Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Dvojnik

znanstveno-fantastični triler
Podnapisi
Na sporedu od: 10.10.2019, Kolosej Ljubljana
1h 57min / 117min
Leto: 2019
Država: Kitajska, ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: David Benioff, Billy Ray in Darren Lemke
Režija: Ang Lee
50-letnega upokojenega elitnega morilca, Henryja Brogana (Will Smith), zasleduje in mu streže po življenju skrivnostni mladenič, ki lahko predvidi vsak njegov korak. Brogan ugotovi, da gre za njegovega 24-letnega klona. Skupaj s kolegoma se znajde na begu, na poti pa iščejo resnico. Njihovo odkritje Brogana prisili, da gre proti ljudem, ki jim zaupa, in moral se bo odločiti, katero življenje je več vredno - njegovo ali življenje klona.

Od vizionarskega in z oskarjem nagrajenega režiserja Anga Leeja jeseni na velika platna prihaja znanstveno-fantastični triler z naslovom Dvojnik, v katerem se Will Smith, dvakratni nominiranec za oskarja, kot upokojeni morilec sooča s svojim mlajšim dvojnikom, ki ga hoče ubiti.

Triler je režiral z oskarjem nagrajeni Ang Lee (Pijevo življenje, Gora Brokeback, Prežeči tiger, skriti zmaj), scenarij so napisali David Benioff, Billy Ray in Darren Lemke, poleg Willa Smitha, ki sodeluje tudi kot producent, pa v trilerju zaigrajo še Mary Elizabeth Winstead, Clive Owen in Benedict Wong.

5 STVARI, KI JIH JE TREBA VEDETI:

To je Will Smith, kot ga še nikoli niste videli. Dvakrat.
V filmu Dvojnik sta dva Willa Smitha – igralec zaigra 51-letnega morilca in 23-letnega morilca, ki hoče ubiti starejšega. Smithov mlajši jaz pa je tako popolno realiziran digitalni človek, da lahko zaigrata oba v presenetljivi dvojni igri. “Gledate Willa, ki gleda sebe, 30 let mlajšega,” pravi producent Jerry Bruckheimer. “To je za gledalca fenomenalna izkušnja.”

Ko mlajši joče, so to solze Willa Smitha
»Ne gre za pomlajevanje, ne gre za zamenjavo obrazov – mlajši je ustvarjen digitalno, za njim pa je stoodstotna igra Willa Smitha,« je povedal nadzornik VFX Bill Westenhofer. Vsako solzo, ki jo potoči, vsak udarec, ki ga naredi, vse, kar vidite, je čisti Smith. »Ko sem ga prvič videl, je bilo čudno. Bil sem jaz. Gledal sem popolno različico 23-letnega sebe, kot da bi nekdo odpravil vse pomanjkljivosti. To je z vidika kinematografije osupljivo. S tem se bo spremenilo nastajanje in gledanje filmov,« pravi igralec Smith.

Pripravite se na »Bike-Fu«
»To je še ena dimenzija, ki je nismo še nikoli doživeli,« pravi režiser Ang Lee o tej povsem novi izkušnji za gledalca. Režiser je z izrazom "Bike-Fu" opisal spektakularni pregon v Cartageni, v katerem smo priča dvoboju dveh Willov Smithov, ki kot orožje drug proti drugemu uporabljata motorni kolesi. »Ang dela korak naprej, česar ni poskusil noben drug režiser,« pravi Bruckheimer. »Izvrstno je,« pa doda Smith.

Občutek, kot da ste del akcije
Film Dvojnik je tudi nova izkušnja gledanja 3D tehnike, ki je gledalci na velikem zaslonu še niso videli. Vrhunski akcijski film dveh imen, ki sta sinonim za filmske spektakle - Jerry Bruckheimer (Top Gun, Pirati s Karibov) in David Ellison (Misija: Nemogoče, Terminator: Dark Fate) - je bil posnet v novi tehnologiji s 120 sličicami na sekundo, prirejeni za 3D. "Kar se sliši zapleteno," pravi nadzorni VFX Bill Westenhofer. «Vendar to preprosto pomeni, da je gledalec postavljen v sredino akcije, skupaj z igralci.«

Igra brez ličil
Uporaba klasičnih ličil na snemanju ni bila mogoča, saj so bile kamere tako močne, da so lahko zaznale krvne žile na obrazih igralcev. Tako je oddelek za ličenje razvil novo prosojnost, da bi ujel subtilnost v sami igri. Rezultati so bili za Leeja in Smitha, ki sta se kot partnerja znašla na višji stopnji, osupljivi. »Pri 23-ih letih ne bi mogel igrati mlajšega,« pravi Smith, »zdaj pa to zmorem zaradi številnih izkušenj, ki jih imam.« Ali kot se čudi Lee: »Našel sem novega Willa Smitha.«

O PRODUKCIJI:

Režiser Ang Lee (Pijevo življenje, Gora Brokeback, Prežeči tiger, skriti zmaj) je povedal: »Te zgodbe ne bi mogli povedali s filmom, kot ga poznamo. Vendar zahvaljujoč neverjetni novi digitalni tehnologiji, ne bomo samo videli mladega in starejšega Willa Smitha v skupnem prizoru, temveč se bomo lahko globoko potopili v samo zgodbo. Na mojo veliko srečo lahko eksperimentiram in preizkušam meje, kaj nam nova digitalna kinematografija lahko ponudi. Obenem pa delam z dvema Willoma Smithoma – eden je čudovito prefinjen, drugi pa brutalno iskren. Po mojem mnenju je to Will v svoji najboljši podobi, ko pa se oba srečata, je nekaj resnično magičnega. Poleg tega pa sta bila neverjeten trud in tehnično znanje ekipe, ki je ustvarila novo estetiko, med kinematografijo, umetniškim oddelkom, oddelkom za vizualne učinke in tehnično podporo, nadvse navdihujoča in srčna. Resnično upam, da bo ta film občinstvu po vsem svetu prinesel popolnoma novo kinematografsko izkušnjo.«

Will Smith pa je zaupal: »Čustveni in fizični izzivi pri tem filmu so bili najbolj zahtevni v moji karieri. Ang pritiska meje, da bi gledalcu omogočil izkušnjo v kinu, kot je ne more dobiti nikjer drugje. Ne gre samo za akcijski film, temveč tudi za raziskovanje tega, kaj lahko mlajši jaz na koncu nauči starejšega. Sedaj sem star 50 let, in ironija, da v tem filmu postanem 23-letnik, je, da kot 23-letnik ne bi bil pripravljen na to izkušnjo ali na to vlogo. Naše upanje je, da ta zgodba ponudi nekaj za vsakogar – nikoli doslej videno filmsko čarovništvo, like z več odtenki in akcijo naslednje stopnje.«

Komentarji

11.10. 2019 ob 17:46

3d???

— Tim
14.10. 2019 ob 10:54

"posnet v novi tehnologiji s 120 sličicami na sekundo, prirejeni za 3D"

super. Zakaj dražite folk, če tega ni pri nas v kinu...

— Oli

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.