Kolosej
Film distribucije Fivia

Eden

glasbena biografska drama
Podnapisi
Na sporedu od: 23.7.2015, Kolosej Ljubljana
2h 11min / 131min
Leto: 2014
Država: Francija
Jezik: francoščina
Scenarij: Mia Hansen-Love, Sven Hansen-Love
Režija: Mia Hansen-Love
Mladi Paul obožuje elektronsko glasbo, zato se vsak večer izmuzne od doma, da bi v diskotekah užival v plesnih ritmih. S prijatelji se odloči ustanoviti združbo pariških DJ-jev in skupaj poskrbijo za nov val francoske elektronske glasbe. Toda s slavo in denarjem pridejo tudi radoživa dekleta in droge, kar Paula pripelje v slepo ulico življenja. Ko mu začnejo razpadati zveze in prijateljstva, menedžerji pa zahtevajo spremembo glasbenega sloga, mu preostaneta le neustavljiva predanost in ljubezen do glasbe.

Film o življenju francoskega DJ-ja Paula Valléeja, ki je zaslužen za glasbeni stil French House - vrsto francoske elektronske glasbe, ki je postala priljubljena v devetdesetih letih prejšnjega stoletja.

V prvem delu filma spoznamo Paula, mladega ljubitelja garage glasbe, ki se v začetku 90. let v Parizu trudi uspeti kot DJ. Hodi z Američanko Julio, a zveza razpade, ko se ona odseli v New York, da bi si našla resno službo. Elektronska glasba se v mestu hitro razvija, Paul pa se skupaj s prijateljem Stanom, s katerim ustanovita duo Cheers, uveljavlja na glasbeni sceni in si hitro pridobiva oboževalce.

Po koncu še enega razmerja Paul začne resno zvezo z Louise, zaradi glasbene kariere pa tik pred zaključkom opusti študij književnosti. Njegov glasbeni prijatelj Cyril se medtem vse bolj pogreza v depresijo. Ko skupina odpotuje nastopat v New York, Cyril noče z njimi. V Parizu med njihovo odsotnostjo stori samomor. Paul v New Yorku obišče nosečo Julio, njegova dolgoletna zveza z Louise pa se konča.

V drugem delu je prikazano predvsem Paulovo soočanje z drogami, finančnimi težavami in menedžerji klubov, ki bi glasbeno ustvarjanje dua radi prilagodili sodobnejšim trendom. Kmalu postane jasno, da tako ne bo šlo več naprej. Bo glasbenikoma uspelo ponovno najti ravnotežje in obrniti novo stran?

Golshifteh Farahani (Yasmin) je v zadnjem desetletju ustvarila široko paleto vlog v različnih iranskih filmih. Igralsko kariero je v Teheranu rojena igralka začela pri štirinajstih, ko se je odpovedala študiju klavirja na dunajskem konzervatoriju.

Mia Hansen-Løve (režiserka, scenaristka) je še pred svojim formalnim šolanjem na pariškem Konservatoriju dramskih umetnosti kot igralka nastopila v filmih Oliviera Assayasa Konec avgusta, začetek septembra (Fin août, début septembre, 1998) in Les destinées sentimentales (2000). Med letoma 2003 in 2005 je pisala za Cahiers du Cinéma in režirala nekaj kratkih filmov. Po prvencu Vse je oproščeno (Tout est pardonné, 2006) je posnela svoj drugi celovečerec Oče mojih otrok. Njen zadnji film Zbogom, prva ljubezen (Un amour de jeunesse, 2010) je bil predvajan tudi na ljubljanskem LIFFu.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.