Kolosej
Film distribucije Continental Film

Elektra

fantazijski akcijski triler
Tudi pogled lahko ubija!
Na sporedu od: 24.2.2005, Kolosej Ljubljana
1h 36min / 96min
Leto: 2005
Država: ZDA
Scenarij: Raven Metzner, Frank Miller, Zak Penn
Režija: Rob Bowman
Skrivnostni red plačanih morilcev oživi skoraj umrlo Elekro (Jennifer Garner) in ji da nalogo ubiti Marka (Goran Višnjić) in njegovo najstniško hčerko. Toda Elektra kmalu spozna, da vpletene osebe obdaja temna skrivnost in še preden se dobro zave, je vpletena v neusmiljen boj z nindžami, ki obvladajo številne smrtonosne trike in magijo.

S strani stripov Marvel Comics, na katerih domujejo tudi Možje X in Spiderman, prihaja ELEKTRA, prvi veliki akcijski spektakel leta. Sredi največje bitke med dobrim in zlim stoji bojevnica, ki sprejme odločitev, zaradi katere se zamaje vse. Jennifer Garner igra glavno vlogo skrivnostne, pogumne in privlačne bojevnice - je smrtnosni skupek dobrote in moči.

Zgodba

Komaj si je opomogla od skoraj smrtonosnih ran, že je Elektra spet tu. Prekinila je stike z zunanjim svetom in živi samo za svojo naslednjo nalogo. Po nepričakovanem spletu okoliščin se je prisiljena odločiti za nekaj, kar lahko popolnoma spremeni njeno življenje, ali pa jo ubije. Ključni liki v Elekri so Stick, učitelj borilnih veščin, ki je Elektro spet obudil od mrtvih, ter Mark in Abby Miller, oče in hči, ki bežita Roko - zelo mogočnim sindikatom, katerih člani obvladajo skrivnostno borilno veščino ninjitsu.

Ko je Jennifer Garner navdušila kot Elektra leta 2003 v filmu Daredevil, so se izvršni producenti pri Foxu odločili, da posnamejo film, v katerem bo ona glavni lik. Garnerjeva je dolgo trenirala, da je postala takšna, kot Marvelovi stripi prikazujejo Elektro - bojevnico brez mej. Garnerjeva je bila sicer dobro telesno pripravljena po zaslugi borilnih tehnik, ki jih je osvojila za nadaljevanko Alias. Zato je tudi lažje osvojila različne nove borilne tehnike, ki se jih je učila pod vodstvom Elektrini kaskaderskih in borilnih koordinatorjev. Kot bonus za Garnerjevo in seveda za vse oboževalce stripa nosi Elektra rdeč kostum, ki je takšen kot pri liku v Marvelovih stripih.

Zak Penn (X2) in njegova scenarista Stuart Zicherman & Raven Metzner sta napisala scenarij in z njuno pomočjo je Elektra oživela na velikem platnu. Rob Bownan je prevzel vlogo režiserja. Bowman je dobitnik treh zlatih globusov kot producent in režiser Dosjejev X. Režiral je tudi znanstvenofantastični film Vladavina ognja. Elektro so producirali Arnon Milchan (Telesni čuvaj), Gary Foster (Daredevil) in Marvelov Avi Arad (Spiderman 2).

V primerjavi z drugimi stripovskimi superjunaki Elektra nima nadnaravnih sposobnosti. Elektrine prednosti so odlično znanje borilnih veščin in različnih tehnik za bojevanje. Lahko pa vidi v prihodnost, to je veščina, ki se ji reče kimagure in jo je osvojila po dolgih urah poglobljene meditacije.

Elektro je v poznavanje Kimagure posvetil njen mentor Stick, ki je kombinacija meniha in pravega cestnega bojevnika. Elektra je bila nekoč Stickova najboljša učenka, vendar pa je bila izgnana iz njegove šole za urjenje, ker ni znala kontrolirati svojih temačnih nagonov.

Življenje ali smrt

Stick je Elektri dobesedno vrnil življenje. Ko kasneje vztraja, da mora oditi, se Elektra počuti zapuščeno. Ker je pretrgala vezi z zunanjim svetom, si nadene ogrinjalo ubijalke. Sama, v službi smrti, najde kraj, ki je dovolj temačen, da se lahko skrije vanj.

"V naši zgodbi," pravi producent Avi Brad, "Stick Elektri dovoli oditi, a jo nato skuša - bo naredila, kot ji je ukazano, ali umrla? Elektra mora izpolniti nalogo - ubiti očeta in hči, ki bežita pred skupino ninja morilcev, znanih kot Roka. Tako oče kot hči jo ves čas spominjata na svetlo preteklost, ki jo je preživela z očetom. Tako nehote spodkopljeta njen načrt, jo prisilita, da opusti cinično razmišljanje in se poda na pot sprave s seboj. Rob Bowman pravi, da je razlika med Elektro in ostalimi filmi, posnetimi po stripih, v tem, da več časa namenjajo temu, kaj se plete po Elektrinih mislih - prava zgodba je pravzaprav v njej sami. "Toliko neizrečene realnosti je v njej. Seveda želim, da so gledalci priča velikemu akcijskemu spektaklu in uživajo v tem, kako glavna junakinja obvlada borilne veščine, poleg tega pa sem želel, da navijajo tudi za njeno zmago proti temačni plati njene osebnosti." Jennifer Garner dodaja: "Ona se bojuje sama s seboj, s svojimi občutki, da je lahko človeška, topla. Mislim, da marsikdo razume njej boj."

Elektra je Garnerjevi nudila priložnost raziskati lik, ki ga je oblikovala v filmu Daredevil. "Na koncu Daredevila se Elektrina temačna narava začne šele prebujati, ko pa jo zopet obudimo v filmu Elektra, vidimo, da je okoli nje leden zid. Še sama se ne zaveda, kako zelo je izolirana od ostalega sveta," pravi Garnerjeva.

Mark (Goran Višnjič - najbolj poznan iz Urgence) in Abby Miller ( Kirsten Prout) se prav tako soočata z neko vrsto izolacije pred svetom - ves čas sta na begu, vedno v pripravljenosti in strahu, nezaupljiva do vseh. "Ko spoznava Elektro, je prava podoba profesionalne morilke, in s hčerko sva njeni glavni tarči," pravi Višnjič. "Elektra potem pokaže tudi svojo človeško naravo, saj ne ubije Marka in Abby, celo spoprijatelji se z Abby, kar Marka skrbi. Boji se, da bo Elektra postala hčerkina vzornica."

Ampak Elektra ne želi, da bi Abby šla po njenih stopinjah. Abby in Elektro namreč veže posebna vez - obe sta izgubili svoji mami veliko prekmalu in obe občutita to bolečo izgubo.

"Če je kje kdo, nad katerim ne bo Elektra nikoli obupala, je to Abby," pravi Garnerjeva. "Odločena jo je zaščititi in naredila bo vse, da ne bo postala takšna kot ona. Za Abbyjino preživetje je pripravljena umreti."

Garnerjeva je bila zelo navdušena nad svojim likom in filmom nasploh: "Mislim, da se bodo gledalci zelo vživeli v Elektrino duhovno popotovanje. Razumeli bodo, zakaj je takšna, kot je, videli malo romantike in lepote prijateljstva. Videli pa bodo tudi veliko akcije."

Jennifer Garner je zelo veliko in vneto trenirala za vlogo Elektre. Njen dan se je začel že pred svitom. Vstajala je ob štirih zjutraj in trenirala do začetka snemanja. "V svoj lik sem vložila veliko truda, srca, telesa in znanja, ki sem ga pridobila že v Daredevilu in v nadaljevanki Alias," pravi Garnerjeva.

"Nekaj je bilo tudi posebnih učinkov in kaskaderjev, veliko pa je odigrala sama. Učila se je tudi boksati, pa spoznavala wu shu, shodukan in tako naprej," pravi Mike Gunther, koreograf borilnih prizorov.

O igralcih

Jennifer Garner (Elektra) nastopa v nadaljevanki Alias, za katero je dobila tudi zlati globus . Igrala je v filmih Daredevil z Benom Affleckom, Od deklice do bejbe, v Ujemi me, če me moreš, v Pearl Harborju (tudi z Benom Affleckom), v filmu Stari, kje je moj avto, v Mr. Magooju, Deconstructing Harry in v Washington Square.

Na televiziji je nastopila v filmih Time of Your Life, Significant Others, Rose Hill, Dead Man's Walk, Zoya in Harvest Fire.

Goran Višnjić (Mark) je debitiral v Hollywoodu s filmom Dobrodošli v Sarajevu, ki ga je režiral Michael Winterbottom. Igra tudi Dr. Luko Kovaca v NBCjevi Urgenci. Nastopil je v filmih Špartak, The Deep End, Close your eyes, Commited, Čarovnije za vsak dan in Mirovnik. Posodil je glas Sotu v animiranem filmu Ledena doba,.

Višnjić je rojen v Dalmaciji. Zelo kmalu se je odločil postati igralec. Študiral je na Dramski akademiji v Zagrebu. Dobil je tudi tri nagrade za nastop v drami Hamlet.

Will Yun Lee ( Kirigi): videli smo ga v bondiadi Umri kdaj drugič. Nastopil je tudi v The Face, Torque in What's Cooking. Na televiziji je nastopil v vlogi Dannya Wooja v TNTjevi nadaljevanki Witchblade.

Cary-Hiroyuki Tagawa (Roshi) je posnel filme Zadnji kitajski cesar, Planet opic, Vzhajajoče sonce, Mortal Kombat, The Phantom, Pearl Harbor, Speedball, The Ghost, The Art of War in v Snow Falling on Cedars.

Igral je v CBSjevi nadaljevanki Nash Bridges in v Space Rangers. Kot gost je nastopil v nadaljevankah Babylon 5 in Zvezdnih stezah: naslednja generacija in v televizijskih filmih Baywatch: Hawaiian Wedding, NetForce in Johnny Tsunami.

Terence Stamp (Sticks) je leta 1962 debitiral v filmu Petra Ustinova Billy Budd, za katerega je bil tudi nominiran za oskarja in za zlati globus. Igral je v The Limey, The Collector, za katerega je v Cannesu dobil nagrado za najboljšega igralca, v Modesty Blaise, Far From the Madding Crowd in v Poor Cow. Ena izmed Stampovih najbolj prisrčnih vlog je bila v komediji The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert, za katero je dobil zlati globus kot najboljši igralec.

Stamp je igral tudi glavno vlogo v filmu Federica Fellinija Toby Admit, potem v Teorami, The Mind of Mr. Soames, Supermanu in Supermanu II, Meetings With Remarkable Men, The Hit, Link, Legal Eagles, The Sicilian, Wall Street, Prince of Shadows in v Bowfinger.

O ustvarjalcih

Rob Bowman (režiser) je dobil že več nagrad za najboljšega režiserja tv serij. Bowman je režiral in produciral veliko epizod Dosjejev X, za katere je dobil tri zlate globuse in tri nominacije za emmyje. Leta 1998 je režiral tudi film Dosjeji X. Režiral je tudi film Vladavina ognja, v katerem sta igrala Matthew McConaughey in Christian Bale.

Bowman je režiral več kot 20 uspešnih serij, kot so Zvezdne steze: naslednja generacija, Alien Nation, The Hat Squad, 21 Jump Street in MacGyver.

Komentarji

15.1. 2005 ob 15:33

I LOVE YOU JENNIFER GARNER!

— remy
17.1. 2005 ob 17:50

upam da bo hud,vsaj pr ns tko pravjo da je baje elektra ˝carski˝

— tamala
22.1. 2005 ob 18:12

še en film s sexy jennyfer garner v oskih hlačah :D ql bomo šli gledat ne

— MU|C
24.1. 2005 ob 10:23

jennifer garner! come on,baby!

— timy
24.1. 2005 ob 13:52

Pričakujem sproščujoč film za večerni odklop možganov.

— Francisco
25.1. 2005 ob 17:36

misl da bo ta film ful hud ker igra Jennifer

— nika
27.1. 2005 ob 16:45 zvezdica

Film nisem še vidu . ma maislim da bo špica ...že v Daredevil-u je pokazala Jennifer svoje in tako postala bolj priljubljena kot galavni lik. Temu je sledilo da so opustili nadaljevanje Daredavila.in tu je ELEKTRA vrača udarec z svojim filmom.mistika .. borilne veščine in dobro huda Garner...njami..::)

— one
31.1. 2005 ob 22:44

jz ga sicr še nism vidla, ampak mi je prjatu iz Francije reku da je pravi ''KICK ASS MOVIE'', pa da ga morm vidt ...njemu zaupam na besedo, pa tud odlomke sm vidla, tko da ga grem defenitivno gledat

— LoLo
2.2. 2005 ob 13:24

Jao, moram gledat tale film! Jenifer G. mi je ena najboljših igralk.komaj čakam da pride v kino!! :)) [[Jao.matr punca zelo dobro brca.LOL]] Če gledate ALIAS - veste o čem govorim...:) ]]

— Teja
12.2. 2005 ob 17:43 zvezdica

film je špica, zares dobri posebni efekti, zvok v odličnem 5.1 formatu, zares pravi akcijski spektakel jenifer je dobra bejba... ta film morm videt

— dino
21.2. 2005 ob 14:56

Taka lepotica kot je elektra je odlicna v filmu.vsi njeni gibi tako zelo popestrijo da film rata odlicen.Tudi zgodba ni slaba in ce to dvoje damo skupaj nastane spektakel. Ta film si morate ogledati NUJNO :)

— Matej
24.2. 2005 ob 15:13

Zelo dobra igralka igra v tem filmu. Ni sem ga še gledal a vseeno je zelo dober!

— wolverine
25.2. 2005 ob 10:03 zvezdica

Daredevil je bil slab, Elektra pa je še slabša. Elektra izgleda tako, kot da bi vanjo zmetali prizore, ki jih niso zmetali niti v Daredevila. Ali še boljše, prizore, ki jih ne bi zmetali niti v deseto nadaljevanje franšize Možje X. Katastrofa se prične že na začetku, ko se Elektra (igra jo Jennifer Garner), profesionalna morilka in mojstrica borilnih veščin, naveže na hčerko Gorana Višnjića, se pravi na hčerko, ki bi jo morala ubiti. In nadaljuje na sredini, ko jo začnejo preganjati člani mutantske skupine The Hand, skupine, ki ves čas deluje sila jezno. Jezno, da jih niso vtaknili v Može X, marveč v ceneno, neumno in blesavo parafrazo dolgočasnih klišejev veliko boljših filmov. In seveda, Catwoman je imel vsaj Halle Berry, Elektra pa ima le igralko, ki misli, da se lahko čez noč postane akcijska zvezda.

— iztok gartner
25.2. 2005 ob 16:06

filma še nism vidla.danes si ga grem ogledat.ampak jenny me je ful naudusla v daredevilu.in se prej pa v moji najljubsi nadaljevanki...ALIAS .:) in ti iztok...nimas pojma...kr jenny ni praw nic domisljava in je boljsa kot mariskatera baba ki misli da je dobra igralka...je lepa,simpaticna,spos obna-obvlada zares borilne vescine,in ni dobila zastonj golden glob-a za nj igralko,in s emi zdi precej preprosta.in pomoje ti u hale berry si vidu samo njene velike joske in zto ti je bla boljsa od jennifer...ne moreš tko popljuvat jennifer...samo zto ker nima velikga oprsja in se ne afna okoli ko ostale igralke.!

— damned
25.2. 2005 ob 22:46

ta film morte it gledat,tok hudga filma ze doug nism gledu!!!film bi mogu dobit ze use nagrade za naj filme!

— XXX+X
26.2. 2005 ob 21:09

Iztok kaj si ti kdaj sploh kak film pohvalil? Meni se pa zdi da to ta film čist vredu ... bom vidla nasledni petek - ko si ga grem ogledat :)

— Vilya
27.2. 2005 ob 14:16

ala folk to si morte p0ogledat, res toti film je the best, gajte totih 900 sit po si to poglajte nebo vam žal!!!

— tamyka
27.2. 2005 ob 16:29

daredevil je biu res slab sam za elektro ne mors rect d je slabsa.Dobr no ne vem kak spektakl spet ni je pa mal bolsi od povprecnih akcijskih filmov in sicer to zarad dobrih efektov.Drgac pa ti iztok ne mors rect d je slab film ce pac ne maras akcij.In glede jennifer si pa res mal ne fer.Tak k je damned rekla ne mors rect d je slaba igralka k pac nima izklesanega telescka.Ves ce jo ces oznact za slabo igralko mors gledat njeno igranje(!) sicer si pa tud ze pr aleksandru dokazu d te prepricajo sam joski pa zadnjica.Sory sam res je.lp

— ok
27.2. 2005 ob 16:44

Ja, dans sem jo videl, pa sem kar zadovoljn z videnim, ne moreš pa pričakovati nekaj, kaj je dobro za vse okuse, zato ji dam oceno 8. Iztok Gartner pa tako ali tako ne mara nikakršnega filma, ker še nisem prebral pozitivnega komentarja od njega!!

— saso
27.2. 2005 ob 18:41

hehe to se pa strinjam.On je biu zadovoljen sam s kristusovim pasijonom.Drgac pa sam naklada.OK ne bom zej o njem k drgac mojga komentarja ne bojo hotl prkazat.Film je cist ok se vam tud splaca placat jurja za vstopnco,ce pa niste prepricani pa preprosto pocakte na dvd al vhs verzijo.lp

— baby girl
2.3. 2005 ob 22:25 zvezdica

meni je bil film še kar. zgodba je malo zmedena, drugače mi je pa ql. čeprav sem od filma pričakovala več.zdi a se mi, da je že preveč filmov osnetih po stripih. pa tudi opažam, da MARVEL snema cenejše in manj kvalitetne filme (npr. med drugimi tudi rezilo trojica). film ni tako slab, da ne bi bil vreden ogleda, samo nasvet, raje si ga oglejte doma

— FunkyStar
3.3. 2005 ob 1:16

ah ne nakladajte ljudje, če nimate pojma. da piše iztok samo negativne komentarje? potem pa res ne berete komentarjev. pa malo poglejte k Hiši letečih bodal, za primer. pa prosim nehajte komentirati komentarje, ker je tukaj treba komentirate film. še moje mnenje - film bom šla danes gledat in še ne vem kakšen je, moja pričakovanja pa so neka mešanica kill billa, hiše letečih bodal in rezilo: trojice. pač akcijski film, več pa lahko povem po ogledu filma!

— jaz
5.3. 2005 ob 9:48

toOoo Morte wiYeT!

— XPuNca
5.3. 2005 ob 13:25

ves kaj jaz, spodi si mal preber da pise da s komentarji izrazamo svoja MNENJA niker pa ne pise d mormo pisat SAM o filmu, sicer pa SMO komentiral film ce nisi slucajno opazla ne.zato ne ti nam d nimamo pojma.

— baby girl
6.3. 2005 ob 16:19

wooo i love that movie!!!

— Electra`fan
8.3. 2005 ob 14:25

film je ful butast! men ni bil všeč. No nekatirim pa mogoče bo .

— Laura
13.3. 2005 ob 9:41

Meni je bil pa fim špica..ne vem pa, zakaj vsi tako fantazirate?Film je film - elektra in blade III. rules!

— Nina
13.3. 2005 ob 10:40

Prčakujem da bo hud film.Nism ga še gledov ampak upam da bo kul.

— Hudec
13.3. 2005 ob 14:44

kavboji so za ameriko, pustimo borilne veščine aziji

— mama
23.3. 2005 ob 14:48

ta film je ful dobr!!!NASVET ZA VSE k ga še niste šli gledat:TAKOJ V KINO GLEDAT ELEKTRO!!!NE BO VAM ŽAL.P.S:boljši je k zaporedje nesrečnih dogodkov. p.s:Lindsay Lohan rocks!

— lindsay
26.3. 2005 ob 13:48 zvezdica

FILM JE TOTALNO ZANIČ ! PREMALO AKCIJE , PREMALO ZAPLETOV , BUTASTA ZGODBA , SLABA IGRA IGRALCEV IN TUDI ZVOK NI NIČ POSEBNEGA ! EDINA DOBRA STVAR V FILMU : JE NI

— ALI G
26.3. 2005 ob 13:50

VIDIM DA SE NE SPOZNAŠ NA FILME

— ALI G
13.4. 2005 ob 17:02 zvezdica

ta film bi moral dobit najmanj 20 oskarjev!111 LOTR se skrije pred njim (vsi deli)!! Grafični učinki na vrhuncu, zgodba še ne videna, posebej mi je všeč srečen konec, kar še nismo videli v filmski industriji. Upam da bodo režiserji nadeljevali s takimi filmi. razen glavna igralka malo razočara!!!

— matija
19.5. 2005 ob 21:13

FILM JE EDEN NAJBOJŠIH JENNIFER JE FUL DOBRA IZTOK TI PA BEJŠ NEKAM TE MAMO ŽE VSI DOVOLJ PA NE HODI VEČ V KINO ČE TI JE VSAK FILM ZANIČ P.S. IZTOK NIMAŠ OKUSA ZA FILME

— ANGEL_GIRL
25.7. 2005 ob 21:18

bedn film ogleda ne priporočam

— ana
5.11. 2005 ob 9:30 zvezdica

Film je super. Akcije je ravno dovolj. Zgodba je v redu.

— Elektra
22.1. 2006 ob 18:13

bedno pri filmu sem skor zaspala ne priporočam

— slabo
31.8. 2008 ob 2:00

špica film s kulskmi tehnikami,jenifer se je potrodlila

— dominik
31.8. 2008 ob 2:00

film je zelo lep.od njega sem se naučil veliko tehnik.ima veliko akcij in
dobro zgodbo.zgodba se prepleta okrog magije in borilnih tehnik,
veščin ki so poučne.

— dominik
29.10. 2008 ob 0:00

ful je lepa Elektra

— sara
29.10. 2008 ob 0:00

film ja zelo poučen
elektra je cool mwaaaaa

— sara
11.1. 2011 ob 14:50

cool film najbolsi

— tamara

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.