Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Film za ženske

romantična komedija
Na sporedu od: 1.12.2005, Kolosej Ljubljana
1h 40min / 100min
Leto: 2005
Država: Češka
Scenarij: Michal Viewegh
Režija: Filip Renč
V češki različici Bridget Jones spoznamo 23-letno urednico ženske revije Laury, ki nekega dne na vlaku podzemne železnice odkrije ljubezenska pisma neznanca. Laury presenečena ugotovi, da so pisma namenjena prav njej, ustvaril pa jih je njen nekdanji partner Oliver. Ko se par zbliža, se morata soočiti s številnimi težavami, od njenih očitkov o prekomernem pijančevanju in njegovem prepričanju, da Laury res ne potrebuje toliko lepotilnih izdelkov. Toda za največje presenečenje poskrbi Lauryna mama, ki je prepričana, da je nekdaj imela z Oliverjem romantično razmerje.

Zgodba

Roman Román Pro Ženy je eden najbolj poznanih in priljubljenih del češkega pisatelja Michala Viewegha. Knjiga se je do zdaj prodala v 80 tisoč izvodih in je doživela veliko navdušenje v nemškem in hrvaškem prevodu. V kratkem bo knjiga izšla v italijanščini, pripravljajo pa se tudi prevodi v druge jezike.

Film bi lahko opisali kot inteligentno romantično komedijo, ki temelji na nenavadni situacijski komediji, duhovitih dialogih in ganljivih človeških zgodbah. Gre za nekoliko groteskno zgodbo o dveh ženskah: 20-letni Lauri, ki dela pri tedenski reviji za ženske, in njeni ovdoveli mami Jani, prevajalki in tolmačici. Obe iščeta idealnega moškega, kar še zdaleč ni lahka naloga. Janino spodletelo razmerje s Čehom jo je pripeljalo do te točke, da sovraži vse češke moške, zato si na vso moč želi spoznati Zahodnjaka. Po dveh razmerjih (z učiteljem angleščine in zelo mladim prodajalcem v trgovini z mobilnimi telefoni) se Laura zaljubi v 40-letnega Oliverja. Ironično je, da je bil 20 let nazaj prav Oliver "resnična ljubezen" Laurine mame...

Filip Renč - režiser

Svojo filmsko kariero je začel že kot otrok, igral je v filmih Jakub, Družina Černého pera, Motiv pro vraždu, Na startu je delfín, Zrcadlo pro Kristýnu, Nechci nic slyšet, Julek, Levé křídlo, Stav ztroskotání, Putování Jana Amose, Papilio. Med leti 1986 in 1992 je na igralski akademiji FAMU študiral dokumentarni film. Njegovi dokumentarni filmi so pritegnili veliko pozornosti, njegov celovečerni prvenec Requiem for a Maiden pa je bil za tiste čase najbolj komercialno uspešen film. Proslavil se je tudi kot režiser glasbenih spotov, posnel pa je tudi nekaj reklamnih oglasov.

Režiral je filme: Requiem for a Maiden (1991), Válka barev (1995), Polojasno (1999), Rebels (2001)

Michal Viewegh - avtor romana in scenarist

Diplomiral je iz češkega jezika leta 1988, nato je štiri leta poučeval na osnovni šoli v Pragi. Je eden izmed najbolj uspešnih sodobnih čeških pisateljev (med drugim je napisal Povídky o manželství a sexu, Účastníci zájezdu, Báječná léta s Klausem, Případ nevěrné Kláry, Vybíjená). Po njegovih romanih so posneli tudi filme: Wonderful Years That Sucked (Petr Nikolaev, 1997) in Bringing Up Girls in Bohemia (Petr Koliha, 1997).

Zuzana Kanócz - Laura

Leta 2002 je diplomirala na igralski akademiji v Bratislavi. Istega leta je postala članica gledališča Andrej Bagar, kjer igra še danes. Obožuje dobre filme. Nazadnje sta ji bila všeč Frida in Zgubljeno s prevodom. Pred tem filmom je imela majhno vlogo v filmu Juraj Nvota (2002).

Marek Vašut - Oliver

Leta 1983 je diplomiral na igralski akademiji, nato je delal v državnem gledališču v Brnu (1983 - 1984) in nacionalnem gledališču v Pragi (1985 - 1990, 1992). Igrati je začel že kot otrok, zaznamovala pa ga je vloga boksarja Vilde Jakuba, glavnega lika v filmu Pěsti ve tmě. Danes je eden najbolj iskanih igralcev manjših vlog v filmih, ki jih snemajo v Češki republiki. Tako je na primer igral ob Anthonyju Hopkinsu v filmu Bad Company.

Komentarji

29.10. 2005 ob 20:04

sliši se zanimivo :) bomo vidli kakšen bo film!

— k
13.11. 2005 ob 14:33

se nikol mi ni uspelo bit druga!!! vse je mozno! upam, da bo film v redu, drgac si bom pa kerga drudzga ogledala. ajde:)

— druga!
4.12. 2005 ob 9:06

Film je vreden ogleda!

— Cool film!
4.12. 2005 ob 20:10 zvezdica

Napovednik je mamljiv... Nekaj za ženke pač... Pomojem je zanimivo.

— Ajna
7.12. 2005 ob 20:09

eden izmed najbednejših filmov kar sem jih kdaj gledala ! Ne oglejte si ga ...meni je bilo žal :)

— ali
7.12. 2005 ob 20:45

Hej, a res nihče ni gledal tega filma? Tako čakam, da boste kakšno konstruktivno rekli, da se odločim, pa nič ... :(

— Janja
8.12. 2005 ob 6:20

Me smo se ful nasmejale, ful zabavn film. Po mojem se splača it gledat.

— dream
8.12. 2005 ob 21:54 zvezdica

Če se želite nasmejat in pozabavat po "nehollywoodsko", ampak evropsko, enostavno češko, si pojdite ogledat tale film. DEFINITIVNO VREDEN OGLEDA!!!

— CARova
9.12. 2005 ob 23:11 zvezdica

eden izmed najbednejših filmov doslej ! Nesmiselna zgodba, vsekakor ni vreden ogleda !

— kls
10.12. 2005 ob 21:38 zvezdica

Film, oba katerem se bodo zabavala predvsem dekleta. Lahkotna, sproščena komedija, ki opisuje ljubezensko življenje odštekane matere in njene radožive hčerke. Obe igralki sta odlično odigrali svoji vlogi, nepozabna pa sta bila tudi Teslo in seveda gospod Žemlja :-) Toplo priporočam ogled, saj se boste ob filmu res sprostili in nasmejali, moški pa si boste napasli oči na obeh lepoticah. Ocena: 9/10

— Lenča
13.12. 2005 ob 20:42

js sm ga šla gledat s svojim fantom, pa je bil tut njemu ušeč, ne sam men.tko da pejte si ga ogledat!

— anja
16.12. 2005 ob 18:55

film je res ful smešn in je po mojem mnenju vreden ogleda! takih filmov bi moglo bit še več!:)

— *
26.12. 2005 ob 10:10

ja kaj js vem, mogoče bi blo bol da bi bli drugi igrauci.ja drgač je pa ql!

— neja
5.1. 2006 ob 13:47 zvezdica

Če imate radi adrenalinske filme, potem si tega raje ne oglejte, ker je lahkoten film z čisto običajno ljubezensko temo. Verjetno se skoraj vsaka žeska lahko najde v vlogi obeh glavnih igralk. Všeč mi je odnos mati hči, zelo odprt in življenski brez olepševanja in skrivanja bistva, v realnem življenju je verjtno težje vzpostaviti tak odnos, saj včasih raje ne veš vsega in tudi ne poveš vsega. Vsak ima svoje skrivnosti in verjetno je to naš obrambni sistem, genetika, vzgoja in pač tako stereotipno okolje. Vse preveč smo zaprti in tipično slovenski.

— vera

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.