Kolosej
Film distribucije Continental Film

Fantastični štirje

znanstveno-fantastična akcija
Na sporedu od: 4.8.2005, Kolosej Ljubljana
1h 45min / 105min
Leto: 2005
Država: ZDA, Nemčija
Scenarij: Mark Frost, Simon Kinberg, Michael France
Režija: Tim Story
Ko štiri znanstvenike v vesolju preseneti nevarno sevanje, pričnejo njihova telesa mutirati, s čimer pridobijo zmožnost neizmernega raztegovanja udov, nevidnost, upravljanja z ognjem in velikansko moč. Toda med tem ko oni skušajo uporabiti svoje moči za dobrobit človeštva, se peti član odprave odloči ubrati bolj negativno življenjsko pot.

Izumitelj, astronavt in znanstvenik dr. Reed Richards (Ioan Gruffudd) bo kmalu uresničil svoje dolgoletne sanje. Na vsak način si želi poleteti v vesolje, v središče kozmične nevihte. Upa, da bom tam razrešil uganko človeškega genskega koda v dobrobit človeštva.

Zaradi kleščenja vladne pomoči so njegovi upi, da bi prišlo do zgodovinskega leta, skoraj poteptani, nato pa sklene finančno pogodbo s starim stanovskim tekmecem Victorjem Pogubo (Julian McMahon), ki je zdaj bajno bogati industrijalec.

V Reedovi posadki so njegov najboljši prijatelj, astronavt Ben Grimm (Michael Chiklis); Sue Storm (Jessica Alba), Pogubina vodja genskih raziskav in Reedovo nekdanje dekle, in Suejin mlajši, vročekrvi brat, pilot Johnny Storm (Chris Evans). Ob pomoči dobrotnika Pogube se četverka odpravi na nepozabno pot.

Misija ni nič posebnega, dokler Reed ne ugotovi, da so se ušteli pri hitrosti bližajoče se nevihte. Že v nekaj minutah se znajdejo na dogodkovnem horizontu. Vesoljsko postajo zajamejo turbulentni oblaki kozmičnega sevanja, ki genetsko spremenijo posadko. Njihova DNK se nepovratno spremeni... prav tako pa tudi njihova prihodnost.

Na Zemlji kmalu odkrijejo učinke izpostavljenosti. Reed lahko svoje telo oblikuje v kakšrnokoli obliko želi in kot vodja skupine dobi ime Gospod Fantastični; Sue lahko postane nevidna in lahko ustvari mogočna polja moči kot Nevidna bejba; Johnny je poslej znan kot Človeška bakla, saj lahko svoje telo obda s plameni in poleti; Ben, čigar čudaška preobrazba je najbolj šokantna, pa postane oranžno, skali podobno bitje z nadčloveškimi močmi z imenom Stvor.

Skupaj tragedijo spremenijo v zmago in katastrofo v koalicijo. Svoje nenavadne in izjemne moči uporabijo, da bi preprečili zle načrte svojega nasprotnika v podobi dr. Pogube, ki je zdaj mož jeklenih oči in železnih pesti, in prebivalce New Yorka varujejo pred vsemi mogočimi grožnjami.

Astronavti. Superjunaki. Zvezdniki. Svet jih pozna kot fantastično četverko.

Drug drugemu pa so kot družina.

Fantastični štirje so posneti po seriji Marvelovih stripov, ki je izhajala najdlje in si tako prislužila vzdevek Najboljši strip na svetu. Čeprav so pred Fantastično četverko posneli že kar nekaj filmov po Marvelovih stripih, najopaznejši so bili Možje X in Spider-man, so iz razumljivih razlogov Fantastični štirje narekovali štirikrat več posebnih učiknov kot prejšnji filmski epi, ki so izšli iz stripov. Posebni učinki v Fantastični četverki so res nekaj povsem novega, saj pred letom dni sploh še niso obstajali. Učinkom navkljub pa so Fantastični štirje nekaj posebnega zaradi humorja in čustev. Liki so konec koncev v svetu superjunakov najbolj nevsakdanja družina.

Fantastični fenomen se je pričel pred 44. leti, ko se je po partiji golfa s tekmecem iz iste veje gospodarstva izdajatelj Marvela Martin Goodman odločil uresničiti zanimivo zamisel. Goodman jo je zaupal legendarnemu piscu stripov Stanu Leeju.

"Martin me je vprašal: Zakaj ne ustvariš ekipe superjunakov?" se spominja Lee. "Tako sva z Jackom Kirbyjem ustvarila Fantastične štiri, ki so naslednja štiri desetletja ostali dragulj v Marvelovi kroni."

Lee je hotel, da bi bili njegovi junaki resnični ljudje brez skrivnih identitet. "Zamislil sem si jih kot prave ljudi, ki živijo med nami v resničnem svetu in imajo slučajno super moči," pravi. "So prva družina superjunakov, štirje ljudje, ki živijo in delajo skupaj kot družina. Takšnega odnosa v prejšnjih Marvelovih stripih nismo videli, zato so nekaj posebnega in pri pristaših zelo priljubljeni."

Stan Lee je bil resnično navdušen, da je lahko opazoval, kako so njegovi junaki oživili pred kamero. "Fox si je ta film že dolgo želel posneti. Vesel sem, da so počakali na pravo zgodbo in pravo tehnologijo. Imajo popolno igralsko zasedbo in na velikem platnu bo vse - humor, drama, pustolovščina, akcija, zabava... vse, kar jih dela tako fantastične."

Filmska priredba Marvelovih Fantastičnih štirih je nastajala celo desetletje, ko so producenti, kot sta Bernd Eichinger iz Constantin Films in Chris Columbus iz 1492 Productions iskala pravi scenarij.

Osnutek scenarija je v nekaj letih napisalo več scenaristov. Stvari so se začele premikati na bolje s scenarijem Michaela Francea, ki je napisal Hulka. "Že od otroštva sem si želel videti film o Fantastičnih štirih," pravi France. "Eden od razlogov, zakaj sem se začel ukvarjati s filmi, je bil prav ta, da bi videl Fanstične štiri na velikem platnu." Glavni cilj za Franca in producente je bil ujeti pravi vzdušje. "Želeli smo slediti izvirnemu stripu," pojasnjuje France. "Želeli smo, da bi bil film vznemirljiv in poln stvari, ki jih v filmu še niste videli."

Po še več osnutkih se je oblikovanja scenarija lotil še Mark Frost (Twin Peaks), prav tako pristaš Fantastičnih štirih. "Po mojem prepričanju naj bi se vrnili h koreninam stripa," pravi Frost. "Po mojem mnenju je v svojem bistvu zelo preprost. Instinkt mi je govoril, da bi moral film biti podoben prvim stripom, ki sta jih delala Stan Lee in Jack Kirby - da bi moralo vse brbotati. Želeli smo ujeti vznemirljivost Fantastičnih štirih, tega, kako dobijo svoje super moči, hkrati pa novemu občinstvu predstaviti njihovo mitologijo."

Ko se je projektu pridružil režiser Tim Story, je nadziral nastajanje osnutkov. Seveda je bilo nemogoče, da bi ostali zvesti vsem zgodbam iz stripa - teh je na tisoče - a Story je vedel, da bo moral film ostati zvest likom. Želel jih je narediti tudi bolj človeške, posebej dr. Pogubo, ki je bil v prejšnjih osnutkih manj izoblikovan kot drugi štirje liki.

V vseh teh letih so se filmski ustvarjalci ves čas soočali z istimi vprašanji: Je tehnologija dovolj napredovala, da bodo superjunaki in njihove moči realistične in prepričljive za vse bolj zahtevne tri generacije pristašev? "Brez dvoma je napredek vizualnih učinkov precej vplival na čas nastanka filma," razlaga producent Ralph Winter. "Še pred nekaj leti ga ne bi mogli posneti, ker sploh še ni bilo prave tehnologije. V zadnjih nekaj letih nam je razvoj računalniške grafike in fotorealističnega softwara omogočil, da smo resno pretehtali možnosti, kako vse posneti tako, kot je prav. Človeško telo smo lahko prepričljivo upogibali in ga raztegovali, pravi ogenj pomešali z računalniškimi podobami, tako da je Človeška bakla prepričljiv, lahko smo ustvarili neviden lik, ki ga občinstvu še vedno vidi. Umetnost posebnih vizualnih učinkov je tudi dovolj napredovala, da je Stvor lahko igral pravi igralec in ga ni bilo potrebno v celoti oblikovati na računalniku. Ogledali smo si vse možne pripomočke in se odločili, da je čas pravi, da spravimo zgodbo na velika platna."

Režiser Tim Story in producent Avi Arad sta prav tako menila, da je čas pravi, da Fantastični štirje pridejo na velika platna in to iz razlogov, ki niso povezani z vesoljem tehnologije in učinkov.

"Znanstvena fantastika Stana Leeja in Jacka Kirbyja iz šestdesetih let je v 21. stoletju postala znanstveno dejstvo," pravi Arad. "Bila sta prava podobonavta, oblikovala sta zgodbe o privatizaciji vesoljskih potovanj in raziskavah DNK precej prej, preden so te stvari postale možne in del kolektivne zavesti. Zdaj o teh stvareh beremo in poslušamo vsak dan."

Za Tima Storyja je moč vleči sociološko-politične vzporednice med Fantastično četverko in današnjo dobo na področjih družinskih vrednot, televizijskih zvezd resničnostnih šovov in na področju kulturne obsedenosti s pojmom zvezdništva. "Fantastični štirje so verjetno strip, ki mi je najbolj pri srcu," pravi Story, "ker so pravi ljudje, ki živijo in delajo kot družina. Če se zdijo na prvi pogled še tako nemogoča kombinacija, držijo skupaj, ko se njihova življenja dramatično zapletejo in ko se iz anonimnežev spremenijo v kultne zvezdnike. Največja razlika med njimi in drugimi super junaki je, da nimajo skritih identitet ali skritih alter egov. Ko se sprehajajo po Manhattnu, ljudje prepoznajo Reeda Richardsa kot G. Fantastičnega. Johnny Storm uživa v uspehu čez noč in v tem, da je kot Človeška bakla v središču pozornosti. So junaki, ki stojijo ob nas in ljudje dandanes potrebujejo take junake. Taka dostopnost občinstvu je eden od razlogov, da je ta strip tako dolgo ostal priljubljen."

O igralcih

Ioan Gruffudd (Reed Richards / G. Fantastic) igra že od najstniških let. Pri osemnajstih se je vpisal na Royal Academy of Dramatic Arts v Londonu. Po diplomi je takoj dobil delo. Po svetu je zaslovel z naslovno vlogo v z emmyjem nagrajeni mini seriji Horatio Hornblower. Videli smo ga tudi kot Lancelota v Kralju Arthurju pa tudi v

Titaniku, 102 dalmatincih, Solomon and Gaenor (nominacija za oskarja za najboljši tujejezični film) in v Sestreljenem črnem jastrebu.

Jessica Alba (Susan Storm / Nevidna bejba) je posnela filme Into the Blue, Mesto greha, Cukrček, Prvi poljub, Idle Hands, The Sleeping Dictionary. Zaslovela je kot naslovna junakinja nadaljevanke Dark Angel Jamesa Camerona.

Leta 2001 je podpisala pogodbo za reklamiranje izdelkov L' Oreal.

Chris Evans (Johnny Storm / Človeška bakla) je posnel filme Poslednji klic (Cellular), The Perfect Score, Fierce People, The Orphan King, Not Another Teen Movie. Nastopil je tudi v nadaljevankah Opposite Sex, Boston Public in Begunec.

Michael Chiklis (Ben Grimm / Stvor) se je na televizijo vrnil z nadaljevanko The Shield, ki jo snemajo že tretjo sezono. Za vlogo v njej je dobil zlati globus in nagrado emmy. Nastopil je tudi v nadaljevankah The Commish, Zakon v Los Angelesu, Daddio, Miami Vice, Murphy Brown in Seinfeld.

Nastopal je tudi na Broadwayu, posnel pa je filme Wired, The Tax Man, Do Not Disturb, Last Request, Body and Soul in The Three Stooges (tv film, katerega izvršni producent je bil Mel Gibson).

Julian McMahon (Victor Von Doom / Dr. Poguba) nastopa v nadaljevanki Pod nožem lepote. Nastopal je tudi v nadaljevankah Profiler, Čarovnice, Another World, The Power, The Passion, Home and Away, Will in Grace. Posnel je filme Prisoner, Meet Market,. In Quiet Nigh in Another Day (tv filma), Wet and Wild Summer, Chasing Sleep.

O režiserju

Tim Story je kot režiser debitiral leta 2002 z uspešno komedijo Barbershop. Režiral je tudi film Taxi.

Začel je kot režiser različnih musiclov in tekmovanj talentov. Obiskoval je USC film school, kjer se je izpopolnjeval svoje filmsko znanje. Po končani šoli je bil producent, scenarist, montažer in režiser dveh dolgometražnih filmov, ki jih je plačal iz lastnega žepa. Naslov jima je bilo One of Us Tripped in The Firing Squad. Režiral je na ducate videospotov, med drugim ‘N Sync, R. Kellyja, Tyresa, Jona B-ja in Indie Arie.

Komentarji

20.6. 2005 ob 21:05 zvezdica

Končno, Marvelova najboljša stripovska družina pride na veliko platno. Fantastic Four je zgodba o štirih ljudeh, ki dobijo supermoči v nesreči z komzmičnimi žarki. Njihov vodja (in tudi najpametnejši človek na svetu) Reed Richards dobi sposobnost elastičnosti in si poda ime Mr. Fantastic, njegova nekdanja punca (v stripu je zaročenka) Sue Storm dobi sposobnost nevidnosti, ustvarja tudi lahko ščite (njen vzdevek je Invisible Woman). Suein mlajši brat Johnny Storm (ki je bil večkratni zmagovalec NASCAR-ovih tekm - seveda v stripu) dobi sposobnost manipulacije ognja. Svoje telo lahko spremeni v ogenj in obenem še lahko leti ( vzdevek Human Torch ). Reedov najboljši prijatelj in vojaški pilot, Ben Grimm pa se spremeni v oranžno, kamnito, grdo, supermočno ''stvar'' (The Thing). On sovraži svoje moči in hoče zdravilo itd... Tako kot Spider-Man, X-Men, Daredevil so Fantastični Štirje eden najbolj slavnih stripov industrije Marvel (njih je seveda ustvaril mojster Stan ''The Man'' Lee, leta 1961) Za več informacij o filmu poglejte to stran za 10-minutni ''behind the scenes'' www.apple.com/traile rs/fox/fantastic_fou r/behind_the_scenes/

— Miha
21.6. 2005 ob 13:10

Ej stari tvoj link sploh ne dela. Enkrat sm prebrou F4 strip in me ni kej preveč presenetu. Itak te stripovski filmi so za en k*.

— Dude
6.7. 2005 ob 16:17 zvezdica

No, upam da bo vredno ogleda. Menim, da bo film tipično amerški (močno upam, da nimam prav!!!).. saj veste..Jessica bo zgledala zmeraj popolna (naličena bo tudi v najbolj katastrofalnem trenutku), zgodba se bo dogajala izključno v Ameriki (ker ostali kontinenti sploh ne obstajajo), vmes pa bo na vrhuncu prišlo do ljubezenske zgodbe (v vsakem slabem je nekaj dobrega)...No, dajmo ljudje, še vedno imam upanje na super film!

— eva
7.7. 2005 ob 18:05

Ko sem videl na XXL preimere ta film sem si takoj mislil da je legendarni film. Tak da upam da me nebo razočaral ko si ga bom šel ogledat. In mislim, da je to Marvelova najboljša uspešnica, ker če te eden, film navduši že na preimerah te more res bit uspešnica.

— D@Ca
14.7. 2005 ob 15:57

Filma se nisem gledo - kolko sem vido v kino - ko so film prestavljali malo po prizorih - in videt je vrei. zaj si ga dol na racunalnik vlecem. fajn se mejte! NASVIDENJE!

— SoNy
14.7. 2005 ob 16:00

jov kak ste folk. a bo gdo sel gledat tale film. jaz ga mogoce grem. jok - en vlki stok.

— )UUJ
27.7. 2005 ob 17:09 zvezdica

Na kratko če si mlajši od 14 let je film zate sicer pa raje ostani doma ker boš razočaran. Pojdite gledat War of the Worlds - boljše in globje pa povrh usega mnogo mnogo realnejše.

— Grigorius
2.8. 2005 ob 12:44

Zdi se mi da Jessica Abla misl da je popolna to dokazuje z gibi in facami k jih dela ni nevidna ampk navidezna bejba mejby vroča v vsakem primeru pa neumna tašne komentarje daje v revijah pa nasploh se kaže kot lepotica in dobra vila v reanici pa je ne priga za nč druzga kt keš

— Hinavka
3.8. 2005 ob 13:53

Dons sm si na kompjutu ogledov film Fantastični štirje! In filem je res zakonski, super, mega, popoln,in seveda fantastičen. Tkoda me je kr mav presenetl!!! Zgodba je zlo zanimiva, dobri efekti, pa tut konc je ful dobr. Folk pejte si film ogledat ker vam nav žov!!!Ocena:10/10! Upam da boste užival ob filmu! Lp

— Vid
5.8. 2005 ob 2:02 zvezdica

Ne samo, da jih imam več kot 14, jih imam malenkost več kot 41, ampak film je resnično zakon! Čisti užitek praktično od prve do zadnje minute! Do sedaj najboljši posebni efekti v tovrstnih filmih kar so na srečo postali popularni Marvelovi junaki! Mislim, da ni omejitev glede starosti, seveda za tiste, ki imate radi znanstveno fantastiko in še posebaj stripovske teme.

— Marjan
5.8. 2005 ob 22:28

ma pomoje bo to ful mega film...res ...kle vidim da so mnenja razlicna...seiii ma usak prawico da izrazi svoje mnenje...samo grigorjus...poznam veliko ljudi ki so starejsi od 14 let...in jim je biu filllm the best.tko da ljudi naj vas taki komentarji ne zavedejo...in jessica alba ...je itg the best...=)

— kristina
6.8. 2005 ob 9:51

jaz sn misla dans film it glejat pa neja vem če je vreji?mislimigralci so ful zakon!!tak da film že je vreji!! JESSICA ALBA je itak ql!! ma ful dobre filme najboljši je bil CUKRČEK!film bo ziher vreji!!!

— _urshyka_
6.8. 2005 ob 17:18 zvezdica

Tudi mene je bilo strah, da se bo ta film izrodil v eno dolgočasno tipično ameriško znanstveno fantastiko, polno specialnih efektov in brez vsake vsebine, vendar temu ni bilo ravno tako - specialni efekti so seveda bili, in to res odlični, vendar tudi film sam ni bil slab, zgodba je lepo tekla, igralci so bili kar posrečeno izbrani, predvsem Human torch ki je poskrbel za nekaj humorja v filmu. Jessica Alba je bila predvsem lepa in kot je že zgoraj predvidela Eva, vedno popolna - celo na koncu ko se ji je ob ekstremnem naporu iz nosa pocedila kr, je bila le-ta v naslednjem kadru že lično odstranjena :-) Edino kar me je motilo pri vsem skupaj, je bilo to, da je bil veliki finalni spopad izredno kratek, Victorja so nekam na brzino pogubili, tako da njegova gromozanska energija ni prišla tako do izraza kot bi morala. So pa seveda naredil lepo iztočnico za nadaljevanje :-) Globine v filmu nikar ne iščite, ker film temu niti ni namenjen, ga pa toplo priporočam vsem ki imajo radi ZF. Ocena: za efekte 10/10, za film 8/10.

— Lenča
7.8. 2005 ob 17:22 zvezdica

Možje X. Zelo dobro se spominjam dneva, ko mi je oče s potovanja po Nemčiji prinesel strip, ki ga nisem znal prebrati. Ki je bil napisan v tujem jeziku, v nemškem jeziku, v jeziku, ki ga je razumel samo moj oče. Nič zato, govorile so slike. Slike, na katerih so bili sila čudni liki. Eden izmed njih se je znal raztegniti, drugi se je spremenil v baklo, tretji je bil zgrajen iz kamna, četrti pa je izginil in se pojavil šele nekaj strani kasneje. Na platnici je pisalo Phantastichen Vier, čeprav sem imel občutek, da bi moralo pisati Fantastic Four. Torej pisati v jeziku, ki smo se ga učili v šoli in ki ga je v kinu govoril Superman. Toda slike so bile kljub temu kul. Zelo kul. Tako kul, da sem si jih zapomnil vse do danes, ko so v kina namesto Supermana prišli Fantastični štirje. Moji prijatelji iz otroštva, ki so skupaj s stripom izginili v neznano. In eden izmed njih se spet razteguje (Ioan Gruffudd), drugi se spreminja v baklo (Chris Evans), tretji je zgrajen iz kamna (Michael Chiklis), četrti, ki sem se ga napačno spominjal kot moškega, pa izginja (Jessica Alba). In slike so spet kul. Zelo kul. Bolj kot pri Možeh X, Daredevilu, Spidermanu in novemu Batmanu. Slike so točno takšne kot se od njih pričakuje. Zabavne, dinamične, polne posebnih efektov. Od začetka pa do konca. Od prve pa do zadnje besede, ki se enkratno zlivajo s celoto. Ja, to je eden tistih filmov, kjer štimajo tudi postranske reči. Kjer štimajo zgodba, scenarij in igralske kreacije. Kjer je vse tako kot mora biti. Še posebej v žanru superjunakov, ki ga zadnje čase uničujejo številna skrpucala tipa Catwoman. In naša četverica se znajde v precepu. V situaciji, ko ne ve ali naj bo naša četverica ali naj bo četverica, za katero ne bo vedel nihče. V situaciji, ki jo zakuha zlobni milijarder Victor (Julian McMahon), ki se spremeni v še bolj zlobnega Doktorja Dooma, doktorja iz neuničljivega jekla, ki hoče ukrasti šov. Ki se požvižga na posledice ponesrečenega eksperimenta, kjer so sodelovali tudi naši štirje prijatelji. Pravici je zadoščeno, strip iz mojega otroštva je končno dobil tretma, ki si ga je zaslužil. In to v originalnem, angleškem jeziku. Jeziku, v katerem so seveda govorili tudi originalni liki Marvelovih stripov.

— iztok gartner
7.8. 2005 ob 17:29

to je najboljši film ki sem ga do zdaj gledal!!! že od začetka filma sem vedel da mi bo bil všeč. igralci so dobri in tista nevihta v vesolju tudi!

— fantastic Four
7.8. 2005 ob 19:36 zvezdica

film bi postavil v zlato sredino,saj vsi filmi izdelani pa stripu sodijo tja.fantastični štirje se lahko kosajo,z zelo dobrim in eksplozivnim hulkom ter malo romantičnim a vseeno akcijskim spidermanom, in po moje ju ta film celo prehiti.ampak še zmeraj nekaj manjka.tisto, kar je naredilo dober vtis spidermanu,možem x,hulku itd. film ima tudi malo napak, ampak vseeno je to prav dobro delo marvela in tima storyja. ocena:4

— mare
8.8. 2005 ob 9:09 zvezdica

Zelo všečna zadeva. Ker sem Fantastic Four poznal predvsem iz stripov, lahko rečem, da je to posrečen prenos na filmsko platno. Akcija, spopadanje z novo pridobljenimi močmi, super humorni vložki in lahkotna zgodba, začinjena s solidnimi vizualnimi efekti naredi film gledljiv in zabaven, 105 minut mine hitro. Če bi bilo po moje bi edino končni spopad z Dr. Doomom bil malo mogočnejši. But that's just me. Tisti, ki pričakujejo dramski realizem v takih filmov - pozabite. Ravno v tem je čar filmov, da nas ne posiljujejo čisto vsi po vrsti s to realnostjo, ki jo imamo že itak preveč v vsakodnevnem lajfu...Taki filmi nas prestavijo v en drug svet, kjer se je mogoče spremeniti v človeško baklo in leteti, biti neviden, raztegovati ude in glavo, biti Hulkov konkurent ter se spremeniti v jeklenega zlobneža z manipulacijo elektrike ;) Če vam pa filmi po stripih niso všeč pa idite gledat Gandhi, Ostanki dneva, Vera Drake ali pa Sestre Magdalenke ;)

— Skylax
8.8. 2005 ob 12:17 zvezdica

Super junaki so (znova) popularni! Vse zahvaljujoč novim računalniškim posebnim učinkom, zaradi katerih se na filmsko platno lahko prelije praktično vsaka fantazija in tako lahko super junaki, nekdaj, zavoljo svojih fantastičnih moči, prisiljeni na (zgolj) stripovsko življenje, tudi v filmu letijo, gorijo, napenjajo mišice, se raztegujejo ali ustvarjajo polja nevidnosti, tako kot Fantastični štirje. Fantastični štirje izgledajo kot X-Men Reloaded, oziroma še bolje, kot film, ki bi lahko povzročil parodijo (animiranih) Neverjetnih. Fantastični štirje namreč ne skrivajo, da se ves njihov čar skriva izključno v akciji, saj so teme sprejemanja drugačnosti, zatiranja manjšine in soočanja med dobro in slabo izbiro uporabe lastnih talentov, dovolj potanko obdelali že Možje X, tako da Fantastičnim štirim na tem področju ni ostalo kaj več, kot ponavljanje že videnega. Glavni problem vseh super junakov je tako ali tako dejstvo, da se morajo pač najprej predstaviti - kako so dobili svoje moči, kakšne so le te in kako jih bodo uporabili. Fantastični štirje so tako zgolj kot neke vrste uvod, brez kakšnega pravega (miselnega) zapleta in s povsem odprtim zaključkom (da, če bo treba (beri: v primeru nadaljevanja filma), se bo lahko vrnil tudi (zgolj onesposobljeni!) zlobez). Fantastični štirje tudi karakterno niso kaj prida posrečeni, še posebej Ioan Gruffudd, s svojim jaz-zmorem-vse-šarme rskim nasmeškom, nič kaj bolj prepričljiva pa ni niti Jessica Alba, ki je zreducirana na (slači) lepotico, okrog katere se petelinijo razgreti moški. Vtis vsaj malce popravita Michael Chiklis (oziroma njegova pomilovanja vredna maska) in Julien McMahon, a kot že rečeno, tako kot sam film tudi njuna lika ne izpovesta česa bistveno novega. Zgodba se tako zateka k nizanju (bolj ali manj) komičnih situacij in dialogov, kar film potisne bolj v vode akcijske komedije in zaradi absurdnosti nekaterih situacij že prav ob bok komedije Neverjetni. Toda kdor uživa v znanstveno fantastični akciji ogleda filma vsekakor ne bo obžaloval, saj so posebni učinki zares lepo narejeni, akcijski prizori pa dovolj dobro zamišljeni in tempirani, da gledalca držijo v napetosti (ali pa vsaj v zanimanju). Škoda le, da je edini cilj filma to, kako glavne like prepričati, da sprejmejo svoje super sile in se nenazadnje prostovoljno znova spremenijo iz normalnih v fantastične, pač vse zavoljo nastanka nove franšize. Fantastični štirje je film za vse akcijske privržence, ki se jim ob pogledu na najnovejše posebne učinke naredi pena okrog ust in za vse ljubitelje (ne preveč logične) znanstvene fantastike, ter seveda za vse tiste, ki še ne vedo, da biti fantastičen ne pomeni zgolj posedovanja super moči, temveč da se fantastičnost skriva v vsakem izmed nas, če smo le sposobni zaupati sami vase in tako znamo izraziti lastne potenciale. Lep živopisan pozdrav :-)

— spookyMulder
9.8. 2005 ob 18:46

film sem si šla ogledat pod prisilo staršev(zaradi mlajšega brata).najprej sem se še malo tolažla da bo vredu(po ogledu reklam)amapak film je bil totalna polomija.mislim kr neki.

— _---[α]~°[&#108 0;]~°[č]~°[&#
9.8. 2005 ob 18:53

ma...kaj da vam rečem!!! film sm gledala doma...na pc-ju.in je prou dobr!!! efekti so dobri, igralci tudi.tko da je mega!! u kinu je vrjetno zvok še bolj poudarjen!! edina stvar ki je tko malo..predvidljiva.. .je da se en v zgodbi spremeni v hudobca!! to je tko al tko u useh filmih isto!!! aplošen vtis je u glaunem dobr.tko.8 od 10!! ala.bodte pridni...in hodte to pogledat!!

— anya
10.8. 2005 ob 12:12

men je bil film dost hud, čeprav je blo premal zgodbe in so unga victorja čist prehitr premagal

— kr kul
11.8. 2005 ob 21:22

Film je kr dobr sam ni nč posebnega. Pa Jessica Alba ni v nobeni sceni nude :(

— Koolade
13.8. 2005 ob 14:11

no jz sm ga šla gledat in je bil kr cool.no tipičn ameriški film drgač mi pa kej pište

— nika
16.8. 2005 ob 13:44

Ja film je dost dobr, sam bi se lohk še mal bl potrudt. Ko se film začne zapletat ga je pol dost hit konc lohk bi bil mal daljši film, saj še ene 20 minut. Drgač je bil pa cool film!

— Jure
20.8. 2005 ob 15:52 zvezdica

fILM SEM ŠEL GLEDAT PRED ENIM TEDNOM. fILM JE AKCISKI IN KOMEDISKI.RES JE TA FILM VZDUŠJE.PRIPOROČAM GA LJUDEM KI UBOŽUJEJO AKCIJO IN KOMEDIJO.RES FILM JE ZA ČISTO PETICO

— TRIGLAVSKI JANEZ
22.8. 2005 ob 14:05

film je ful dobr,se ga splača gledt.

— ma en
23.8. 2005 ob 13:56 zvezdica

film je na začetku še kar realističen,čez petnajst min. pa se prelevi v super fantastiko.Film je za mlajše od 13 let.Oglejte si ga pa boste videli.

— žiga
26.8. 2005 ob 21:57

Danes sem gledal film in je zlo kul. Film res zažiga to pa je tut vse sam začetek je malo dolgočasen(1. 10 min).

— Andrej
29.8. 2005 ob 16:05

Temu filmu dam oceno 5,ni slab.edino kar mu manjka je vec bojevanja z zlobnezi(doktorjem pogubo).Drgac je pa vredn ogleda

— majoneza
2.9. 2005 ob 14:46

bl beden ne more biti

— bedno
15.9. 2005 ob 10:57

svetovni so

— muca
13.11. 2005 ob 12:00 zvezdica

Film se mi je zdel vredu najbol se mi je pa bila všeč Jessica alba ki je ful seksi drugačem pa bi moral bit film bolj realen po mojem

— matija
14.1. 2006 ob 11:02

tt film je ful zakon.moji 3 sošolci pa jst bomo nared isti film:fantastični 4-misija na luno,pa fantastični 4-v prazgodovini

— fantastična
13.2. 2006 ob 12:31

film je res hud ceprov ponavljajo za mozmi X

— clovek bakla
18.6. 2007 ob 14:59

stari hudu

— misko
30.6. 2007 ob 7:30

zakva se že benu spremeni oblika pa obraz

— fantastik
27.7. 2007 ob 6:38

men je film všeč čeprav je na določenih mestih prov dolgočasen

— romina
2.5. 2009 ob 16:35

Ta film mi je bil zelo všeč in upam, da ga bom še kdaj gledala.V bistvu pa sploh ni čudno, da mi je bil všeč,ker rada gledam znanstveno-fantastične filme.Najbolj všeč sta mi bila Ioan Gruffudd in Jessica Alba.Vsi so odlični igralci in vesela sem,da tega filma nisem zamudila.

— Špela
2.5. 2009 ob 16:35

zelo cool film!!!!!!!!!!!!!!!!!!! men je naj. Johnny.

— alency
3.8. 2009 ob 18:05

carski filmi.

— jošt
13.12. 2009 ob 10:21

FILM FANTASTIČNI ŠTIRJE JE SUPER LE MALO VEČ AKCIJE BI LAHKO BILO.

— ALEN
8.5. 2016 ob 13:18

to so bili časi, ko so uredniki ocene filmov nagradili z zvezdico 2005

— veteran

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.