Masona, ki so ga v filmsko pripoved prelili že večkrat. Priznani režiser Shekhar Kapur, ki ga poznamo predvsem po prepričljivih upodobitvah dveh velikih ženskih osebnosti iz indijske in angleške zgodovine, upornice z vzdevkom "kraljica banditov" in kraljice Elizabete, se ga je lotil z nekoliko drugačnega zornega kota in poudaril zlasti "proti kolonialni" vidik, ki ga v prejšnjih priredbah in romanu samem ni toliko čutiti. S tem je soočil dve temeljno nasprotujoči si plati: kako razvneti gledalčevo željo po staromodni romantični zgodbi moškega samoodrekanja in žrtvovanja in zadostiti potrebi po kritiki hudodelstev in krivic britanskega in nasploh kateregakoli kolonializma, ob tem pa tudi militantno usmerjenih glavnih junakov in junakinje.

Harry se pridruži izbrancem britanske (lahke) konjenice samo zaradi očeta, ki mu je služenje in uspešna vojaška kariera vse najvišje, kar lahko moški pričakuje od svojega življenja. V času urjenja na britanskih tleh splete tesne vezi s štirimi prijatelji, od katerih mu je najljubši Jack, in se zaljubi v lepo Ethne, s katero se javno zaroči in se namerava v kratkem tudi poročiti. Na njegovo veliko razočaranje, hkrati pa na veliko veselje prijateljev, njegov regiment vpokličejo v vojno proti muslimanskemu uporniku Mahdiju v Sudanu. Harry se mora odločiti med svojo vestjo in zato izstopi iz vojaške službe tik pred odhodom v Sudan. Njegovi prijatelji razumejo to kot znak nizkotne strahopetnosti in mu pošljejo vsak svoje belo pero - simbol za strahopetnost. Ko Harry prejme še četrto pero od ljubljene Ethne, ki tudi razdre zaroko, se odloči na lastno pest odpotovati v Sudan; preoblečen v domačina sledi regimentu in je priča, ko ga Mahdijeve čete porazijo. Jack v boju oslepi; Harry ga reši, toda Jack ne ve, kdo je njegov rešitelj. Vrne se v Anglijo k Ethne, ki jo že dolgo skrivoma ljubi. V Sudanu zgodba predstavi tudi edinega pravega junaka tega dogajanja, nekakšnega puščavskega samuraja Abou Fatmo, ki ga izvrstno upodobi Djimon Hounsou. Ta najde Harryja v puščavi, postane njegov zaščitnik in učitelj ter skozi njegovo osebnost gledalec spozna najplemenitejše poteze ljudstev, ki jim britanski imperij hoče vladati s trdo roko in brez spoštovanja za njihovo dostojanstvo, kulturo in vero. Abou pomaga Harryju rešiti prijatelja Trencha iz ječe. Razplet zgodbe je značilno romantičen in prav zaradi tega so tako roman kot priredbe ljubše publiki kot kritikom.

Režiser Kapur je resnični mojster epskih filmskih upodobitev krajin, kar odlikuje tudi Štiri peresa. Prizori neskončno valujočih puščavskih sipin, bitk in trpljenja v ječah, so precej bolj dodelani kot medsebojni odnosi med glavnimi junaki. Morda bi bila filmska priredba Alexandra Korde iz leta 1939 in Shekharjeva Štiri peresa popolna upodobitev romana na velikem platnu, saj bi združila vse najboljše od obeh in poudarila temelj romana, ki ga v vseh teh letih drži v vrhu priljubljenosti: najvrednejša in od potreb po mitih in poveličevanju imperializma neodvisna čustva vsakega posameznika, kot so ljubezen, prijateljstvo in nesebičnost.

Pred kamero...

Heath Ledger je eden izmed mlajših predstavnikov nadarjene skupine Avstralskih igralcev, ki zadnje čase polnijo kinodvorane po vsem svetu. Odlikuje ga izredna nadarjenost, inteligenca in trma. Prav slednji se ima zahvaliti največ za svoj uspeh, ki ga je dosegel po prvih igralskih korakih na odrskih deskah v domačem Perthu. Svoj filmski krst je doživel v najstniški drami Blackrock, ki je bila odskočna deska za vlogo v uspešni televizijski predstavi Sweat o obetavnih mladih olimpijcih. Igral je homoseksualnega kolesarja. Menda je lahko izbiral med to vlogo in vlogo plavalca; izbral je prvo, čeprav je bil v srednji šoli uspešen član plavalnega moštva. Kmalu zatem je dobil vodilno vlogo v fantazijski tv nanizanki Roar, v kateri so ga opazili agentje čez lužo in seveda gledalke.

Njegov prvi ameriški uspeh je bila najstniška komedija 10 Things I Hate About You. Njegov največji uspeh doslej je bila domoljubna epska drama Patriot ob strani starejšega kolege in rojaka Mela Gibsona.

Wes Bentley je opozoril nase z vlogo v Lepoti po ameriško. Triindvajsetletnik iz Arkansasa si je kmalu pridobil "ugled", da je na snemanjih zelo problematičen in da slovi po svojem spremenljivem razpoloženju. Njegova predana in intenzivna igra v Štirih peresih je menda tako živcirala predsednika družbe Miramax Weinsteina, da se je zaklel, da ne bo nikoli več delal z njim. Toda zarečenega kruha se največ poje in gospod Weinstein je moral požreti grenko pilulo takoj po premieri filma. Ob Bentleyjevi vlogi v Štirih peresih je priznal, da se je prenaglil in da bi delal z njim kjerkoli in kadarkoli. Mladega igralca so odklonili v Pearl Harborju in biografskem filmu o igralcu Mongomeryju Cliftu, in čeprav se je pred Štirimi peresi pojavil le v drugorazredni grozljivki Soul Survivors, se za prihodnost igralca njegovih kvalitet ni

Komentarji

27.11. 2005 ob 10:17

Dobr film.

— Jakob-pero

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.