Kolosej
Film distribucije Fivia

FIFA: Združene strasti

drama
Podnapisi
Na sporedu od: 3.7.2014, Kolosej Ljubljana
1h 50min / 110min
Leto: 2014
Država: Francija
Jezik: angleščina
Scenarij: Frédéric Auburtin in Jean-Paul Delfino
Letošnje svetovno nogometno prvenstvo sovpada s 110-to obletnico ustanovitve FIFE, mednarodnega nogometnega združenja, ki je na začetku prejšnjega stoletja nastalo v Parizu. Kljub nasprotovanju Angležev se leta 1904 skupina strastnih nogometnih navdušencev odloči združiti nacionalne nogometne organizacije pod eno streho. Težavnim logističnim, finančnim in političnim začetkom navkljub FIFA počasi raste v globalno priznano organizacijo, ki mora kljubovati vojnam, ekonomskim izzivom in finančnim škandalom.

Skupina strastnih in zagnanih Evropejcev združi moči pri velikopoteznem projektu ‒ ustanovitvi Mednarodne federacije nogometnih zvez, Fife. Film je epska, še nikoli povedana zgodba o svetovnem nogometnem prvenstvu in treh navdušencih, ki so ga ustvarili. Jules Rimet, João Havelange in Sepp Blatter so premagali vse dvome, ovire in škandale, da bi uresničili zastavljeni cilj. Ta brezčasna saga slavi igro, ki je postala eden najbolj priljubljenih športov na svetu in je odraz upanja, močne volje in moštvenega duha. Film je režiral Frédéric Auburtin (Most, Pariz, ljubim te), ki je bil tudi eden od scenaristov.

FIFA – mednarodna federacija nogometnih zvez

Mednarodna federacija nogometnih zvez (izvirno francosko Fédération Internationale de Football Association; bolje znano po kratici FIFA) je mednarodno krovno telo za nogomet. Ustanova se nahaja v Zürichu (Švica) in trenutni predsednik FIFE je Sepp Blatter. FIFA organizira svetovno prvenstvo v nogometu in nadzoruje nogomet na poletnih olimpijskih igrah. Od ustanovitve mednarodne nogometne zveze FIFA 21. maja 1904 in do organizacije prvega svetovnega prvenstva je preteklo dolgih 26 let. Po uskladitvi pravil in izboru države gostiteljice ni nič več preprečilo izvedbe prvega svetovnega prvenstva v nogometu, niti »črni petek« in zlom gospodarstva v predhodnem obdobju. Zaradi omenjenega razloga je bilo prvenstvo zelo slabo obiskano. Na njem je nastopilo le 13 reprezentanc. Azija in Afrika sta ostali brez svojega predstavnika, Evropo je zastopala le peščica. Zmago so slavili domačini. Svetovno prvenstvo čez štiri leta je prvič potekalo v Evropi, leta 1934 v Italiji ter leta 1938 v Franciji. Druga svetovna vojna je za dvanajst let prekinila tekmovanje. Leta 1950 se je prvenstvo zopet vzpostavilo, hitro uveljavilo ter nemoteno poteka vse do danes. Leta 2002 je prvič potekalo v Aziji, leta 2010 tudi v Afriki. FIFA je Nogometno zvezo Slovenije med njene polnopravne članice sprejela 2. julija 1992.

Sistem tekmovanja

Skozi leta se je tekmovanje spreminjalo. Na premiernem prvenstvu je nastopilo le 13 reprezentanc, od leta 1998 so prvenstvo razširili na 32 reprezentanc, s čimer so največ pridobile azijske in afriške reprezentance. Leta 1950 ni bilo odigrane tekme za prvo mesto. Finale je potekalo po ligaškem sistemu, vanj pa so se uvrstile štiri reprezentance. Na dosedanjih devetnajstih turnirjih je pokal osvojilo le osem držav. Najuspešnejša med njimi je Brazilija, ki se lahko pohvali s petimi naslovi svetovnega prvaka. S štirimi ji sledi Italija, s tremi Nemčija. Po dva naslova sta osvojili Argentina in Urugvaj. Poleg omenjenih so pokal osvojile še Anglija, Francija in nazadnje še Španija, ki je aktualni svetovni prvak iz leta 2010.

Letos smo priča jubilejnemu 20. svetovnemu prvenstvu v nogometu, ki poteka v Braziliji. Otvoritveno tekmo sta v Sao Paulu 12. junija odigrali reprezentanci Brazilije in Hrvaške.

O igralcih

Gérard Depardieu (Jules Rimet) pooseblja nežnost in surovost hkrati. V svoji 40-letni karieri je posnel več kot 200 filmov, od katerih so mu mnogi prinesli kritiška priznanja, nagrade in komercialni uspeh doma in v tujini. Krst na velikem platnu je doživel v kratkem filmu Le Beatnik et le minet in nato do zgodnjih sedemdesetih let prejšnjega stoletja dobival manjše vloge, dokler ni nase opozoril v Les Valseuses in nato igral v Bertoluccijevem 1900, Truffautovem Zadnjem metroju, Vrnitvi Martina Guerra, Dantonu Jean de Floretta, Camillu Claudelu, Cyranu de Bergeracu (Depardieu je prejel nominacijo za oskarja, nagrado v Cannesu in cezarja za glavno vlogo), Zeleni karti in premnogih uspešnih komedijah (Asterix in Obelix proti Cezarju, Asterix in Obelix: Misija Kleopatra, Asterix na olimpijskih igrah, Asterix in Obelix v Britaniji, Koliko me ljubiš?, Prijetno potovanje, Zapri gobec).

Sam Neill (João Havelange) je na velikih platnih debitiral v Sleeping Dogs in se prebil z vlogo v My Brilliant Career. Najverjetneje je znan po vlogi v nagrajeni drami Klavir Jane Campion in v Spielbergovem Jurskem parku. Igral je v Lovcu, Legendi sovjega kraljestva, Wimbledonu, Umazanih poslih, The Zookeeper, Mojih 200 let, Šepetati konjem, Boju za kri, Krvavem obzorju, Načrtu za pobeg, Zaobljubi ljubezni... Na TV si je prislužil tri nominacije za zlati globus (v drami One Against the Wind, v miniseriji Merlin tudi za emmyja in v miniseriji Reilly: The Ace of Spies še priznanje Britanske akademije za film in TV) in igral v filmih, serijah in miniserijah, kot so Jessica, Rake, Doctor Zhivago, To The Ends of Earth, The Tudors, Crusoe in Alcatraz.

Tim Roth (Sepp Blatter) je nominiranec za oskarja in zlati globus. Filmsko kariero je začel z vlogami nasilnežev in morilcev, pozneje pa dokazal, da so mu na kožo pisane prav vse vloge. Videli smo ga na ljubljanskem filmskem festivalu, v Čudoviti deželi, v vlogi krutega kapitana ladje, ki prevaža begunce, in Mušketirju. Zaslovel je s Tarčo Stephena Frearsa, Woody Allen ga je angažiral v Vsi pravijo ljubim te, Quentin Tarantino pa mu je dal najvidnejše vloge v Štirih sobah, Mestnih psih in Šundu. Med drugim je igral v Džankijih, Mali Odessi, Bobu Royu, Barabi, Hoji po robu, Prevarantu, Rosencrantz in Guildenstern sta mrtva, Vincent in Theo. Sodeloval je tudi v Burtonovi predelavi kultne klasike Planet opic, Nepremagljivih Wernerja Herzoga, Silver City Johna Saylesa, Ne hodi mi trkat Wima Wendersa, Temačni vodi, Neverjetnem Hulku, Arbitraži in Grace Monaški.

Komentarji

3.7. 2014 ob 22:04

A. So se kakšne risanke sploh? Al pa animirani filmi... -.-

— YoloCrafterSLO (youtuber/?)

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.