Kolosej
Film distribucije Razno

Filmoljubje

Filmoljubje / Film-loving
dokumentarni
V slovenščini
1h 5min / 65min
Leto: 2018
Država: Slovenija
Jezik: slovenščina
Scenarij: Slavko Hren
Režija: Slavko Hren
Kultni slovenski film Na svoji zemlji letos praznuje 70. rojstni dan. Prebivalci Baške grape – »živega spomenika filma«, krajev, kjer je bila posneta večina filma in so v teh desetletjih spomine na snemanje spremenili v materializirano dediščino (spomenik filmu, spominska soba, tematska pot), se zavedajo, da v goste vabijo zadnje žive pričevalce pionirskega filma. Projekt Filmoljubje je nastajal tri desetletja z avtorjevo željo, da bi osvetlil turbulentni čas in razmere po koncu 2. svetovne vojne, ko je dozorela ideja, da bi Slovenci posneli svoj prvi celovečerni igrani film.

Slavko Hren je študij filmske in TV režije na AGRFT zaključil z diplomskim filmom Zmagujoča podoba Narcisa in TV filmom Življenje v krogu. Danes je samostojni umetnik, režiser in scenarist. Od konca študija dela na TV Slovenija kot zunanji sodelavec v različnih žanrih: igrani filmi, TV nanizanke, dokumentarni program in portreti kulturnikov. Za svoje delo je prejel nagrado zlata ptica.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.