Kolosej
Film distribucije Continental Film

Fantastični štirje: Prihod Srebrnega letalca

znanstveno-fantastična akcija
Na sporedu od: 5.7.2007, Kolosej Ljubljana
1h 32min / 92min
Leto: 2007
Država: ZDA, Nemčija
Scenarij: Don Payne in Mark Frost po zgodbi in likih Johna Turmana, Stana Leeja in Jacka Kirbyja
Režija: Rim Story
Po izginotju smrtnega sovražnika Dr. Pogube se zdi, da se za superjunake fantastične četverice zopet obeta mirnejše življenje, toda prihod skrivnostnega in na videz nepremagljivega Srebrnega letalca znova postavi na preizkušnjo njihove nadnaravne sposobnosti. Med neizprosnim in uničujočim bojem odkrijejo, da Srebrni letalec svoje moči črpa iz istega vira vesoljne energije, ki je pred leti tudi njim dal nadnaravne moči, prihodnost človeštva pa še dodatno ogrozi vrnitev njihovega največjega nasprotnika, ki si je nadel še bolj grozljivo in neizprosno podobo.

Fantastični štirje se v drugem delu spopadejo s svojim največjim izzivom. Skrivnosti, intergalaktični glasnik Srebrni letalec pride na Zemljo, da bi jo pripravil za uničenje. Ko šviga po Zemlji in jo pustoši, morajo Reed, Sue, Johnny in Ben razkriti skrivnost, preden je vse upanje izgubljeno. Fantastični štirje je drugi del igranega akcijskega filma, ki temelji na, kot mu rečejo občudovalci, Največji stripovski reviji na svetu. Fantastični štirje v režiji Tima Storyja so prišli v kino poleti leta 2005 in po svetu prislužili 330 milijonov dolarjev. Postali so tudi eden najbolj uspešnih DVD-jev studia Twentieth Century Fox.

Strip Fantastični štirje so pri Marvel Comics prvič objavili leta 1961. Oblikovala sta ga Marvelovi legendi Stan Lee in Jack Kirby. Štab četverice super junakov je v slavni zgradbi Baxter v New Yorku, njihova naloga pa je izboljšanje sveta s pomočjo znanstvenih odkritij in obramba pred zlom.

V drugem delu spoznamo nove junake in nove pustolovščine v svetu najboljše ekipe super junakov.

Režiser Tim Story razlaga: "Na prizorišče prihaja Srebrni deskar, ki je eden najboljših stripovskih junakov vseh časov. Zato je v tem delu še več spektakularnih prizorov, še več prizorov z računalniško grafiko in še več različnih prizorišč dogajanja."

Ker so izvirno zgodbo že dobro predstavili v prvem delu, se je scenarist Don Payne, ki je že vse življenje oboževalec stripa Fantastični štirje, odločil za naslednji korak: "Hotel sem, da bo to eno redkih nadaljevanj, ki bo boljše od izvirnika - več vznemirjenja, več drame, več humorja, več akcije," pravi Payne. "Poleg tega sem res želel raziskati, na kateri življenjski točki se nahajajo liki. Finančno jim gre precej bolje, vendar se morajo spopadati s slabo stranjo zvezdništva. Sue in Reed bi se rada poročila. Ben in Alicia sta srečen par, medtem ko ima Johnny svoje težave. Torej se z liki in njihovimi odnosi dogajajo zanimive stvari. Najbolj pa sem navdušen nad dimenzijo, ki jo dodaja Srebrni letalec."

Fantastični štirje 2 so amalgam različnih zgodb iz stripov, imajo pa tudi nekaj novih vsebin in likov. "Film se navdihuje pri Fantastic Four #48-50, v katerem se je Srebrni letalec prvič pojavil," pravi Payne. "Uporabili pa smo tudi elemente zgodbe Fantastic Four #57-60, ko se Srebrni letalec sreča z Dr. Pogubo. Nekaj trenutkov pa je navdihnila še novejša serija Ultimate Extinction."

Osrednji filmski prizor se odvije na senzacionalni Poroki stoletja, ki jo generacije ljubiteljev stripov dobro poznajo. Gre za poroko Reeda Richardsa in Sue Storm, ki so jo prvič prikazali leta 1965 v Fantastic Four King Size Annual #3. V stripovskem svetu je bila ekvivalent poroke princa Charlesa in princese Diane.

A poroka gre nazadnje po zlu s prihodom Srebrnega letalca, ko se skrivnostne in uničevalske anomalije začno pojavljati po vsem svetu in na pomoč pokličejo Fantastično četverko.

Srebrni letalec, Nebesni jadralec po vesoljskih poteh, je debitiral leta 1966 na straneh Fantastic Four #48. Kmalu je postal ena stalnic Marvel Comics, se začel redno pojavljati na straneh stripov Fantastični štirje in nazadnje dobil celo svojo serijo.

Srebrni letalec, čigar pravo ime je Norrin Radd, velja za enega najbolj plemenitih in najbolj trpinčenih likov Marvelovega vesolja. S svojo desko na kozmični pogon lahko absorbira in manipulira z obstoječimi kozmičnimi energijami.

"Mislim, da je Srebrni letalec tako privlačen, ker je kompleksen, tragičen lik," pravi Don Payne. "Po zenovsko je ločen od sveta, vendar je še vedno usmiljen. Je junaški, ker je dejansko svoje življenje žrtvoval Galactusu, da bi rešil svoj planet in žensko, ki jo je ljubil. S tem pa je povzročil uničenje drugih svetov in vrst - zato je moralno dvoličen. Na svet in človeštvo gleda s perspektive outsiderja, kar se ljudem zdi fascinantno."

Legenda Marvel Comics in avtor Fantastic Four Stan Lee se kot običajno pojavi v filmu in sicer na Poroki stoletja med Reedom in Sue kot mož, ki vdre na zabavo, vendar ga ni na seznamu, zato ga prosijo, naj odide. V prvem delu Fantastične četverice je bil poštar zgradbe Baxter.

"Čeprav se film ukvarja z globalno grožnjo, se dejansko ukvarja predvsem z brezčasnimi temami družine in žrtvovanja," pravi scenarist Don Payne. "Samo plemenit človek se zmore zoperstaviti vsemu in se žrtvovati za dobro človeštva."

O igralcih

Ioan Gruffudd (Reed Richards / G. Fantastični) je posnel filme Kralj Artur, Titanik, 102 dalmatinca, Sestreljeni črni jastreb, Amazing Grace, The TV Set in nadaljevanko Horatio Hornblower.

Jessica Alba (Sue Storm / Nevidna bejba) je posnela filme Prvi poljub, Mesto greha, Idle Hands, The Sleeping Dictionary, Into the Blue, Awake, Bill, The Ten, Good Luck Chuck, The Eye, Honey ter nadaljevanko Dark Angel.

Chris Evans (Johnny Storm / Človeška bakla) je posnel filme Sončna svetloba, Zadnji klic, Ne še en film za mulce, The Nanny Diaries, London, Fierce People, Orphan King, The Perfect Score ter nadaljevanke Opposite Sex, Boston Public in Begunec.

O režiserju

Tim Story je izvršni producent nadaljevanke Standoff. Režiral je filme Barbershop, The Firing Squad ter One of Us Tripped (pri slednjem je bil scenarist, režiser, producent, montažer in tudi financiral ga je sam).

Komentarji

8.6. 2007 ob 21:50

To kolosej, SEXI JESSICA ALBA je spet nazaj!!!

— Kolega
21.6. 2007 ob 7:34 zvezdica

film je kot nadaljevanje nič posebnega, bi lahko rekel. sam sem pričakoval več, vsaj kar se tiče zgodbe. ampak glede na dejstvo da je film posnet po stripih in risankah, je zgodba pač takšna kot je bila zapisana že mnogo prej. efekti so zelo dobri, kar je bilo pričakovano, tako da se film po moje splača pogledat če že ne zaradi zgodbe same, pa zaradi efektov. še posebaj na koncu filma ;)

— liones
21.6. 2007 ob 17:27 zvezdica

lahko rečem, ja je solidno nadaljevanje prvega dela, ker kot smo že vajeni se nadaljevanja ne izkažejo prav najbolje in izgubljajo svoj čar in s tem predvsem na dobrem glasu... Priporočam vsem, ki jih je navdušil že prvi del...

— boombastic
28.6. 2007 ob 10:30

Film mi je všeč razen malo več akcije ne bi manjkalo ampak vsaka jim čast to bo po mojem zelo gledan film bolj kot prvi del.vsaj po mojem.

— NEJC
29.6. 2007 ob 17:32

Ga bom sel gledat.Upam da je dobr!

— Šnofko
1.7. 2007 ob 13:08

Ta film je bolj beda od prva. Ker v 1 delu izvemo kak pridobijo moci tukaj pa si zamenjajo to mi je beda:S:S

— ALBI
1.7. 2007 ob 20:33 zvezdica

Zanimiv film,čeprav mi je bil prvi del bolj všeč. Zanimivi efekti,gledljiv film,če imate radi znanstveno fantastiko.

— The greatest
5.7. 2007 ob 12:53

rad bi šel ta film gledati ampak nimam časa

— virgil
5.7. 2007 ob 19:57

Katastrofalen film, katastrofalen prevod... Silver Surfer - Srebrni Letalec?

— mare
6.7. 2007 ob 13:04

Kdo rece da je ta film beda je nor. Ta film je cool! Idite gledat ce se kdo ni.:D:D:D I love this movie!!!:D:D jooo kak cool =) Fantastic four Rise of the silver surfer!! 1.7. sem se zmotil da je beda to je the best movie in my life! upam da se pride 3 del.. povejte prosim kaj pride se 3 del!prosim povejte morem vedet!

— ALBION
6.7. 2007 ob 15:18

toti ludi so carji pravim vam. najbolši film v zadnjih 12 letih. 20 century fox so posneli RAZTURAČINO

— Car
6.7. 2007 ob 17:32

Film je zakon. Ogromno znanstvene fantastike.

— G-man
9.7. 2007 ob 16:50

Kakšno razočaranje. Film sm komi čaku potem pa ga grem pogledat in vidim tako bedn film de me ga je blo sram gledat. Prvi film je bil res kull, kull zapleti, kull narjen. V tem delu pa sam gledaš pa se sprašuješ če je lahko še bl bedno. Samo primer. Jesici albi na začetku ni več do tega da bi bla še action figure ter mati in žena vse skupaj. Na koncu filma ji je pa že komaj čaka da bo še naprej reševala svet, da bo matei in pod drobnogledom javnosti. Takih traparij je v filmu polhno. Aja pa še kako se vojska obnaša do njih kot do idiotov halo a niso superjunaki joj bedno

— Vseved
17.7. 2007 ob 21:24 zvezdica

Kaj naj rečem o filmu? Nič posebnega, le nadaljevanje prejšnjega dela, ki mi je bil malce bolj všeč. Pojavi se nekaj humorja, ampak ne toliko kot v prvem delu. Začetek filma se vleče nekako do sredine, nato pa se vse odvija s svetlobno hitrostjo in kar naenkrat je konec. Menim, da so pretiravali s pripravo na poroko in vse kar spada zraven, saj je ta del filma resnično dolgočasen. Šele zlata sredina postaja zanimiva. Film se mi zdi izredno kratek, saj bi glavni zaplet lahko malce potegnili. Drugače je pa v redu za pogledat, vendar pripročam, da si gledalec ogleda tudi prvi del. O igralcih nimam posebnega mnenja, saj so se odrezali kar dobro. Moja ocena: 6/10

— Katty
23.7. 2007 ob 11:37 zvezdica

film je biv dobr,sicer mi je biv prvi del bol vsec ampak moram pa pohvaliti,efekti so pa krasni!!!efekti so krasni se posebej ob koncu filma!splaca se ga ogledati!ce ne zaradi zgodbe pa zaradi efektov ki so res neverjetni!:)

— mi2
23.7. 2007 ob 14:15 zvezdica

wauuu..edini film na sporedu,pri katerem resnično uživaš>enostavna a zanimiva zgodba,dobri efekti,sexy alba!,..in kot začimba:ravno prav komedije!

— vrjem!!
24.7. 2007 ob 18:45

ocenim s +5

— petra
24.7. 2007 ob 20:15

kako lahko to ocenite s poz.

— andreja
27.7. 2007 ob 12:40

ta film je v bistvu samo da nekaj rešijo je rekla moja mama a ko sem jo peljala gledat je ostala brez besed ta film (po mojem) govri o tem da imamo zmeraj vsaj dve odločitvi zame kot 10 letno punco so fantastični 4 poučen filem in tudi moja mama se strinja film je primern za VSE STAROSTI in ni prelivanja krvi splača se ga jit gledat :) ;)

— anonima
10.8. 2007 ob 22:15

Filem je bil vredu ! Taki filmi so namenjeni več ali manj za une fanatike ki, imajo radi take filme,če pa vam niso ušeč nestojte jih gledat šeboljše pa nestojte komentirat ali pa popravici povedano,da ste šli gledat filem samo zaradi ker igra Jessica Alba!.jaz sem glih zato ga gledau ampak kajčeš če vam zgodba ni bil ušeč take je zgodba gre po stipih

— verse
6.9. 2007 ob 13:33 zvezdica

Uspešno nadaljevanje prvega dela, seveda po istem receptu ! Fantastc four 2.del nerazočara ampak preseneti z novim likom in novimi zapleti. Vsi ki ste ljubitelji stripovskih adaptacij oz. fantastke ogled obvezen !!! Kdo ve mogoče nas v prihodnosti čaka tudi 3 ! Lp vsem ljubiteljem superjunakov !!!

— MARVEL
2.5. 2009 ob 16:36

No tega dela še nisem pogledala,ampak sem prepričana,da mi bo všeč prav tako kot prvi.Komaj čakam,da si ogledam še tega.

— Špela

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.