Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Fatima

drama
Podnapisi
1h 53min / 113min
Leto: 2020
Država: ZDA, Portugalska
Jezik: angleščina
Scenarij: Valerio D'Annunzio, Barbara Nicolosi, Marco Pontecorvo

Fatima je drama o moči vere, ki jo navdihuje resnična zgodba. Leta 1917 so ljudje iskali upanje in dobili so čudež.

Fatima je zgodba o desetletni pastirki in njenih dveh mlajših bratrancih iz Fatime na Portugalskem, ki poročajo o vizijah Device Marije. Njihove prerokbe navdihujejo vernike, vendar jezijo vlado in Cerkev, ki jih skušajo prisiliti, da umaknejo svojo zgodbo. Ko se širijo novice o njihovi prerokbi, na kraj pride več tisoč verskih romarjev v upanju, da bodo priča čudežu. Kar bodo tam doživeli, jim bo za vedno spremenilo življenje.

Ko se trem otrokom prikaže Devica Marija, jim sporoči, da bo samo molitev in trpljenje pripeljalo 1. svetovno vojno do zaključka. Fatima je film, ki temelji na resničnih dogodkih in je inspiracijska zgodba o moči vere.

Film spremlja življenje avtorja in skeptika, profesorja Nicholsa v današnjem času, ki obišče samostan v mestu Coimbra, na Portugalskem, kjer se sreča s starejšo nuno Lucio, ki podoživlja zgodovinski moment, ki se ji je zgodil leta 1917. Pogovor med pragmatičnim akademikom in duhovno dušo zrcali desetletja staro skrivnost in tako pripravi ozadje za inspiracijsko zgodbo, ki je fascinirala milijone ljudi skozi zadnje stoletje.

Lucia se tako spominja, kako je kot desetletna deklica tavala po jamah blizu svojega doma v okolici Fatime na Portugalskem, ko jo je obiskal angel in ji pokazal vizijo iz bojišča ravno v momentu, ko po Evropi divja 1. svetovna vojna in terja mnogo mladih življenj, tudi iz Lucijine vasi. V viziji vidi Lucia svojega brata Manuela, ki je bil takrat vojak na fronti, kako ga razstreli eksplozija. Kasneje, ko Lucia skupaj s svojima bratrancema skrbi za čredo ovac, jih obišče Devica Marija, ki otrokom naroči, da morajo moliti in trpeti v zameno, da se bo vojna končala. Prav tako jim sporoči, da se bo kot vizija vrnila na isto mesto vsak mesec in sicer 6 mesecev od prvega prihoda.

Kot mnogo odraslih, tudi Lucijina mati Maria ne verjame otroškim zgodbicam in obtoži Lucio, da laže. Župan mesta in cerkveni predstavniki želijo prepričati otroke naj zanikajo svojo zgodbo, saj se romarji iz cele dežele zgrinjajo na mesto, kjer naj bi se prikazala Marija, ker si želijo, da bi bile njihove prošnje uresničene. A samo otroci lahko vidijo privid Device Marije. Pritiski in pričakovanja so vse večji, zato se župan odloči, da zapre Lucio in bratranca, v upanju, da jih proglasijo za nore, saj bi se le tako romanja in pritiski končali.

Na dan zadnjega prikaza Device Marije v Fatimi, se zgrne deset tisoče vernikov, ki upajo, da bodo videli čudež, ki jih bo prepričal v obstoj Device Marije. To, kar doživijo, postane zgodovinskega pomena, saj se še danes govori o tem dogodku in Fatima je še danes ena izmed najbolj obljudenih krajev, kamor romajo kristjani.

Komentarji

1.4. 2020 ob 11:04

Komaj čakam da vidim ta film.

— Urška

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.