Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Fabelmanovi

Fabelmans
drama
Podnapisi
Na sporedu od: 12.1.2023, Kolosej Ljubljana
2h 31min / 151min
Leto: 2022
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Tony Kushner, Steven Spielberg
Filmi so sanje, ki jih nikoli ne pozabiš. #TheFabelmans v režiji Stevena Spielberga. Igrajo Michelle Williams, Paul Dano, Seth Rogen in Gabriel LaBelle. V kinu to zimo! Film Fabelmanovi je režiral Steven Spielberg, napisala pa sta ga Spielberg in Pulitzerjev nagrajenec Tony Kushner (Angels in America, Caroline, or Change), ki si je prislužil nominacijo za oskarja® za scenarija za Spielbergova filma Lincoln in München. Producenti filma so trikratna nominiranka za oskarja Kristie Macosko Krieger p.g.a. (West Side Story, The Post), Steven Spielberg p.g.a. in Tony Kushner p.g.a. Izvršna producenta filma sta Carla Raij (Maestro, koproducent West Side Story) in Josh McLaglen (Free Guy, Logan). V filmu igrajo Gabriel LaBelle (The Predator, serija American Gigolo) kot 16-letni ambiciozni filmski ustvarjalec Sammy Fabelman; štirikratna nominiranka za oskarja® Michelle Williams (Manchester by the Sea, My Week with Marilyn) kot njegova mati umetnica Mitzi; Paul Dano (The Batman, There Will Be Blood) kot njegov uspešni oče znanstvenik Burt; Seth Rogen (Steve Jobs, An American Pickle) kot Bennie Loewy, Burtov najboljši prijatelj in častni "stric" Fabelmanovih otrok, in nominiranec za oskarja® Judd Hirsch (Uncut Gems, Ordinary People) kot Mitzijev stric Boris. Igralska zasedba vključuje nominiranko za oskarja® Jeannie Berlin (The Heartbreak Kid, Inherent Vice) kot Sammyjevo babico po očetovi strani, Hadassah Fabelman; Julia Butters (Once Upon a Time ... in Hollywood, 13 Hours) kot Sammyjeva sestra Reggie; Robin Bartlett (Moonstruck, Lean on Me) kot Sammyjeva babica po materini strani Tina Schildkraut in Keeley Karsten (Hunters, Evil Lives Here) kot Sammyjeva sestra Natalie. Glasbo je napisal petkratni dobitnik oskarja® John Williams (Schindler's List, Jaws), kostumograf je dvakratni dobitnik oskarja® Mark Bridges (The Artist, Phantom Thread), scenograf pa dvakratni dobitnik oskarja® Rick Carter (Lincoln, Avatar). Fabelmanove sta montirala trikratni dobitnik oskarja® Michael Kahn ACE (Saving Private Ryan, Schindler's List) in Sarah Broshar (West Side Story, The Post). Direktor fotografije filma je dvakratni dobitnik oskarja® Janusz Kaminski (Schindler's List, Saving Private Ryan).

Film Fabelmanovi je zelo oseben kinematografski spomin na okoliščine in družino, ki so oblikovale Spielbergovo življenje in kariero.
Spremljamo univerzalno zgodbo o odraščanju samosvojega mladeniča, ki uresničuje svoje sanje, raziskuje in spoznava ljubezen, svoje umetniške ambicije, žrtvovanje in odkriva resnico o sebi in svojih starših z jasnostjo in sočutjem.

Sammy Fabelman (Gabriel LaBelle) je predan filmskemu ustvarjanju. Njegovo strast vzpodbuja in podpira njegova umetniška mati Mitzi (štirikratna nominiranka za Oskarja – Michelle Williams). Sammyjev oče (Paul Dano) je uspešni znanstvenik, ki sicer podpira Sammyjevo delo, vendar nanj gleda kot na neresen hobi.

Skozi leta Sammy dokumentira dogodivščine svoje družine pa tudi režira svoje vse bolj dovršene amaterske filmske produkcije, v katerih igrajo njegove sestre in prijatelji.
Pri svojih 16 letih je Sammy hkrati glavni opazovalec in arhivar njegove družinske zgodbe, a ko se z družino preseli na zahod Amerike, Sammy odkrije srce parajočo resnico o svoji materi, ki bo na novo opredelila njun odnos in spremenila njegovo prihodnost in prihodnost celotne družine.

Komentarji

16.1. 2023 ob 9:41

Vrhunski film, priporočam :) <3

— Jan
16.1. 2023 ob 22:38

Movie touched my heart, Masterpiece

— Jan P.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.