Kolosej

Dovolj mi je

drama, triler
Vsak ima svojo mejo
Na sporedu od: 19.9.2002, Kolosej Ljubljana
1h 54min / 114min
Scenarij: Nicholas Kazan
Režija: Michael Apted

V dih jemajoči, stilsko dovršeni srhljivki režiserja Michaela Apteda, v kateri igra Jennifer Lopez, povsem običajna ženska pokaže zobe predatorskemu možu in mu napove vojno. V fizični in psihološki vojni živcev in moči se spremeni v nepričakovano akcijsko junakinjo: mamo, ki postane bojevnica, pripravljena storiti prav vse za hčerkino varnost.

Lopezova igra Slim, garaško žensko, ki je bila prepričana, da je v očarljivem in bogatem Mitchu (Billy Campbell) našla pravega moškega. V predmestju zaživita idilično življenje, a po rojstvu hčerke Grace Slim odkrije Mitchev drugi obraz - oblastni in temačni alter ego, ki spremeni zaupanje, ljubezen in spokojnost v grozo in strah. Ker se boji za hčerko, mu skuša Slim ubežati, a Mitch jo neusmiljeno zasleduje. Spremeni svoje ime, videz, identiteto in se skriva, vendar mu ne uide. Nihče ji ne more pomagati, niti prijatelji niti policija. Vendar ima Slim dovolj strahu in bežanja.

Producent Irwin Winkler pravi: "Dovolj mi je je vznemirljiva srhljivka o ženski, ki v sebi najde moč in se z vsemi močmi bori za svoj prav, za svojo varnost, za vse, kar ima - telesno, duševno, čustveno. To je krasen scenarij in krasna zgodba za tako močno osebnost, kot je Jennifer Lopez."

Dovolj mi je je povsem drugačen od dosedanjih projektov Jennifer Lopez: vloga je zaradi akcijskih prizorov telesno zelo zahtevna, hkrati pa prikazuje izjemno notranjo preobrazbo ženske od maksimalnega strahu do maksimalne moči. Jennifer je pri tej napeti srhljivki takoj pritegnila zamisel o preobrazbi in o tem, da najdeš svojo notranjo moč.

"Zame je bil scenarij nekakšen ženski Rocky, a bolj realističen in napet, bolj temelječ na dogodkih iz resničnega življenja. Moj lik Slim je na začetku običajno dekle, natakarica, ki se poroči z očarljivim princem. Potem je ob vse, oropana svojih prepričanj, in si mora zopet izbojevati nadzor nad svojim življenjem. Njen pogum in njena moč sta me zares pritegnila."

Scenarista Nicholasa Kazana je zelo zanimalo, kako se bo Lopezova spopadla z vlogo junakinje, katere vztrajnost kot mati in neustrašnost kot ogrožena ženska poraja zanimiva moralna vprašanja v scenariju. "Jennifer mi je bila do zdaj kot igralka zelo všeč - v Daleč od oči je bila krasna," pripomni Kazan. "Vlogi v Dovolj mi je je vdahnila slog, ki ga ni moč posnemati, in lik resnično oživila. In kar je še pomembneje, resnično se mu je predala, dala mu je moč in večplastnost. Čustvene vrednote scenarija so ji bile zelo blizu. Jennifer nas zares prepriča, da Slim ni imela druge izbire."

Ko se bojuje za preživetje, mora ne le spremeniti pogled na moža in svet, ampak tudi na svoje telo. Telesno se izjemno pripravi, da bo nared za hudobnega moža.

Za Lopezovo je to pomenilo tudi intenzivno vadbo borilnih veščin. "Pri treningu sem resnično uživala. Čeprav so moški običajno telesno večji in močnejši od žensk, sem spoznala, da se s pomočjo določenih tehnik ženska dobro znajde v boju. Slim je ob tem po mojem mnenju spoznala, da lahko ukroti strah in zmaga."

Lopezova se je učila tehnike Krav Maga, ki velja za eno najučinkovitejših in smrtonosnih borilnih veščin. Razvili so jo izraelski vojaki v želji, da bi vojakinjam omogočili samooobrambo v celo najbolj napornih bojih mož na moža.

Lopez je v Krav Magi uril strokovnjak za borilne veščine Wade Allen, ki je tesno sodeloval z režiserjem druge ekipe in koordinatorjem akcijskih prizorom Simonom Craneom. Crane je uril tudi Angelino Jolie za telesno zahtevno vlogo v Tomb Raiderju. Ko je Lopezovi razlagal filozofijo sistema, je Allen izpostavil: "Pri Krav Magi obstaja samo eno pravilo: uporabi vse, kar imaš."

Lopezova pa je v Krav Magi odkrila še nekaj: izvrstno način za vzdrževanje telesne pripravljenosti. Kombinacija samoobrambnih tehnik z ubijalskimi kardio intervali hitro postaja eden najbolj priljubljenih fitness trendov v ZDA. Krav Maga je v ZDA prišla leta 1981: v njej se urijo agentje različnih organizacij za varovanje reda in zakona ter mojstri borilnih veščin, ki jim je zelo všeč njen neposredni pristop. Sistem uporablja instinktivne kretnje in naravne reflekse telesa "bori ali beži". Vaje stimulirajo resnične konflikte, v katerih igrajo pomembno vlogo adrenalin, strah in slabost.

Lopezova se je takoj spopadla z izzivom. "Sama je hotela posneti večino prizorov in kot se je izkazalo, ji je šlo zelo dobro," pravi Crane. "95 odstotkov prizorov bojev je v filmu nazadnje posnela sama."

Lopezova zaključuje: "Bistvo Krav Mage je najti notranjo moč in to resnično preobrazi Slim."

V središče te srhljivke poigravanja mačke z mišjo je scenarist Kazan postavil moškega, ki je na začetku videti čudovit, zabaven, ljubeč zaročenec - a se spremeni v okrutnega in premetenega zasledovalca, ko skuša Slim narediti konec njunemu zakonu.

Mitcha igra Billy Campbell, ki je najbolj znan kot veliko bolj idealni partner Sele Ward v nadaljevanki Spet zaljubljena. V vlogi Mitcha je srhljivo drugačen kot moški, ki se iz nežnega, čutnega ljubimca v nanosekundi spremeni v poosebljeno grozo in strah. Campbell je z veseljem zaoral ledino v novo in nepričakovano dramatično področje svoje igralske kariere. "Prav krasno je biti še kaj drugega kot prijeten," priznava. "In igrati hudobo ob Jennifer je bila prava poslastica."

Campbell se je poglobil v skrivnosti Mitcheve patološko oblastne osebnosti. "Mitch je moški, ki meni, da ima pravico imeti, karkoli hoče, kadarkoli hoče. Ne zna nehati in to me plaši. Po mojem je še posebej nevaren, ker je na videz dober dečko, kar pa nima nobene zveze s tem, kar se skriva pod šarmom in inteligenco."

Producent Rob Cowan o Campbellu pravi: "Pri Mitchu je bistveno to, da je sicer zelo, zelo slab moški, a mu mora občinstvo nasesti prav tako, kot se je Jennifer zaljubila vanj. Zato je bil Billy idealen, ker je najprijaznejši, najočarljivejši moškh, kar jih lahko srečate. Veliko presenečenje je, ko se spravi na nekoga - in zaradi tega kontrasta je Mitchev lik še toliko bolj srhljiv."

Slim pomaga zbrati pogum, da se zoperstavi Mitchu, njena najboljša prijateljica Ginny. Igra jo Juliette Lewis, ki je želela postati del Slimine bitke. Za Lewisovo naslov filma pove vse. "Ko ti je dovolj, ti je dovolj. In takrat pride prava Slim. Mitcha ne bo več prenašala in pripravljena je storiti karkoli. Zelo mi je všeč, kako se mu zoperstavi. Moj lik pa jo na tem potovanju podpira."

Lewisovi je bil v scenariju še posebej všeč prikaz ženske, ki premaga žalost in strah, ki jo paralizirata, in gre v drzno akcijo. "Zares občutite pekel, ki ga je prestala Slim in potem navijate zanjo, da bi zmagala. Meni se to ni zdelo samo vznemirljivo, ampak tudi navdihujoče."

Scenarist Nicholas Kazan je hotel ustvariti drugačno junakinjo: povsem običajno ženo in mamo, prav nič drugačno od večine, ki je primorana do skrajnih telesnih in čustvenih zmogljivosti braniti svoje življenje. Za razliko od svojih drugih projektov - med drugim Reversal of Fortune, ki je bil nominiran za oskarja - je Kazan scenarij napisal na en mah, v samo nekaj tednih.

Ko je prišel v roke producentoma Irwinu Winklerju in Robu Cowanu, je bilo jasno, da je kot nalašč za njuno podjetje, ki išče različne projekte na skupno temo: zmaga človeka nad nemogočim. Dovolj mi je se jima je zdel navdihujoča zgodba, zapakirana v napet, stiliziran psihološki thriller, ob katerem nam zastaja dih. "Običajne ženske so le redko junakinje in ta scenarij se nam je zdel redkost - napet, zabaven thriller, ki pripoveduje o ženski, ki se bojuje, da bi znova zaživela," pravi Rob Cowan. "Naju je najbolj pritegnilo to, da povsem razgalimo lik in potem vidimo, kako se preobrazi in iz kakšnega testa je v resnici - Jennifer Lopez kot Slim je taka ženska."

Že od vsega začetka sta imela Cowan in Winkler v mislih enega režiserja: Michaela Apteda. Michael Apted je priznani avtor dokumentarcev in igranih filmov, režiral je tako akcijske filme, denimo bondiado Vse in še svet, kot enega najboljših filmov vseh časov Gorile v megli ali pa dramo Rudarjevo hčerko.

"Hotela sva nekoga, ki bi v žanr srhljivke vnesel nekaj novega, hkrati pa izpostavil družbene vidike scenarija. Michael je bil za to idealen," pravi Cowan. "Ker je posnel bondiado, ve, kako se lotiti akcijskih prizorov. Po drugi strani je iz igralk znal izvabiti prav neverjetne nastope. Ker pa je snemal tudi dokumentarce, je tudi zelo realističen filmar. Zdel se nam je popolna izbira."

Ko je scenarij začel krožiti po Hollywoodu, je pritegnil kar najbolj različne igralce. Noah Wylie takole povzema njegovo privlačnost: "Tu je sodobna zgodba o ženski, ki se sooča s svojo jezo in sama poskrbi za pravico. Z Jennifer Lopez v glavni vlogi je zelo privlačna."

Celotna ekipa je težko pričakovala zaključno sekvenco, v kateri Slimino načrtovanje, urnjenje in iskanje odgovorov eksplodirajo v čisto akcijo. Michael Apted je tesno sodeloval s Simonom Cranom in priznanim kamermanom Rogierjem Stoffersom (Škandalozno pero, Character) in skoreografiral napeto in realistično sekvenco spopada, ki preganjano žensko spremeni v mogočno preganjalko. "Spopad med Jennifer in Billyjem je bilo težko oblikovati, ker je Michael želel prepričljivost in avtentičnost," razlaga Crane. "Želel je, da občutite udarce in brce. Ni moglo biti tako elegantno kot pri Prežečem tigru, skritem zmaju, ker kaj takega ne bi bilo primerno. Namesto tega smo pazljivo uporabili lastnosti likov pri načrtovanju prizora spopada. Vse je bilo narejeno tako, da je realistično. V zadnji sekvenci se Jenniferin lik podaja v nevarne vode in želeli smo, da občinstvo občuti vse, kar prestaja, da razume njeno obupno dilemo, globino njene predanosti in njeno končno odločitev."

O igralcih

Jennifer Lopez (Slim) je posnela filma My Family (Mi Familia, prvenec), Selena, Načrtovalka porok, Daleč od oči, Celica, U-Turn, Angelske oči, Rop poštnega vlaka, Jack, Blood And Wine, Anakonda, Antz. Njena naslednja dva filma sta The Chambermaid in Gigli.

Januarja 2001 je naredila velik vtis v svetu zabave, saj je postala prva ženska v zgodovini, ki je imela v istem tednu na prvem mestu lestvic film in album - Načrtovalko porok in J.Lo. Njen prvi album On the 6, ki je izšel leta 1999, so prodali v sedmih milijonih izvodih.

Billy Campbell (Mitch) je tri leta nastopal v nadaljevanki Spet zaljubljena. Med njegovimi filmi so Rocketeer, Gettysburg, Brylcream Boys, Lover's Not, The Night We Never Met in Dracula.

Na televiziji je kot Mojzes nastopil v In The Beginning in trilogiji Mestne zgodbe.

Na televiziji je debitiral v nadaljevankah Tics in Hotel in potem dlje časa nastopal v Dinastiji. Posnel je tudi nadaljevanki Kriminalna zgodba in Moon Over Miami.

Juliette Lewis (Ginny) je posnela filme Rt strahu, Možje in žene, That Night, Kalifornija, Kaj žre Gilberta Grapa, Rojena morilca, Košarkarjev dnevnik, Mixed Nuts, Zadnji dnevi (Strange Days), Od mraka do zore, Večernica (The Evening Star), Tista druga sestra, The Way of the Gun, Gaudi Afternoon, Room to Rent. Med njenimi prihajajoči filmi so Hysterical Blindness, Old School in My Louisiana Sky.

O filmskih ustvarjalcih

Michael Apted (režiser) je posnel Gorile v megli. Režiral je tudi filme Rudarjeva hčerka (prvi hollywoodski film), Continental Divide, Gorky Park, Kipperbang, First Born, Bring On the Night in Critical Condition. Potem je odpotoval v Ruando in Kenijo in s Sigourney Weaver posnel Gorile v megli, ki so bile nominirane za pet oskarjev, vključno Sigourney za najboljšo igralko.

Posnel je tudi dokumentarec Incident At Ogala, Thunderheart z Valom Kilmerjem, Blink, Nell, Za vsako ceno (Extreme Measures), Vse in še svet (zaenkrat najupešnejša bondiada) in Enigma.

Bil je tudi izvršni producent HBO-jeve Criminal Justice, Dracule F.F.Coppole in Strapped ter dokumentarcev 14 Up in America ter Age 14 in Russia.

Priznan je tako po dokumentarcih kot po igranih filmih. Apted se je rodil v Angliji. Na Cambridgeu je študiral pravo in zgodovino. Kariero je začel kot raziskovalec pri Granada Television, nato postal televizijski režiser, med drugim priljubljene nadaljevanke Coronation Street. Več nadaljevank je prejelo nagrade BAFTA, Apted sam je bil večkrat razglašen za najboljšega režiserja. V Angliji je začel snemati tudi serijo dokumentarcev, začenši s 7 Up, 21 Up, 28 Up, 35 Up in 42 Up, ki spremljajo spreminjajoča se življenja pri različnih skupinah žensk in moških vsakih sedem let. Roger Ebert je serijo poimenoval "najbolj presunljiv dokumentarni projekt na daljavo v zgodovini filma." S snemanjem dokumentarcev Apted nadaljuje, nazadnje je posnel Me And Isaac Newton, trenutno pripravlja Married in America. Za svoje delo je prejel več nagrad.

Komentarji

20.5. 2006 ob 12:34

yoy toi film je ful dober oki papa pa poglejte si ga

— barbara
20.5. 2006 ob 12:36

kak je to dober filem ful

— barbiy
1.10. 2006 ob 11:29

jaz sem toti film že gledla ful dugo nazaj in mi je zelo vredu. ta film je eden od mnogih filmov od jenifer lopez in je njen najboljši. Saj ne pravim da so ostali slabi so tudi dobri ampak ta je izjema.Vglavnem kdo si ga še ni ogledo naj gre čimprej v videoteko in si ga sposodi.:)

— *NiNcHyKa
30.10. 2006 ob 18:42

hudo ful

— kaichy
2.11. 2006 ob 9:29

ej ful dobr film edin na konc je mal strašliv drgač pa ful napet ! :):):) ;););)

— makr
4.11. 2006 ob 20:02

Res dober film, mislim eden najbolših od Jenifer. Je dokaj napet in se ga res splača it gledat.

— 1r15
6.7. 2008 ob 2:00

ZAKON FILM BOLŠEGA ŠE NI BLO!!!=* <3X3 JENNIFER LOPEZ JE SVETOUNA

— ewa
6.4. 2010 ob 21:04

to ja zakon film, men ja ful dobr sploh zaraji tega kr se pač zadnje čase ženske ful pretepa tu pa ženska njega na puna namlati hh Sicer pa mislim da je res vrejen ogleda!

— nonamexd
23.4. 2010 ob 10:34

najbolš film

— aa
23.4. 2010 ob 12:11

MENI JE FILEM ZELO VŠEČ SPLOH ZADNJI DEL KO GA ŽENSKA (PREMLATI)oz PRETEPE. VREDEN OGLEDA

— BROOKE SHILD
23.4. 2010 ob 13:38

super film še bosebej na koncu

— evčy
30.4. 2010 ob 17:22

ta film seka

— jest
1.7. 2010 ob 19:10

kako se kliče po anglesko ta filem

— ssssssssssssss
21.6. 2013 ob 13:24

Zakon film vreden ogleda!

— iojoij
11.1. 2015 ob 12:32

Film odlicen igralci pa se bolj

— love jlo
7.6. 2015 ob 12:27

najblj je scary k jo uni podleda in vidš njegovo faco.

— hvh bvh
18.11. 2015 ob 7:20

Fantastično. Maščevanje je res sladko.

— aja

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.