Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Elizabeta: Zlata doba

zgodovinska drama
Ženska. Bojevnica. Kraljica.
Podnapisi
Na sporedu od: 22.11.2007, Kolosej Ljubljana
27.12.2007, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 54min / 114min
Leto: 2007
Jezik: angleščina
Scenarij: Michael Hirst in William Nicholson
Režija: Shekhar Kapur
Devet let po prvem filmu, ki je prejel sedem nominacij za oskarje, se vračamo v 16. stoletje, čas vladanja odločne kraljice Elizabete, ki se je za dobrobit svoje dežele odpovedala zvezam z moškimi. Tokrat njeno vladavino ogroža naduti španski kralj in njegovo mogočno ladjevje, edino rešitev pa nudi sila postavni kapitan piratov Raleigh. Elizabeth se znajde v skušnjavi, zato Raleigha z ljubezensko spletko drži blizu dvora, kar pa le še poveča njeno duševno trpljenje. Toda resnična nevarnost preti precej bližje, kot si Elizabeta lahko predstavlja.

Zgodba

Smo leta 1585. Po skoraj treh desetletjih na prestolu Anglije se kraljica Elizabeta I. še vedno sooča s krvavimi poskusi prevzema svoje krone in družinske izdaje. Na drugi strani Preliva pa čez Evropo 16. stoletja veje uničujoč veter fundamentalističnega katolicizma s Filipom II. Španskim na čelu. S podporo papeža in oborožen z inkvizicijo, vojsko in ladjevjem je Filip nenehna grožnja kraljici in deželi. Mračni pobožni kralj je odločen odstraniti protestantsko “krivoverko” s prestola in vrniti Anglijo v naročje katoliške cerkve.

Med pripravami na vojno se Elizabeta trudi najti ravnotežje med kraljevskimi dolžnostmi in nepričakovano ranljivostjo zaradi ljubezni do Raleigha, ki ostaja kraljici prepovedana, saj se je s telesom in dušo zapisala deželi. Zato svoji dvorni dami Bess Throckmorton ukaže, naj se sprijatelji z njim in ga zadrži na dvoru. V drznem in pustolovskem Raleighu kraljica vidi ne le intelektualno in po duhu sorodno dušo, pač pa glasnika neznanih dežel, neraziskanih pokrajin in neskončne svobode. Vendar je Elizabeta prisiljena izbirati med svojo ženskostjo in prestolom.

Elizabetin zvesti svetovalec sir Francis Walsingham še naprej mojstrsko drži v rokah niti na dvoru in ji pomaga utrditi absolutno oblast. S svojo mrežo vohunov Walsingham odkrije morilsko zaroto, ki bi lahko vrgla Elizabeto s prestola. Ko pa odkrije izdajalce, med njimi Elizabetino sestrično Marijo Stuart, nevede usmeri Anglijo na pot uničenja

O produkciji

Leta 1998 je v kino prišel drzni film Elizabeta, ki si je kmalu pridobil svetovno slavo, bil nominiran za sedem oskarjev, tudi za najboljši film in najboljšo glavno igralko, dobil pa ga je za masko, ter za 11 nagrad BAFTA, od katerih jih je dobil šest in za šest zlatih globusov, dobila ga je Cate Blanchett. Že med snemanjem tega filma so se pogovarjali o možni trilogiji, saj je Elizabeta vladala skoraj 45 let in njena vladavina je bila tako polna dogodkov, da je zgodbo nemogoče povedati z enim filmom.

Pet let po končanem snemanju Elizabete so Michaelu Hirstu (scenaristu prvega filma) in Williamu Nicholsonu naročili, naj začneta pisati scenarij z drugi film.

Prvi film pripoveduje zgodbo zgodnjih negotovih let Elizabetine vladavine, ko se je mlada kraljica soočala z neprestanimi grožnjami, izdajami in negotovostjjo.

Elizabeta: Zlata doba se začne 10 let po koncu prvega filma in pokriva sijajno obdobje njene vladavine. Filmarji so se potrudili, da so z masko in scenograqfijo zvesto ujeli življenje v 16. stoletju. Snemali so na lokacijah, ki so vključevali veličastne katedrale, dvorce in parke, ki so že sami po sebi igrali pomembno vlogo v angleški zgodovini.

Snemanje se je začelo v Westminstrski katedrali, ki je igrala vlogo španske palače Escorial, nadaljevali v dvorcu markiza Salisburyjskega Hatfield House, ki je igral vlogo zasebnih prostorov Marije Škotske v Chartley Hall, del pa je vskočil kot domovanje sira Walsinghama v Londonu. V normanski cerkvi sv. Bartolomeja v Londonu so posneli obglavljenje Marije Stuart. Winchesterska katedrala je igrala vlogo katedrale sv. Pavla, ki je l. 1666 pogorela. Snemali so tudi v kolidžu St. John v Cambridgu, v okolici Cambridga, v katedrali Ely, v Brean Downu, v katedrali v Wellsu, v ruševinah opatije Wawerley, v Dorney Courtu in v parku Petworth, ter seveda v studijih Shepperton.

O igralcih

Cate Blanchett (Elizabeta)
Z oskarjem nagrajena avstralska igralka ima bogato gledališko kariero, med njenimi filmskimi vlogami pa so nastopi v filmih Oscar and Lucinda, Elizabeth, Pushing Tin, The Talented Mr. Ripley, The Bandits, The Shipping News, v trilogiji Lord of the Rings, Charlotte Gray, Veronica Guerin, The Aviator in številnih drugih.

Geoffrey Rush (Walsingham)
Uglednega avstralskega igralca z uspešno gledališko kariero smo videli v številnih filmih, med drugim v trilogiji Pirates of the Caribbean, Shine, Shakespeare in Love, Elizabeth, Frida, The Tailor of Panama in drugih.

Clive Owen (Raleigh)
Nase je opozoril z nastopi v TV filmih, na velikem platnu pa smo ga videli v filmih Croupier, Close My Eyes, Bent, Gosford Park, Beyond Borders, King Arthur, Sin City, Children of Men in številnih drugih, uspešno pa nastopa tudi v gledališču.

Abbie Cornish (Bess Throckmorton)
Mlada avstralska igralka je svetovno javnost nase opozorila v avstralskem filmu Somersault, nastopila pa je tudi v filmih The Monkey’s Mask, Horseplay, One Perfect Day, Candy, A Good Year, opažene pa so bile tudi njene vloge v TV filmih.

O ustvarjalcih

Shekhar Kapur, režija

Kariero je začel kot diplomiran ekonomist na različnih položajih v poslovnih korporacijh. Po nekaj letih je sklenil, da ta svet ni zanj in se je vrnil v Indijo, da bi se podal v filmske vode. Posnel je več indijskih uspešnic, s filmom Bandit Queen pa je nase opozoril svetovno javnost. Po tem uspehu je režiral Elizabeth, The Four Feathers, režira pa tudi gledališke predstave in muzikale.

Komentarji

18.11. 2007 ob 19:48

komej čakam da ga widm:):):)

— rebeka
22.11. 2007 ob 12:04 zvezdica

Lahko rečem, da je to eden najboljših zgodovinskih filmov, kar sem jih kdaj videla. Gledalec dobi občutek veličastnosti, kakor se za Elizabeto tudi spodobi. Odlična igra Cate Blanchett, ki je fantastično uprizorila močno osebnost in nepremagljivost same kraljice. Izpostavila bi tudi čudovito glasbeno podlago in izjemen scenarij, ki je primeren tudi za tiste, ki ste zgodbo o kraljici Elizabeti morda že pozabili. Moje pohvale letijo tudi na ostalo igralsko zasedbo, odlične kostume in nenazadnje na celotno podobo filma. Priporočam ogled, vsekakor vam ne bo žal.

— Katty
23.11. 2007 ob 13:48

film vredn ogleda,igralska zasedba je dobra,vse k zanima angleška zgodovina in deloma španska ,res cool film
lp saša

— saška
24.11. 2007 ob 13:20

je dobr film sam ga morš razumet... pa mugoče je dobr če si gledu prejšn del

— Miki :P
25.11. 2007 ob 10:50 zvezdica

Zelo dober oz močen film. Igralka je zaigrala neverjetno dobro in opravila izvrstno svoje delo , upam da jo nominirajo za glavno žensko vlogo.
Skozi sam film se ne dogaja nekaj fuuul dosti, ampak nas vsekakor popelje v 16.stoletje in nam prikaže kraljico Elizabeto skozi njeno bolj intimno plat. Skratka ogled vsekakor priporočam...ko sem prišla iz kina, sem šla kar po internetu brat o Elizabeti in njenem uspešnjem vladanju.

— Maja
25.11. 2007 ob 11:16 zvezdica

Film je zakon, zgodovinska drama. SEm v OŠ pa me je navdušil. Veliko se tudi naučiš, film ti da kaj razmišljati. Super!

POZOR!!
Vsebuje tudi krvave prizore!

— syssy
27.11. 2007 ob 14:50

joj komaj čakam da pride ta filem u koper da si ga lahko grem ogledat

— XYZ
28.11. 2007 ob 18:51 zvezdica

film je bil vredn ogleda. igralci so bili dobro izbrani, scenarij se ni vlekel, vse je bilo po zgodovinskih dejstvih, ql efekti,... v glavnem vse naj naj... najbolj pa me je fasciniralo, ker je v nekaterih kadrih posneto tako, da prikaže duševna & čustvena stališča ter mišljenja likov (vsaj meni se tako zdi)

— irmelin
2.12. 2007 ob 11:00

komaj čakam, da ga vidim vendar vem, da bo odličen (tak mam občutek)

— sara
17.12. 2007 ob 15:51

sm šla včeri gledat in me je cate čist naudušla s tok močno igro pa muska je bla zakon;)

— aa
6.12. 2008 ob 0:00

extra nemam komentara moja mama se zove elizabeta. volela bih da gledam novo film od elizabete ako je moguce!!! veliki pozdrav od mene i od moje mame

— >>MaCkIcA<<
13.8. 2009 ob 11:53

Prvi del je bil boljši

— Ozna12

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.