Kolosej
Film distribucije Cankarjev dom

Faktotum

drama
Na sporedu od: 9.8.2007, Kino Komuna
16.8.2007, Kolosej Ljubljana
1h 34min / 94min
Leto: 2005
Scenarij: Bent Hamer po knjigi Charlesa Bukowskega
Režija: Bent Hamer
Ženskar, alkoholik in ljubitelj stav na srečo Henry nima nekega določenega življenjskega cilja, saj se neprestano seli ter še hitreje menja zaposlitve, ki jih vedno jemlje zgolj kot nujno zlo, potrebno za preživetje. Njegova edina strast je pisanje kratkih zgodb, ki pa jih nikoli ne uspe objaviti. Zaradi življenjske usode mu pot prekriža simpatična Jan, toda čeprav se zdi, da je prav ona njegova sorodna duša, ju to ne reši pred prepadom samouničevanja. A tudi to je le še en delec vsakdanje tragikomedije Henryjevega življenja.

O avtorju

Bent Hamer je bil rojen v Sandefjordu na Norveškem leta 1956. Na stockholmski univerzi je študiral filmsko teorijo in literaturo, hkrati je obiskoval filmsko akademijo. Je vodja produkcijske hiše Bulbul Films. Ekranizacija romana Faktotum Charlesa Bukowskega je njegov četrti film in prva angleško govoreča produkcija.

Odmevnost v strokovnem časopisju

Hamer je film s koproducentom in soscenaristom Jimom Starkom zasnoval na prvem romanu Charlesa Bukowskega Faktotum, vendar sta dodale še fragmente nekaterih kratkih zgodb.

Film je fragmentirano potovanje – zaznamujejo ga zatemnitve v črnino - Henryja Chinanskega od službe do službe, od ženske do ženske, brez konkretnega pripovednega loka. V ospredju je Henryjevo razmerje z Jan, kar je sploh edino "zaključeno poglavje zgodbe", sicer pa se zdi, da je Hamer skušal obdelati vse konstante Henryja Chinanskega oziroma literarnega opusa Bukowskega (popivanje, spolne bolezni, konjske stave). Uspelo mu je orisati človeka, predanega svojemu življenjskemu slogu in ideji pisanja, osamljenega marginalca v svetu ambicioznih povzpetnikov.

Festivali in nagrade

Film je bil premierno predvajan na canneskem filmskem festivalu leta 2005. Na Norveškem je bil nominiran za nacionalno filmsko nagrado v kategoriji najboljšega režiserja; na festivalih v Kopenhagnu in San Diegu je bila nagrajena igralka Lili Taylor.

Komentarji

22.8. 2007 ob 21:57

Kva k noben ne gleda dobrih filmov.

— Matty
3.9. 2007 ob 19:56

Dober film, Matt je odličen, mogoče sem malo pogrešal več razmišljanja glavnega junaka, kot je to običajno v njegovih knjigah. -> "Vedno bo dovolj denarja, kurb in pijancev, vse tja do zadnje bombe," je nekoč zapisal Charles Bukowski :)

— Danilo
18.9. 2008 ob 11:50

faktotum je svojevrsno remek-djelo posprdne filmske i kazališne produkcije.
chinaski, počivao u miru.

— Aaki

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.