Kolosej
Film distribucije Cenex

Reševanje malega Nema

komedija
Velika zgodba o izgubi majcene ribice
Na sporedu od: 11.12.2003, Kolosej Ljubljana
1h 41min / 101min
Leto: 2003
Država: ZDA
Scenarij: Andrew Stanton
Režija: Andrew Stanton
Producent: Graham Walters
Reševanje malega Nema je že četrti film iz Pixarovih kreativnih delavnic, ki si ga lahko ogledamo na naših velikih platnih. Z njihovimi junaki smo se prvič srečali leta 1996, ko smo si lahko ogledali prvi del Sveta igrač, ki mu je leta 2000 sledilo nadaljevanje. V vmesnem obdobju so nam predstavili še Življenje žuželk in leta 2002 simpatične Pošasti iz omare. Da so tokrat presegli sami sebe, se prepričajte na lastne oči.

Zgodba

Če si drobcena riba, je življenje ob Koralnem grebenu strahovito nevarno. Marlin, ki sam vzgaja sinka Nema, ves čas živi v strahu in napetosti. Ko napoči prvi šolski dan in mora Nemo zapustiti varno zavetje doma, ga Marlin ves nervozen spremlja in si žene k srcu vsak njegov gib. A Nemo kljubuje očetu in odplava stran, da bi si pobliže ogledal čoln. Iznenada ga ujame potapljač, Marlin pa to le nemočno opazuje.

Ko malce pride k sebi, se obupan odloči, da bo poiskal sina. Pripluje mimo ribje šole in se dobesedno zaleti v simpatično ribico Dory, ki mu ponudi pomoč. Težava je samo v tem, da ima Dori strahovito kratek spomin in vse pozabi v trenutku, ko se zgodi. Podvodni duo se poda na misijo nemogoče: rešiti Nema.

Ta se medtem znajde v akvariju zobne ordinacije s pogledom na sydneysko pristanišče. V njem je polno zanimivih ribic. Njihov vodja je Škrgec, ki je prav tako prišel iz oceana in sanja, da bi se nekoč vrnil vanj.

Ko Marlin in Dori prispeta v sydneysko pristanišče, jima na pomoč priskoči prijazni pelikan Nigel, ki je slišal zgodbe o neverjetno pogumnem Marlinu, ki išče sina. Čas se izteka, na delu so številne sile, očeta in sina pa še vedno ločuje ocean...

Ustvarjalci z oskarjem nagrajenih animiranih filmov Svet igrač, Življenje žuželk in Pošasti iz omare so začofotali v povsem nov svet zabavne računalniške animacije, fantazije in čustev v podvodni pustolovščini Reševanje malega Nema. V njem spremljamo pestro in zabavno popotovanje dveh rib - pretirano opreznega Marlina in njegovega zvedavega sina Nema, ki se ločita pri Velikem koralnem grebenu. V družbi Dori, prijazne, a pozabljive ribice, se Marlin odpravi na nevarno pot in nepričakovano postane junak med epskim naporom reševanja lastnega sina - ki sam skuje nekaj drznih načrtov za vrnitev domov.

Andrew Stanton je z Reševanjem malega Nema postavil novo prelomnico v umetnosti in tehnologiji računalniške animacije z neverjetnim podvodnim svetom, ki ga naseljujejo nepozabni liki.

"Zelo sem ponosen na Andrewa. Ne le zato, ker je v umetnosti računališke animacije Pixar povzdignil na nov nivo, pač pa tudi zato, ker je ustvaril očarljive like, kakršnih Pixar še ni imel," pravi John Lasseter, eden vodilnih mož Pixar Animation Studios, režiser Sveta igračk 1 in 2, Življenja žuželk ter izvršni producent Pošasti iz omare. "Lepota filma jemlje dih. Poleg tega je poln dramatičnih trenutkov, pristnih čustev in globine kot tudi komičnih vložkov. Ker sem oče petih sinov, sem se s to zgodbo zlahka poistovetil. Čeprav je Nemo povsem izmišljen, temelji na stvareh, ki so občinstvu znane. Odnos oče-sin, prvi šolski dan - vse te stvari vsak razume, čeprav gre za ribo ob Koralnem grebenu. Tehnično smo z Nemom presegli vse, kar smo kdajkoli naredili pri Pixarju. Že sama animacija rib je bila težavna, naša tehnična ekipa pa je oblikovala tudi čudovit in zapeljiv podvodni svet. Pravi podvodni svet je tako spektakularen, da je že sam po sebi fantazijski svet. Izziv je bil občinstvu povedati, da je naš ocean karikiran. Želeli smo poudariti, da ne obstaja, s pomočjo izjemnih računalniških pripomočkov pa smo ga vseeno oblikovali kar najbolj realistično. Za naše like nam je tako uspelo ustvariti naraven in prepričljiv svet s stiliziranjem dizajna stvari, z dodajanjem nove geometrije in z živahnejšimi barvami." Seveda pa liki ne bi oživili tako, kot je treba, če filmskim ustvarjalcem pri tem ne bi pomagala nadarjena ekipa igralcev.

Produkcija Reševanja malega Nema se je začela januarja leta 2000. Pri njej je sodelovalo 180 ljudi. Med drugim so morali iznajti povsem nove pripomočke, da so lahko s pomočjo računalniške animacije ustvarili svet, kakršnega je narekoval scenarij. Proučevati so morali tudi floro in favno oceana, na pomoč pa jim je priskočil še Adam Summer, profesor na oddelku za ekologijo in evolucijo na kalifornijski univerzi.

Korenine projekta

Zgodba Reševanja malega Nema je za režiserja in scenarista Adnrewa Stantona zelo osebna. Botrovali so ji dogodki v njegovem življenju. Ob obisku Podvodnega sveta leta 1992 je začel premišljevati od neverjetnih možnostih, ki jih računalniška animacija lahko nudi pri prikazovanju podvodnega sveta. To je bilo tri leta pred premiero Sveta igrač, Stantna pa je navdušila možnost oblikovanja tako čudežnega okolja. Drugi kos sestavljanke predstavlja spomin iz otroštva na akvarij v družinski zobozdravstveni ordinaciji. Spominja se, da se je obiska pri zobozdravniku veselil, ker je lahko opazoval ribe. "Na kako nenavadnem kraju so pristale ribe iz oceana," je takrat razmišljal. "Mar te ribice ne pogrešajo doma? Poskušajo pobegniti in se vrniti v ocean?"

Zadnji kos sestavljanke pa je režiserjev odnos s sinom. "Ko mu je bilo pet let, sem ga peljal v park. Pekla me je vest, ker sem veliko delal in sem bil premalo z njim. Ko sva se sprehajala, sem ves čas premišljeval, kako zelo sem ga pogrešal, hkrati pa sem mu ves čas govoril samo: Ne dotikaj se tega! Ne delaj tega! Padel boš! In nek tretji glas v meni je govoril: Zaradi tega boš zapravil trenutke s sinom. Začela me je obsedati misel, da zaradi strahu včasih nisi dober oče svojemu sinu. S tem razkritjem so vsi kosi sestavljanke padli na svoje mesto in tu je bila naša zgodba."

Naslednji korak Nemove evolucije je bila predstavitev zamisli mentorju in kolegu Johnu Lasseterju. Stanton je pripravil goro vizualnih pripomočkov in začel na dolgo in široko razpredati o zgodbi. Po eni uri je izmučeni Stanton Lassaterja vprašal, kaj misli, ta pa mu je po zgledu Jerryja Maguireja odvrnil: "Osvojil si me že z besedo ribica."

Stanton povzema: "Oče mi je dal dober nasvet o starševstvu. Težka odločitev, ki jo moraš sprejeti, je odločitev, ali jim boš prijatelj ali roditelj. Izberi eno teh možnosti. Ta dilema traja vse življenje in užival sem, ko sem se pri tem filmu ukvarjal s to resnico. Veljam za največjega cinika pri Pixarju. Prvi zinem kakšno, če se mi zdi kaj osladno. Po drugi strani pa sem nepoboljšljivi romantik, če so čustva pristna. Z užitkom sem sodeloval pri zgodbi o ljubezni med očetom in sinom. Sta v večnem konfliktu."

O režiserju

Andrew Stanton se tokrat prvič preizkuša kot samostojni režiser. Predtem je bil pri produkcijah Disney/Pixar koscenarist, sorežiser in izvršni producent. Pri Pixar Animation Studios dela od leta 1990. Bil je eden štirih scenaristov, ki so bili leta 1996 nominirani za oskarja za Svet igrač in nato scenarist pri vseh naslednjih Pixarjevih filmih: Življenju žuželk, Svetu igrač 2, Pošastih iz omare in Reševanju malega Nema. Bil je tudi sorežiser Življenja žuželk in izvršni producent Pošati iz omare.

Glasovi

Albert Brooks (Marlin) je režiral šest filmov, Defending your Life (zanj je napisal scenarij in v njem igral), The Muse, Mother, Lost in America, Modern Romance in Real Life - pri vseh je bil koscenarist in v njih tudi igral.

Kot igralec je debitiral v Scorsesejevem Taksistu. Nastopil je tudi v filmih Vojak Benjamin, Nezvesto tvoja, I'll Do Anything, Critical Care, Out of Sight, My First Mister, The In-Laws. Za nastop v Broadcast News je bil nominiran za oskarja.

Začel je kot komik na televiziji. Nastopal je v nadaljevankah The Steve Allen Show, The Dean Martin Show, The Ed Sullivan Show, The Merv Griffin Show, The Hollywood Palace.

Posnel je dva komična albuma, Comedy Minus One in A Star is Bought.

Kot režiser je leta 1972 debitiral z nadaljevanko The Great American Dream Machine.

Ellen Degeneres (Dori): pionirka in televizijska ikona se je zapisala v zgodovino aprila leta 1997 s svojim televizijskim likom Ellen Morgan v nadaljevanki Ellen.

Letošnje leto je preživela na turneji po ZDA, kjer je ljudi zabavala s svojimi komičnimi nastopi. Letošnjo jesen je debitirala kot voditeljica pogovorne oddaje, izdala pa bo tudi knjigo komičnih novel in esejev.

Leta 2001 je vodila podelitev emmyjev. Kariero je začela v lokalnih komičnih klubih v rodnem New Orleansu. Potem ko je leta 1982 prejela Showtimovo nagrado za najbolj zabavno osebo v ZDA, se je preselila v Los Angeles in tam posnela oddaje Young Comedians Reunion, Women of the Night, Command Performance: One Night Stand.

Televizijsko kariero je začela z nadaljevanko Open House, nadaljevala z Laurie Hill in z These Friends of Mine, ki so jo po prvi sezoni preimenovali v Ellen. Nadaljevanka je podirala rekorde gledanosti, Ellen je bila vsako leto nominirana za nagrado emmy za najboljšo igralko. Leta 1997 je dobila prestižno nagrado Peabody ter emmyja za scenarij slavne epizode Puppy, v kateri je njen lik priznal, da je lezbijka. Epizodo si je ogledalo rekordnih 46 milijonov gledalcev. Lani je nastopila v nadaljevanki The Ellen Show.

Posnela je tudi v televizijski film If These Walls Could Talk in gostovala v nadaljevanki Larry Sanders Show. Posnela je filme EdTV, The Love Letter, Goodbye Lover, Cornheads in Mr.Wrong.

Leta 1995 je njena prva knjiga My Point... And I Do Have One takoj ob izidu pristala na prvem mestu najbolje prodajanih knjig New York Timesa. Leta 1997 je izdala komično zgoščenko Taste This.

Alexander Gould (Nemo) je star devet let, z igralstvom se ukvarja od drugega leta. Med drugim je nastopil v nadaljevankah Freaks And Geeks, Glavca, Raztresena Ally, Sedma nebesa, Družinsko pravo, Even Stevens, Bootown, televizijskih filmih Mexico City, The Day The World Ended ter filmih Trey in Wheelman.

Komentarji

16.10. 2004 ob 15:10

moram reči,da je film zelo zanimil in da je primeren za otroke majhnih let kot jaz ki imam 13 let.priporočam ga tudi starejšim saj jim nič ne bo škodilo.ker je film zelo napet in ob nekaterih trenutkih zelo grozen!šel sem ga gledat z očijom in mamico.ko me je bilo strah smo se stisnili skupaj in me je strah takoj minil.v dvorani se usedite v 1 vrsto,in karte si rezervirajte že 1 teden prej ker je film zelo popularen.

— JOŠT
16.10. 2004 ob 22:09

Mogoče se motm ampak a ni blo to že enkat februarja u kinu?!?!?!

— ???
28.10. 2004 ob 16:15

film je ful dobr nč grozn pa primern za use-tut otroke :) u kinu ne igra več, zato si morte kupt dvd. nujno ;) (s)mete se ;) :)

— mega muvi
19.12. 2004 ob 0:23

ha ha ha! jst sm ga gledala pr 12 pa me ni blo strah! brez skrbi, ni sceary. jošt, skuleri se, 13 si str! res primern za vse starosti, bil je všeč tud moji mtki pa babici. morte gledat!

— tyaša
30.12. 2004 ob 11:32

no film je kr str pa še nima nbenga komentarja zato bom jz napisala pruga!!!film se mi zdi uredu in igralci mislim da bi mogl bit v filmu še mal več humorja!kot naprimr v kraljestvu morskega psa!drgač pa sm čis zadovolna!

— afna
16.1. 2005 ob 10:23

nimam besed...meni je bil zlo všeč!mali nemo je pa itak zakon:)

— maja*
27.4. 2005 ob 12:16

nemo je najboljši film kar sam jih kdaj vidu

— pohvala
29.6. 2005 ob 22:36

Nemo, Nemo... Res si kul!

— ***Anchy***
9.11. 2005 ob 15:58 zvezdica

moram reči, da je film o mali ribici nemo res nekaj najbolj fantastičnega in nikakor se ga ne morem naveličati gledati. V njem je prav vse kar mora vsebovati vsaka risanka.Gledalasem tudi kraljestvo morskega psa ampak se z nemom ne more primerjat. vsem vam ga priporočam kot za zabavo v deževnih dneh ko ne moremo it nikamor imejte se

— vittoria
28.1. 2006 ob 16:14

nemo pa prav prisrčna ribica

— sarcy
4.2. 2006 ob 17:36 zvezdica

Super film, vreden ogleda. Če ga še nisi gledal je že zadnji čas. Mislim, da je primeren tako za otroke, kot tudi za vse odrasle,ki imajo radi napeto-pustolovske zgodbe.

— Super film za vse
24.6. 2006 ob 13:20 zvezdica

Popoln uspeh. Risanka vseh risank. Animacija vseh animacij. Reševanje malega Nema odlično meša komedijo, dramo, napetost in odlično animacijo, ki nam pričara pravljični morski svet. Ob filmu se boste veliko nasmejali, saj so tu nove, neklišejske šale, ki spadajo in se lahko razvijejo le v morju. Ob filmu vas bo preplavljalo na tone čustev, zato si boste film ogledali spet in spet in spet in spet...

— Dejan
3.12. 2006 ob 10:46

film je zelo lep

— patrik
2.6. 2007 ob 22:35

nemo je zame bl hobotnca...k riba je pa hobotnca

— ling
7.7. 2008 ob 2:00

Reševanje malega Nema je zelo dobr film, čeprav je malo žalostn.

— janchka

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.