Kolosej
Film distribucije Continental Film

Fame: Sanje o slavi

glasbena romanca / muzikal
Sanjaj. Zasluži. Doživi.
Podnapisi
Na sporedu od: 15.10.2009, Kolosej Ljubljana
22.10.2009, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 47min / 107min
Leto: 2009
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Allison Burnett po scenariju Christopherja Gora
Film, ki je nastal po oskarjevskem muzikalu iz leta 1980, gledalca popelje na newyorško šolo glasbenih in plesnih umetnosti, kjer se vsako leto zberejo najbolj nadarjeni in izvirni študentje. Toda v okolju, polnem tekmovalnosti, skritih čustev in dvomov v lastne sposobnosti, so strasti mladih umov vedno znova na veliki preizkušnji, zato lahko le s pomočjo izkušenih profesorjev najdejo pravo pot v življenju, uresničijo mladostne sanje in dosežejo večno slavo.

Posodobitev z oskarjem nagrajene filmske uspešnice, polna eksplozivne glasbe in plesa. V Fame: Sanje o slavi  spremljamo nadarjeno skupino plesalcev, pevcev, igralcev in umetnikov, ko štiri leta obiskujejo newyorško  High School of Performing Arts, v kateri imajo študentje iz vseh družbenih slojev možnost, da živijo svoje sanje in dosežejo pravo, trajno slavo… takšno, ki je prinesejo samo pravi talent, predanost in garanje.

V neverjetno tekmovalnem vzdušju bo strast vsakega študenta postavljena na preizkušnjo. Ko stremijo po svojem trenutku v soju žarometov ob pomoči najboljših in najbolj zahtevnih učiteljev, odkrivajo, kdo izmed njih ima prirojene sposobnosti in potrebno predanost za uspeh. S pomočjo ljubezni in podpore prijateljev in kolegov umetnikov, odkrivajo, kdo med njimi ima tisto, kar je potrebno za dosego slave… Fame.

Nova podoba Fame

"I’m gonna live forever…"

Fame: Sanje o slavi iz leta 2009 se je navdihovala po filmu Alana Parkerja iz leta 1980.  Z nepozabnimi podobami študentov, ki radostno plešejo na taksijih, in uspešno naslovno skladbo Irene Cara, ki je odzvanjala v ušesih vse Amerike, je Slava postala klasična uspešnica in filmska izkušnja, ki je ljudem segla v srce. Film je bil nominiran za šest oskarjev in je dobil dva: za najboljo skladbo (Fame) in za najboljšo glasbo. Nominacije je film dobil še za montažo, scenarij in skladbo Out Here On My Own.

Film ima veliko oboževalcev. Po njem so posneli več sezon trajajočo nadaljevanko, musical, organizirali so svetovno turnejo in resničnosti šov, precej preden sta uspešnici postala resničnostna šova American Idol  ter So You Think You Can Dance.  Po skoraj 30 letih si bo letos baletne čeveljce nataknila nova generacija, se usedla za klavir, zgrabila za mikrofon in pokazala, kaj zna.

Fame: Sanje o slavi je bila ljudem tako všeč, ker so spremljali nadarjene otroke, ki si neizprosno prizadevajo doseči svoje cilje z garanjem, zabavanjem in čustvenostjo.

Za to "plačajo s potom". Dandanes v svetu resničnostnih šovov  in trenutne slave s pomočjo zlomov na rdeči preprogi, in z generacijo, ki je sproščeno vajena svoje življenje prikazovati preko spletnih strani, kot je YouTube, Slava vseeno nasprotuje teoriji Andyja Warhola o 15-minutni slavi z zamislijo o pravi slavi, ki traja – z nastopi, karierami in uspehom, ki je zgrajen na prirojenem talentu, ki ga študent vztrajno pili z neumorno disciplino in nenehno vadbo.

"Bil sem velik oboževalec izvirnika. Čeprav se je narava slave v zadnjih 25 letih zelo spremenila," pravi producent Tom Rosenberg,  "smo hoteli slediti enaki časovni liniji, se pravi štirim letom, ki jih liki preživijo na High School for Performing Arts. Nismo pa želeli posnemati izvirnika – hoteli smo, da so naši liki sveži in sodobni. In del tega je bilo proučevanje narave talentov in garanja v primerjavi z instant zvezdništvom. Ko je Alan Parker posnel prvi film, je bila slava precej bolj povezana z nadarjenostjo kot danes in ljudje so si predstavljali, da sta s slavo povezana trdo delo in boj. To sicer še vedno drži, vendar danes to trditev nekako zasenči prepričanje, da je možno zasloveti tudi brez talenta. Danes lahko v trenutku zaslovi vsak, ki ima spletno stran na eni od priljubljenih družabnih mrež, in, ki ima digitalno kamero, lahko postane filmski ustvarjalec. Zato je tu, tako kot v izvirniku, osnovno zamisel proučiti pravo delo in nadarjenost, ki sta potrebna, da postaneš umetnik."

Za posodobitev franšize z novo energijo in zanosom so producenti rekrutirali mladega, vsestransko nadarjenega Kevina Tancharoena, ki je moral tako kot njegovi liki na avdicijo, preden je dobil službo. Kevin je bil plesalec, spoznal je Britney Spears in zanjo naredil nekaj koreografij in režiral njeno svetovno turnejo, ko je bil star vsega 19 let. Koreografiral je tudi koncerte za ‘N Sync in Madonne, sodeloval z Jennifer Lopez inThe Pussycat Dolls.

Fame: Sanje o slavi  je režijski prvenec 24-letnega režiserja.

Igralci

Debbie Allen (Angela Simms, ravnateljica) je ena najbolj nadarjenih žensk v industriji zabave. Je režiserka, koreografinja in pisateljica.  Za koreografijo je dobila tri nagrade emmy, dva emmyja in zlati globus pa je dobila za nastope v nadaljevanki Fame. Seveda je nastopila tudi v izvirnem filmu. Poleg epizod serije Fame je režirala epizode serij Družinske vezi, Bronx Zoo in Drugačen svet.  Allenova je koreografirala za umetnike, kot so (bili) Michael Jackson, Mariah Carey, Janet Jackson, desetkrat je koreografirala plesne točke na podelitvi oskarjev. Bila je tudi producentka Spielbergovega filma Amistad. Nedavno je režirala film Life is Not A Fairytale: The Fantasia Barrino Story.

Sodelovala je tudi pri različnih odrskih musiclih in marca leta 2008 na Broadwaju debitirala kot režiserka Mačke na vroči pločevinasti strehi. 

Charles S. Dutton (James Dowd, učitelj igre) je nastopil v serijah Roc, The Murder of Mary Phagan, The ‘60s, Deadlock, Aftershock, Zdravnikova vest, Sopranovi, Oz, Brez sledu, Praksa in filmih  Q & A, Osmi potnik 3, Čas za ubijanje, Skrivno okno, Menace II Society, Rudy, A Lowdown Dirty Shame, Cry, the Beloved Country, Nick of Time, Get on the Bus, Cookie’s Fortune, Gothika, Honeydripper, The Express, Legion.

Režiral je filma First Time Felon in Racing for Time ter serijo Sleeper Cell.

Kelsey Grammer (Martin Cranston, učitelj glasbe) je slavnega dr. Frasierja Crana igral v treh različnih serijah (Frasier, Na zdravje! in Krila) v razponu 20 let. Za vlogo Crana je dobil štiri emmyje in dva zlata globusa.

Grammer je nastopil v režijskem prvencu Tima Allena Crazy on the Outside. Poleg tega bo posodil glas enemu od likov v animiranem filmu Bunyan and Babe.

Grammer je posodil glas tudi liku Sideshow Bob v Simpsonovih, za kar je leta 2006 dobil emmyja.  Glas je posodi še za filme Svet igrač 2, Anastasia in Teacher’s Pet; televizijski seriji Father of the Pride in Gary the Ra  ter za tv film  Animal Farm.

Med njegovimi novejšimi projekti so An American Carol, Swing Vote, Možje X 2 in 3, Back To You, A Christmas Carol, Benedict Arnold, Mr. St. Nick, Fifteen Minutes, Down Periscope, Even Money.

Megan Mullally  (Fran Rowan, učiteljica petja) je najbolj znana po vlogi  Karen Walker v nadaljevanki Will & Grace, za katero je dobila dva emmyja. Na televiziji je nastopila še v Zvezdah na sodišču, Novih pustolovščinah stare Christine, The Ellen Burstyn Show, Winchell, The Pact, 30 Rock.

Na velikem platnu je nastopila v Anywhere But Here, Everything Put Together, Stealing Harvard, Speaking of Sex in Rebound.

Komentarji

22.9. 2009 ob 12:57

Ne vem, ne deluje mi ravno zanimivo ..... zdi se mi,da je že dosti filmov na isto temo posnetih!

— Erna
2.10. 2009 ob 16:15

ooo...komej čakam!! :)

— piika
3.10. 2009 ob 12:55

najbrž ne bo presegel tistega iz leta 1980...Ampak komaj čakam da ga vidim :) ja nekaj jih je res posnetih na to temo, ampak obožujem take filme :) Res je pa, da se samo v Fame prepletajo tri umetnosti - glasba, teater in ples :)

— Sanja
5.10. 2009 ob 17:00

to bo verjetno spet kašna podobna "drama" kot step up in honey...

— frkaaaa
7.10. 2009 ob 19:26

komi čakam aaaaaaaa kdaj bo 15 okt.....

— kay
9.10. 2009 ob 9:40

JAAA ZOPER PLESNI FILM ;) KOMAJ ČAKAM!!!!

— Petra
10.10. 2009 ob 12:51

men se zdi da bo ta film fulll dobr.. :D kumi čakam da je na sporedu....

— -Tash
11.10. 2009 ob 14:08

Komaj čakaam :D

— Petra
12.10. 2009 ob 20:16

Jst tut sanjam o slavi... :)

— BeeBee<3MiMi
15.10. 2009 ob 15:20

i saw the older version of this - cant wait to see this one tomorrow!! :)

— Crime.babe
17.10. 2009 ob 18:09

bedn film....Tok je bedno posnet sploh ni dogajanja kr preskakujejo iz enga dogodka v druzga ni sploh pinta...ni zgodbe sploh edina dobra stvar je končna točka....

— mateja
18.10. 2009 ob 14:25

Film je res zelo,zelo dobr!Res super je!
Toplo priporočam ogled!
Včeraj sem si ga ogledala v Ljubljanskem koloseju in je bil res eden najboljših filmov kar sem jih videla.

— Lea
19.10. 2009 ob 18:48

hudo !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— peace
24.10. 2009 ob 21:38

men j film ful dobr

— kjhghg
25.10. 2009 ob 16:57

Hej folk(:
Film je hudo, hudo dobr!<3
Ogledala sm si ga s prijatelco in obe sva ble navdušene.
Film res potegne vase..
Priporočam vam ogled;)

Lp

— Laura
26.10. 2009 ob 10:26

wow t film je pa toook dobrrrrr

— wiiiiiiiiii
26.10. 2009 ob 19:41

to je ful bedn js sm to že gledu ful je bedn vm ne priporočam

— lol
26.10. 2009 ob 20:58

Dobra tema... slaba zvrst. Če ne bi biu muzikal bi blo 100...X bolš. Če skor črz celo zgodbo pojejo je ful boring!!!

— Z-girl
28.10. 2009 ob 19:27

Haii folk ta film je fuul dobr pejte si ga pogledat!!!!!!!!!!

— PikicaMikica
28.10. 2009 ob 20:06

zaaaaaaaaaaaaaaaaaakon!
reeess dobr film :)
čist sm navdušena, ja tko da, kaj še čakate ;)

— mateeeja
29.10. 2009 ob 10:21

donc ga grem gledat,potem povem komentar. zgleda mi zanimiv. (:

— žanxx
29.10. 2009 ob 11:40

hudoooooooooo

— ŽiVa
30.10. 2009 ob 12:45

ja reklama zgleda še kr cool...
drgač me pa film spominja na step up k sm ga šla gledt...
mam pa v načrt it film pog. z frendo...

— lol_pop
1.11. 2009 ob 20:41

fiiłm je res najboołŠii morte ga it głedat(A)

— anonimno*
9.11. 2009 ob 19:21

no ja no film je kr dobr

— paprika

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.