Kolosej

Evolucija

komedija, znanstveno fantastični
Na sporedu od: 12.7.2001, Kolosej Ljubljana
Scenarij: Don Jakoby, David Diamond, Don Jakoby, David Weissman

V zgodbi spremljamo kaos, ki mu na Zemlji botruje padec meteorja, na katerem je zunanjzemeljska oblika življenja, zaradi katere dobi izraz preživetje najmočnejšega povsem nov pomen. David Duchovny, Julianne Moore, Orlando Jones in Seann William Scott so edini ljudje, ki skušajo Nezemljanom preprečiti svetovno nadvlado.

O snemanju

Producent in režiser Ivan Reitman se je lotil komedij o hišah duhov, o hišah bratovščin, o vojaških kampih, o poletnih kampih, o povsem različnih dvojčkih, o predsedniških dvojčkih. Šele zdaj pa se je lotil žanra, ki ga že dolgo zanima: znanstvene fantastike.

En vidik scenarija Evolucija pa se ni povsem ujemal z režiserjevo vizijo: v svoji prvi inkarnaciji je šlo za dramatični znanstvenofantastični thriller. Vendar to Reitmana ni oviralo, saj je videl komični potencial tudi v tej zasnovi, ki se je lotevala tematike konca sveta. Don Jakoby, David Diamond in David Weissman so Reitmanu pomagali akcijski thriller spremeniti v akcijsko komedijo.

Humorju navkljub so dejanske znanstvene teorije, na podlagi katerih je Jakoby zasnoval svoj scenarij, ostale skoraj v celoti nedotaknjene. Osrednja hipoteza zgodbe, ki jo zagovarja zgolj peščica znanstvenikov, je filmske ustvarjalce navdušila.

"Komedija je jedro filma," pripominja Reitman. "Ampak tudi pri filmu, kakršen je ta, je pomembno dati ustrezno težo znanstvenofantastičnim vidikom. Znanost je nekako sprevržena in pretirana, kajti gre za fikcijo in komedijo, ampak zasnovana je v resničnosti. Če naj pritegnemo občinstvo, mora zgodba imeti nekakšen smisel. Vedno se trudim hoditi po tanki črti med fantastičnim in absurdnim, med tem, da sem odprtega duha (morda kar preveč) in realističen."

Naloga doseči to ravnovesje je ležala na ramenih igralcev na čelu z Davidom Duchovnyem, ki pritrjuje: "Komedija ne more spodbijati prepričljivosti likov, ki so znanstveniki. To je bil eden od izzivov vloge, zaradi katerega sem jo sprejel: kako naj bom prepričljiv in hkrati neverjetno odbit?"

Duchovny igra dr. Iro Kanea, ki prvi odkrije meteorske nezemeljske slepe potnike in dojame pomen njihovega pospešenega razvoja. "Nekdaj je bil vladni znanstvenik, ki je padel v nemilost in pristal kot učitelj na kolidžu v Glen Canyonu v Arizoni. Ironično prav on naleti na veliko znanstveno odkritje, ki mu utegne spremeniti življenje," pravi Duchovny.

Reitman priznava, da bodo vlogo zagotovo primerjali z Mulderjem, ki ga je Duchovny igral v nadaljevanki Dosjeji X, je pa nanj pomislil zlasti zaradi komičnega nastopa v Beethovnu, ki ga je Reitman produciral. "Davida se spominjam kot čednega moškega, duhovitega in z nenavadnim smislom za humor - izredno inteligentnega, zgovornega in zabavnega. Ogledal sem tudi njegov nastop v The Larry Sanders Show, zato sem mu povsem zaupal, da se bo znašel v tej komediji."

Duchovnyjev partner v filmu je Orlando Jones, ki igra Irinega kolega in prijatelja Harryja Blocka. Harry je na kolidžu profesor geologije in trener ženske odbojkarske ekipe. Kot sam priznava, ga slednje veliko bolj zanima kot speleologija. Vendar se vse spremeni, ko ga pozovejo, naj pride raziskat kraj, kamor je padel meteor, s seboj pa zvleče še Iro.

Jones pravi: "Harry in Ira sta sodelavca na kolidžu, vendar povsem očitno čakata, da se bo v njunih življenjih zgodilo kaj boljšega. Meteor se jma zdi izjemen dogodek in vidita v njem priložnost za korak na naslednji nivo, hočem reči, najdeta tujo obliko življenja na Zemlji. Potem seveda odkrijeta, da to niti ni tako krasna stvar."

Duchovny in Jones sta izkoristila vsako priložnost, da sta svojo norčavost vključila v snemanje. Reitman ju je pri tem včasih spodbujal... včasih pa ne.

Duchovny in Jones sta si zelo ustvarjalno večkrat privoščila tudi mladega soigralca Seanna Williama Scotta. Scott igra Wayna, nerodo, ki bi rad postal gasilec in ki ga meteor, ko trešči v arizonsko puščavo, skoraj zdrobi. Grozeča invazija Nezemljanov ponudi Waynu priložnost za uresničitev sanj o pogasitvi ognja vseh ognjev. "Ni ravno pri najbolj brihtnih in zbranih, ima pa veliko srce," pojasnjuje Scott. "Potem združi moči z Iro in Harryjem, bojuje se proti Nezemljanom, reši svet in ima verjetno prvič v življenju tudi nek cilj."

Fantom bi bilo sicer morda všeč, če bi svet rešili sami, ampak takšno velikansko odkritje je seveda nemogoče prikrivati in kaj hitro položi nanj roko vlada. Glavna je Allison, čudovita, s službo obsedena epidemiologinja iz CNBP (Centri za nadzorovanje bolezni in preventivo). Igra jo Julianne Moore. Allison Iro ne spoštuje preveč, saj je seznanjena z njegovo omadeževano znanstveno preteklostjo. Kaj hitro ji vseeno postane jasno, da se ji ne obeta nič dobrega, če ne združita moči.

Moorova je znana po resnih vlogah, zato je pograbila priložnost za nastop v, kot sama pravi, "pravi pravcati poletni komediji," pripomni. "Tega se še nisem lotila in vedela sem, da se lahko na Ivana Reitmana zares zanesem. Ima izjemen občutek za komedijo. Zna prisluhniti ritmu dialoga in izpostaviti tisto, kar je zares zabavno."

Nekateri liki Evolucije pa niso bili izbrani, ampak so jih ustvarili. Ekipa čarovnikov vizualnih učinkov na čelu s supervizorjem Philom Tippettom so sodelovali z Reitmanom, da bi oblikovali ves čas razvijajoče se legije nezemljskih bitij.

O igralcih

DAVID DUCHOVNY (Ira) je najbolj znan po upodobitvi agenta FBI Foxa Mulderja v nadaljevanki (in filmu) Dosjeji X. Za vlogo je prejel zlati globus, trikrat je bil zanj tudi nominiran, dvakrat pa za nagrado emmy.

Duchovny je napisal in režiral dve epizodi Dosjejev X.

JULIANNE MOORE (Allison) je bila nominirana za stranskega oskarja za Vroče noči ter za oskarja za glavno vlogo v filmu Konec afere. Med njenimi filmi so še Hannibal, Magnolia, An Ideal Husband, Safe, Short Cuts, Cookie's Fortune, A Map of the World, The Big Lebowski, The Myth of Fingerprints, Surviving Picasso, Vanya on 42nd Street, The Lost World: Jurassic Park, Psycho, Nine Months, Benny & Joon, The Fugitive, Magnolia ter The Hand That Rocks the Cradle.

O filmskih ustvarjalcih

Ivan Reitman (režiser in producent) je zakuhal prenekatero uspešno komedijo zadnjih dveh desetletij. Njegovi filmi, ki jih je režiral in produciral, so skupaj zaslužili več kot 2,5 milijarde dolarjev. Pomagal je lansirati tudi kariero nekaterih izjemno priljubljenih zvezd.

Z Meatballs in Stripes je zaslovel Bill Murray, ki je potem nastopil tudi v Izganjalcih duhov. Z Arnoldom Schwarzeneggerjem je posnel Twins, Kindergarten Cop in Junior. Bil je tudi producent in scenarist Legal Eagles, Davea, Father's Day ter Six Days/Seven Nights.

Reitman je bil producent komedije National Lampoon's Animal House, s katero je zaslovel John Belushi. Bil je še izvršni producent komedije Road Trip ter tudi producent naslednjih filmov Space Jam, Beethoven in Beethoven 2 in Private Parts.

PHIL TIPPETT (supervizor posebnih učinkov) je dvakratni dobitnik oskarja in sicer za Return of the Jedi in Jurassic Park. Nominiran je bil tudi za Starship Troopers, Dragonheart, Willow ter Dragonslayer. Emmyja je prejel za The Ewok Adventure. Bil je supervizor posebnih učinkov pri The Haunting ter My Favorite Martian.

Je samouk. Pri animiranih reklamah je začel sodelovati pri sedemnajstih. Leta 1976 ga je najel George Lucas za Vojno zvezd, pri kateri je sodeloval pri nepozabnem hologramskem šahu med R2-D2-jem in Chewbacco. Dve leti kasneje se je pridružil Lucasovemu Industrial Light & Magic, bil zraven pri nastajanju Empire Strikes Back ter Indiana Jones and the Temple of Doom.

Po ustanovitvi lastnega Tippett Studios ga je najel Paul Verhoeven za RoboCop, vizualne učinke pa je prispeval še za RoboCop 2 in 3, Practical Magic, Virus, Armageddon,Bicentennial Man, Mission to Mars ter Hollow Man, ki je bil nominiran za oskarja za vizualne učinke.

Komentarji

4.6. 2006 ob 22:13 zvezdica

Film je zelo dober, predvsem zaradi dobrih posebnih učinkov in tudi zaradi dobre igralske zasedbe z Davidom Duchovnyom na čelu in tudi dobre staranske zasedbe. Moti me samo preveč hladna igra Davida Duchovnyja. Film je kot se spodobi za zf komedijo.

— Klemen
30.11. 2010 ob 19:12

film je carski od prvo crvi potem zuzulke in potem opice pa se ogromna zvezda to je carski film.

— matej

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.