Kolosej
Film distribucije FAMOUS FOX, d.o.o.

Fantastična ženska

drama
Podnapisi
Na sporedu od: 24.5.2018, Kolosej Ljubljana
1h 44min / 104min
Leto: 2017
Jezik: španščina
Scenarij: Sebastián Lelio, Gonzalo Maza
Marina in Orlando sta zaljubljena in načrtujeta skupno prihodnost. Marina je mlada natakarica in ambiciozna pevka. Orlando je 20 let starejša od nje in ima tiskarno. Nekega večera, po praznovanju Marininega rojstnega dne, Orlanda obide huda slabost. Marina ga nemudoma odpelje na urgenco in takoj odide. Orlando na urgenci umre. Namesto da bi v miru žalovala, se mora Marina soočiti z neprijetnimi vprašanji policije in zaničljivim odnosom Orlandove družine. Zdravniki in Orlandova družina ji ne verjamejo, policija jo zaslišuje, ker sumi, da je bila vpletena v njegovo smrt. Orlandova bivša žena ne dovoli Marini, da pride na pogreb; Orlandov sin grozi, da bo Marino vrgel iz stanovanja, v katerem sta živela skupaj z Orlandom. Marina je transseksualka in za večino Orlandove družine je njena spolna identiteta nesprejemljiva in perverzna. Namesto da bi v miru žalovala za ljubljeno osebo, se mora Marina boriti za pravico, da ostane to, kar je: kompleksna, močna, odkrita in fantastična ženska.

O filmu:

Fantastična ženska je film čilskega režiserja Sebastiána Lelia, ki je osvojil oskarja za najboljši tujejezični film leta. Preden je prejel to najbolj prestižno filmsko nagrado, je film osvojil srebrnega medveda za najboljši scenarij na filmskem festivalu v Berlinu in požel stoječe ovacije na številnih mednarodnih festivalih, kot so Toronto, Telluride, San Sebastian in Palm Springs. Film Fantastična ženska je bil nominiran tudi za nagrado za najboljši film leta v španščini ter za zlati globus za najboljši tujejezični film.

Sebastián Lelio (1974) je vsestranski umetnik - režiser, scenarist, in producent. Njegov prvi film La Sagrada familia se je uvrstil na program mednarodnega festivala v San Sebastianu leta 2005. Sledila sta filma Navidad (2009) in El año del tigre (2011). S četrtim filmom Gloria (2013) je osvojil 19 nagrad, vključno z nagrado za najboljši španski film leta in tremi nagradami na berlinskem filmskem festivalu. Fantastična ženska je njegovo peti film.

Mlada natakarica in pevka Marina in starejši moški Orlando sta zaljubljena in načrtujeta skupno prihodnost. Ko Orlando nenadoma zboli in umre, se je Marina prisiljena soočiti s svojo družino in družbo ter se znova boriti, da jim pokaže kdo je Marina Vidal: kompleksna, močna, odkrita in fantastična ženska.

Festivali in nagrade:

Oskar za najboljši tujejezični film. Srebrni medved za najboljši scenarij, nagrada teddy za najboljši film, posebna omemba ekumenske žirije – Berlinale. Nominacija za zlati globus za najboljši tujejezični film. Nagrada spirit za najboljši mednarodni film. Nagrada feniks za najboljši film, režijo in igralko. Nagrada FIPRESCI za najboljšo igralko – Palm Springs. Nagrada goya (španski oskar) za najboljši ibero-ameriški film. Najboljši latinsko-ameriški film – San Sebastián. Najboljša igralka – Marseille. Telluride. Toronto. London. Busan.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.