Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Extreme ops

akcijski triler
Strah je sprožilec, hitrost orožje
Podnapisi
Na sporedu od: 24.12.2003, Kolosej Ljubljana
1h 33min / 93min
Leto: 2003
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Michael Zaidan, Timothy Scott Bogart, Mark Mullin
Smučarska prvakinja in dva ekstremna deskarja na snegu se odpravijo v avstrijske Alpe s snemalno ekipo iz Hollywooda, z namenom posneti reklamo za digitalno videokamero. Misija se zalomi, ko nehote s kamero posnamejo skupino srbskih teroristov...

Ekstremni športi pridobijo popolnoma nov pomen, ko se smučarska prvakinja in dva ekstremna deskarja na snegu - ki obvladata vse, od tračnic do ledenih strmin - odpravijo v avstrijske Alpe z snemalno ekipo iz Hollywooda, z namenom posneti reklamo za digitalno videokamero.

Toda že tako nevarni projekt - posneti nameravajo beg pred bližajočim se plazom - se izkaže za še bolj nevarnega, ko eden od snemalcev po nesreči posname skupino teroristov, ki se skriva v isti stavbi, kjer je nastanjena ameriška odprava. Smučarski "dream-team" in drzna ekipa snemalcev imata zdaj še pomembnejši razlog za izvedbo spektakularnega plazu: rešiti morajo sebe - in svet.

Christian Duguay, ki je tudi sam ekstremni smučar, je v tej nemško-britanski koprodukciji ujel na trak osupljive akrobatske prizore, kakršnih še niste videli doslej. V filmu nastopajo priznani igralci z neverjetnim igralskim razponom, ki so dokazali, da znajo kljub temu, da niso vešči atleti ali športniki, dati vse od sebe in svoje like odlično vključiti v napeto dogajanje ter pritisniti na tipko adrenalina.

O zgodbi

Znani po tem, da svojim strankam vedno ugodijo z izdelki, ki bodo prinesli največ dobička, pa naj bodo še tako težko izvedljivi, se producent reklam Jeffrey, režiser Ian in kamerman Will odločijo, da bodo posneli na prvi pogled nemogočo reklamo za novo digitalno videokamero. Načrt predvideva prizor, v katerem tri ekstremni športniki pobegnejo divjemu snežnemu plazu.

S privlačno prvakinjo v smuku Chloe, rockerico in deskarko Kittie ter 19-letnim drznim vsestranskim športnikom Silom se ekipa odpravi v avstrijske Karavanke (zgodba bi se čisto lahko dogajala tudi pri nas, na Voglu recimo). Zaradi zapletov v hotelu pa morajo prenočiti v nedokončani stavbi, ki naj bi nekoč postala počitniško središče. Ne vedo pa, da se v prostorih iste zgradbe sredi neobiskanega gorovja na meji z Jugoslavijo (sic!) skriva najbolj iskani terorist na svetu, za katerega vse tajne agencije mislijo, da je umrl v nesreči, ki se je zgodila prejšnji dan.

S svojimi pajdaši namerava terorist Pavle izvesti načrt, ki bi lahko imel pogubne posledice za cel svet. Dan pred tem je javnost prepričal, da se je nahajal na letalu, ki je iz neznanih razlogov strmoglavilo, v to pa je bila prepričana tudi njegova ljubezen Yana. Ko izve, da je Pavle živ, Yana pobesni. Ko se odpravlja v njegovo skrivališče, jo Will in Silo slučajno vidita in jo, očarana, skrivaj posnameta ravno ko se sreča z nevarnim kriminalcem. Kar se bo izkazalo za usodno napako.

O produkciji

Za Christiana Duguayja - čigar televizijska serija o Ivani Orleanski Joan of Arc (1999) je prejela štiri nominhacije za prestižno nagrado Goldan Globe in trinajst za nagrado Emmy - je bilo samoumevno, da se bo v snemanje tega filma dobesedno vrgel, kot je značilno za režiserja, ki so mu ekstremni športi vse prej kot tuji. V filmu je namreč vse akcijske prizore posnel, ko se je spuščal po zasneženem hribu, bil uprt nad visokim slapom ali v kakšni drugi, skoraj nemogoči situaciji.

"Če pri takih prizorih neposredno sodelujem z svojo ekipo, dobim od igralcev boljši odziv in kvalitetnejšo igranje," pravi Duguay, ki smuča že od šestega leta starosti. "Kamero vedno upravljam sam. To je moje veselje in prepričan sem, da s tem ustvarim boljši odnos z igralci in bolj intimno povezavo med premikanjem kamere in dramatičnostjo prizora."

Njegovo vizijo je potrdil eden od glavnih producentov, Moshe Diamoant, ki je znan po tem, da je produciral številne akcijske filme, v katerih je igral slavni Jean-Claude van Damme. "Publika bo ob tem filmu prav gotovo uživala, saj gre za 100 minut neprekinjene napetosti," pravi Diamant, ki dodaja, da je želel producirati dogodivščino s hitrim ritmom, ki bi pritegnila mladino.

Kot poudarja scenarist Michael Zaidan, je Christian Duguay aktivno sodeloval pri razvijanju scenarija. Pri zgodbi je predvsem zanimivo, da nikogar v ekipi, ne snemalcev, ne športnikov, ne zanimata slava in dobiček, povzema scenarist. Zanje je pomembna priložnost, da izživijo svojo strast do športa v neverjetnih gorah - ki so prav tako nevarne in nepredvidljive ter za ekipo predstavljajo prav tako močan izziv kot teroristi, ki jih srečajo.

"Film ne spodbuja nevarnega obnašanja, temveč spodbuja zabavo," poudarja režiser Christian Duguay, ki je pri snemanju filma Extreme Ops uporabil 178 dvojnikov iz celega sveta. Poleg tega je pri snemanju sodeloval s številnimi varnostnimi koordinatorji in vodiči, da bi zagotovil maksimalno varnost snemalcev in igralske zasedbe.

Koordinator Tom Delmar je najel izkušene kaskaderje iz Francije, Avstrije, Nemčije, ZDA, Velike Britanije, Norveške, Luksemburga in Hong Konga. Sodelovali so pri prizorih z osnovnimi elementi, kot so skoki z višine 300 metrov za simulacijo prostega pada s padalom, do zapletenih skokov iz žičnice in skalnih polic.

"Christian je najbolj dinamičen in pogumen režiser, s katerimi sem sodeloval v dvajsetih letih dela v filmski industriji," je izjavil Delmar, ki je med drugim bil odgovoren za prizore z dvojniki, ki so jih posneli v Veliki Britaniji, v filmu Star Wars: Episode II - Attack of the Clones.

Da bi uvodni prizor posnel natančno tako, kot si ga je zamislil, je režiser Christian Duguay je celo zahteval, da ga s kajakom spustijo po slapu. Za snemanje tega prizora so porabili cela dva tedna. "Že enkrat bi večino ljudi tak prizor na smrt prestrašil, mi pa smo ga morali posneti "X" krat," se spominja Delmar. "Nato pa je Christian prosil, če ga lahko še enkrat ponovimo kar tako, za zabavo!" Varnostni ukrepi pri snemanju Extreme Ops so med drugim bili umetni plazovi, s katerimi so se zavarovali pred nenadnimi naravnimi plazovi, in ogromni pomožni odri.

O igralcih

Devon Sawa (Will) se je rodil v Kanadi. Kot amater se je z igro začel ukvarjati že v šoli. Pred kratkim je igral v Slackers (2002) Deweyja Nicka. Igral je tudi v uspešnici Final Destination (2000). Med drugim je igral tudi v filmih Idle Hands, v neodvisnem SLC Punk!, Wild America, A Cool Dry Place, kjer sta ob njem nastopala Vince Vaughn in Joey Lauren Adams, Now and Then s Christino Ricci, in The Boy's Club, kjer je z njim igral Chris Penn.

Bridgette Wilson-Sampras (Chloe) je leta 1990 zaslovela kot Miss Teen USA. Leto zatem se je začela izobraževati in dobila svojo prvo vlogo v soap operi "Santa Barbara". Prva resna vloga je prišla leta 1992, ko je igrala hčer Arnolda Schwarzeneggerja v akcijski komediji Last Action Hero. Njena prva glavna vloga pa je bila v filmu Billy Madison ob Adamu Sandlerju. Spomnimo se je iz romantične komedije The Wedding Planner (2001), kjer sta ob njej igrala Jeniffer Lopez in Matthew McConaughey. Igrala je tudi v prvencu sicer priznane igralke Sally Field Beautiful (2000) z Minnie Driver, v House on the Haunted Hill (1999) z Goeffryjem Rushem, I Know What You Did Last Summer (1997) in Just Visiting (2001).

Rupert Graves (Jeffrey) se je rodil v Veliki Britaniji, kjer je v najstniških letih igral v punk-rock skupini. Igrati je začel v teatru, v osemdesetih pa je za sabo že imel številne filmske produkcije, med drugim priznani priredbi po E.M.Forstru režiserja James Ivoryja A Room with a View (Soba z razgledom) in Maurice. Pred kratkim je kritike navdušil z broadwayskima produkcijama Closer in The Elephant Man. Igral je tudi v filmih Mrs Dalloway (1997) ob legendarni Vanessi Redgrave, The Madness of King George (1994) ob Nigelju Hawthornu in Rupertu Everettu. Pred dvema letoma je režiral film Checkout Girl.

Rufus Sewell (Ian) je nazadnje igral v televizijski seriji "Helen of Troy", kjer so med drugim nastopali Stellan Skarsgĺrd, Matthew Marsden in Sienna Guillory. Pozornost občinstva in kritike je pritegnil leta 1995 s filmom Carrington, v katerem je igral z Emmo Thompson in Jonathanom Prycem, in Cold Comfort Farm legendarnega režiserja Johna Schlesingerja (Maratonec). Ostale svetovne uspešnice, v katerih je igral, so: A Knight's Tale (2001), Dark City (1998), Hamlet (1996), A Man of No Importance (1994). Poleg tega se je v devetdesetih letih uveljavil kot gledališki igralec in prejel številne nagrade za odlične vloge v mnogih klasikih svetovne dramatike.

Liliana Komorowska (Yana) se je rodila na Poljskem in diplomirala na varšavski Akademiji za gledališko umetnost. Za svojo prvo vlogo v gledališki produkciji The Crucible je dobila nagrado poljske televizije. Leta 1983 je igrala v ameriškem filmu War and Love. Leta 1987 je igrala ob Tomu Sellecku v komediji Her Alibi. Leta 1990 se je Komorowska preselila v Los Angeles in dobila glavno vlogo v filmu Christiana Duguayja Scanners III. Z njim je ponovno sodelovala v filmih Screamers in The Assignment, kjer so ob njej nastopali legendarni Aidan Quinn, Donald Sutherland in Ben Kingsley, in seveda Extreme Ops.

Klaus Löwitsch (Pavle) je priznan igralec, ki ima za sabo preko 70 filmov, večinoma v rodni Nemčiji. Najbolj je poznan po filmih, ki jih je posnel z legendarnim Rainerjem Fassbinderjem. Poleg tega se ga spomnimo iz filmov Firefox (1982) Clinta Eastwooda, Cross of Iron (1977) Sama Peckinpaha z Jamesom Coburnom in Gotcha! (1985) Jeffa Kanewa z Lindo Fiorentino.

O ustvarjalcih

Christian Duguay (režija) je v Kanadi začel svojo kariero za francosko TV s serijo "William Tell". Zatem je postal priznan televizijski in filmski režiser v Kanadi in ZDA. Njegova TV serija za CBS o Ivani Orleanski Joan of Arc (v zasedbi so med drugim bila imena kot Jacqueline Bisset, Leelee Sobieski, Olympia Dukakis ter legendarna Shirley MacLaine in Peter O'Toole) je prejela 12 nominacij za nagrado Emmy in štiri za zlati globus, med temi za najboljšo miniserijo in za najboljšo režijo.

Režiral je tudi film The Art of War (2000), kjer so nastopili Wesley Snipes, Anne Archer in Donald Sutherland, svetovno uspešnico The Assignment (1997), v njem so igrali Donald Sutherland, Ben Kingsley in Aidan Quinn, znanstvenofantastični film Screamers (1995), Scanners II: The New Order (1991), Scanners III: The Takeover (1992) in Live Wire (1992), kjer sta v glavnih vlogah igrala Pierce Brosnan in Ron Silver.

Michael Zaidan (scenarij) je napisal scenarij za dva kratka filma: The Last Tzaddik.(1998), ki ga je tudi režiral, in A Short Wait Between Trains (1998). Extreme Ops je njegov prvi celovečerec.

Mark Damon (producent) je že 40 let pomemben akter svetovne filmske industrije. Njegov smisel za umetnost je pripomogel k distribuciji neodvisnih filmov, ki so postali prave uspešnice. Produciral je preko sto filmov, med katerimi 9" Weeks (Mickey Rourke in Kim Basinger), 8 Million Ways to Die, Short Circuit, High Spirits, Choirboys, The Lost Boys, The Never Ending Story in The United States of Leland (Kevin Spacey). Vključen je bil tudi v distribucijo filmov kot Never Say Never Again (Sean Connery), Prizzi's Honor (Jack Nicholson in Angelica Houston), legendarni Once Upon a Time In America (Robert De Niro in James Woods) ter The Cotton Club (Richard Gere).

Komentarji

29.8. 2005 ob 19:41

film carski.adrenalin...a kcija...damn good

— pupika
22.11. 2005 ob 13:53

huuud film se posebi če mate radi sneg &bordanje!

— *ursa*
7.2. 2006 ob 17:13

Ja ta filn je pa tok akon ej, te mudeli ga res obvladajo, js bi tut tkole znou, sj bom :P sam mal bom še na voglu natreneru pa bo :D SNB ROX

— Baja
11.1. 2007 ob 13:09

ja tu je najbolš film vseh časow!.in silo je car obvlada bordejne

— erik perušek
11.1. 2007 ob 13:12

sami carji smešno pol še obvladajo pa akcija do kraja pa vse sort jst tud znam tko bordat pa vsi so carji ppa hude babe ...Silo je pa CAR

— erik perušek

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.