Kolosej

Stari, kje je moj avto?

komedija, znanstveno fantastični
Na sporedu od: 28.6.2001, Kolosej Ljubljana
1h 23min / 83min
Scenarij: Philip Stark
Režija: Danny Leiner

O vsebini

Jesse (Ashton Kutcher) in Chester (Sean William Scott) sta se ga prejšnjo noč pošteno zadela. Hladilnik kar poka od pudingov, o njunih dekletih - Dvojčicah - ni ne duha ne sluha in nekako je izginil tudi Jessejev avto. Zato se nesrečna zadeteža odpravita poiskat avto, v katerem sta čisto slučajno še darili za dekleta za obletnico. Kmalu pa odkrijeta, da je izginotje avtomobila šele začetek nenavadnih dogodkov. Najbolj vroča mačka na šoli (Kristy Swanson) se skrivnostno vname za Jesseja, Chester je najbolj priljubljeni gost v lokalnem klubu za striptiz. Poln kovček denarja fanta dolgujeta transvestitski striptizeti. Povrh vsega ju preganja kombi čudakov, pohotnih vesoljskih bejbik in par totalno gejevskih Skandinavcev - vsi pa poskušajo najti usmerjevalnik kontinuuma, napravo, ki lahko reši ali uniči vesolje. Staaaaari....

Komični recept STAREGA je precej preprost: zapletajte oba modela v čudaške situacije in ju opazujte, kako se trudita rešiti iz njih. Ker ima film oznako PG 13, gre za lahkotnejšo najstniško komedijo. Če vam torej jezni noji, policaji, ki ljubijo krofe, velikanska trapa v mini krilu in pes, ki kadi travo, zvenijo kot dobra kombinacija, potem je STARI pravi film za vas.

Junaka STAREGA imata srce v odštekanem Kje je moj avto?

ERNESTO LECHNER, Los Angeles Times

Nekje sredi neusmiljeno trapaste, a zmerno zabavne najstniške komedije Stari, kje je moj avto, si skoraj lahko predstavljate režiserja z megafonom v roki, kako kriči na ekipo: Pripeljite plešoče slone.

S prijemi, ki bolj spominjajo na cirkuškega upravnika kot filmskega ustvarjalca, je režiser Danny Leiner kaotični scnearij Philipa Stark spremenil v film tako psihadeličnih razsežnosti, da so njegovi nenehni poskusi nasmejati nas s pomočjo najbolj odbitih in trapastih situacij, preprosto dejanja obupanca.

Film se začne s pretencioznim konceptom: dva travo ljubeča, neambiciozna, s seksom obsedena najboljša prijatelja in cimra v poznih najstniških ali zgodnjih dvajsetih letih (Ashton Kutcher in Seann William Scott iz Ameriške pite) se nekega jutra prebudita v surrealistično okolje in pogruntata, da se sploh ne spominjata dogodkov zadnjih 12 ur. Kaj hitro odkrijeta, da je izginil njun avto. Prek srditega telefonskega klica tudi izvesta, da sta minulo noč med drugim razdejala stanovanje svojih deklet.

Cilj para je tako odkriti, kaj natanko se je zgodilo med tem neumornim žuriranjem, najti avto, s katerim bi potem lahko obiskala še svoji dekleti, jima izročila darili za obletnico in se v zameno pocrkljala s posebnimi priboljški, po katerih tako hrepenita.

Tak absurden križarski pohod, ki se odvija v običajnem ameriškem mestu, kjer osrednja lika živita, bi bil čisto lahkoten, če ne bi na svoji poti srečevala likov, ki so videti, kot bi pomotoma zašli tja iz Fellinijevih filmov.

Spremljanje teh dveh simpatičnih nerodnežev, kako skačeta iz enega bežnega gaga v drugega, je vseeno prijetno doživetje, posebej če te neškodljive vinjete primerjamo z okrutnejšim duhom komedij bratov Farrelly. Stari, kje je moj avto nam tako vliva vero v današnjo mladino. Glavna lika imata sicer pozornost res še na mišji stopnji in se nazadnje nahajata v žalostnem vesolju brez dobrin, kakršne so knjige, velika pričakovanja in kar je še pomembnejše, brez življenjskega smila...

A celo najbolj politično sporni trenutki, ko se film norčuje iz slepih otrok ali homoseksualcev, so tako neškodljivi, da prevladuje miroljubno ozračje, zaradi katerega navijamo za naša dva modela. Tako kot v Waynovem svetu si tudi Stari, kje je moj avto ves čas sposoja pri drugih celuloidnih izdelkih. Bistvo zgodbe pa ima manj opraviti z ohlapno povezanimi prizori kot z neuničljivo predanostjo, ki žene naša dva naivneža.

Veliko politično spornih šal, ki pa so preveč dobronamerne, da bi jih lahko imeli za

Komentarji

4.8. 2005 ob 22:02

Miskila sem da bo film boljši. Je prebavljiv ampak na meji:

— mala
26.11. 2005 ob 11:13

to je pa tok hud film da umreš

— neznanka
25.7. 2006 ob 0:42

Men je tok kul film an. Fajn sm se narežala heheheh

— wip

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.