Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Državniške igre

kriminalna drama
Podnapisi
Na sporedu od: 28.5.2009, Kolosej Ljubljana
4.6.2009, Kolosej DeLuxe Kranj
9.7.2009, Kino Komuna
2h 7min / 127min
Leto: 2009
Jezik: angleščina
Scenarij: Matthew Michael Carnahan, Tony Gilroy in Billy Ray po televizijski seriji Paula Abbotta
Režija: Kevin Macdonald
Režiser drame Zadnji škotski kralj sledi karieri ambicioznega mladega politika Stephena, čigar načrte o vzponu v državno elito zmoti brutalni umor njegove pomočnice in ljubice. V primer se zaplete novinar in Stephenov nekdanji prijatelj Cal, ki raziskuje niz podobnih smrti, a naleti na zid laži, spletk in prevar, dodatne težave pa mu povzroča spogledovanje s Stephenovo odtujeno ženo in zahteve neizprosne časopisne urednice.

"Dobri novinarji nimajo prijateljev, samo vire."
— Cameron Lynne, urednica The Washington Globe

V politiki poteka neprekinjena šahovska partija med politiki, ki skušajo pridobiti ali ohraniti položaj, in novinarji, ki hočejo razkrinkati korupcijo, ki spremlja neovirano oblast. Obe nasprotni skupini povezuje dejstvo, da so odvisni drug od drugega. 

Cal McAffrey je izkušen novinar v Washingtonu, ki se odločno loti razpletanja skrivnosti na videz nepomembnega umora. A izkaže se, da nič ni tako preprosto. Celo nasprotno, da je skrivnost zapletena in prepletena z najvišjimi političnimi vrhovi.

V srcu igre se znajde uspešen mlad in obetaven kongresnik Stephen Collins, ki je obenem predsednik odbora za nadzor nad porabo proračunskih sredstev za obrambo. Videti je, da njegova zvezda svetlo žari na političnem nebu, dokler njegova mlada pomočnica ne umre in sproži plaz dogodkov, ki razkrijejo dolgo zatajevane resnice. McAffrey, razpet med prijateljstvo s Collinsom in novinarskim čutom, ki mu nalaga, da mora priti resnici do dna, zabrede v zaroto, ki grozi, da bo spodkopala same temelje politične hierarhije.

O produkciji

Pot, ki jo je film opravil od odkupa filmskih pravic do snemanja na washingtonskih ulicah, je prav tako zavita in zapletena kot politični triler. Začelo se je z enkratno zasnovo pisca Paula Abbotta, avtorja izjemno uspešne in med kritiki hvaljene miniserije, ki jo je l. 2003 predvajal BBC.

Kmalu po premieri maja 2003 so se začeli pogovori za odkup pravic za celovečerni film. Pogajanja z Abbottom so zaključili novembra 2004 in takrat se je začelo naporno delo s pripravo scenarija, ki bi obdržal duha izvirne serije, toda dogajanje bi se odvijalo v washingtonskih kuloarjih. 

Po nekaj letih pisanja in dogovorov s studii, se je začelo iskanje pravega režiserja. Producenti so naredili nepričakovano potezo in najeli sicer večkrat nagrajenega, tako z oskarjem kot z bafto, škotskega režiserja pretežno dokumentarnih filmov, ki se je širšemu občinstvu predstavil šele s svojim prvim celovečercem Zadnji škotski kralj.

Kljub uspehu filma pa je še vedno veljal pretežno za mojstra prikazovanja neznane plati slavnih in karizmatičnih, od Micka Jaggerja do Idija Amina.

Macdonald ni imel nobene želje narediti samo kopije miniserije. Pomagal mu je seveda tudi scenarij, ki je na določenih mestih dokaj radikalno spremenjen, obenem pa ne prikazuje samo političnih igric, temveč ustvarja tudi objektivno sliko zatona tiskanih medijev, ki izgubljajo bitko z elektronskimi.

Film bi na platna prišel že prej, če ga ne bi prizadela stavka scenaristov ob koncu l. 2007 in začetku 2008. Takrat sta oba glavna igralca odstopila od vlog in iskanje se je moralo začeti znova. Vlogi so ponudili dvema oskarjevcema, za katera so bili prepričani, da bosta projektu vdihnila novo življenje.

Na studiu so Macdonalda vprašali, koga hoče v glavni vlogi, je rekel: "Najboljšega igralca na svetu, Russlla Crowa." Poslali so mu scenarij, čez tri dni je režiser že letel v Avstralijo h Crowu, v enem dnevu sta se dogovorila in čez dva tedna so že snemali. Crowe pravi, da ga je k vlogi pritegnilo zlasti to, da predstavljajo subjektivno plat novinarstva, ki vztrajno zatrjuje, da je objektivno. Toda tukaj spoznamo, da se novinar nikoli ne more stoodstotno distancirati od teme, o kateri piše.

Stephen Collins je postal Ben Affleck, ki se je uspešno spoprijel z likom, ki se lomi pod moralnimi dilemami, ko mu ubijejo pomočnico in ljubico, zakon mu razpada, spre pa se tudi z najboljšim, pravzaprav edinim prijateljem. Affleck je v režiserju takoj prepoznal zaupanja vrednega filmarja s pravimi instinkti, zato je vlogo brez oklevanja sprejel.

V filmu je zanimivo prikazan tudi razvoj tehnologije in spopad stare šole novinarstva z novimi trendi, ki jih zaznamujejo spletni blogi, mobilni telefoni in drugačen pristop. Toda vse to še vedno služi istemu namenu - prodati zanimivo zgodbo. Le da novinarji mladega kova najprej o temi, ki jo raziskujejo, izvedo vse na svetovnem spletu, stari mački pa se kar na glavo poženejo za pričami in zagazijo naravnost do kolen v umazanijo, če je treba.

In ko smo ravno pri umazaniji... Ko so se pripravljali na snemanje, so se tako člani ekipe kot igralci posvetili podrobnostim okolja, v katerem živijo njihovi liki. Precej pozornosti so posvetili časopisnemu uredništvu, za katerega so hoteli, da bo kar najbolj verodostojno. Zato so na pomoč poklicali R. B. Brennerja, urednika mestne redakcije Washington Posta. Ko je stopil na sceno uredništva, je bil njegov prvi komentar: "Ni dovolj razmetano." Poleg tega, da so vsi igralci in ekipa preživeli pol dneva v pravem uredništvu in da je ekipa lahko posnela in fotografirala posamezne prostore, jim je Washington Post odstopil Brennerja za ves mesec, da je bil lahko svetovalec na snemanju. Poskrbel je za vsako podrobnost in šel celo tako daleč, da je zahteval od scenografov, naj na stene prilepijo neplačane parkirne listke in potrdila iz pralnice, kar na delovnem mestu neurejenih novinarjev ni nič nenavadnega, celo obvezno je.

Če se vam bo časopisno okolje zdelo malce znano ali domače, naj razkrijemo skrivnost. Režiser je z ekipo poskrbel, da je delovalo kot iz 70. let. To je bil njihov poklon filmu Vsi predsednikovi možje, enemu najboljših filmov o novinarstvu, kar jih je bilo kdaj posnetih.

Državniške igre so film, ki so ga najdlje doslej snemali v Washingtonu. Snemanje je tam namreč izjemno težavno, zato se ga filmske ekipe izogibajo, kolikor se da. Najprej je treba dobiti množico dovoljenj številnih agencij, od policije do parkovne službe, parkovne policije, kapitola, tajne službe ... Iz jasnih razlogov je v mestu strogo poskrbljeno za varnost in na določenih lokacijah je snemanje prepovedano. Ena od ključnih lokacij, kjer so lahko snemali, je bila Kongresna knjižnica. Tja so postavili prizor tiskovne konference. In če dobro pogledate, boste med zbranimi novinarji videli uveljavljena novinarska imena, med drugimi se pojavi tudi Pulitzerjev nagrajenec Bob Woodward, eden od dveh novinarjev, ki sta obelodanila afero Watergate.

Komentarji

20.3. 2009 ob 4:05

Glejte raje briljantno BBC-jevo serijo.

— DarkKnight
25.5. 2009 ob 17:58

super.

— tjaša
2.6. 2009 ob 10:53 zvezdica

DRŽAVNIŠKE IGRE

se vedno končajo
z dvomom.

Smo mi tisti,
ki varamo usodo..?

— IGOR BIZJAN
2.6. 2009 ob 23:44

Zelo priporočam! Ni pa za tiste, ki imajo radi Našo malo kliniko ipd., torej za večino slovencev.

— F10
11.6. 2009 ob 20:51

Zakaj pod igralce ni označena Rachel McAdams, ki igra novinarko Dello Frye?

— J.J
22.6. 2009 ob 12:38 zvezdica

Končno spet odličen film. Pravi filmski užitki, od igralske zasedbe do duhovitih dialogov in same zgodbe, skratka fajn...

— ANA B.
24.6. 2009 ob 0:12

super film, sem navdušena in bi si ga ogledala še enkrat

— uniq
25.6. 2009 ob 19:40

super film sam se nisem gledal:)

— kreten
26.6. 2009 ob 6:29

Film je opravičil moja pričakovanja,+

Film je opravičil moja pričakovanja,primeren tudi za zahtevnejše gledalce.Nakup raznih prigrizkov pa odsvetujem,ker jih pri ogledu tega filma ne potrebujete.

— Jožica
6.7. 2009 ob 16:54

odličen! kevin macdonald se je res potrudil.sploh pa je že zaradi zasedbe ogled obvezen! russell in ben sta odigrala perfektno prav tako pa tudi rachel mcadams! in jason bateman.
ps: scenarij - ni bolšga!

— echoe
2.8. 2009 ob 13:34

državniške?? a to je sploh beseda??

— Tadej
27.8. 2010 ob 21:29

dobar

— Krogno

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.