Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Fantastični štirje

akcijski domišljijski film
Samo v Koloseju Maribor
Podnapisi
1h 46min / 106min
Leto: 2015
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Jeremy Slater, Simon Kinberg, Josh Trank
Režija: Josh Trank
Znanstvenofantastična sodobna interpretacija Marvelove legendarne ekipe superjunakov, v kateri se štirje protagonisti teleportirajo v nevarno vesolje, kjer se njihova telesa šokantno preobrazijo.

Sodobna priredba izvirne in v stripih najdlje aktivne ekipe založbe Marvel se osredotoča na štiri izobčence, ki se teleportirajo v drugo in nevarno vesolje, kar na pretresljiv način spremeni njihovo telesno podobo. Njihova življenja so postavljena na glavo in kot ekipa se morajo naučiti uporabljati svoje strah zbujajoče nove sposobnosti ter družno Zemljo rešiti pred nekdanjim prijateljem, ki je postal sovražnik.

Zgodba, ki se dogaja v sodobnem New Yorku, fantastične štiri spremlja v letih, preden so postali ekipa in so se kot štirje mladi idealistični pustolovci podali v neznano. Zato je film predvsem človeška drama likov, s katerimi se lahko poistovetimo in ki sprva svojih novih telesnih sposobnosti ne dojamejo kot prednost, temveč kot strašljiv, če ne kar nemogoč izziv.

Fantastični štirje si v spoštovanja vredni zgodovini založbe Marvel zasluži posebno mesto: strip sta ustvarila legendarna Stan Lee in Jack Kirby in ob izidu prvega leta 1961 je ta prva Marvelova ekipa super junakov učlovečila stripe in vanje vnesla humor, pri tem pa spočela dobo Marvelove nadvlade na trgu stripov. Fantastični štirje so predhodniki drugih slovitih Marvelovih junakov, kot so človek-pajek, neverjetni Hulk in možje X. V tistem zgodovinskem obdobju ustvarjalnosti v zgodnjih šestdesetih je Leeja in Kirbyja navdihnil splošno razširjen strah pred jedrsko bombo, ki je bil del dojemanja hladne vojne. Domnevni učinki sevanja so postali izvor nadnaravnih sposobnosti, s katerimi so se ponašali ti liki, pri tem pa fantastični štirje ne nosijo mask in se včasih spopadejo med seboj. Stripi so se odvijali v resničnem svetu, da so se bralci lahko še bolj poistovetili z liki.

Sodobna obuditev v seriji šestdesetih stripov Ultimate Fantastic Four leta 2004 je na novo zasnovala korenine štirih; skupaj z nekaterimi zgodbami in temami iz izvirnih stripov je prav ta serija navdihnila scenarij za novi film Fantastični štirje.

Igrajo Miles Teller , Michael B. Jordan, Kate Mara, Jamie Bell, Toby Kebbell, Reg E. Cathey in Tim Blake Nelson. Režijo je po scenariju, ki ga je spisal sam z Jeremyjem Slaterjem in Simonom Kinbergom, prevzel Josh Trank, izza kamer pa so sodelovali še direktor fotografije Matthew Jensen, kostumograf George L. Little in scenograf Chris Seagers. Glasbo sta zložila Marco Beltrami in Philip Glass.

O IGRALCIH

MILES TELLER (Reed Richards) je na velikih platnih debitiral ob Nicole Kidman v ekranizaciji s Pulitzerjevo nagrado okinčane drame Rabbit Hole, nato pa je igral v Footloose, Project X, 20 & Over, The Spectacular Now (prejel je posebno nagrado žirije za igro v Sundanceu) ,That Awkward Moment, Divergent in Whiplash.

Igra v prihajajoči drami Bleed For This Martina Scorseseja o boksarskem svetovnem prvaku Vinnyju Pazienzi, v Allegiant iz trilogije Insurgent in v Arms & the Dudes ob Jonahu Hillu.

MICHAEL B. JORDAN (Johnny Storm) si je z nastopom v drami Fruitvale Station prislužil navdušene kritike in več nagrad. Nazadnje smo ga lahko ob Zacu Efronu videli v That Awkward Moment, pred tem je igral v Chronicle, Red Tails, ki ga je produciral George Lucas, v Blackout, Pastor Brown, Hardball … sicer pa je zaslovel v dveh najbolj vidnih TV serijah preteklega desetletja – v The Wire in Friday Night Lights. Kariero je začel prav na TV v humoristični nanizanki Cosby in nato nadaljeval v The Sopranos, Parenthood, v limonadi All My Children ter gostoval v CSI, Cold Case, Lie to Me, Without a Trace in Law & Order.

Nedavno je zaključil snemanje celovečerca Creed, ki je nekakšna izpeljanka franšize Rocky in v katerem bo spet igral Sylvester Stallone.

KATE MARA (Sue Storm) je na velikih platnih debitirala v Random Hearts Sydneyja Pollacka in nato igrala v filmih, kot so Brokeback Mountain Anga Leeja, Transsiberian, We Are Marshall, Shooter, Stone of Destiny, 127 Hours in Transcendence, režijskem prvencu z oskarjem nagrajenega snemalca Wallyja Pfisterja.

Na velika platna prihaja v Captive , v ekranizaciji knjižne uspešnice An Unlikely Angel, v The Martian Ridleyja Scotta, v psihološkem trilerju Man Down in v zf trilerju Morgan Luka Scotta.

Na malih zaslonih se je potegovala za emmyja v seriji House of Cards in ob Jessici Lange igrala v seriji American Horror Story.

JAMIE BELL (Ben Grimm) si je svetovno slavo (in ob bafti še več nagrad) prislužil že kot najstnik v uspešnici Billy Elliot, nato pa igral vNicholas Nickleby v režiji Douglasa McGratha, Man on a Ledge, Snowpiercer, Filth Johna Bairda, v TrierjevemNymphomaniac: Volume II, The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn, The Eagle, Jane Eyre, The Retreat, King Kong, Flags of Our Fathers, Jumper, Defiance… Na TV je igral v seriji Turn.

TOBY KEBBELL (Victor von Doom) je verjetno najbolj znan iz Dawn of the Planet of the Apes, igral pa je še v RocknRolla, Prince of Persia: The Sands of Time, The Sorcerer's Apprentice, War Horse, Wrath of the Titans, The East in Cheri z Michelle Pfeiffer.

Nase je opozoril v drami Dead Man's Shoes, ki mu je prinesla vlogi v Stonovem Alexander in Allenovem Match Point. V Control je igral managerja legendarne skupine Joy Division.

Na TV smo ga videli v seriji The Street.

REG E. CATHEY (Dr. Franklin Storm) je nazadnje igral v seriji House of Cards in v filmih Hands of Stone ob Robertu De Niru, Nasty Baby ob Kristen Wiig in Alex of Venice v režiji Chrisa Messine.

Na TV smo ga videli v serijah The Divide, Banshee, Arbitrage, Law & Order: SVU, Lights Out, 30 Rock, Star Trek: The Next Generation, The Wire in Oz, na velikih platnih v Everyday People, The Corner, Boycott, S.W.A.T., The Machinist, American Psycho, Se7en in Tank Girl.

TIM BLAKE NELSON (Dr. Allen) ima za seboj prek 50 naslovov, kot so Spielbergova Lincoln in Minority Report, pa The Incredible Hulk, Meet the Fockers, Syriana, The Good Girl, The Thin Red Line, O Brother Where Art Thou? in z emmyjem nagrajeni TV film Warm Spring.

Spisal, režiral in produciral je dramo Anesthesia, v kateri so igrali Kristen Stewart, Corey Stoll, Sam Waterston in Glenn Clos ter Leaves of Grass z Edwardom Nortonom in Susan Sarandon; spisal in režiral je The Grey Zone s Harveyjem Keitelom in Miro Sorvino; ter režiral sodobno inačico Othella O z Martinom Sheenom. Režijski krst je prestal z Eye of God po lastni gledališki igri.

Igral je v The Homesman Tommyja Leeja Jonesa in večkrat sodeloval z Jamesom Frankom: v njegovi drami Bukowski igra naslovni lik, skupaj sta igrala v priredbah Faulknerjevih romanov The Sound and the Fury in As I Lay Dying, igral je tudi v Francovem Child of God.

Videli smo ga tudi v Blue Caprice, Everybody Loves Whales, The Big Year, Sin Bin, Flypaper in Yelling To The Sky (nominacija za zlatega medveda v Berlinu)…

O USTVARJALCIH

JOSH TRANK (režija, scenarij) je režiral in sospisal zgodbo za kritiško hvaljeno zf srhljivko Chronicle.

V medijskem poslu se je začel udinjati že pri štirinajstih in urejal program na več lokalnih javnih TV kanalih, nato je pomagal pri montaži filmov in naposled ustvaril spletni fenomen Stabbing at Leia's – kratki film na temo Vojne zvezd. Zatem je montiral in produciral neodvisno dramo Big Fan

SIMON KINBERG (scenarij, producent) je kot svojo magistrsko nalogo oddal scenarij za film Mr and Mrs Smith, ki je z Bradom Pittom in Angelino Jolie postal mednarodna filmska uspešnica. Nato je spisal X-Men: The Last Stand, Jumper (ki ga je tudi produciral) in Sherlock Holmes, ki ga je režiral Guy Ritchie.

Leta 2010 je ustanovil svoje podjetje Genre Films, prek katerega je produciral X-Men: First Class, Elysium, Chappie, Let's Be Cops inCinderella; izvršno produciral Abraham Lincoln Vampire Hunter; pa spisal in produciral This Means War in X-Men: Days of Future Past.

Trenutno piše in producira prihajajoči X-Men: Apocalypse, enega od naslednjih poglavij v franšizi Star Wars, je svetovalec pri snemanjuStar Wars: Episode VII in avtor in izvršni producent risane serije Star Wars: Rebels, sicer pa načrtuje še ekranizacijo Murder on the Orient Express Agathe Christie (z Ridleyjem Scottom) in serijo filmov po igrici Magic: The Gathering.

JEREMY SLATER (scenarij) je sospisal triler The Lazarus Effect in trenutno za kar nekaj studiev razvija nove scenarije.

Komentarji

10.8. 2015 ob 19:49

Zakaj ta film predvajate samo v mariboru? :/

— ines
20.8. 2015 ob 10:17

ines Ker je zanič!

— Cartman

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.