Kolosej
Film distribucije Continental Film

Film za zmenke

komedija, parodija
Na sporedu od: 9.3.2006, Kolosej Ljubljana
1h 23min / 83min
Leto: 2006
Država: ZDA
Scenarij: Jason Friedberg in Aaron Seltzer
Dolga leta je Julia Jones svoje ljubezenske fantazije lahko izpovedovala zgolj svojemu dnevniku, a naposled je vendarle našla moškega, ki verjame, da je ljubezen slepa. Toda zadržani Grant najprej potrebuje malce zdravila za sodobnega moškega, zato se odpravita do (malega) Hitcha, preden pa ju načrtovalka porok pripravi na obilno (grško) poroko, bosta morala srečati še njene in njegove tastare in se znebiti lovcev na družice.

Dva od šestih sprevrženih umov, ki so napisali scenarij za Film, da te kap - Aaron Seltzer in Jason Friedberg - se v Filmu za zmenke norčujeta iz žanra romantičnih komedij. To je film za vse, ki imajo radi filme za zmenke, in za vse, ki take filme sovražijo. Cilj filmarjev je bil po njihovih besedah: "Hotela sva narediti romantični film, na katerega bi se odzvale ženske, in odštekano komedijo za vse moške v občinstvu."

O filmu

Seltzer in Friedberg pripovedujeta zgodbo o brezupno romantični Juliji Jones, ki je končno spoznala moškega svojih sanj, zelo britanskega Granta Funkyerdoderja. Ampak še preden bosta imela Veliko obilno grško poroko, bosta morala spoznati Njene in Njegove tastare, se sestati z Načrtovalko porok in tekmovati z Grantovo prijateljico Andy - spektakularno lepo žensko, ki bi rada preprečila, da bi se Njen bivši poročil.

Komedije so se že leta norčevale iz športnih filmov, vohunskih filmov in grozljivk. Ampak kje, sta se spraševala Friedberg in Seltzer, so bile romantične komedije? Duet je svoj prvi norčavi scenarij Spy Hard prodal kmalu po prihodu iz fakultete, nekaj let za tem sta sodelovala pri uspešnici Film, da te kap. Zdaj sta vzela na piko romantične komedije. "Veliko sva jih videla in zdelo se nama je, da bi se s tem žanrom lahko pozabavala," pravi Aaron Seltzer.

Friedberg takole predstavlja klasično zamisel za Film za zmenke: "Zapečkarska, prijazna, a neprivlačna punca se spremeni v lepotico, spozna tipčka, ga pripelje domov, starša ga sovražita in premagati morata vse potrebne ovire."

Kot pravi Seltzer: "Izbrala sva prizore iz različnih komedij, ki se jih vsi dobro spominjamo, in nato oblikovala zgodbo, pri kateri bi se lahko izdatno norčevala iz vsega."

O likih in norčevanju

Njun osrednji lik je Julia Jones. Ime je dobila po superzvezdnici Juliji Roberts in izmišljnenem liku Bridget Jones, saj predstavlja mešanico igralke in lika, ki ga občinstvo rado gleda, kako se zaljubi. Julia je srce Filma za zmenke. "Najpomembnejša Julijina lastnost je, da njenega duha ne morete zlomiti, ne glede na to, kako se trudite, da bi jo zatrli," pravi Seltzer. "Verjame v pravo ljubezen in na to stvar se lahko zanesete."

Filmarja sta bila odločena, da bosta plejado gegov vtkala v prepričljivo zgodbo. "Izziv pri Filmu za zmenke je bil, da bi bil čim bolj trapast, kajti pri tovrstnem projektu je komedija prav tam," razlaga producent Paul Schiff. "Obenem pa so liki Aarona in Jasona realistični, z njimi se lahko poistovetimo, saj niso za luno. Zato zlahka navijamo za njih. Krmarila sta po tanki črti med komedijo in realnostjo."

Pri oblikovanju teh "resničnih" trenutkov so bili zelo pazljivi. Friedberg pravi: "Želeli smo, da občinstvo navija za like in da jih ljubezenska zgodba prevzame."

Vendar, nemudoma priznavajo filmarji, smešnost je bila vedno na prvem mestu. "Norčevali smo se iz dolgega seznama romantičnih komedij, filmov vseh oblik in velikosti, ki so preprosto zrele, zabavne tarče za norčevanje," pravi Paul Schiff.

Uspešnica Moja obilna grška poroka je imela pri tem eno ključnih vlog. V filmu iz leta 2002 staromodna grška starša od Nie Vardalos zahtevata, da se poroči z Grkom. Tudi pri Filmu za zmenke Julio Jones pri iskanju Pravega pošteno ovira prav njena družina. Starša vztrajata, da se omoži z nekom iz njihove kulture, kar ni lahka naloga, saj družina Jones multikulturnost ponese v nove višave: Julijin oče je temnopolti Američan, mama je Indijka, njena sestra Japonka. Julia preprosto ne more ustreči vsem.

O ljubezni in norčevanju

Medtem ko Julijin oče želi, da bi vzela snubca, ki ga je sam izbral, se ona oklepa ideala prave ljubezni. Najde ga pri Grantu Funkyerdoderju. Z njegovim imenom so filmarji počastili igralca Hugha Granta in izmišljenega Grega Fockerja iz Njenih in Njegovih tastarih. Filmarji so iz Njegovih tastarih vzeli tudi zamisel za ameriške starše zelo britanskega Granta Funkyerdoderja, Bernie in Roz - pri teh likih se norčujejo iz Dustina Hoffmana in Barbre Streisand v Njegovih tastarih.

Preden Julia najde pravo ljubezen z Grantom, se posvetuje z doktorjem za zmenke Hitchem, poklon lanskoletni komediji Willa Smitha. Hitch Juliji nato pomaga, da se iz debeluhinje, ki se liči kot cipa, spremeni v lepotico.

Friedberg in Seltzer sta se pozabavala tudi z drugimi žanrskimi značilnostmi, na primer z vstopom v prizor v počasnem posnetku. Seltzer pravi: "V vseh teh filmih je prizor, v katerem ženska iz bazena pride v počasnem posnetku in nihče nikoli ne omeni nenavadnosti te upočasnjenosti. Zato naš lik vihti kladivo, je banane in skače po trampolinu - počne vse, pri čemer je lepotico prijetno gledati v počasnem posnetku. To je na nek način naša oda Phoebe Cates oziroma njenemu počasnemu posnetku v bazenu v Fast Times at Ridgemont High."

O igralcih

Alyson Hannigan (Julia Jones) bo to jesen začela nastopati v CBS-ovi romantični komediji How I Met Your Mother. Med njenimi filmi so najbolj znane vse tri Ameriške pite, med nadaljevankami pa Izganjalka vampirjev. Kariero je začela s snemanjem reklam, nase pa najprej opozorila kot hčerka Dana Aykroyda v Moja mačeha je z drugega planeta. Nastopala je tudi v nadaljevankah Ograje našega mesta, Roseanne, Touched by an Angel, Almost Home in Free Spirit. Posnela je tudi film Dead Man on Campus.

Adam Campbell (Grant Funkyerdoder) je nastopil v nadaljevanki Commando Nanny, to jesen pa bo začel snemati še nadaljevanko Halley's Comet. Film za zmenke je njegov filmski prvenec.

O ustvarjalcih

Aaron Seltzer in Jason Friedberg že vrsto let skupaj pišeta scenarije. Prodala sta jih več kot 20 v 17 letih, med drugim Spy Hard ter Film, da te kap.

Spoznala sta se na Kalifornijski univerzi, kjer sta se med šolanjem preživljala z več posli. Do diplome sta bila lastnika dveh uspešnih prodajaln čevljev na trendovski aveniji Melrose, prodala pa sta tudi že svoj prvi scenarij Spy Hard. Ker so šli njuni scenariji za med, sta se odločila prodati trgovini s čevlji in se osredotočiti na pisanje scenarijev.

Komentarji

10.2. 2006 ob 20:43

to bo ful dobr!

— prva :p
18.2. 2006 ob 21:37

toti film bo taki zakon. škoda da bomo morali čakat do marca

— nixi
23.2. 2006 ob 21:00 zvezdica

Danes sem si ogledal ta film in moram rect, da je njegov namen zgolj sprostitev. To je film, pri katerem se vsedes v fotelj, pritisnes Play in se priblizno eno uro in pol smejes "bedarijam", ki jih izvajajo dokaj dobri igralci. Je parodija na Hitch, The big fat greek wedding, Kill Bill, Meat the Fockers in se na veliko vec filmov. Film je sestavljen iz osmešenih odlomkov drugih filmov, zato je dobro, da ste si te filme ogledali in da sledite dogajanjem v krogih znanih ameriskih oseb (npr. Jenifer Lopez - v vlogi organizatorke poroke), sicer vam bo filem veliko manj smešen in razumljiv! Sam vecinoma prisegam na filme, ki me sprostijo (vse vrste komediji, animirani filmi in podobno). Kdor se zeli nasmejati naj si film ogleda, vendar naj od njega ne pricakuje prevec. Meni se je zdel slabsi od vseh Scary movie-v, katerih pisec je isti kot pises Date Movie-ja. Seveda pa je to moje subjektivno mnenje. Ogled filma priporocam tistim, ki jim niso vsec filmi z zapletenimi zgodbami in polnimi pistol. Obvezno pa je tudi, da vam je vsec ameriski "odstekan" humor. Moja ocena filma: 8/10

— EagerWolf
27.2. 2006 ob 14:42

oj sj vem d to ni komentar sm fuul me zanima če gaj kdo že gledu pa če mi pove če ga je uredn jt gledat? tenks!!

— tjaška
2.3. 2006 ob 13:49

film je ful dober

— sapa
4.3. 2006 ob 16:10

ja ja se kr...

— sara
5.3. 2006 ob 7:31

Jaz si bom ta film ogledal v prvi priliki.Če igra Alyson Hannigan, je pa sigurno 100%. vsaj tako jaz mislim.

— DATE MOVIE
7.3. 2006 ob 11:45

juče sam si ogledaoo filam. zelo mi je bil ušeč. jedva čakam da pride uu kinu da ga gledam še enkrat. priporočam ga svim curama i slaticama. slavči

— slaviša đokič
9.3. 2006 ob 14:31

toti film je taka legenda samo če ga pa primerjaš s hitchom pa je nula!

— didyka
9.3. 2006 ob 16:16

NAJBOLJ GROZLJIV FILM VSEH ČASOV!

— ph
10.3. 2006 ob 8:15 zvezdica

Film je najslabša parodijska komedija do sedaj! Po ogledu se boste strinjali z mano.moja ocena je 2/10! Po domače: škoda denarja!

— T&D
10.3. 2006 ob 13:07

Alo, Garfield je še vseen bolši film od tega, komi čakam, da pride GARFIELD 2!

— Nace
10.3. 2006 ob 13:09

Ta film sploh ni cool, ampak je prava beda!! BU!

— Nace
10.3. 2006 ob 20:36 zvezdica

Včeraj sem šel v kino in si ogledal Date movie (Film za zmenke).Parodija na Bridget Jones,Hitcha,Moja obilna grška poroka,Njeni tastari,Njegovi tastari,Lovci na družice,Pimp my ride,...cel kup smešnih stvari,toda za zahtevnejšega gledalca film ne bo pustil nikakršnega vtisa,kot tudi ni name.V kino sem se odpravil z dokaj velikimi pričakovanji,ampak nisem dobil to kar se iskal.Film je dokaj smešen,ima tudi nekaj prav posrečenih prizorov,toda čez celi film se mi je zdelo da nekaj manjka...

— Scorpion
11.3. 2006 ob 9:27 zvezdica

film ni niti pol tako dober kot vsi scary movie-ji, je popolnoma neizviren in neduhovit, slabi igralci in neumesne ter butaste šale, ki jih bi lahko naredili veliko boljše, glede na to, iz kakšnih filmov se zafrkavajo (meet the fockers in meet the parents, kill bill, king kong, hitch, my big fat greek weeding, weeding planer, weeding crashers.itn). Skratka, dokaj beden film, z čudnimi in primitivnimi šalami :S...

— seba
11.3. 2006 ob 13:34

Meni je bil zelo ušeč tudi dobri igravce ima ta film. priporočam da si ga ogledate. mwa

— enaa
11.3. 2006 ob 14:11

men je bil film prov hud ker se ful režiš. pejte ga gledat ne bo vam žal

— schooby dobby
12.3. 2006 ob 16:30

Ta je pa tko hud film!!! Kdor se ga rad nasmeje v kinu, mu priporočam da si ga gre ogleda!

— TuRBo_1
14.3. 2006 ob 2:49 zvezdica

Bedna parodija vseh mogočih romantičnih komedij in številnih aktualnih uspešnic. To, kar je bil Scary Movie za grozljivke, skuša biti Date Movie za romantične komedije. Vsak prizor, vsak stavek, vsak gib in vsaka še tako majhna stvar je parodija. Norčevanje iz znanih hitov. Poniževanje znanih likov. Delanje norca iz najbolj priljubljenih sekvenc. Okej, toda kaj, ko vse skupaj ni prav nič smešno, marveč dolgočasno, strošeno, moteče, zoprno in takšno, da se človek vpraša, če morda ne gleda Date Movie 3478. Ali filma, kamor so vtaknili prizore, ki niso šli niti skozi Not Another Teen Movie. In ko se spomnim filmov Silence of the Hams, Wrongfully Accused, 2001: A Space Travesty, Plump Fiction in recimo Shriek If You Know What I Did Last Friday the Thirteenth, se vprašam, kako je mogoče, da sem tokrat dobil še slabšo parodijo. Parodijo, ki se ne zna norčevati niti iz orgazma Meg Ryan.

— iztok gartner
14.3. 2006 ob 8:39 zvezdica

Najboljši del filma je ob sceni, ko mora glavni igralec oddat semensko tekočino v "šalčko", deklica zraven mene pa vpraša očeta za razlago :D Na kratko: Film si ne zasluži predvajanja v kinu, vašega časa in denarja. Za ta denar si raje naročite pico ter jo pojejte ob gledanju kakega filma na TV-ju - zagotovljen 100% večji užitek :)

— sss
14.3. 2006 ob 23:26

Jst sm pa gledal film, in sem se smejal od začetka do konca. Film se mi zdi res dobr, mislm res tist film za smejat se, pa nič drugega, je pač parodija na filme, sam tako dobr vse skup spravleno, da se moraš res smejat skoz. Res film za sprostitev

— Bond007
15.3. 2006 ob 9:46

Ne vem če sem kdaj gledala slabši film! Res škoda dnarja za tako bedo. Bedne fore, čisto nič smešne. Film je tok beden, da je folk sred filma zpuščal dvorano!

— bobi
15.3. 2006 ob 14:11

film-komedija je čista polomija!! večina for je totalno bednih pa tut zgodbe ni "tprave". filma si ni vredno ogledat pa če so odlomki še tako "privlačni"!!! LP

— *nikec*
15.3. 2006 ob 17:34

SKODA dnarja

— bojan
15.3. 2006 ob 21:10

Imaš časa na pretek? Ne veš kam sam s sabo? Res nimaš nobene ideje kaj početi?? Torej, če si na vsa tri vprašanja odgovoril/a z da, si na pravi poti, da se odločiš za ogled najbolj bednga filma vseh časov...odločitev je tvoja... Pozdrav vsem!;)

— estrella;)
16.3. 2006 ob 19:27

film je le mešanica prejšnjih uspešnic, zato vam ga priporočam le, če si niste ogledali filmov, ki so navedeni v drugih komentarjih, lp

— majchy
16.3. 2006 ob 20:22

ej film je tok smesn d je vredn ogleda!:):):)

— Smehi
18.3. 2006 ob 1:19

Slabši film, sigurno še nism gledal kljub temu pa predlagam vsem, da si ta film pogledaja ker bi moral vsak človek videt kok je slab saj to moraš doživet, da šele vrjameš. Film je samo niz slabig skečev brez kakršne koli niti(čeprav poskuša držati neko nit, na meet the fockers in my bi fat greek wedding). Vsaka šala je pretirana in pripeljana čez vsako mejo, ko že pomisliš da se boš nečemu smejal, stvar preide vse meje in ni niti približno smešna. Zelo me čudi da so dobili tako igralsko zasedbo kot so je. Film je res postavil nova merila v tem kaj je slab film vsaj za mene. Zato vam predlagam da to polomijo pogledate, saj je res tako slaba, da moraš videt da vrjameš. Edino kar je dobro v filmu je tista blond igralka:D Če ne drugega smo se s prijatelji res dobro nasmejali, ampak ne zato ker je film smešen ampak zato ker je tako nenormalno slab. Tako da želim veliko smeha po ogledu filma temu kakšno skapucalo lahko pride v kino. Veliko užitkov:D

— KomentarX
19.3. 2006 ob 9:08

Men je film zlo uredu in mi ni žou tistga dnarja k sm ga dala...

— lolkica
20.3. 2006 ob 15:56

ZIVJO, TA FILM VAM 1000 % ODPRIPORO AM KER JE NAJBOLJ BEDEN DO SEDAJ! DOBRA IGRALSKA ZASEDBA VSEBINA PA ZA UMRET!! RES BEDNO SKODA VSAKEGA CENTA...NE GLEJTE TEGA FILMA

— komentatorka 15
21.3. 2006 ob 10:30

Po mojm se osnovnosolcem res bedn film! Tok bedne fore, d se jim se smejat ne mors, ampak te ze glava boli. In da pomislim, da sm placu zanj tok kot za recimo Walk the line al pa kej podobn dobrga...jaooo

— Don't watch, really
25.3. 2006 ob 19:33

- DA ODIDEM IZ DVORANE!!! Film si, po besedah že enega od komentarjev spodaj, ne zasluži predvajanja v kinu - ne vašega časa in še najmanj denarja. Priznam, štekam humor in rada imam komedije, tudi odštekane parodije, a v tem filmu so nanizali pod krinko humorja kup naravnost nagravžnih in neokusnih prizorov, ob katerih se je zgražala cela dvorana! Obup.

— Petra
26.3. 2006 ob 11:42 zvezdica

Parodija kot parodija... nekaj dobrih for in to je to.

— Sweety
27.3. 2006 ob 8:07

Po mnenju mojih prijateljev, s katerimi sem si ogledal film, je to eden najslabših, kar sem jih videl. Resnično, butast je...

— Jernej
28.3. 2006 ob 15:37 zvezdica

Zanimiva in smešna parodija, ki premaga nesmiselni Scary movie, ki je bil ŽIVI propad leta. Date movie se spretno norčuje iz filmov, oseb in ostalega. A kaj ko si vsi niso ogledali sparodiranih filmov in ne vejo za kaj se gre? Sicer pa je to film za sprostitev. Nič kaj boljšega.

— Dejan
28.3. 2006 ob 18:17

slabšega filma še nisem gledala. ne priporočam

— pupa
28.3. 2006 ob 19:04 zvezdica

Vsi k te napisal da je film slab nimate pojma. Ta film je zelo dober in odlična komedija. Je mešanica filmov Njegovi tastari, njeni tastari, moja obilna grška poroka, hitch, ubila bom billa in še iz drugih filmov je nekaj odlmkov. Zato film je vreden ogleda in oceno bi dala 10/10

— pupika
28.3. 2006 ob 23:55

Tako slaboumega skropucala pa še nisem videl!!! Sprašujem se kdo so ljudje, ki napišejo scenarij za tak film, kdo so tisti, ki dajo denar, da se tak film posname, kdo so tisti, ki sploh zelijo sodelovati pri takem projektu in kdo tisti, ki se jim to zdi smešno?! P.S.: Če boste svojo simpatijo na zmenek peljali v kino, se tega filma ognite kot hudič križa, kajti prav lahko se zgodi, da boste v nasprotnem primeru ostali sami!!!

— WC-Racka
29.3. 2006 ob 0:12

Komično pri tem filmu je samo to, da se predvaja v kinu! Samo to in nič drugega. Prizori niso ne smešni, ne nagravžni ali neokusni, so pa popolnoma nesmiselni. Film je parodija samega sebe. Definicija besedne zveze TOTALNA BEDA!!! Resnično.

— bedno
31.3. 2006 ob 14:03

jas sem si ta film ogledala z frendico.. in nama je biu ful vrei.. nasmejali sma se polek in tudi vsi drugi v dvorani.. =) meni osebno je film všeč

— lady_
2.4. 2006 ob 12:32

film je ful zakon, tko da ga priporočam vsem

— majči
4.4. 2006 ob 14:20

Joj, če mi je bilo kdaj škoda denarja za kino, je bilo to za ta film. Fujj, nisem vedla a naj se pri bednih forah smejim al kar jokam. Za karkol bi porabila 2200 sit, bi bilo boljše.

— rukica
4.4. 2006 ob 22:31

bedn film... se ne splača gledat ... kr neki kao dobr k je use skp zmiksan, u resnic je p prou glupo izpadl, usaj men se tko zdi ...

— Girl
5.4. 2006 ob 13:58

ej izpade fuuul noro! men je bil film prov zakon!! ja sj so razni mixi Hitcha, grške prooke, njegovih tasratih... sam js sm se ful narežala!!! js bi rekla da se res splača gledat!!! k je zakon!!

— M@JČ
5.4. 2006 ob 19:25

oila!film je ubitačn,carski uglavnm crknš od smeha.usi k ne veste kerga d si pogledate vam priporočam film za zmenke!bye*

— miša
5.4. 2006 ob 19:55

beden film

— žabica
7.4. 2006 ob 13:39

Ej ko so rekli da sta 2 od 6 scenaristov od Scary Movie sem full pričakova ( ali od štirih) Kar lahko rečem..da sta očitno tedva samo kavo ostalim scenaritom nosila. živa beda...

— Kritik
8.4. 2006 ob 2:25

reazen tiste blondinke sophie monk ni nic pametnega za videti.je pa tista blonda vredna tistih 1100sit :)

— dali
11.4. 2006 ob 12:14

Žal mi je bilo vsakega stotina ki sem ga vložila v ta film...

— TeA
14.4. 2006 ob 6:57

meni je bil film všeč in zdi se mi ,da ni škoda denarja,tako kot nekdo pravi.res malce je že dolgočasen,ampak je res enkraten.mislim da si ga bom morala še enkrat ogledati,tako mi je všeč.

— anka
25.9. 2006 ob 18:33

men je ok, sam neki je ceu cajt mankal

— L mam na čelu
7.5. 2007 ob 14:39

ma ta film je še kr dober

— NO NAME
27.6. 2008 ob 2:00

TA FILM JE MENI FUUULLLLLLLLLLLLLLLLLL COOOOOOOOOLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL..................... IN SMEŠN, JA SEVEDA....... HAHAHAHHAHAHA

— eyCA
11.10. 2008 ob 16:51

PUPIKA, jaz bi rekel, da TI nimaš pojma!
Tole ni vredno iti gledat v kino, niti ni vredno iti si sposodit v videoteko, skratka: bedarija!

— matevž*

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.