Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Smrtni udarec

akcijski
Na sporedu od: 31.5.2001, Kolosej Ljubljana
1h 43min / 103min
Scenarij: Ed Horowitz

Vsebina

Iz trezorja najbolj neprijazne policijske postaje v Detroitu skrivnostno izgine petdeset kilogramov heroina. Če ne bo nihče nič zinil, bo nekdo za pet milijonov dolarjev bogatejši. Morda celo nekdo v uniformi.

Ukraden heroin, pokvarjeni policaji. Gangster Latrell Walker (DMX), ki je vpleten v prekupčevanje, se sprašuje: So mar vsi policaji slabi? Toda ko mu pot prekriža Orin Boyd (Steven Seagal), odkrije, da nič ni takšno, kot je videti, niti policija.

Neizprosni detektiv Orin je bil premeščen na najslabšo policijsko postajo v mestu, ker se je v službi zakona nekajkrat spustil predaleč. Samo vprašanje časa je, kdaj bo med kolegi zavohal umazano igro. In edini človek, ki mu lahko pomaga odkriti resnico, ni policaj.

Latrell Walker je za Orina Boyda samo navaden gangster, ki se okorišča s preprodajanjem mamil. Toda tudi Latrell v resnici ni takšen, kot je videti na prvi pogled. Z njegovo pomočjo lahko začne Orin razpletati skrivnostni klobčič nečednih poslov, ki jih vidi povsod okrog sebe. Latrell in Orin tako združita sile in razkrijeta nevarno zaroto znotraj policije.

O produkciji

Vratolomni, eksplozivni akcijski triler, v katerem nastopata v glavnih vlogah veteran akcijskih filmov in borilnih veščin Steven Seagal ter hip hop glasbenik in igralec DMX, je produciral Joel Silver, ki je v zadnjem času navdušil gledalce z uspešnicama Romeo mora umreti in predvsem z Matrico. "Film govori o tem, kako ravnati prav v najslabšem položaju," pravi producent, ki je zelo zadovoljen z izbiro glavnih dveh igralcev. "Steven in DMX prihajata iz povsem različnih okolij, toda na platnu delujeta drug ob drugem bombastično. Svoja lika sta naredila prepričljiva, kot ju ne bi znal noben drug igralec."

Steven Seagal se s tem filmom vrača k žanru, v katerem je postal eden največjih akcijskih zvezdnikov. "Vloga Orina Boyda mu je pisana na kožo," pravi Silver. "Super-policaja je že igral. Zdaj igra njegovo nasprotje in pri tem je resnično pristen." Seagalu je lik zares blizu: "Boyd je že dolgo policaj in pozna svoje delo zelo dobro. Le politika ne zna dobro igrati, kar velja za marsikoga med nami. Nič več ga ne preseneti, videl je že veliko grdega, vendar si ne dovoli, da bi mu to prišlo do živega." Seagal je užival tudi v komičnih momentih: "V filmu se znajdem v številnih smešnih situacijah: pošljejo me na tečaj za obvladovanje jeze; ponižajo me v prometnega policaja; še posebno pa mi je všeč prizor, v katerem vdrem k poveljnici, ko s prijateljem ravno preživljata intimne trenutke. Prijatelja vržem ven, se usedem in pojem njegovo hrano. Boyda je sreča zapustila, smisel za humor pa ga ni." Poveljnico Mulcahy igra Jill Hennessy, veteranka priljubljene televizijske serije Law and Order, ki se je med drugim spomnimo še iz filmov Dead Ringers, The Paper in I Shot Andy Warhol.

DMX pa igra bogatega gangsterja, ki ga ljudje sodijo po videzu in avtomobilih, v katerih se vozi. "Toda videz pogosto vara," pravi DMX. "Latrell ima svoje razloge, da počne, kar počne. Tudi sam sem odraščal v okolju, kjer so pretepi, orožje, preživljanje zapornih kazni nekaj vsakdanjega. Latrell je zelo verodostojen lik." Silver pristavlja: "DMX je neverjetno karizmatična osebnost - tako na glasbenih odrih kot na filmskem platnu. Izkazal se je že s stransko, toda močno vlogo v filmu Romeo mora umreti. Že zdaj se veselimo naslednjega sodelovanja z njim."

Igralski zasedbi sta se pridružila Isaiah Washington in Anthony Anderson, ki sta prav tako že Silverjeva stara znanca. "Če imaš dobre igralce, ki so ti vedno na razpolago, se jih držiš," pojasnjuje Cracchiolo. Zasedbo dopolnjujejo še Michael Jai White, David Vadim (Ugrabitev, Odkupnina, G.I. Jane) in Matt Taylor kot pokvarjeni policaji ter Tom Arnold (Resnične laži, Devet mesecev, Austin Powers) kot televizijski voditelj Henry Wayne, s katerim se Boyd spoprijatelji na tečaju za obvladovanje jeze.

Film je posnet po romanu upokojenega uličnega policaja Johna Westermanna, ki ga je Joel Silver odkupil že ob izidu, vendar je s filmom čakal do zdaj. Roman se vrti okrog zagrizenega, zabavnega in ironičnega policaja Orina Boyda. Lik je Westermann ustvaril po svojem resničnem partnerju, vietnamskem veteranu, ki je rad pogledal pregloboko v kozarec. "Piti je nehal, nor pa je še vedno," zatrjuje Westermann, ki je večino romana napisal v svojem policijskem avtomobilu. Zgodbo o Boydu je nadaljeval v romanu The Honor Farm, vsega skupaj pa je ustvaril že pet del.

Producent Dan Cracchiolo pravi, da se film zgleduje po "ostrih, trdih policijskih trilerjih, kakršna sta Umazani Harry in Serpico, po tistih odličnih filmih iz sedemdesetih, ki so bili za našo generacijo tisto, kar so bili vesterni za prejšnjo."

Pred kamero

STEVEN SEAGAL je eden najbolj priljubljenih akcijskih igralcev na svetu. Na velikih platnih se je prvič pojavil leta 1988 v uspešnici Nad zakonom, pri kateri je bil tudi koscenarist in koprodčevalec, Kritična točka in Teorija zarote.

Svoj prvi projekt, kratki film Ten Pin Alley, je Silver produciral v New Yorku, kjer je študiral. Po študiju se je preselil v Los Angeles in kmalu postal asistent producenta Lawrencea Gordona, s katerim je med drugim sodeloval pri filmih The Driver, Hooper, The End, Ognjene ulice, Brewsterjevi milijoni in Bojevniki podzemlja.

Med njegovimi številnimi filmi so še Weird Science, Vojna za dve dvojki, Jumpin' Jack Flash, Ricochet, Mali milijonar, Hulahop, Profesionalec, Manekenka in detektiv ter nedavna uspešnica Romeo mora umreti. Silver je bil tudi izvršni producent serije Tales From the Crypt in dveh filmov, posnetih po njej, Demon Knight in Bordello of Blood.

Pred kratkim je z Robertom Zemeckisom ustanovil novo producentsko družbo Dark Castle Entertainment (v spomin na pokojnega Williama Castla, ki je v 50. in 60. letih snemal grozljivke), katere prvi film je bil House On Haunted Hill, Silver pa že pripravlja drugega, remake Castlove grozljivke 13 Ghosts iz l. 1960. Poleg tega ima v postprodukciji vohunski triler Swordfish z Johnom Travolto in pripravlja dve nadaljevanji Matrice.

ED HOROWITZ je napisal scenarij za filma Aljaska v plamenih (s Stevenom Seagalom) in Shark in a Bottle. Poleg tega je napisal tudi več epizod serije La Femme Nikita.

Komentarji

22.8. 2004 ob 18:57 zvezdica

NAJBOLJŠI FILM JE OD STEVENA SEAGALA OBLEGANI 2

— MATJAŽ
13.6. 2008 ob 2:00

ja dmx je mo najbolši pevc zdej pa še igralec

— zanx
16.6. 2008 ob 18:24

ma film je pa qlllllllllllllllllllllllll!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— hakan šukur
1.6. 2009 ob 18:47

pusite ga

— necko

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.