Kolosej
Film distribucije 2i Film

Fahrenheit 11/9

dokumentarni
Podnapisi
Na sporedu od: 29.11.2018, Kolosej Ljubljana
2h 8min / 128min
Leto: 2018
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Michael Moore
Režija: Michael Moore
Nov dokumentarec Michaela Moora, Fahrenheit 11/9, ponuja provokativen in na trenutke komičen pogled na čas, v katerem se trenutno nahaja Amerika. V naslovu nosi datum 9. november, ko je Donald Trump bil razglašen za predsednika ZDA. Moore pravi, da se v dokumentarcu ukvarja z dvema najpomembnejšima vprašanjima v Trumpovi vladavini: „How the f**k did we get here?” (Kako za vraga smo prišli do sem?) in “How the f**k do we get out?” (Kako za vraga se rešimo iz tega?).

Michael Moore je rojen v Flintu v Michiganu in preden se je vrgel v svet dokumentarnih filmov, je deloval kot novinar. Za film Bovling za Columbine je leta 2003 osvojil oskarja za najboljši dokumentarni film, sledil je dokumentarec z naslovom Fahrenheit 9/11 (l. 2004), o vladavini Georga W. Busha, ki je bil najuspešnejši dokumentarec vseh časov.

6. septembra je bil Moorov nov dokumentarec, Fahrenheit 11/9, prvič predvajan na filmskem festivalu v Torontu, 21. septembra pa je začel z distribucijo v Ameriki. Z otvoritvenim dnem v 1.719-ih dvoranah po vsej Ameriki je dosegel največje število predvajanj na premierni dan vseh dokumentarnih filmov v zgodovini, si Moore želi, da bi čimveč ljudi videlo njegov film in začenja pogovore o izvolitvi najpomembnejše funkcije v Združenih Državah Amerike.

Kot izkušeni filmski ustvarjalec, Michael Moore ve, kako sprožiti čustveno reakcijo gledalca in želi izkoristiti to energijo kot motivacijo za reakcijo. Da bi prodrl v politično brezbrižne gledalce, uporablja lekcijo zgodovine iz položaja progresivnih in represivnih gibanj in naslavlja mlajše generacije v upanju, da lahko spremenijo današnje stanje.

Prve odzive si preberite tukaj:

David Edelstein / VULTURE

“Michael Moore’s Fahrenheit 11/9 Is a Must-See. It’s his fullest and most original film. It’s also his most urgent, which is really saying something. It’s one of the most urgent films ever made. You need to see this film.”

„Moorov Fahrenheit 11/9 je film, ki je nujen ogleda. To je njegovo najpopolnejše in najbolj originalno delo. Hkrati je najbolj potreben, kar nam veliko pove. To je en izmed najbolj nujnih filmov, kar jih je bilo kdaj narejenih. Morate si ga ogledati.“

Joshua Rothkopf / TIME OUT NY

“****!” [four stars]

“America's most dependable provocateur returns with an inflamed documentary that's a lot more substantial—and hopeful—than its anti-Trump title would suggest.”

„Najbolj znan ameriški provokator se vrača z gorečim dokumentarcem, ki je veliko bolj vsebinski in poln upanja, kot pa njegov anti-Trumpovski naslov sugerira.“

“Ferocious—and pound for pound his most effective piece of journalism”

„Besen in zagotovo en od najbolj efektivnih del v svetu novinarstva.“

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.