Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Film, da te kap 5

komična grozljivka
Podnapisi
Na sporedu od: 18.4.2013, Kolosej Ljubljana
1h 27min / 87min
Leto: 2013
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Pat Proft in David Zucker po likih Phila Beaumana, Jasona Friedberga, Buddya Johnsona, Aarona Seltzerja, Marlona in Shawna Wayansa
Režija: Malcolm D. Lee
Srečno poročenemu mlademu paru Danu in Jody se po prihodu iz porodnišnice z novorojenim sinom začnejo dogajati nenavadne stvari. Ko se kaos razširi še na Jodyjino delovno mesto in Danovo kariero, se zavesta, da jih zalezuje zlobni demon. S pomočjo domačih nadzornih kamer in ekipo strokovnjakov skušata ugotoviti, kako se ga znebiti preden bo prepozno.

Trinajst let po prvem naskoku Filma, da te kap v kino dvorane se franšiza, ki je s parodijo na račun največjih grozljivk po svetu navrgla že prek 800 milijonov dolarjev, vrača v še bolj neizprosni in smešni izdaji. Film, da te kap 5 se ponorčuje iz filmov Paranormal Activity, Mama, Sinister, The Evil Dead, Inception, Black Swan in drugih primerkov popularne kulture.

Kot v vsakem filmu v franšizi je igralska zasedba spet občudovanja vredna – tako nova imena kot tista, ki se vračajo že kdo ve katerič: Ashley Tisdale, Simon Rex, Charlie Sheen (oba Scary Movie 3, Scary Movie 4), Molly Shannon (Scary Movie 4), Lindsay Lohan, Snoop Dogg, Katt Williams, Terry Crews, Jerry O'Connell, Sarah Hyland, Katrina Bowden, Tyler Posey, Shad Moss (Bow Wow), Kate Walsh, Heather Locklear, Mac Miller in Mike Tyson. Režiral je Malcolm Lee po scenariju legendarnega režiserja komedij Davida Zuckerja (Scary Movie 3, Airplane, franšiza The Naked Gun) in Pata Profita (franšizi Police Academy in Naked Gun).

Parodija prihaja kot naročena za oboževalce žanra, saj je nov dotok grozljivk v zadnjih nekaj letih priskrbel neštete priložnosti za parodijo. Po nekaj letih suše v žanru »imamo naposled spet filme, iz katerih se lahko norčujemo,« pravi Zucker. »Nekaj časa ni bilo paradnih primerkov, kakršen je bil The Grudge. V prejšnjih dveh Filmih, da te kap smo si privoščili Saw, The Grudge in The Ring. Zdaj si naposled lahko privoščimo grozljivke Paranormal Activity, Black Swan, Mama in Evil Dead

Ne more biti čisto vsaka parodija Film, da te kap. Parodijo, ki se s citati norčuje iz pop kulture, poganja že lep čas uveljavljena formula: »Pogoj za uspešno igro je, da – začuda – smešnosti ne poudarjaš,« razloži Zucker. »Ampak potem imamo seveda Katta Williamsa… A zvečine velja, da nihče ne 'igra komedije'. Charlie je mojster v pretvarjanju, da igra v drami, in gledalcu ne da nikoli vedeti, da igra v komediji.«

Poleg igre je poglavitnega pomena ažurnost – bolj ko so filmi, iz katerih se norčuješ, sveži, bolj zadenejo žebljico na glavico: »Rekel bi, da smo se spravili na več žrtev kot kdaj koli prej, pa še bolj ažurni smo,« pravi Zucker. »Norčujemo se iz filma Mama, ki je v kinematografe prišel februarja, iz Evil Dead, ki izide teden pred nami, pa iz Fifty Shades of Grey, ki sploh še ni posnet. Tako smo hiteli, da smo zavili s ceste na pločnik in zbili par pešcev. Ponorčevali se bomo tudi iz zamisli, ki jo je M. Night Shyamalan to jutro dobil pod prho. Če se vam to zdi brezobzirno… Ja, je.«

O igralcih

Ashley Tisdale (Jody) trenutno snema Left Behind, nazadnje pa smo jo videli v serijah Sons of Anarchy inHellcats. Zaslovela je v franšizi Disneyjevega kanala High School Musical, ki je podrl vse rekorde, in vlogo ponovila v TV filmu Sharpay’s Fabulous Adventure. Igrala je še v filmu Aliens in the Attic, v nadaljevanki The Suite Life of Zack & Cody in gostovala v nanizankah, kot so George Lopez, Still Standing, The Hughleys Grounded for Life, Strong Medicine, Boston Public in 7th Heaven. Ima tudi lastno podjetje Blondie Girl Productions, ki po Miss Advised že pripravlja nove resničnostne oddaje, pred kratkim pa so posneli TV film Cloud 9. Odkrili so jo pri treh letih; pri devetih je na turneji nastopala v muzikalu Les Misérables in nato v Annie, kot pevka pa je (ne le kot del franšize in turneje High School Musical: The Concert) uspešna tudi z albumoma Headstrong in Guilty Pleasure.

Simon Rex (Dan) se je pri osemnajstih podal na manekenske steze za oblikovalce, kot so Tommy Hilfiger, Boss, Levi's in Calvin Klein, nato je bil VJ na mreži MTV in gostoval v seriji Felicity, kar je prineslo vloge v drugih serijah: Jack and Jill, What I Like About You, Baywatch, Everwood… Na velikih platnih smo ga videli v komedijah National Lampoon's Pledge This!, The Forsaken, Superhero Movie, Scary Movie 3 in Scary Movie 4, je pa tudi uspešen reper, znan kot Dirt Nasty – nastopa z The Dyslexic Speedreaders in bil je na turneji z Markom Ronson in The Red Hot Chili Peppers. Posnel je dva solistična albuma, Dirty Nasty in Nasty as I Wanna Be, z Andyjem Milonakisom in Riff Raffom pa j ustanovil super skupino Three Loco.

Katt Williams (Blaine Fulda) je znan po bliskovitem in nabritem humorju; začel je v improvizacijskih klubih in nastopil v mnogih TV oddajah ter si prislužil spoštovanje hip-hop skupnosti. Širšemu občinstvu se je priljubil v treh sezonah impro oddaje Wild n’ Out in v celovečercih Katt Williams: Pimp Chronicles Pt.1., Norbit in Perfect Christmas.

Gracie Whitton (Kathy) rada piše in bere, najraje pa piše poezijo in besedila za pesmi. Obožuje Austina Mahoneja, Taylor Swift, Zendayo, Bello Thorne in seveda soigralko iz filma Film, da te kap 5 Ashley Tisdale. Igrati je začela pri štirih letih in debitirala v kratkem filmu The Things Between Us. Na velikem platnu je igrala ob imenih, kot so Nicolas Cage, Nicole Kidman, Cam Gigandet, Jennifer Garner in Ryan Phillipe.

Lidia Porto (Maria) se je pri treh letih z družino iz Kolumbije preselila v Teksas. Igrati je začela v srednji šoli in nato nastopila v nekaj celovečercih, kot so Rocketman, Idiocracy in Extract ter glas posodila likom v več japonskih animah. Nazadnje je ob Harryju Connicku, Jr. in Connie Britton igrala v When Angels Sing: A Christmas Movie.

Charlie Sheen (igra sebe) je igral v prek 40 celovečercih; slavo si je prislužil v kritiških in komercialnih uspešnicah, kakršna sta Platoon in Wall Street, videli pa smo ga še v Red Dawn, Lucas, Ferris Bueller's Day Off, Eight Men Out, Young Guns, Major League, Hot Shots!, Hot Shots! Part Deux, The Three Musketeers, The Chase, Money Talks, Being John Malkovich, Scary Movie 3, Scary Movie 4 in The Big Bounce ter v TV filmih Rated X in Good Advice. Televizijskemu občinstvu se je priljubil z glavno – in z zlatim globusom nagrajeno – vlogo v humoristični nanizanki Spin City, nato pa je navduševal v seriji Two and a Half Men, v kateri je igral lik, ki sloni na njegovi podobi barabice in mu je prinesel tri emmyje in dve nominaciji za zlati globus. Leta 2011 je postavil nov Guinnessov rekord, ker je v najkrajšem času nabral milijon privržencev na Twitterju (na dan je povprečno pritegnil po 129,000 novih); podal se je na turnejo My Violent Torpedo of Truth/Defeat Is Not An Option, vstopnice za katero so razprodali v rekordnih 18 minutah; oddajo Roast of Charlie Sheen, v kateri so se njegovi kolegi njemu v obraz norčevali iz njega, je gledalo za mrežo Comedy Central rekordnih 6.4 milijonov ljudi; in leto je zaključil na snemanju novega filma Romana Coppole A Glimpse Inside the Mind of Charlie Swan III. Naslednje leto je na TV zaslone prišel z novo humoristično nanizanko Anger Management.

O ustvarjalcih

Malcolm Lee (režiser) je filme začel ustvarjati pri dvanajstih in profesionalno debitiral z nagrajenim kratkim filmom Morningside Prep za Showtime. V Hollywoodu je zaslovel s prvencem The Best Man, ki ga je spisal in režiral, in nato režiral Undercover Brother, Roll Bounce, Welcome Home Roscoe Jenkins (tudi scenarist in izvršni producent) in Soul Men, trenutno pa pripravlja nadaljevanje svojega prvenca, The Best Man Holiday.

David Zucker (scenarist, producent) s filmi, kot so Airplane!, Ruthless People, The Naked Gun, Phone Booth, A Walk In the Clouds, ter Scary Movie 3 in 4 velja za enega najuspešnejših hollywoodskih ustvarjalcev, saj je sleherni od njegovih 15 filmov prinesel velike zaslužke, kar je v tej industriji edinstven primer. Začel je z bratom Jerryjem in prijateljem Jimom Abrahamsom s Kentucky Fried Theater, ki se je iz Madisona v Wisconsinu preselil v Los Angeles in postal najuspešnejša majhna gledališka skupina v zgodovini mesta. Uspešen je bil tudi neodvisni film The Kentucky Fried Movie, in po njem si je trojica omislila povsem nov žanr: satira Airplane! je z dramskimi igralci, ki z resnimi obrazi podajajo bebave replike, podrla vse konvencije, sledile pa so komedija Top Secret!, farsa Ruthless People, Zuckerjev režijski prvenec The Naked Gun, Naked Gun 2 1/2: The Smell of Fear in Naked Gun 33 1/3. Zucker je nato produciral dramo A Walk in The Clouds in srhljivko Phone Booth, uspešnico Superhero Movie, neodvisni celovečerec An American Carol, režiral komedijo BASEketball ter parodiji Scary Movie 3 in 4.

Komentarji

8.4. 2013 ob 17:22

to morem nujno iti gledat sigurno bo dober film

— Teja
9.4. 2013 ob 21:15

ni

— iniv
9.4. 2013 ob 21:15

grem gledat

— Tara*
13.4. 2013 ob 17:09

hahahahahahah najaki film!!!

— debra
14.4. 2013 ob 18:40

glede na to, da se spet delajo norce iz (najboljših) grozljivk lanskega in letošnjega leta ( mama, paranormalno + iz filmov inception, ipd..), itak da grem gledat! :DD komi čakam! edina težava je, da gre gledat folk, ko ne gleda grozlivk in pol ne pozna for ki so notri uporabljene in u takih primerih grem raj kupit dvd in si doma pogledam, kokr u kino, kjer morm gledat folk, ki se sprašuje: zakaj bi pa to naj blo smešno! )):

— brb
16.4. 2013 ob 16:56

carsko sm fen scary movija in je ful dobr

— nejko
18.4. 2013 ob 14:43

dobr film vreden 6 eur

— Tina
18.4. 2013 ob 16:25

Če so bili vsi deli Scary Movie do sedaj dobri, ba pa tudi ta. V to ni dvoma

— Blaž
19.4. 2013 ob 18:34

a je sov kdo gledat

— nejko
19.4. 2013 ob 19:17

sm šou gledat, sm zadovoln in glede na to, da je zucker hitro spisal zgodbo in scenarij, je še glede na te okoliščine, tlo dobro nareto :D

— piklouc
19.4. 2013 ob 22:11

Full dobr film, vreden ogleda. Sem bil danes in sem gledal, in je res uspešnica. Dobre finte, igra tudi snoop dogg,ki je legenda v filmu, res carski film

— Swaggieboy
20.4. 2013 ob 12:14

ni nevem kaj -.-

— ...
20.4. 2013 ob 12:24

Ta film je veliko boljsi od prejsnih ni pa zdej eden od boljsih filmov ni vreden 6 eurov vreden je 0,5 eurov

— Sonja
20.4. 2013 ob 14:25

Lepo pozdravljeni !!

Jah, Scary Movie, dejansko so mi bili dobri prvi trije deli, a ta zadnji je zadovoljiv, po odlomku sodeč sem mislo, da bo najslabši do sedaj, ampak je nekaj dobrih for, tako, da se ga splača pogledat, ni pa film, ki bi ga želel gledal večkrat. Pač dobra parodija na filme, ki so bili v zadnjem obdobju. Sem pa pogrešal igralko Anna Faris, ki je bila do sedaj v prav vseh delih Scary Movija. Saj veste ono kaj jo Bobby ob koncu prvega filma prilepi gor na strop.. :D D. V tem delu pa so scene izvzete z filmov : Paranormalno 4, Mama, Koča v gozdu, Planet Opic, Polnih 21, Evil Dead, Črni labod, pa še iz katerega se najde.

— Miha
23.4. 2013 ob 13:27

oh kmi čakam to bo best film ever nujno si ga morem ogledat NUJNO

— ewa5
24.4. 2013 ob 0:06

Film ni nič posebnega, so bili prejšnji deli precej bolj smešni. Sem pričakoval veliko več. Nakatere fore so dobre, je pa tudi veliko neumnih. Prav tako je škoda, da so zamenjali igralsko zasedbo v primerjavi s prejšnjimi deli.

— Alan
24.4. 2013 ob 18:22

OMG can't wait, res bo najjačji film 100%!!!!!!!!!! tko mal grozn mal smešn, k mislš d bo grozn je smešn, rs legendarn!! :D ;D

— TjaškakgreukinozBFF
24.4. 2013 ob 18:27

Ashley Tisdale!!! <33

— Laura
29.4. 2013 ob 22:07

Ooooo komu čakam na jutr k greva s frendico gledatttt!!!

— Nihče
30.4. 2013 ob 21:15

Honey Boo Boo Chiiiiiiiiiiiiiild

— PiffTastic
2.5. 2013 ob 12:26

Morm gledat,k je 100% najači film ;D

— Nejaaaa :')
2.5. 2013 ob 17:38

film je zelo dober sploh pri smešnih prizorih

— Ash
4.5. 2013 ob 13:21

honey boo boo child! XD

— 1d ana
11.5. 2013 ob 10:54

najjbolši film!!!!!!!!****

— Eva........................
19.5. 2013 ob 21:55

a je kej horror ? al sam komedija haha ?

— cr7
23.5. 2013 ob 15:25

hahahaha ta film je res najbološiii <3 <3 <3 pudobn je scary movie ubistvu :D pejte si ga čim prej ogledat, če si ga še niste!!!! :) :)

— nutella
30.5. 2013 ob 18:23

jest ga pa grem mogoč gledad s frendicami

— anja
5.6. 2013 ob 15:33

precej razočarana.. ne posebno dobra zgodba, nitit igralska zasedba. če ne bi vedela kako je naslov ne bi niti posumila da gre za film iz zbirke scary movie-ev. zagotovo najslabši film do zdaj-.-

— Dreamer:3

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.