Kolosej
Film distribucije FAMOUS FOX, d.o.o.

Fantastično popotovanje fakirja, ki je obtičal v Ikeini omari

The Extraordinary Journey Of The Fakir
komedija
Podnapisi
Na sporedu od: 20.9.2018, Kolosej Ljubljana
1h 32min / 92min
Leto: 2018
Jezik: angleščina
Scenarij: Romain Puertolas, Luc Bossi, Ken Scott
Režija: Ken Scott
Ajatashatru Lavash Patel - na kratko Aja - že vse življenje tiči v skromni soseski v Mumbaju, kjer se preživlja kot ulični čarodej in prevarant in mimoidoče prepričuje, da ima magične sposobnosti. Po nenadni smrti matere se s ponarejenim bankovcem za 100 evrov poda iskat očeta, ki ga nikdar ni poznal. Pri tem najde ljubezen v Ikeini prodajalni v Parizu, se znajde v smrtni nevarnosti med somalijskimi migranti v Londonu, najde slavo na plesišču v Rimu in doživi dogodivščino v balonu nad Sredozemskim morjem. Na koncu spozna, kaj je tisto pravo bogastvo v življenju - in kdo si sploh želi biti.

Film je nastal na podlagi tudi pri nas prevedene knjižne uspešnice Fantastično popotovanje fakirja, ki je obtičal v Ikeini omari Romaina Puértolasa iz leta 2013. Žuborečo, zabavno in čudovito zgodbo, ki jo je navdihnila njegova ljubezen do čarovniških trikov, je, kot pravi, spisal »med vsakodnevno vožnjo na podzemni železnici«. Založnik je sicer veliko tvegal s »knjigo z dolgim naslovom in povsem neznanim avtorjem,« a se je izplačalo: pravice so še pred izidom v Franciji pokupili za večino teritorijev in knjiga je poleg neverjetne prodaje požela tudi slavospeve kritikov.

Puértolas je scenarij za pravljično dogodivščino, ki nas popelje širom po svetu, spisal kar sam s pomočjo Luca Bossija; predelala in izpilila sta ga skupaj s Kenom Scottom, ki je film tudi režiral. Med snovanjem scenarija so junakovi zgodbi dodali delček zgodovine Indije same, kar še poudarja razsežnost pripovedi in njeno pustolovsko noto, hkrati pa je to zagotovilo vzpostavitev francosko-indijske koprodukcije, sodelovanje silno priljubljenega indijskega igralca, režiserja, pevca, tekstopisca in pevca Dhanusha ter neovirana začetna snemalna tedna po slikovitih ulicah Mumbaja. Snemali so še v Parizu, v Bruslju in okolici ter na začetku turistične sezone v Rimu, kjer je pri fontani di Trevi prišlo do zabavnega prerekanja z italijansko policijo, ki jim je skušala preprečiti dostop do slovitega vodnjaka. Kuliso za Anglijo so našli kar v Valoniji.

Zahvaljujoč mednarodni igralski zasedbi – kar 15 narodnosti so našteli! – v kateri so še Bérénice Bejo, Erin Moriarty, Barkhad Abdi, Ben Miller, Stefano Cassetti, Abel Jafri in Gérard Jugnot, ter sodelovanju kanadskega režiserja je to prvi pretežno francoski film, ki se lahko pohvali s prikazovanjem po celotni Indiji.

Scott je poleg iz izjemno bogatega Puértolasovega romana navdih črpal tudi iz klasičnih komediji, kot so Ashbjev Dobrodošli, gospod Chance, Scorsesejeva Idiotska noč in Benignijeva sladko-grenka Življenje je lepo. Hkrati mu je ta stil komedije blizu, ker je tudi sam spisal La grande séduction in Starbuck (slednjega je poleg Les Doigts croches, Dostavljalca in Noči na letališču tudi režiral), ki spajata humor in domišljijski svet.

Izza kamer so sodelovali še direktor fotografije Vincent Mathias (cezar za Na svidenje tam zgoraj), scenografa Patrick Dechesne in Alain-Pascal Housiaux (Le fantôme de Canterville) in kostumografinja Valérie Ranchoux (Zbogom, kraljica moja). Glasbo sta zložila francoski skladatelj in glasbenik Nicolas Errèra in indijski skladatelj, pevec in tekstopisec Amit Trivedi, pri plesnih prizorih pa je sodeloval tudi sloviti bollywoodski koreograf Vishnu Deva.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.